Prvi korak pri nakupu bosonogih čevljev je, da poznate, kako pravilno izmeriti stopalo in čevlje. Poglobila sem se v to temo in vam poskušala zapisati vse, kar vem in kar sem našla na to temo, da vam olajšam ta korak pri nakupu.

1. Merjenje stopala

Za merjenje stopal lahko uporabimo različne metode. Najpomembnejše je, da meritev naredite čim natančneje in da meritev vaših stopal opravi nekdo drug namesto vas. Le tako bo meritev ustrezna.

1.1 Obris stopala

Metoda, kjer stopalo izmerimo s pomočjo obrisa, je najbolj uporabljena metoda za merjenje stopal. Sama jo uporabljam za merjenje stopala in to metodo uporabim tudi, ko si naročim čevlje po meri.

Tukaj so osnovna navodila, kako pravilno naredite obris:

 1. Vedno naj nekdo drug naredi obris za vas
  Če boste obris poskusili narediti sami, lahko dobite odstopanja, saj stopalo ni v naravnem stoječem položaju
 2. Oseba, kateri se merijo stopala, naj stoji z zravnanimi nogami in popolnoma sproščenimi stopali
 3. Uporabite tanek, oster in kratek svinčnik ali še bolje vložek kemičnega svinčnika in ga držite popolnoma navpično
  Želimo se čim bolj približati liniji stopala. Z nenatančnim obrisom lahko dodate preveč dolžine. Z uporabo zelo tankega pisala bo obris res natančen.
 4. Vedno naredite obris za oba stopala, kajti lahko sta različne dolžine in širine

Tukaj si lahko ogledate tudi video, kako jaz izvedem obris stopala.

Ko opravite obris, izmerite razdaljo od sredinske točke pete do vašega najdaljšega prsta. S tem dobite dolžino vašega stopala.

Širino lahko merimo na različne načine. Anatomsko pravilno in v skladu z različnimi prikazi v knjigah je najbolj pravilna metoda, da povežete točki med obema glavama metatarzalnih kosti (glejte sliko spodaj) in izmerite razdaljo med palcem in mezinčkom, kot je prikazano na spodnji fotografiji.

Na ta način bo izmerjena dolžina in širina stopala izgledala takole.

Primer obrisa stopala v primeru, da je najdaljši prst palec ali drugi prst

Toda težava tukaj je, da različne znamke uporabljajo zelo različne metode za določanje širine svojih čevljev. Iz tega razloga sama izmerim širino še na drugačen način. S tem lahko svojo širino lažje primerjam z vrednostmi iz nekaterih tabel velikosti.

V tem primeru širino izmerimo na najširšem delu stopala v predelu glav metatarzalnih kosti. Izmerjena širina je v tem primeru pravokotna na os stopala.

OS STOPALA = črta, ki poteka od sredinske točke pete do sredinske točke drugega prsta, kot lahko vidite na spodnji fotografiji.

Primer obrisa stopala v primeru, da je najdaljši prst palec ali drugi prst

OPOMBA: Tukaj ni enotne metode, ki bi jo vse znamke uporabljaje za merjenje notranje širine in dolžine čevljev. Ta druga metoda temelji na širini, ki jo meri merilec Clevermess pri merjenju širine čevljev in Plus12 za merjenje notranjih dolžin.

1.2 Merjenje ob steni

Druga metoda, ki jo lahko uporabite je, da meritev opravite s stanjem ob steni. Postavite se ob steno in izmerite razdaljo od stene do najdaljšega prsta.

Ne pozabite! Meritve ne izvajajte sami.

Uporabite te korake za izvajanje meritev:

 1. Označite mesto ob steni, kjer bo stal srednji del pete
 2. Oseba, katere stopalo se meri, naj stoji z ravnimi nogami in sproščenimi stopali ob steni. Peta naj se nežno dotika stene in naj ne pritiska premočno nanjo
 3. Naredite črto, kjer je najdaljši prst. Držite svinčnik navpično
 4. Sedaj izmerite razdaljo od stene do črte, ki ste jo narisali
 5. Meritev izvedite za obe stopali

Tukaj si lahko ogledate tudi video, kako to počnem jaz. Morali bi dobiti zelo podobne rezultate kot pri uporabi metode z obrisom stopala. Za svojo hčer dobim popolnoma enake vrednosti.

