Domov ˃ Dodatki ˃ Nogavice, ki ne stiskajo prstov

Nogavice, ki ne stiskajo prstov

Ali so nogavice na prste le najnovejši modni trend? Ali pa so izjemno zdrav in udoben način, da ohranite svoja stopala in prste zdrave in močne? Ste se kdaj vprašali, katere so najboljše nogavice? Tukaj je resnica, ki se skriva za novo modno muho pri nogavicah: nogavice na prste in nogavice, ki posnemajo naravno obliko stopala!

Vse prednosti bosonogih čevljev že poznamo. Zaradi oblike prstnega dela, ki posnema našo naravno obliko stopal ter tankega in ravnega podplata, stopalom omogočajo, da se gibajo na enak način kot bi se, če bi hodili bosi.

Večji del leta pa čevljev ne nosimo na boso nogo, temveč jih kombiniramo z nogavicami, ki prav tako kot čevlji, pomembno vplivajo na položaj prstov v čevlju. In žal tudi običajne nogavice lahko omejujejo gibanje prstov na nogah.

Prekratke, preozke in pretesne nogavice žal na enak način kot neprimerni čevlji stiskajo prste in jih onemogočajo gibanje.

Izboljšanja ne prinesejo niti običajne nogavice, ki so narejene iz zelo elastičnih materialov. Kajti, tudi če se nogavice zaradi materiala lahko dovolj raztegnejo, naši prsti v nogavici vedno zasedejo položaj, kjer ni potrebno vlagati nobene energije za ohranjanje tega položaja (torej izberejo stisnjeni položaj).

Edina rešitev problema so dovolj široke in velike običajne nogavice, nogavice, ki posnemajo obliko našega stopala ali preprosto nogavice na prste.

V nadaljevanju sem vam pripravila kratek pregled vseh možnosti, ki so vam na voljo, z vsemi prednostmi in slabostmi posameznih nogavic.

Običajne nogavice

Običajne nogavice zaradi težjega zagotavljanja zadostne širine pri prstih niso najbolj optimalna izbira, še posebej, če so vaša stopala široka. Če se jim kljub vsemu nočete odreči vam svetujem, da:

  • veliko pozornost posvetite izbiri prave številke. Kupite večje nogavice v katerih bodo prsti v naravnem položaju brez, da bodo morali raztegovati material za ohranjanje tega položaja.
  • po vsakem pranju nogavice v predelu prstov dobro raztegnite, ker se med pranjem skrčijo. Pokažite to tudi svojim otrokom!
  • bodite pazljivi pri obuvanju čevljev – v nekaterih čevljih vam lahko nogavice med obuvanjem potisne nazaj, kljub temu, da ste si jo pred tem razrahljali!

Rentgenska fotografija levo spodaj zelo dobro pokaže položaj prstov v primeru, če nosite običajne nogavice in ko ste bosi. Desna fotografija prikazuje položaj prstov v običajni nogavici, ko je nogavica prelozka (desna slika – levo) in ko je nogavica dovolj široka (desna slika- desno).

Nogavice, ki posnemajo obliko stopala

Nogavice, ki posnemajo obliko stopala so bile razvite z namenom izničiti vse slabosti običajnih nogavic, pri tem pa ohraniti njihovo veliko prednost – hitrost obuvanja.

1. Plus12 nogavice

Zame trenutno najboljše nogavice, ki posnemajo obliko stopala so Plus12 nogavice, ki so na voljo tako za otroke kot za odrasle. Nogavice so na voljo v različnih barvah in imajo pri palcu prepoznavno rdečo oznako s pomočjo katere lažje razlikujete levo in desno nogavico. S pomočjo pike na peti lahko preverite, če je nogavica ustrezne velikosti.

Nogavice so na voljo na uradni Plus12 spletni strani, v svojo ponudbo pa jih je vključil tudi Wildling Shoes.

*povezava do Wildling Shoes spletne strani je partnerska


2. Babaruda Knits

Babaruda Knitis nogavice so narejene po meri glede na vašo obliko stopala. Izdeluje jih zelo prijazna gospa iz Velike Britanije. Prvi par ročno pletenih nogavic mi je poslala v testiranje in so mi bile tako všeč, da sem si kupila še dva para.


3. Be Lenka nogavice

Nogavice, ki posnemajo obliko našega stopala izdeluje tudi Be Lenka, vendar je oblika njihovih nogavic mešanica med obliko navadnih nogavic in obliko Plus12 nogavic. Njihove nogavice so širše od navadnih, vendar delujejo precej majhne, zato je obvezno potrebno izbrati številko večje nogavice. Kljub vsemu Be Lenka nogavic ne priporočam za široka stopala.

*povezava do Be Lenka spletne strani je partnerska


Nogavice na prste

Nogavice na prste še zdaleč niso več neudobne nogavice, ki so bile na voljo 20 let nazaj. Danes obstajajo znamke, ki izdelujejo izjemno kakovostne nogavice, ki so narejene iz odličnih materialov, zaradi tehnike pletenja pa vas ne bodo motile med prsti. Namreč, kakovostne nogavice na prste nimajo šivov – torej nič drgnjenja okrog prstov! Obstajajo tudi modeli iz zelo tankih materialov, ki so primerni za vse tiste, ki imajo pomisleke glede nošenja zaradi morebitnih prevelik ih senzoričnih informacij.

