Kaj so bosonogi čevlji?Ste kdaj pomislili, da so vaše noge že vse življenje zvezane? No, uganite kaj? Ni jim treba biti. Bosonogi čevlji so zasnovani tako, da izpolnjujejo zahteve po svobodi stopal. Če ste se kdaj spraševali, kaj so bosonogi čevlji ali kako jih uporabljati, je ta članek za vas!

Večina ljudi danes redko razmišlja o obliki svojih čevljev ali stopal. Sodobne ozke oblike čevljev in deformirana stopala so postala tako “normalna”, da sploh ne opazimo več neustreznega položaja prstov v čevlju in deformacij stopal, ki jih povzroča neustrezna obutev.

Človeško stopalo je zapletena struktura, ki potrebuje gibanje, da ostane zdrava in funkcionalna.

Čeprav se 98% otrok rodi s popolnoma zdravimi, funkcionalnimi stopali, je situacija pri odraslih ljudeh popolnoma drugačna. Več kot 2/3 odraslih ima težave s stopali, študije pa so pokazale, da so patologije stopal prisotne pri kar 80% starejših, eden izmed glavnih vzrokov pa je prav neprimerna obutev.

Naša stopala, ki jih leta in leta tiščimo v tesne in omejujoče čevlje, počasi spreminjajo svojo obliko in postajajo vedno bolj podobna obliki čevljev v katere jih obuvamo. Stopalne mišice postanejo šibke, stopalo togo in nefunkcionalno. Pojavljati se začnejo številne težave, ki pa v večini primerov niso omejene le na stopala temveč na celotno telo.

Tukaj ne govorimo le o čevljih z visoko peto, za katere vsi vemo, da niso ustrezna obutev, temveč o čisto vseh sodobnih čevljih – supergah, natikačih, škornjih, itd., ki prav tako, zaradi neprimerne oblike, togosti podplata in neustrezne fiksacije, izjemno slabo vplivajo na razvoj naših stopal.

Če še do sedaj niste razmišljali o svojih čevljih in stopalih, je sedaj pravi čas, da začnete. Seveda, če si želite zdrava, funkcionalna stopala in telo, ki vam bo dobro služilo tudi, ko boste starejši. Ni še prepozno za spremembo.

Stopala za ustrezen razvoj ne potrebujejo nobene opore in močne stopalne mišice se lahko razvijejo le, če jim damo priložnost. Zato jih ne zapirajte v neprimerne čevlje.

Čevlji, ki pomagajo stopalom, da ostati funkcionalna, saj ne ovirajo njihovega gibanja, se imenujejo bosonogi čevlji.

Kaj sploh so bosonogi čevlji?

Bosonogi čevlji niso neki ‘čudni’ čevlji. Izgledajo povsem normalno, z eno samo razliko – vašim stopalom omogočajo, da se gibajo na enak način kot bi se, če bi hodili bosi. Še vedno pa nam nudijo zaščito pred mrazom in podlago, kadar je to potrebno.

Običajno so bosonogi čevlji na pogled širši od čevljev, ki so jih vajene vaše oči. Tako je tudi prav, saj takšne oblike je tudi naše stopalo.

Ne pozabite! Tako kot stopala, bodo tudi vaše oči potrebovale čas, da se navadijo na novo obliko, ki izgleda precej drugačna in širša od oblike, ki ste jo gledali do sedaj. Dajte svojim očem čas, da ponovno vzljubijo našo naravno obliko stopal. Prav tako ne pozabite, da ste vi edini, ki gledate svoje čevlje direktno iz ptičje perspektive 🙂

V čem je torej njihova skrivnost?

Za zagotavljanje optimalnega posnemanja naravnega gibanja stopala, mora biti bosonogi čevelj:

 • funkcionalen – ustrezne oblike, s tankim in ravnim podplatom ter ustrezno pritrjen na nogo
 • ustrezne dolžine in širine – čevelj mora omogočati, da se stopalo med hojo ustrezno razširi in podaljša, kar mu omogočimo le z dovolj širokim in dolgim čevljem

Funkcionalnost bosonogega čevlja opišemo s petimi osnovnimi karakteristikami, s katerimi je čevelj tudi kategoriziran kot bosonogi čevelj:

 • Asimetrični prstni del, ki posnema naravno obliko stopala
  Sodobni, utesnjeni čevlji so naša stopala preoblikovali (stopalo ni več naš stabilni tripod), zato pri veliko ljudeh naravna oblika stopala (stopalo najširše pri prstih) ni več prisotna. Bosonogi čevlji so oblikovani tako, da posnemajo naravno obliko človeškega stopala, kar omogoča, da se prsti med hojo lahko popolnoma razprejo.
 • Popolnoma raven podplat
  Vsaka razlika v višini (tudi če je to samo 5 mm) prisili naše telo, da poišče novo nevralno pozicijo, da obdrži telo v pokončni drži, hkrati pa povišana peta vpliva tudi na krajšanje vezivnih tkiv (npr. Ahilove tetive). Celotna drža telesa in težišče je zaradi povišane pete spremenjeno, kar ima dolgoročno zelo slab vpliv na delovanje celotnega telesa (v branje priporočam knjigo Whole Body Barefoot)
 • Tanek in prožen podplat
  Da ostanemo povezani s tlemi, da čutimo kje hodimo in da dovolimo našim mišicam, da delajo in ostanejo močne
 • Dobro fiksiran na stopalo
  Čevelj vam med hojo ne sme skakati z noge, niti vam ne sme tiščati stopalo naprej. Čevlja ne smete »loviti« s prsti, zato morate vedno poskrbeti, da je dobro fiksiran. Vsi natikači, japonke in slabo fiksirane balerinke niso ustrezna obutev.
 • Brez privzdignjenega prstnega dela
  Prsti morajo biti položeni ravno na tla, da preprečite poškodbe in zagotovite ravnotežje in stabilnost telesa.

Kdo jih lahko nosi?

Bosonogi čevlji so primerni za vse starosti, tako za otroke kot tudi za odrasle. Ponudba je vedno večja in danes so na voljo že za vse priložnosti in aktivnosti (športni in elegantni čevlji, sandali, zimski škornji, pohodni čevlji, itd.).

NE POZABITE! Pri odraslih naj bo prehod na bosonogo obutev vedno postopen (to so mišice, ki jih dolgo nismo uporabljali). Ponovno se boste morali naučiti tudi pravilne, naravne hoje (ja, tudi to smo pozabili zaradi napačnih čevljev).

Bosonogi čevlji ne bodo instant rešitev vseh vaših zdravstvenih težav (skrb za zdravo telo in dovolj gibanja je ključnega pomena), vendar bodo ključno prispevali k pravilni drži telesa, gibanju, dihanju ter pravilnemu delovanju temeljev našega telesa – stopalom.

Kje naj torej začnem?

Izbira ustreznega bosonogega čevlja za začetnike ni vedno najlažja naloga.

Podroben vodnik, ki vas vodi skozi nakup bosonogih čevljev, najdete v objavi ‘Kako izbrati svoj prvi par bosonogih čevljev?

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*