1.3 Uporaba Plus12 merilca

Merilec Plus12 se uporablja za merjenje dolžine stopal in za merjenje notranjih dolžin čevljev. Obstaja več strani, kjer ga lahko kupite – na njihovi uradni spletni strani, Amazonu in tudi v različnih spletnih trgovinah, ki prodajajo bosonoge čevlje. Nekaj jih je naštetih tukaj.

Kako merim s Plus12 merilcem?

 1. Za merjenje dolžine stopala stopite na Plus12 tako, da se s peto nežno dotikate hrbtnega modrega dela merilca.
 2. Stojte na merilcu tako, da na rdečo konico postavite najdaljši prst. Če merite stopalo svojega otroka, pridržite stopalo, da se prepričate, da je popolnoma sproščeno in da so prsti v naravnem položaju.
 3. Zdaj si oglejte vrednost na merilu. Plus 12 vam vedno pove notranjo dolžino čevlja ki jo potrebujete in ne dolžine stopala! Torej doda priporočeni 12 mm prostora v čevlju, ki bi ga morali imeti vsi!
 4. Ne pozabite izmeriti obe stopali

V našem primeru Plus12 pokaže 206 mm. To pomeni, da je dolžina stopala 206 mm – 12 mm = 194 mm.

To je zelo podobna vrednost, ki smo jo dobili tudi pri drugih dveh metodah. Če ste izvedli meritev natančno, bi morali z uporabo vseh treh metod dobiti zelo podobne rezultate.

Tu si lahko ogledate videoposnetek uporabe Plus12 merilca.

2. Merjenje notranje dolžine in širine bosonogega čevlja

2.1 Notranja dolžina

Na žalost ne obstaja enotna metoda, ki bi jo vsi uporabljali za merjenje notranje dolžine in širine čevljev. Znamke to počnejo zelo drugače. Nekatere imajo to jasno določeno na svojem spletnem mestu, kako pa to počnejo drugi, pa je popolna skrivnost.

Običajno nekateri merijo notranjo dolžino čevlja od sredinske točke petnega dela do palca (npr. Tikki, Zlatush itd.), nekatere znamke merijo tudi do najdaljše točke čevljev (Feelgrounds itd.), nekatere samo premerijo kopita ali vložke, ki pa običajno ne dajo pravega občutka notranje dolžine čevljev.

Kaj vam predlagam tukaj?

Pred nakupom čevljev vedno preverite notranje dolžine čevlja v različnih spletnih trgovinah, kjer prodajajo tudi bosonoge čevlje (če so le na voljo) in ne samo na uradnih spletnih straneh bosonogih čevljev, ki jih kupujete. Nekatere od njih lahko najdete tukaj.

Poiščite tiste spletne trgovine, ki preprosto ne kopirajo tabel velikosti s spletnih strani proizvajalcev, ampak naredijo svoje meritve. Te trgovine običajno uporabljajo Plus12 za merjenje dolžine in Clevermess za merjenje širine v otroških čevljih.

Ta korak s preverjanjem notranjih dolžin je res pomemben, saj se lahko notranje dolžine razlikujejo od modela do modela, čeprav so čevlje iste znamke in iste velikosti.

Pri nekaterih znamkah pa žal nimate druge možnosti, kot da upate, da je njihova tabela velikosti pravilna.

Kako meriti čevlje s Plus12 merilcem?

Ne glede na vse, doma dolžino čevlja vedno preverim tudi s Plus12 merilcem. Vendar morate vedeti, kako ga pravilno uporabljati!

Zelo dober vodič kako uporabljati Plus12 lahko najdete na ŠŤASTNÉ NÔŽKY tukaj in tukaj in na Instragram profilu mini.and.mum v Highlights tukaj.

Veliko nasvetov si lahko preberete tudi Plus12 uradni strani.

Zakaj Plus12?

Plus12 merilec je zelo enostaven za uporabo, cenovno ugoden, upošteva prostor, ki ga potrebujete pred prsti in ima rdečo konico.