Nogavice na prste imajo številne prednosti. Poleg popolne svobode prstov, ki jo omogočajo, ločenost prstov pomeni tudi boljšo cirkulacijo krvi, zmanjša se trenje med prsti, prav tako se lahko, zaradi dobre absorbcije vlage in potu, izognete morebitnim žuljem ali pojavu glivic na nogah.

Edina njihova ‘slabost’ je daljše obuvanje, ki pa lahko poteka zelo hitro, ko se enkrat navadiš na način obuvanja.

Izbira nogavic za prste je danes zelo velika in zajema nogavice za vse priložnosti – tek, prosti čas, jogo in različne materiale (volna, bombaž, najlon, bambus, svila,…).

V nadaljevanju sem vam pripravila moj top izbor nogavic za prste. Posebej sem bila pozorna na udobje, trajnost in kakovost materialov. Obstaja še cel kup cenovno ugodnejših nogavic na prste, ki pa jih nisem poskusila, zato jih tudi ne najdete na mojem seznamu.

1. Knitido

Knitido je znamka nogavic na prste, ki so izdelane na Japonskem, z zelo pestro izbiro izjemno kakovostnih nogavice za odrasle. Njihove nogavice so moje najljubše nogavice na prste in nisem še našla boljše variante. V vseh teh letih odkar jih nosim, mi ni razpadel niti en par in kljub številnim pranjem so še vedno v odličnem stanju.

Njihove nogavice so primerne za vse priložnosti in so na voljo v različnih materialih (merino volna, vsakodnevne nogavice iz bombaža, svilene nogavice, nogavice iz organskega bombaža, iz Coolmaxa, s srebrnimi nitmi za protimikrobni učinek itd.). Knitido+ serija je razvita posebej za jogo in pilates.

10% popust s kodo FREEDOM10 (partnerska koda)


2. Injinji

Ameriška blagovna znamka Injinji za svoje nogavice uporablja različne materiale – CoolMax, NüWool in bombaž v kombinaciji z različnimi kombinacijami Lycre, akrila, recikliranega poliestra in najlona. Nogavice so na voljo za različne aktivnosti (tek, hojo, pohodništvo, vsakodnevne ipd.) ter v različnih debelinah in višinah.

Nogavice so enostavne za obuvanje in izjemno prijetne okrog prstov, vendar njihovi višji modeli tesneje oprimejo meča. Meni je ta občutek malce neprijeten. Pri nižjih modelih teh težav nisem opazila.

Iz uradne strani Injinji pošiljaja le v ZDA, za evropske kupce so na voljo na različnih EU straneh.

10% popust s kodo BU10 (partnerska koda)


3. ToeToe

ToeToe je britanska znamka nogavic na prste, ki so primerne za številne priložnosti (vsak dan, tek, kolesarjenje, golf, tenis, jogo, pilates itd.). Na voljo so v različnih višinah ter so narejene iz različnih materialov – bombaž, svila, CoolMax itd.

V svoji ponudbi nogavic imajo tudi nogavice za jogo in pilates ter kolekcijo hlačnih nogavic in dokolenk. To je nekaj edinstvenega na trgu in odlična izbira za ženske, ki bi rade nosile hlačne nogavice in ne želijo, da bi bili njihovi prsti med hojo stisnjeni skupaj.

Njihove hlačne nogavice so na voljo samo v eni velikosti, zato jih še nisem preizkusila, imam pa njihove dokolenke. Dokolenke nimajo tako prosojnega videza kot običajne hlačne nogavice.


4. Toesox

Ameriška blagovna znamka nogavic na prste Toesox prodaja predvsem nogavice za jogo, pilates in druge bosonoge dejavnosti, imajo pa na voljo tudi nekaj modelov za vsak dan. Te znamke še nisem preizkusila, vendar sem jo uvrstila na seznam zaradi pozitivnih ocen, ki sem jih prebrala.

Toesox lahko kupite direktno z njihove strani ali od različnih prodajalec po vsem svetu.

©Toesox – Deutschland (Slike so objavljene s prijaznim dovoljenjem Toesox – Deutschland. Svoje Toesox nogavice lahko kupite tukaj)


Hlačne nogavice

Pri vsem tem pa seveda ne smemo pozabiti na hlačne nogavice, ki pogosto zaradi materialov, še bolj omejujejo stopala in prste kot klasične nogavice.

Enako kot pri klasičnih nogavicah, tudi tukaj obstaja alternativa v hlačnih nogavicah na prste (par na sliki je kupljen pri Tabio) ali odprtih hlačnih nogavicah (par na sliki je znamke Polzela).

Seveda, če hlačne nogavice to dopuščajo, lahko izrez pri prstih naredimo tudi sami (nekatere nogavice se lahko pri razparajo).

Povzetek

Kvalitetne nogavice, ki ne stiskajo prstov, so odlična investicija v zdravje vaših stopal. Seveda zahtevajo nekaj sprememb navad, navaditi se je potrebno tudi na njihov videz. Ampak, ali ni bilo enako tudi pri bosonogih čevljih?

Sicer pa, življenje je prekratko za dolgočasne nogavice 😛

Mislim, da ni boljšega načina za zaključek te objave kot s citatom, izposojenim od Joe Nimble. V angleščini, ker v prevodu izgubi svoj pomen:

“Wear toesocks…
…because it

“socks” when
you don’t have
toefreedom.”
(Joe Nimble, pridobljeno iz https://www.joe-nimble.com/int/, november 2019)


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*