Pri nakupu bosonoge obutve je pomembno, da poznamo svojo stopalo. Na ta način bomo lažje našli čevelj, ki nam ustreza in vedeli na kaj moramo biti pozorni pri izbiri.

V tem prispevku boste našli nekaj uporabnih informacij o tem, kako prepoznati vaš tip stopala.

1. Dolžina in širina stopala

Dolžina in širina stopala je prvi podatek, ki ga boste potrebovali pri nakupu čevlja. Običajno je to tudi edini podatek na proizvajalčevi strani, ki vam pomaga pri izbiri prave številke. Nekatere znamke bosonogih čevljev so bolj primerne za ožja, druge za srednje široka ali širša stopala.

Približen občutek širine svojega stopala lahko dobite s pomočjo pripomočka, objavljenega na slovaški spletni strani: https://bosacik.sk/meranie

V prazna okenca vpišete vašo dolžino in širino stopala v [cm], izračun pa vam pokaže v katero kategorijo spadate.

OPOMBA: Izračun je samo približen, zato ga ne uporabljate kot popolnoma fiksen podatek za končno izbiro čevlja. Natančneje je primerjati izmerjene dolžine in širine čevlja z merami stopala (ampak so lahko tudi tukaj odstopanja).

Izmerjena dolžina in širina noge v [cm]

Podrobna navodila kako izmeriti stopalo lahko preberete tukaj.

Koliko prostora potrebujemo v čevljih lahko preberete tukaj.

Primere različnih širin stopal, si lahko ogledate na spodnji fotografiji.

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate primere čevljev, ki so primerni za ožja (levo) in širša stopala (desno). Upoštevajte, da nekateri ozki modeli lahko ustrezajo tudi širokim stopalom in obratno. Prav tako ni nujno, da vam bodo vsi modeli ene znamke pristajali enako.

Znamke, ki ustrezajo ožjim stopalom:

Znamke, ki ustrezajo širšim stopalom:

*partnerska povezava

2. Volumen stopala

Na splošno lahko razdelimo področja volumna stopala na tri dele:

 1. Volumen v predelu prstov
 2. Volumen v srednjem delu stopala
 3. Volumen v predelu narta

2.1 Volumen v predelu prstov

Ko govorimo o volumnu v sprednjem delu stopala, se običajno ta podatek nanaša na volumen stopala okrog prstov in metatarzalnih kosti. Zanima nas koliko prostora nam nudi čevelj na tem mestu.

Volumen v sprednjem delu stopala običajno opišemo z dvema količinama: širino stopala in obsegom stopala okrog metatarzalnih kosti.

Primer: 10 cm široko stopalo z obsegom 24 cm je stopalo z manjšim volumnom, 10 cm široko stopalo z obsegom 25,5 cm pa stopalo z večjim volumnom.

Zakaj je ta podatek pomemben?

V tabelah velikosti je običajno podana le širina čevlja. Vendar je splošno prileganje čevlja v veliki meri odvisno od precej dejavnikov; obsega stopala, obsega čevlja, prostora nad prsti, konstrukcije podplata, točke, kje se nahaja najširši del čevlja in stopala ter načina merjenja notranje širine.

2.2 Volumen v srednjem delu stopala

To je volumen med prsti in predelom narta. Če imate v srednjem delu stopala večji volumen in je čevelj na tem mestu nižji oz. stopalo “omejujejo” šivi čevlja, so lahko čevlji pretesni, kljub temu, da je v predelu narta v čevlju dovolj prostora.

2.3 Volumen v predelu narta

Volumen stopala v območju narta običajno opišemo z višino narta in širino stopala na tem območju (včasih tudi z obsegom ali meritvijo loka od tal do tal).

Različne višine nartov

Približno višino narta v skladu s Šťastné nôžky lahko računsko določite z deljenjem dolžine loka čez nart (merjeno od tal do tal – glej sliko) z dolžino stopala.

Pri tem velja za razmerje:
nizek nart: manj kot 0,70
običajni nart: 0,71 – 0,78
visok nart: 0,78 in več

Za mojo stopalo znaša razmerje: 18,5 / 26,3 = 0,70, kar je zgornja mejna vrednost za nizek nart.

Več o tej metodi si lahko preberete na Šťastné nôžky.

OPOMBA: Rezultat je le približna vrednost. Lahko se pojavijo odstopanja, če je stopalo široko z nizkim nartom ali ožje z višjim nartom.

Upoštevajte, da volumen ni enodimenzionalna stvar in se nanaša na to, koliko prostora zavzamejo vaša stopala v višino in širino. Kar pomeni, da višina narta ni enaka volumnu stopala. V nekaterih primerih je to lahko enako (visok nart pomeni tudi velik volumen), vendar to ne drži vedno.