Rdečo konico?

Rdeča konica simulira višino palca, torej upošteva tudi prostor, ki ga potrebujete nad prsti. Nekateri bosonogi čevlji so lahko spredaj bolj sploščeni in zato tam ni nobenega prostora za prste. Plus12 to upošteva.

Rdeča konica v teh Zlatush čevljih, ki sem jih ocenila tukaj, lahko seže povsem do konca čevljev. Nad prsti je veliko prostora.

Kako meriti s Plus12?

Merilec namestite na v petni del. Nekateri čevlji imajo bolj zaobljene pete in pri nekaterih je tudi vložek zadaj bolj ukrivljen. Pazite, da Plus12 potisnete čisto na konec pete v tem zaobljenem delu. Le tako lahko pravilno izmerite čevelj.

Če je potrebno, rdečo konico popravite na želeno mesto. Ne potiskajte premočno v material in pazite, da je merilni trak raven in ne upognjen.

Izmerite razdaljo od sredinske točke pete do najdaljšega prvega ali drugega prsta. Odvisno je, kateri prst je za vas daljši. Na merilnem traku lahko sedaj odčitate notranjo dolžino čevlja v [cm].

Merjenje notranje dolžine čevlja, kjer je najdaljši prst palec ali drugi prst

Zakaj merjenje vložka ali uporaba merilnega traku, ni vedno povsem pravilna metoda?

Vložki običajno niso enake dolžine in širine kot čevlji in lahko služijo le za približno določitev oblike in dolžine znotraj čevlja. Običajno je sam čevelj širši, kot je širok vložek.

Z merjenjem vložka tudi ne morete upoštevati prostora nad prsti, ki ga potrebujete. S Plus12 lahko to upoštevate.

Različne dolžine istega čevlja z uporabo merilnega traku ali Plus12 merilca

Merjenje s trakom se lahko uporablja le v nekaterih primerih (za odprte sandale in samo v nekaterih čevljih). Ta metoda prav tako ne upošteva prostora nad prsti.

2.2 Notranja širina

Govoriti o širini čevlja je težko. Zakaj? Naša stopala niso dvodimenzionalna. Zato je podati dvodimenzionalno mero čevlja, ki bi veljala za vse primere, skoraj nemogoče.

Kar je tudi pomembno tukaj, je obseg čevlja in stopala. Upoštevati moramo obe vrednosti – tako širino, merjeno z obrisom stopala, kot tudi obseg stopala.

Kje vidim problem?

Velika težava je, da različne znamke uporabljajo zelo različne metode za merjenje širine svojih čevljev. Prav zato sem v poglavju o obrisu stopala predstavila dve možnosti merjenja širine stopala.

Veliko jih sploh ne uporablja metode za merjenje širine, kjer povežete metatarzalni glavi in izmerite razdaljo od palca do mezinca.

Na primer, Tikki je ena redkih blagovnih znamk, ki ima zelo natančna navodila, kako merijo svoje čevlje. Širino izmerijo tako, kot sem razložila zgoraj v prvi metodi za merjenje širine. Če kupujete bosonoge čevlje znamke Tikki, lahko uporabite to metodo.

Tikki Shoes navodila kako izmeriti dolžino noge (©Tikki Shoes)

Torej, kako sedaj meriti?

Še vedno vidim, da nekatere znamke izmerijo samo širino vložka, razdaljo med šivi, širino podplata itd. Uporabljena ni samo ena metoda. In tudi vse vrednosti niso pravilne.

POMEMBNO! Vedeti morate, s katero vrednostjo primerjate vaše meritve stopal!

Eden izmed merilnikov za merjenje širine čevljev je Clevermess. Sama ga nimam, ker ni mogoče meriti tudi odraslih čevljev (meri samo do širine 8 cm), zato se mi ne zdi dovolj uporaben. Priporočala bi pa ga tudi le za merjenje širine čevljev, čeprav lahko meri tudi dolžino stopala in čevlja ter širino stopala.

