Domov ˃ Vodniki in baze podatkov ˃ Koliko prostora potrebujemo v čevljih?

Koliko prostora potrebujemo v čevljih?

Ali obstaja natančno število, koliko prostora potrebujemo v čevlju? Različne študije priporočajo, da je optimalni prostor za prste v čevljih 10–12 mm. Poudarjajo pa tudi, da prostor pred prsti zavisi tudi od splošnega prileganja čevlja (oblika prstnega dela in širina čevlja).

“Povej, Pika,” je spoštljivo rekel Tomaž, “zakaj nosiš tako velike čevlje?”
“Da lahko migam s prsti, seveda,” je odgovorila.

Pika je bila majhna, navihana 9-letna deklica, ki je vsekakor vedela kaj hoče. Čeprav so bili njeni čevlji preveliki (kupljeni, da jih bo lahko nosila dolga leta), je vedela, da v njih prsti ne bodo stisnjeni. 

Ta prostor za miganje ne potrebujejo samo Pikina stopala, ampak tudi naša. Prostor potrebujemo, da se lahko prsti med hojo razprejo, da lahko palec opravlja svojo funkcijo stabilizacije, itd.

Velikokrat prihaja do vprašanj kakšna je tista prava količina prostora pred prsti in verjetno ste že slišali za priporočilo 12 mm. 

Za veliko ljudi se sprva sliši ta prostor zastrašujoče velik, še posebej, če ste nov uporabnik bosonoge obutve. Vendar pri vsakem zdravem stopalu med hojo prihaja do pronacije in supinacije stopala, ki pomaga stopalu, da se prilagodi na neravne površine in blaži udarce. Med pronacijo pride tudi do raztezka stopala, kar pomeni, da se stopalo med hojo raztegne in razširi. In za to potrebuje prostor. 

Prav tako je oblika naših stopal in oblika bosonogih čevljev zelo različna. Imamo različne širine stopal, oblike prstov, oblike pete, kar vse vpliva na pristajanje čevljev. Prostor v čevlju zavzamejo tudi nogavice. Vse to je potrebno dodati k osnovnemu raztezku stopala.

Znanstvene študije

Slabo prilegajoči čevlji lahko povzročijo številne težave s stopali. Že Cheng in Perng [1] sta v svoji študiji opozorila na res pomembno dejstvo; namreč, veliko deformacij stopal lahko preprosto odpravite z izbiro ustrezne obutve dovolj zgodaj v življenju.

V skladu s Cheng in Perng [1] je hallux valgus le še ena deformacija stopala, na katero močno vpliva prileganje vaših čevljev. Poudarila sta pomembno dejstvo: čevlji ne smejo biti preozki ali prekratki za vaša stopala. To namreč stisne prste skupaj in privede do deformacije.

Opravljene so bile različne študije o tem, kako nezadostna dolžina čevlja vpliva na kot hallux valgusa. Večje študije so bile izvedene na otrocih iz Avstrije, Finske in Japonske in te bom omenila tukaj.

Klein et al. [2] so objavili študijo, v kateri so preučevali razmerje med nezadostno dolžino obutve in kotom hallux valgusa pri predšolskih otrocih. Študija je bila opravljena v Avstriji na 858 predšolskih otrok. Rezultati so bili izredno skrb vzbujajoči.

Število otrok v 5 kategorijah naklona hallux valgus-a. (vir: Klein et al. [2])

Le 23,9% otroških stopal je imelo popolnoma raven položaj palca. Le 22,8% jih je nosilo primerne čevlje in le 9,4% primerne copate. Za primerne čevlje se je upoštevalo, da je čevelj vsaj 10 mm (optimalno 12 mm) daljši od stopala. Klein et al. [3] so dokazali jasno razmerje; krajši kot je čevelj, večji je naklon hallux valgus-a.

Druga raziskava je bila objavljena v Kinz et al. [3], kjer preiskovali čevlje in otroške noge na Finskem. Raziskovali so, če otroci nosijo pravilno prilegajoče se čevlje. Prišli so do zaključka, da čevlji niso pravilno označeni (niso takšnih dolžin kot je označeno na etiketi). Priporočali so, da vedno izmerite dolžino otrokovih stopal in tudi notranjo dolžino čevlja in zagotovite potrebnih 10–12 mm prostora v njih.

Kako izmeriti stopalo in notranjo dolžino čevlja lahko preberete v moji objavi tukaj.

