Ko kupujete bosonogo obutev je pomembno, da poznate svojo stopalo. Tako boste lažje našli čevelj, ki vam najbolje ustreza in boste vedeli na kaj morate biti pozorni pri nakupu.

Tukaj je nekaj uporabnih informacij kako prepoznati vaš tip stopala.

1. Dolžina in širina stopala

Nekatere znamke bosonogih čevljev so bolj primerne za ozka, druge za široka stopala. Približen občutek širine svojega stopala lahko dobite s pomočjo pripomočka, objavljenega na slovaški spletni strani: https://bosacik.sk/meranie

V prazna okenca vpišete vašo dolžino in širino stopala v [cm] in izračun vam pokaže v katero kategorijo spadate. Izračun je približen in vam lahko služi kot začetni občutek kje se gibljete v primerjavi z ostalimi ljudmi.

Izmerjena dolžina in širina noge v [cm]

Podrobna navodila kako izmeriti stopala si lahko preberete tukaj. In koliko prostora potrebujemo v čevljih lahko preberete tukaj.

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate primere čevljev, ki so primerni za ozka (levo) in široka stopala (desno). Upoštevajte, da nekateri ozki modeli lahko ustrezajo tudi širokim stopalom in obratno. In niso vsi modeli ene znamke isti.

Znamke, ki ustrezajo ozkim stopalom:

Znamke, ki ustrezajo širokim stopalom:

*partnerska povezava

2. Višina narta

Približno razmerje višine narta v skladu s Šťastné nôžky si lahko določite z deljenjem dolžine loka čez nart (merjeno od tal do tal) z dolžino stopala. Pri tem velja za razmerje:
– nizek nart: manj kot 0,7
– običajen nart: 0,71 – 0,81
– visok nart: 0,82 in več

Za mojo stopalo razmerje znaša: 18,5 / 26,3 = 0,70. Sem ravno na zgornji mejni vrednosti za nizki nart.

OPOMBA: Rezultat je le približna vrednost. Lahko se pojavijo odstopanja, če je stopalo široko z nizkim nartom ali ožje z višjim nartom.

Več o tej metodi si lahko preberete na Šťastné nôžky.

Da imam nizek nart sem ugotovila komaj sčasoma, ko sem si poskusila nekaj različnih bosonogih čevljev in sem velikokrat imela ponavljajoče težave kot so npr.: vezalke sem si morala zavezati zelo na tesno, da je bil čevelj še dovolj stabilen na nogi, pri sandalih sem v pasku potrebovala še kakšno dodatno luknjo, da sem si jih lahko zapela, itd.

Primerjava – nizek nart/visok nart, enaka dolžina noge

Tudi slip-on modeli čevljev velikokrat ne ustrezajo ljudem z nizkim nartom, ker so preveč ohlapni čez nart, dodatna fiksacija čevlja pa je v tem primeru zaradi odsotnosti vezalk ali paska zelo otežena. Pri visokem nartu so ravno obratne težave. Vse je preveč na tesno.

Visok/nizek nart – enak čevelj (Feelgrounds* Droptop)
*partnerska povezava

Če se ne najdete v nobeni od teh dveh kategorij je vaš nart po vsej verjetnosti povsem običajne višine:)

Primer pristajanja različnih slip-on modelov na nizek nart
(Be Lenka* Eazy in Feelgrounds* Droptop)
*partnerska povezava

3. Oblika prstov

Ljudje imamo različne oblike stopal.

Vir: Your Foot Shape and Your Genealogy (29.8.2019)

Zelo pogosta tipa stopal sta (1) egipčanski in (2) grški tip stopala.

(1) Egipčanski in (2) grški tip stopala

Čevlji imajo različne oblike prstnih delov. Nekateri imajo zelo močen naklon proti mezincu in so najprimernejši za egipčansko obliko stopala, drugi imajo bolj zaokrožen ali škatlasti prsti del, ki bolje ustrezajo grškemu ali bolj kvadratnemu stopalu.

Iz leve proti desni: VIVOBAREFOOT, Lukshoes, Gea Soles, Wildling Shoes

Jaz imam npr. grški tip stopala. Kje lahko nastane težava?

Če imaš obliko stopala, kjer je drugi prst daljši od prvega, kot je to v mojem primeru, se ti lahko zgodi, da boš potreboval malo več prostora pred prsti kot običajno, v čevlju, ki je bolje ustreza egipčanskemu stopalu, kot je to prikazano na sliki spodaj.

Meni se je npr. večkrat zgodilo, da se mi je v takem čevlju 2 ali 3 prst dotikal konca čevlja, pri palcu pa sem imela še veliko prostora.