Clevermess zahteva veliko prakse, da dobiš občutek, kako ročke merilca postaviti na pravi položaj in kako močno pritisniti v stranice čevlja. Zato ta naprava ni za vsakogar, saj lahko z napačno uporabo dobite popolnoma nerealne vrednosti.

Če so vrednosti v tabelah velikosti merjene s Clevermess, potem merite širino z drugo metodo, ki sem jo predstavila zgoraj (širina, pravokotna na os stopala).

©Clevermess

Za uporabo Clevermess-a, priporočam, da preberete objave Terke iz ŠŤASTNÉ NÔŽKY tukaj in tukaj.

Prav tako si lahko izdelate lesene palčke različnih dolžin in jih postavite na mesto, kjer je vaš najširši del stopala. Pazite le, da vrednosti, ki ste jih dobili, primerjate s pravimi izmerjenimi vrednostmi. Te palčke se lahko namestijo tudi diagonalno, kot se to meri v primeru prve metode.

Uporabite lahko tudi kaj takega.

Toda na kaj morate biti pozorni? Oglejmo si primer …

Primer

Oglejmo si spodnjo fotografijo. Imamo dva različna čevlja – Wildling Tanuki Niji (leva noga) in Peerko 2.0 (desna noga).

Sedaj imamo dve različni stopali, obe široki 9,8 cm, vendar ima stopalo 1 obseg 24 cm, stopalo 2 pa 25 cm. Obris je enak, obseg čez prste pa ne.

Zgornji del pri Wildling čevljih je manj strukturiran in omogoča večjo širitev noge na obe strani, medtem ko Peerko tega ne dopušča.

Kaj lahko vidimo v tem primeru? Wildling čevlji bi lahko imeli npr. različne širine predstavljene v tabeli velikosti. Npr. št. 42 ustreza širini 10,2 cm za stopalo s 24 cm obsega in širini 9,8 cm za stopalo s 25,5 cm obsega.

Zapleteno kaj?

Zato se tudi ne morete 100% zanesti na vrednosti širin iz tabel velikosti. Ampak osebno doma ne bi merila širine čevljev. Še vedno lahko dobite približne vrednosti iz teh tabel velikosti, da se lahko po njih vsaj približno orientirate.

Kaj sedaj narediti?

Merjenje širine čevljev je težko. Zahteva osebo z veliko prakse, ki bo znala oceniti čevelj in vaše stopalo.

Težava, da različne znamke ne uporabljajo istih metod za merjenje širine čevljev, je velika. Primerjava širin iz njihovih tabel z vašo širino stopala je kot, da bi primerjali hruške in jabolke.

Ni ene metode, ki bi jo vsi uporabiljali.

Tukaj vam priporočam to. Če ni na voljo nobene širine v tabelah, preverite širine čevljev na spletnih mestih prodajaln čevljev, ki opravijo svoje meritve (zlasti za otroške čevlje).

Običajno te trgovine izvajajo merjenje širine kot prikazuje modra črta na spodnji fotografiji. Vseeno pa vam lahko tudi vložek v čevlju nekoliko pomaga, da izločite tiste čevlje, ki so za vas res preozki, preširoki ali neustrezne oblike.

3. Koliko prostora potrebujemo v čevljih?

Tabele velikosti vam običajno povedo notranje dolžine in širine čevljev. Trenutne raziskave priporočajo, da k tej dolžini dodate 10-12 mm in izberite velikost čevlja, ki ima takšno notranjo dolžino.

To velja za zaprte čevlje in za odrasle. Za otroke morate dodati še prostor za rast. Več o tem si lahko preberete tukaj.

4. Povzetek

Na žalost ni enotne metode, ki bi jo vsi proizvajalci uporabljali za merjenje notranje dolžine in širine svojih čevljev.

Ne pozabite pa, da morate vedeti, s čim primerjate. Katere vrednosti so v tabelah in kaj ste izmerili vi!

Upam, da bomo v prihodnosti dobili enoten sistem za merjenje stopal in čevljev. Tako bo nakupovanje bosonogih čevljev veliko lažje. Do takrat pa moramo potrpeti s tem kar imamo sedaj.


NE POZABITE

Čevelj vam bo dobro pristajal, če: