Domov ˃ Ocene ˃ Softstar Shoes Switchback – ocena

Softstar Shoes Switchback – ocena

Softstar Shoes se ponaša z dolgoletno tradicijo izdelave kvalitetnih usnjenih bosonogih čevljev. Kljub dolgoletnih izkušnjam, pa je njihov nov model pohodnih čevljev Switchback, od njih zahteval še prav poseben napor. Kako izdelati čevljev, ki bo vodoodporen, vzdržljiv, lahek, z odličnim oprijemom ter bo hkrati ustrezal tudi bosonogim kriterijem? Jim je uspelo? Vsekakor!

Softstar Shoes Switcback pohodni čevlji so izdelani iz skrbno izbranih ter izjemno odpornih vodoodpornih materialov. Njihov ekstremno robusten VibramMegagrip podplat nudi odličen oprijem tudi na zahtevnejših, mokrih in spolzkih površinah.

Switchback ni izdelan le iz usnja, temveč iz posebnega, izjemno trpežnega Superfabric®Shell materiala, ki je zadostil vsem kriterijem, ki so jih iskali. Čevelj nosi tudi posebno ime “Switchback”, ki v angleščini pomeni pohodno pot, ki se v cik-cak krivulji vzpenja strmo navzgor v hrib.

Izjava: Čevlje sem dobila v dar za oceno, toda kot vedno, so vsa izražena mnenja tukaj samo moja. S Softstar Shoes sem tudi partnersko povezana, kar pomeni, da lahko prejmem manjšo provizijo, če opravite nakup preko povezave na moji strani (brez dodatnega stroška za vas). Hvala za podporo

1. Splošno

  • Znamka: Softstar Shoes
  • Model: Switchback
  • Barva: Slate (temno siva)
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala  – velikost 10U

| Narejeni v ZDA | Odrasli | Usnje | Pošiljajo po vsem svetu |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Switchback model je na voljo v dveh različnih barvah – Sandstone (svetla bež barva) in Slate (temno siva barva). Barva v tej oceni se imenuje Slate.

Vrhnji del čevlja je izdelan iz kombinacije Superfabric®Shell materiala ter usnjenih obrob in detajlov. Celotna debelina zgornjega dela je zelo tanka in lahka.

Superfabric®Shell material je po navedbah Softstar Shoes praktično neuničljiv, kar je doseženo s konfiguracijo posebnih majhnih ploščic v material, ki zagotavljajo zaščito pred različnimi vplivi iz okolja. Softstar Shoes opiše ta material kot vodoodporen, hitrosušeč, zračen, prožen, lahek, antibakterijski, odporen proti obrabi, preboju, urezninam, madežem ter enostaven za čiščenje.

Vezalke so v kontrastni barvi in se med hojo ne odvezujejo, kar mi je še posebej pomembno pri pohodnih čevljih. Vrhnji dve luknji za vezalke sta zamenjani s kaveljčki za hitro obuvanje. Vezalke tudi lepo drsijo skozi luknje, zato se enostavno razrahljajo in ponovno zavežejo.

Čevlji imajo dodane usnjene detajle ob spodnjem robu čevlja ter na peti. Usnje je dodatno zaščiteno za povečano vodoodpornost in obrabo. Vodoodbojnost vrhnjega dela je dosežena z varjenjem šivov, vendar je čevelj vodoodbojen le do višine jezika, ker jezik ni dodatno prišit.

Na vrhu čevlja so dodane vlečne zanke, ki pa niso pretirane velike. Debelejši prsti imajo zato lahko težavo ob njihovi uporabi. Sama ne čutim potrebe po uporabi zank med obuvanjem, ker se čevlji dovolj razprejo in enostavno obujejo tudi brez njih.

2.2 Podloga

Notranja čevlja je podložena s tankim slojem merino volne. Čevlju je priložen tudi merino vložek, ki se ga lahko po potrebi tudi zamenja. Dodaten vložek lahko dokupite posebej. Vložek ima na spodnji strani dodan tanek sloj penastega materiala, ki nudi dodatno blaženje med hojo.