Grška oblika noge v a) čevlju primernejšem za egipčansko nogo, b) čevlju z bolj zakroženo obliko

V primeru egipčanskega stopala pa se lahko pojavijo ravno obratne težave. V čevlju, ki ni prilagojen za tvoje stopalo, je lahko pred manjšimi prsti precej dodatnega prostora, kar je lahko moteče in ovira pri hoji, pri sandalih pa tudi vizualno zelo opazno in težavnejše za hojo.

Egipčanska oblika noge v a) čevlju primernejšem za egipčansko nogo, b) čevlju z bolj zakroženo obliko

Na spodnjih slikah si lahko ogledate zgornjo razlago na konkretnem primeru.

Na spodnjih slikah lahko vidite primere čevljev, ki so bolj primerni za egipčanski tip stopala (levo) in grški ali romanski (desno).

4. Oblika stopala

4.1 Ravna linija ali oblika fižolčka

Nekatera stopala imajo obliko “fižolčka”, kot je npr. oblika mojega stopala (2). Tukaj je palec ukrivljen rahlo vstran od ostalih prstov in notranja linija stopala je v obliki loka in ni ravna. Stopalo ima večino svoje širine na notranji strani.

Lahko pa je linija pri palcu ravna in stopalo svojo širino pridobiva na zunanjo stran pri mezinčku (1).

(1) stopalo z večino širine na zunanji strani in (2) stopalo v obliki “fižolčka” z večino širine na notranji strani stopala

Nekateri čevlji bolje ustrezajo obliki (1) in drugi obliki (2). Na spodnji sliki vidite primera dveh čevljev. Levi ima bolj ravno linijo pri palcu, desni pa je v obliki fižolčka.

Sole Runner (levo), Ahinsa* (desno)
*partnerska povezava

Dodajmo te informacije sliki, ki smo jo že uporabili zgoraj. Problematična območja so označena spodaj.

a) čevelj primernejši za egipčansko nogo in z ravno linijo na strani palca, b) čevelj z bolj zakroženo obliko prstnega dela in v obliki fižolčka

Poglejmo naslednji primer. Čevlji Sole Runner na spodnji fotografiji se najbolje prilegajo obliki stopala z ravno črto od pete do prsta in z egipčansko obliko prstov. Stopalo 1 in stopalo 2 oba izpolnjujeta pogoj z ravno črto, vendar je oblika prstnega dela čevlja primernejša za stopalo 2. Stopalo 1 ima lahko podobne težave kot moja grška oblika prstov v teh čevljih.

Zato morate vedno upoštevati vse možne kombinacije in stopalo in čevelj pogledati v celoti.

4.2 Oblika plavuti ali ravno stopalo

V skladu s Šťastné nôžky sta širina in oblika stopala odvisni tudi od razmerja med širino na območju prstov na nogi in širino petnega dela. Kot je navedeno na Šťastné nôžky, če je ozka peta ozka, so običajno ozki tudi gležnji.

Šťastné nôžky je stopala razdelila v 4 kategorije:

  1. ozka peta – ozek sprednji del – noge so precej ravne oblike
  2. ozka peta – običajno širok do širok sprednji del – tej vrsti stopala se reče tudi plavut
  3. peta običajne širine – ozki do srednje širok sprednji del – stopala so precej ravne oblike
  4. navadna do široka peta – srednje širok do širok sprednji del – to so blage plavuti, stopala se raztezajo nekoliko naprej

Obliko stopala se lahko spremeni tudi, če se korigirajo zvrnjeni gležnji in plosko stopalo (iz bolj ravne oblike lahko nastane oblika plavuti).


Vsako stopalo je unikatno. Zato čevelj vedno dobro pomerite, da vidite kako se vam prilega in če imajo vaši prsti res dovolj prostora.

Čevlji so različnih dolžin, širin, oblik in volumna. Pri nakupu čevljev vedno:

  • preverite notranjo dolžino in širino čevlja (koliko prostora potrebujete, preverite tukaj)
  • razmislite, koliko volumna imajo vaša stopala
  • preverite obliko prstnega dela čevlja in ga primerjajte z obliko vaših prstov
  • preverite obliko čevlja in jo primerjajte z obliko vašega stopala

Ni nujno, da se morajo vsi kriteriji glede oblike vedno brezhibno ujemati (to je 100% možno samo pri čevljih po meri), zato ne izločite enega čevlja samo zato, ker se oblika popolnoma ne ujema z vašo obliko stopala. Večina znamk še vedno poskuša izdelati čevlje, ki se bodo dobro prilegali različnim tipom stopal.

Ampak s poznavanjem svojega stopala vam bo veliko lažje prepoznati optimalni čevelj za vas. In upam, da vam bo ta prispevek pri tem nekoliko pomagal 🙂

Iz leve proti desni: Sole Runner, VIVOBAREFOOT, Groundies, Zlatush, Ahinsa*
*partnerska povezava

Za vse najnovejše informacije o tem kateri bosonogi čevlji najbolje pristajajo vašemu tipu stopala, mi sledite tudi na mojem Instagram profilu


Translate »