V najnovejši študiji od dr. Kinz et al. [4] so preučevali vpliv prekratkih čevljev na kot hallux-a pri predšolskih otrocih na Japonskem. Študija je bila narejena na 620 otrocih, rezultati pa so bili zaskrbljujoči. Le 12,3% otrok je imelo palec v ravnem položaju 75,5% jih je nosilo prekratke čevlje in 84,6% prekratke copate. V tej študiji so ponovno potrdili vse, kar so že dokazali v prejšnjih študijah. Krajši je čevelj, večji je kot hallux-a.

Zgoraj omenjene članke lahko dobite tukaj. Če razumete nemško lahko poslušate intervju, ki ga je naredil Alex od Barfuss im Pott z dr. Kinz-om tukaj in tukaj.

Te študije so bile osnova, na podlagi katerih so razvili tudi merilec Plus12 za merjenje stopal in čevljev. Poudarila bi še tudi, da so bile te raziskave narejene na otrocih, ki so nosili navadne čevlje in ne bosonogih. Je pa v prihodnosti interes, da se naredi raziskave tudi na otrocih, ki so celo življenje nosili bosonoge čevlje.

Leta 2016 so Barisch-Fritz et al. [5] objavili še eno pomembno študijo. Študija je preučevala potreben prostor pred prsti za razvijajoče se otroško stopalo. Raziskali so 2554 otrok, starih 6-16 let, med stanjem in med hojo. Količina prostora je bila določena z upoštevanjem podaljšanja stopala (razlika med statično in dinamično obremenitvijo stopala), gibanja pri hoji (gibanje sprednjih točk prstov) ter rasti stopala (polletna rast stopal).

Ugotovili so, da na potrebno količino za prste vpliva spol in dolžina stopala. 90. percentila potrebnega prostora za prste je bila 9,8 mm za ženske in 11,5 mm za moške. Ta številka je že vključevala rast stopala, ki je bil eden izmed glavnih razlogov za razliko. Pri tem je 90. percentila polletne rasti stopala bila med 3,1 in 5,6 mm (odvisno je od starosti in spola).

Meritve so bile narejene na bosih stopalih in tukaj je študija poudarila še eno pomembno dejstvo; količina prostora v čevlju zelo zavisi tudi od samega prileganja čevlja.

Kaj to pomeni?

Po besedah dr. Kinz-a, je 12 mm optimalen prostor v čevlju (10 mm spodnja meja) in to je prostor, ki ga poskušam izbrati tudi sama. Ko ste med dvema velikostma, je malenkost manj prostora (približno 2-3 mm manj) lahko dovolj le, če:

 • te čevlje nosite brez nogavic
 • se oblika prstnega dela zelo dobro ujema z obliko vašega stopala
 • imajo čevlji zelo radodarni predel za palec
 • se čevlji zelo dobro fiksirajo okoli pete, da ne pride premikanja stopala naprej
 • imajo čevlji dovolj prostora nad prsti
 • se vaša peta dobro prilega petnemu delu, tako da se na tem mestu ne izgubi dodaten prostor
 • je stopalo ozko s strmejšim naklonom proti mezincu
 • so čevlji narejeni iz materiala, ki je izjemno mehek in spominja na nogavice
 • nosite sandale (ne zaprte) – v tem primeru izberite 7-10 mm, da preprečite spotikanje

Veliko je torej odvisno od širine in oblike čevlja ter kako dobro čevelj posnema našo obliko stopala, koliko se naše stopalo raztegne med hojo (in če se sploh ustrezno raztegne?), če nosimo nogavice v čevlju, fiksiranje čevlja na nogo, prileganje v peti, prostora nad prsti, itd.

Prav tako je potrebno poudariti, da je običajno najdaljši del bosonogega čevlja približno nekje na točki med palcem in drugim prstom, zato je prostor, ki ga imate pred prsti, običajno nekoliko manjši od te vrednosti. Koliko manjši je odvisno od oblike čevlja (kako močan je naklon prstnega dela) in oblike stopala.

Kdaj izbrati več kot 12 mm prostora znotraj čevlja?

