Ob nakupu bosonoge obutve je pomembno, da poznate svojo stopalo. Na tak način boste lažje našli čevelj, ki vam ustreza in vedeli na kaj morate biti pozorni pri nakupu.

Tukaj je nekaj uporabnih informacij kako prepoznati vaš tip stopala.

1. Dolžina in širina stopala

Dolžina in širina stopala je prvi podatek, ki ga boste potrebovali pri nakupu čevlja. Običajno je to tudi edini podatek na proizvajalčevi strani, ki vam pomaga pri izbiri prave številke.

Nekatere znamke bosonogih čevljev so bolj primerne za ozka, druge za široka stopala. Približen občutek širine svojega stopala lahko dobite s pomočjo pripomočka, objavljenega na slovaški spletni strani: https://bosacik.sk/meranie

V prazna okenca vpišete vašo dolžino in širino stopala v [cm] in izračun vam pokaže v katero kategorijo spadate. Izračun je približen in vam lahko služi zgolj kot začetni občutek kje se gibljete v primerjavi z ostalimi ljudmi.

Izmerjena dolžina in širina noge v [cm]

Podrobna navodila kako izmeriti stopalo si lahko preberete tukaj. Koliko prostora potrebujemo v čevljih lahko preberete tukaj.

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate primere čevljev, ki so primerni za ozka (levo) in široka stopala (desno). Upoštevajte, da nekateri ozki modeli lahko ustrezajo tudi širokim stopalom in obratno. Prav tako ni nujno, da vam bodo vsi modeli ene znamke pristajali enako.

Znamke, ki ustrezajo ozkim stopalom:

Znamke, ki ustrezajo širokim stopalom:

*partnerska povezava

2. Volumen stopala

Na splošno lahko razdelimo področja volumna stopala na tri dele:

 1. volumen v sprednjem delu stopala (okrog prstov in metatarzalnih kosti)
 2. volumen v srednjem delu stopala
 3. volumen v predelu narta

2.1 Volumen v sprednjem delu stopala

Ko govorimo o volumnu v sprednjem delu stopala, se to običajno nanaša na volumen stopala okrog prstov in metatarzalnih kosti. Opišemo ga lahko z dvema količinama: širino stopala in obsegom okrog stopala.

Primer: 10 cm široko stopalo z obsegom 24 cm je stopalo z manjšim volumnom, 10 cm široko stopalo z obsegom 25,5 cm pa stopalo z večjim volumnom.

Zakaj je to pomembno?

V tabelah velikosti je širina čevlja, običajno edina podana vrednost. Vendar je splošno prileganje čevlja v veliki meri odvisno od precej dejavnikov; obsega stopala, obsega čevlja, prostora nad prsti, konstrukcije podplata, točke, kje se nahaja najširši del čevlja in stopala ter načina merjenja notranje širine.

2.2 Volumen v srednjem delu stopala

To je volumen v srednjem delu stopala med sprednjim delom stopala in predelom narta. Nekateri ljudje imajo večji volumen tudi v tem predelu. Če je čevelj na tem mestu nižji, so vam lahko čevlji pretesni, kljub temu, da je v predelu narta dovolj prostora.

2.3 Volumen v predelu narta

Volumen stopala v območju narta lahko opišemo z višino narta in širino stopala na tem območju (včasih tudi z obsegom ali meritvijo loka od tal do tal).

Primerjava – majhen volumen (hkrati tudi nizek nart)/velik, volumen (hkrati tudi visok nart), enaka dolžina noge

Volumen stopala v območju narta (v večini primerov tudi približno višina narta) v skladu s Šťastné nôžky si lahko določite z deljenjem dolžine loka čez nart (merjeno od tal do tal) z dolžino stopala.

Pri tem velja za razmerje:
majhen volumen (nizek nart): manj kot 0,7
običajni volumen (običajen nart): 0,71 – 0,81
velik volumen (visok nart): 0,82 in več

Za mojo stopalo znaša razmerje: 18,5 / 26,3 = 0,70, kar je zgornja mejna vrednost za majhen volumen (nizek nart).

Več o tej metodi si lahko preberete na Šťastné nôžky.

OPOMBA: Rezultat je le približna vrednost. Lahko se pojavijo odstopanja, če je stopalo široko z nizkim nartom ali ožje z višjim nartom.

Upoštevajte, da volumen ni enodimenzionalna stvar in se nanaša na to, koliko prostora zavzamejo vaša stopala v višino in širino, kar pomeni, da višina narta ni enaka prostornina stopala. V nekaterih primerih je to lahko enako (visok nart je tudi velik volumen), vendar to ne drži vedno.

Kako ugotovim moj volumen stopala?

Da imam nizek nart sem ugotovila komaj sčasoma, ko sem poskusila različne bosonoge čevlje in sem velikokrat imela ponavljajoče težave kot so npr.: vezalke sem si morala zavezati zelo na tesno, da je bil čevelj še dovolj stabilen na nogi, pri sandalih sem v pasku potrebovala še kakšno dodatno luknjo, da sem si jih lahko zapela, itd.

Tudi slip-on modeli čevljev velikokrat ne ustrezajo ljudem z nizkim nartom, ker so preveč ohlapni čez nart, dodatna fiksacija čevlja pa je v tem primeru zaradi odsotnosti vezalk ali paska zelo otežena. Pri visokem nartu so ravno obratne težave. Vse je preveč na tesno.

Če se ne najdete v nobeni od teh dveh kategorij je vaš nart po vsej verjetnosti povsem običajne višine:)

Primer pristajanja različnih slip-on modelov na nizek nart
(Be Lenka* Eazy in Feelgrounds* Droptop)
*partnerska povezava

Torej, ko govorite o volumnu stopala, bodite natančni. Ste mislili le višino narta? Potem uporabite besedo nart. Ali govorite o volumnu v sprednjem delu stopala ali o volumnu območju narta? Opiši to.

3. Oblika prstov

Ljudje imamo različne oblike stopal.

Vir: Your Foot Shape and Your Genealogy (29.8.2019)

Zelo pogosta tipa stopal sta (1) stopalo z najdaljšim palcem in (2) stopalo z najdaljšim drugim prstom.

(1) Egipčanski in (2) grški tip stopala

Čevlji imajo različne oblike prstnih delov. Nekateri imajo zelo močen naklon proti mezincu in so najprimernejši za obliko stopala (1), drugi imajo bolj zaokrožen ali škatlasti prsti del, ki bolje ustrezajo tipu (2) ali bolj kvadratnemu stopalu.

Iz leve proti desni: VIVOBAREFOOT, Lukshoes, Gea Soles, Wildling Shoes

Jaz imam npr. grški tip stopala. Kje lahko nastane težava?

Če imaš obliko stopala, kjer je drugi prst daljši od prvega, kot je to v mojem primeru, se ti lahko zgodi, da boš potreboval malo več prostora pred prsti kot običajno, v čevlju, ki je bolje ustreza stopalu z najdaljšim palcem, kot je to prikazano na sliki spodaj. Včasih lahko to težavo mimogrede rešite z izbiro zadostne količine prostora pred prsti.

Grška oblika noge v a) čevlju primernejšem za egipčansko nogo, b) čevlju z bolj zakroženo obliko

V primeru stopala (1) pa se lahko pojavijo ravno obratne težave. V čevlju, ki ni prilagojen za tvoje stopalo, je lahko pred manjšimi prsti precej dodatnega prostora, kar je lahko moteče in ovira pri hoji, pri sandalih pa tudi vizualno zelo opazno in težavnejše za hojo.

Egipčanska oblika noge v a) čevlju primernejšem za egipčansko nogo, b) čevlju z bolj zakroženo obliko

Na spodnjih slikah si lahko ogledate zgornjo razlago na konkretnem primeru.

Na spodnjih slikah lahko vidite primere čevljev, ki so bolj primerni za egipčanski tip stopala (levo) in grški ali romanski (desno).