Kako prepoznati svoj volumen stopala?

Volumen stopala lahko ugotovimo tudi z opazovanjem.

Svoj nizek nart sem prepoznala sčasoma, ko sem poskusila različne bosonoge čevlje in sem velikokrat imela ponavljajoče se težave kot so npr.: vezalke sem si morala zavezati zelo na tesno, da je bil čevelj še dovolj stabilen na nogi, pri sandalih sem v pasku potrebovala še kakšno dodatno luknjo, da sem si jih lahko zapela, itd.

Tudi slip-on modeli čevljev velikokrat ne ustrezajo ljudem z nizkim nartom, ker so preveč ohlapni čez nart, dodatna fiksacija čevlja pa je v tem primeru zaradi odsotnosti vezalk ali paska zelo otežena. Pri visokem nartu so obratne težave. Vse je preveč na tesno.

Če se ne najdete v nobeni od teh dveh kategorij je vaš nart po vsej verjetnosti povsem običajne višine.

Primer pristajanja različnih slip-on modelov na nizek nart
(Be Lenka* Eazy in Feelgrounds* Droptop)
*partnerska povezava

3. Oblika prstov

Ljudje imamo različne oblike stopal. Nekateri verjamejo, da nam oblika stopal razkriva naše prednike, drugi trdijo, da nam lahko pove kaj o naši osebnosti. Zame je pomembno, kako bosonogi čevlji ustrezajo naši obliki stopala.

Za oblike stopal ni uradnega poimenovanja. Morda ste že slišali za grški, egipčanski, rimski itd. tip stopala. Nekaterim se zdijo ta imena nekoliko arhaična, ker pa s poimenovanjem ne nakazujejo dejanske oblike stopala, si jih je tudi težje zapomniti.

Na spodnji fotografiji si lahko ogledate najpogostejše oblike stopal.

Oblike stopal lahko glede na zgornjo fotografijo razvrstimo takole:

 1. MOČAN NAKLON” STOPALA (znana tudi kot egipčanska oblika stopal) – stopala z najdaljšim palcem z močnejšim naklonom proti mezincu. Narišete lahko navidezno ravno črto od palca do mezinca.
 2. BLAG NAKLON” STOPALA – palec je še vedno najdaljši, vendar je naklon blažji. Naklon ne pada več v ravni črti, temveč v krivulji.
 3. KVADRATNA” STOPALA – naklon postane zelo blag in je skoraj horizontalen. Prsti so podobne dolžine. Stopala imajo precej “kvadratno” obliko.
 4. STOPALA S “HRIBČKOM” (znana tudi kot grška oblika stopal) – drugi prst je najdaljši. Včasih je razlika v dolžini med palcem in drugim prstom bolj vidna, včasih manj. Manjši trije prsti padajo v naklonu proti mezincu, vendar običajno ne enakomerno (tretji prst je nekoliko daljši).
 5. PLATO 2″ – prva dva prsta sta enako dolga, običajno naklon ostalih treh prstov enakomerno pada proti mezincu
 6. “PLATO 3” – prvi trije prsti so enake dolžine, običajno naklon drugih dveh prstov enakomerno pada proti mezincu

Seveda je oblik stopal še več, vendar sem tukaj prikazala le najpogostejše.

OPOMBA: nova imena oblik stopal so povzeta po BareSteps, vendar sem se odločila, da oblike kategoriziram nekoliko drugače.

Bosonogi čevlji imajo različne oblike v predelu prstov. Nekateri imajo zelo močan naklon proti mezincu in so najprimernejši za obliko stopala (1), drugi imajo bolj zaokrožen ali škatlasti prsti del, ki bolje ustrezajo tipu (2, 4, 5) ali bolj kvadratnemu stopalu (3, 6).

Iz leve proti desni: VIVOBAREFOOT, Lukshoes, Gea Soles, Wildling Shoes *

Jaz imam npr. tip stopala (4). Kje lahko nastane težava?

Če imaš obliko stopala, kjer je drugi prst daljši od prvega, kot je to v mojem primeru, se ti lahko zgodi, da boš potreboval malo več prostora pred prsti kot običajno, v čevlju, ki je bolje ustreza stopalu z najdaljšim palcem, kot je to prikazano na sliki spodaj. Včasih lahko to težavo mimogrede rešimo z izbiro zadostne količine prostora pred prsti.