Jezik na vrhnji del čevlja ni prišit, zato je čevelj vodoodbojen le do višine jezika. Spodnji del čevlja brez dodatne impregnacije zadrži vdor vode za določen čas (2 minuti pri popolni potopitvi spodnjega dela čevlja v vodo).

2.3 Podplat

Podplat pri Softstar Shoes Switchback modelu je izbran za doseganje odličnega oprijema na zahtevnejših terenih, zato je ta podplat malo debelejši od podplatov, ki ste jih vajeni videti pri bosonogih čevljih.

Za podplat je uporabljen VibramMegagrip podplat, ki ima odličen oprijem tudi na zahtevnejših terenih – mokrih skalah, listju, blatu, hoja po mokri travi po strmem hribu navzdol, itd. To je podplat z najboljšim oprijemom, kar sem ga kdaj testirala.

Skupna debelina podplata je malo večja (4mm profila + 2mm osnove + 6mm podplata + vložek cca. 6 mm). Zaradi svoje debeline se podplat težje zvije v rolico. Čevelj lahko upognem v rolico v vzdolžni smeri, vendar ne v prečni.

Občutek tal je seveda pri taki debelini podplata manj intenziven, vendar se podplat dobro giblje skupaj s stopalom. Seveda občutite, če stopite na ostro skalo, vendar z dodanim večjim blaženjem.

Podplat ima lahko pri prvem poskušanju v stanovanju rahlo lepljiv občutek, vendar je to le “problem” popolnoma novega podplata.

Oglejte si tudi videoposnetek za prikaz čevlja od blizu.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Softstar Shoes Switchback modeli so na voljo v univerzalnih velikostih za moške in ženske v dveh različnih širinah. Za izbiro potrebne velikosti, priporočam, da se držite njihove tabele velikosti. V tabeli so vpisane le priporočene dolžine stopala, žal pa ni podanih tudi notranjih dolžin čevlja, kar bi si vsekakor želela videti v prihodnosti.

Po svoji izkušnji s Primal Merry Jane modelom, sem se pri tem modelu odločila za številko večje čevlje. Moja dolžina stopala je 26,3 cm, kar je v njihovi tabeli zgornja meja za velikost 9U. Velikost 9U mi ustreza npr. pri Fireside copatih, v Switchback modelu pa sem izbrala velikost 10U.

©Softstar Shoes

Izmerjena notranja dolžina čevlja v velikosti 10U znaša 27,5 cm, kar pomeni, da so čevlji 12 mm daljši od mojega stopala. Ta dolžina mi ustreza pri tanjših nogavicah v hoji po ravnem ali hribu navzgor, vendar bi pri hoji po hribu navzdol potrebovala še kak mm več, ker stopalo med hojo zleze malo naprej.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

V tem modelu vam vsekakor priporočam izbiro eno številko večjih čevljev, kot jih priporoča njihova tabela, še posebej če nameravate čevlje nositi z debelejšimi nogavicami in če se vaša dolžina stopala ne nahaja ravno na spodnji meji za posamezno številko. Upoštevati je potrebno tudi, da prostor nad prsti proti koncu čevlja, ni ekstremno radodaren, kar še dodatno vpliva na občutek prostora pri prstih.

3.2. Prstni del & širina

Switchback so primerni za široka stopala z blažjim naklonom proti mezincu. Ti čevlji bodo primerni tudi za tipe stopal z daljšimi manjšimi prsti in kvadratnejše oblike stopal, ki drugače težje najdejo primerno obliko zase. Najlepše bodo pristajali tipu stopal 2-5, medtem ko lahko pri tipu stopal 1 ostaja preveč dodatnega prostora pred manjšimi prsti.

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

Switchback modeli so na voljo v dveh različnih širinah – običajni ‘regular’ širini ter široki ‘Primal’ širini, ki tudi najlepše posnema našo naravno obliko stopala.