4. Oblika stopala

4.1 Ravna linija ali oblika fižolčka

Nekatera stopala imajo obliko “fižolčka”, kot je npr. oblika mojega stopala (2). Tukaj je palec ukrivljen rahlo vstran od ostalih prstov in notranja linija stopala je v obliki loka in ni ravna. Stopalo ima večino svoje širine na notranji strani.

Lahko pa je linija pri palcu ravna in stopalo svojo širino pridobiva na zunanjo stran pri mezinčku (1).

(1) stopalo z večino širine na zunanji strani in (2) stopalo v obliki “fižolčka” z večino širine na notranji strani stopala

Nekateri čevlji bolje ustrezajo obliki (1) in drugi obliki (2). Na spodnji sliki vidite primera dveh čevljev. Levi ima bolj ravno linijo pri palcu, desni pa je v obliki fižolčka.

Sole Runner (levo), Ahinsa* (desno)
*partnerska povezava

Dodajmo te informacije sliki, ki smo jo že uporabili zgoraj. Problematična območja so označena spodaj.

a) čevelj primernejši za egipčansko nogo in z ravno linijo na strani palca, b) čevelj z bolj zakroženo obliko prstnega dela in v obliki fižolčka

Poglejmo naslednji primer. Čevlji Sole Runner na spodnji fotografiji se najbolje prilegajo obliki stopala z ravno črto od pete do prsta in z egipčansko obliko prstov. Stopalo 1 in stopalo 2 oba izpolnjujeta pogoj z ravno črto, vendar je oblika prstnega dela čevlja primernejša za stopalo 2. Stopalo 1 ima lahko podobne težave kot moja grška oblika prstov v teh čevljih.

Zato morate vedno upoštevati vse možne kombinacije in stopalo in čevelj pogledati v celoti.

4.2 Oblika plavuti ali ravno stopalo

V skladu s Šťastné nôžky sta širina in oblika stopala odvisni tudi od razmerja med širino na območju prstov na nogi in širino petnega dela. Kot je navedeno na Šťastné nôžky, če je ozka peta ozka, so običajno ozki tudi gležnji.

Šťastné nôžky je stopala razdelila v 4 kategorije:

 1. ozka peta – ozek sprednji del – noge so precej ravne oblike
 2. ozka peta – običajno širok do širok sprednji del – tej vrsti stopala se reče tudi plavut
 3. peta običajne širine – ozki do srednje širok sprednji del – stopala so precej ravne oblike
 4. navadna do široka peta – srednje širok do širok sprednji del – to so blage plavuti, stopala se raztezajo nekoliko naprej

Obliko stopala se lahko spremeni tudi, če se korigirajo zvrnjeni gležnji in plosko stopalo (iz bolj ravne oblike lahko nastane oblika plavuti).


Vsako stopalo je unikatno. Zato čevelj vedno dobro pomerite, da vidite kako se vam prilega in če imajo vaši prsti res dovolj prostora.

Čevlji so različnih dolžin, širin, oblik in volumna. Pri nakupu čevljev vedno:

 • preverite notranjo dolžino in širino čevlja (koliko prostora potrebujete, preverite tukaj)
 • razmislite, koliko volumna imajo vaša stopala
 • preverite obliko prstnega dela čevlja in ga primerjajte z obliko vaših prstov
 • preverite obliko čevlja in jo primerjajte z obliko vašega stopala

Ni nujno, da se morajo vsi kriteriji glede oblike vedno brezhibno ujemati (to je 100% možno samo pri čevljih po meri), zato ne izločite enega čevlja samo zato, ker se oblika popolnoma ne ujema z vašo obliko stopala. Večina znamk še vedno poskuša izdelati čevlje, ki se bodo dobro prilegali različnim tipom stopal.

Ampak s poznavanjem svojega stopala vam bo veliko lažje prepoznati optimalni čevelj za vas. In upam, da vam bo ta prispevek pri tem nekoliko pomagal 🙂

Iz leve proti desni: Sole Runner, VIVOBAREFOOT, Groundies, Zlatush, Ahinsa*
*partnerska povezava

Za vse najnovejše informacije o tem kateri bosonogi čevlji najbolje pristajajo vašemu tipu stopala, mi sledite tudi na mojem Instagram profilu


Translate »