Tip 4 v a) čevlju primernejšem za tip 1, b) čevlju z bolj zakroženo obliko

V primeru stopala (1) pa se lahko pojavijo ravno obratne težave. V čevlju, ki ni prilagojen za tvoje stopalo, je lahko pred manjšimi prsti precej dodatnega prostora, kar je lahko moteče in ovira pri hoji, pri sandalih pa tudi vizualno zelo opazno in težavnejše za hojo.

Tip 1 v a) čevlju primernejšem za tip 1, b) čevlju z bolj zakroženo obliko

Na spodnjih slikah si lahko ogledate zgornjo razlago na konkretnem primeru.

Na spodnjih slikah lahko vidite primere čevljev, ki so bolj primerni za tip 1 (levo) in tip 2, 4, 5 (desno).

Na spodnjih fotografijah lahko preverite oblike prstnih delov različnih bosonogih znamk. V nekaterih primerih je obliko prstnega dela težje ugotoviti le iz zunanjosti (npr. pri nekaterih zimskih in pohodnih čevljih (Xero shoes, Joe Nimble) ter nekaterih otroških model z zaščito pri prstih).

4. Oblika stopala

4.1 Ravna linija ali oblika fižolčka

Nekatera stopala imajo obliko “fižolčka”, kot je npr. oblika mojega stopala na spodnji fotografiji desno. Pri tej obliki je palec ukrivljen rahlo vstran od ostalih prstov in notranja linija stopala je v obliki loka (ni ravna). Stopalo ima večino svoje širine na notranji strani.

Lahko pa je linija pri palcu ravna (levo) in stopalo svojo večino svoje širine pridobiva na zunanjo stran.

Nekateri čevlji bolje ustrezajo ravni obliki stopala in drugi obliki fižolčka. Na spodnji fotografiji lahko vidite primere čevljev za obe obliki.

Dodajmo te informacije sliki, ki smo jo že uporabili zgoraj. Problematična območja so označena spodaj.

4.2 Oblika plavuti ali ravno stopalo

V skladu s Šťastné nôžky sta širina in oblika stopala odvisni tudi od razmerja med širino na območju prstov na nogi in širino petnega dela. Kot je navedeno na Šťastné nôžky, so v primeru ozke pete običajno ozki tudi gležnji.

Šťastné nôžky je stopala razdelila v 4 kategorije:

 1. ozka peta – ozek sprednji del – stopala so precej ravne oblike
 2. ozka peta – običajno širok do širok sprednji del – tej vrsti stopala se reče tudi plavut
 3. peta običajne širine – ozki do srednje širok sprednji del – stopala so precej ravne oblike
 4. običajna do široka peta – srednje širok do širok sprednji del – to so blage plavuti, stopala se raztezajo nekoliko naprej

Oblika stopala se lahko spremeni tudi po korigiranju zvrnjenih gležnjev in ploskega stopala (iz bolj ravne oblike lahko nastane oblika plavuti).

Ne pozabite! Zdrava in funkcionalna stopala so najširša pri prstih, lok je formiran, palec odmaknjen stran od ostalih prstov. Stopala imajo zmožnost ustrezne pronacije in supinacije. Oblika stopal se bo z nošenjem bosonoge obutve in z delom na fukcionalnosti stopal spremenila (seveda v bolj zdravo, naravno obliko).


Čevlji so različnih dolžin, širin, oblik in volumna. Zato pri nakupu čevljev vedno:

 • preverite notranjo dolžino in širino čevlja (koliko prostora potrebujete, preverite tukaj)
 • razmislite o volumnu vaših stopal
 • preverite obliko prstnega dela čevlja in ga primerjajte z obliko vaših prstov
 • preverite obliko čevlja in jo primerjajte z obliko vašega stopala

Ni nujno, da se morajo vsi kriteriji glede oblike brezhibno ujemati (to je možno samo pri čevljih po meri). Zato ne izločite čevlja le zato, ker se oblika čevlja popolnoma ne ujema z obliko vašega stopala. Večina znamk še vedno poskuša izdelati čevlje, ki se bodo dobro prilegali različnim oblikam stopal. Velikokrat težavo reši že zadostna količina prostora pred prsti.

Ampak s poznavanjem svojega stopala, vam bo lažje prepoznati optimalni čevelj za vas. Upam, da vam bo ta prispevek pri tem vseeno nekoliko pomagal 🙂

Iz leve proti desni: Sole Runner, VIVOBAREFOOT, Groundies, Zlatush, Ahinsa*
*partnerska povezava

Za vse najnovejše informacije o tem kateri bosonogi čevlji najbolje pristajajo vašemu tipu stopala, mi sledite tudi na mojem Instagram profilu