Ker linija pri palcu v ‘regular’ širini ni popolnoma ravna, bi to širino priporočala le za ožja do normalno široka stopala. Namreč, takšna zaokrožitev potisne palec navznoter, kljub temu da je lahko čez metatarzalne sklepe dovolj širine v čevlju.

Model na sliki je njihova ‘Primal’ širina. Čevlji so v prstnem delu zelo radodarni in široki. Širine je cca. 10,5-11 cm, vendar maksimalno širino lahko izkoristijo le volumensko manj polna stopala. Prostora nad prsti ni ogromno in prostor se proti koncu čevlja še zniža. Zato je res pomembno, da izberete dovolj velike čevlje zase.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Čevlji se najlepše prilegajo plitvejšim stopalom v srednjem delu stopala. Stopalom, ki imajo na tem mestu veliko volumna, so lahko zaradi kroja, ki je uporabljen, pretesni.

Najbolj primerni so za ožje in normalno široke pete. Najlepše pristajajo ožjim in normalno širokim gležnjem. Lahko se dobro prilagodijo različnim višinam narta, vendar niso idealna izbira za stopala, ki so v celoti volumensko zelo polna.

4. Udobje

Čevlji so narejeni iz mehkih materialov in mi med običajno hojo niso povzročali nelagodja. Na začetku mi je bil malo nenavaden občutek večje razlike v debelini in kompaktnosti materialov – mehak in tanek zgornji del, ter kompaktnejši podplat, vendar sem se tega občutka med hojo hitro navadila.

Zaradi tanke volnene podloge so čevlji najprimernejši za planinarjenje v prehodnejših obdobjih (pomlad, jesen). Sama sem jih testirala v temperaturnem razponu 8°C-25°C, kjer me v stopala ni zeblo, niti mi ni bilo vroče.

Vrhnji material je mehak in ne ovira gibanja gležnja, hkrati pa zagotovi zadostno zaščito pred ostrimi skalami pri gibanju po meliščih, kjer je zaščita gležnjev priporočena.

Vendar mi je pri hoji po hribu navzdol stopalo v čevlju rahlo zdrsnilo naprej. Prsti so začeli pritiskati v prednji del čevlja. Težavo sem rešila z močnejšo zategnitvijo vezalk, ki pa mi je po 2 urnem spustu, zaradi večjega pritiska materiala na zadnji del gležnja, povzročila manjšo bolečino v ahilovi tetivi, ki je naslednji dan izzvenela. Da se izognem temu problemu v prihodnosti, bi si v čevlju želela še kak dodaten milimeter prostora za spust.

5. Kako in kdaj jih nositi?

Switchback so namenjeni za pohodništvo, zato je njihov dizajn ter izbira podplata prilagojena namenu uporabe. Zaradi zelo dobrega oprijema so primerni tudi za zahtevnejše poti, vendar pa priporočam da se z bosonogimi čevlji v hribe podate le tisti, ki imate zdrava in močna stopala in tisti, ki bosonoge čevlje nosite tudi v vsakdanjem življenju. Le na ta način boste zagotovili, da so mišice vaših stopal, primerno pripravljene tudi na zahtevnejše poti.

6. Cena & kje kupiti

Softstar Shoes Switchback pohodne čevlje lahko kupite na njihovi uradni spletni strani. Cena je cca. 206 €.

Za naročila v EU je k tej ceni potrebno dodati še davek, carino in stroške carinskega postopka (to običajno znaša približno 35% – 40% cene čevljev).

7. Informacije o dostavi

Softstar Shoes pošilja po vsem svetu. Brezplačna dostava za EU je za naročila nad 125 €, za naročila v vrednosti manj kot 125 € poštnina znaša $12.

8. Povzetek

Softstar Shoes Switchback so eni izmed najkvalitetnejših pohodnih čevljev kar sem jih poskusila. Izjemno robusten podplat ima odličen oprijem v različnih različnih razmerah, izjemno velikodušen prstni del pa bo razveselil vse s širokimi stopali. Malo več pozornosti je potrebno nameniti le izbiri prave velikosti, kar pa je bilo podrobno razloženo v tej oceni.


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*