 • v zimskih čevljih, ki jih nosite z debelejšimi nogavicami
 • ko nosite čevlje z dodatnimi vložki, ki vam lahko odvzamejo nekaj prostora
 • ko ste med dvema velikostma
 • če potrebujete več prostora v predelu prstov (več širine ali oblika prstnega dela ni idealna – npr. kvadratna in ni dovolj prostora za manjše prste) in lahko udobno hodite v večjem čevlju
 • pri pohodnih čevljih – med hojo po hribu navzdol v nekaterih čevljih stopalo rahlo zleze naprej
 • za otroke – njihove noge še vedno rastejo

Zaključki raziskav

Iz vseh raziskav so prišli jasni zaključki. Da preprečite poškodbe stopala, mora biti v čevlju dovolj prostora. Med hojo se stopalo v čevlju premika in potrebujete prostor. Če tam ni dovolj prostora, se kot halluxa valgusa povečuje.

Zato vedno, ko poskušate čevelj, bodite pozorni, kaj se zgodi s stopalom in prsti, če naredite korak, se počepnete, itd. Se vam prsti dotaknejo konca čevlja? Če ste odgovorili z da, potrebujete večjo številko in prostor ni ustrezen.

Upoštevajte tudi, da pri zdravem, funkcionalnem stopalu (vedno ko se dotakne tal in stopalo obtežimo) pride do pronacije stopala (lok se zniža, stopalo se podaljša). Naravni odziv temu je supinacija, kar nas nato požene naprej. Stopalo za to potrebuje prostor.
V primeru, da se pri vašem stopalu to ne zgodi, je potrebno poiskati razlog (delo na funkcionalnosti stopal in telesa, spremembi drže, itd.). Nezmožnost ustrezne pronacije/supinacije stopala naj ne bo razlog, da vi tega prostora pred prsti ne potrebujete
Več o tem najdete tukaj.

Kje je sedaj meja?

Dr. Kinz priporoča, 17 mm preveliko in manj kot 10 mm premajhno, optimalno 12 mm. Potrebno pa je poudariti, da še ni raziskav, kako preveliki čevlji vplivajo na vaša stopala in hojo.

Upoštevajte, da 12 mm velja samo za zaprte čevlje. Za zimske čevlje, kjer nosite debele nogavice, lahko dodate tudi nekaj mm več. Za odprte sandale, kjer so prsti popolnoma prosti, je priporočljivo, da je v njih 7-10 mm dodatnega prostora.

Kako je z otroci, ki jim stopalo konstantno raste?

Otrokom kupimo čevlje z upoštevanim prostorom za rast (npr. 15 mm prostora) in jih zamenjamo najkasneje pri 10 mm prostora. Redno preverjamo rast stopala.

Če se otrok ob ustrezni dolžini v čevlju spotika, poiščemo ustreznejši model. Včasih je lahko za spotikanje kriva zaščitna guma pred prsti, ki zaustavi stopalo, lahko je preprosto kriv model (ni ustrezno razmerje med dolžino in širino stopala in čevlja, volumen čevlja, ujemanje oblike stopala z obliko čevlja). V takšnih primerih se pogosto poslužujemo kompenzacij z manj prostora pred prsti, ampak to ni ustrezna rešitev. Poiskati je potrebno ustreznejši model.

Otroku ob poskušanju čevlja vedno preverimo prostor pred prsti s svojim prstom. V primeru, da otrok s prevelikim prostorom za rast ne more hoditi, raje izberimo manj dodatnega prostora in hitreje menjamo čevlje.

Nasvet

Velikokrat želimo s kazalcem pokazati, koliko prostora imamo v čevlju in ta nasvet vam lahko služi samo kot hitra preveritev.

NAMIG: povprečna širina kazalca je približno 15 mm, palca 17 mm in mezinca 12 mm. Potrebujete 12 mm v čevlju.


Intervju z dr. Wielandom Kinzom

Tukaj z vami delim kratek intervju, ki ga je Sonja z Instagram profila mini.and.mum opravila z dr. Wielandom Kinzom, ki je bil eden glavnih akterjev zgoraj omenjenih študij.

Ali 12 mm prostora pred prsti velja za vsako stopalo in za vse čevlje; tako za bosonoge kot običajne?

Začnimo tam, kjer so se začele raziskave o količini prostora. Leta 2009 smo lahko dokazali, da se z manj kot 10 mm prostora tveganje za razvoj hallux valgusa znatno poveča (z vsakim milimetrom manj prostora v čevju se hallux veča) (glej Klein [2]).

To je bilo potrjeno tudi v naši zadnji študiji na Japonskem (objavo smo že oddali v revijo). To pomeni zelo preprosto: ne glede na to v kakšni obutvi so vaša stopala, to svobodo potrebujete pred prsti. A le, če se želite izogniti poškodbam stopal?

Otroška stopala imajo mehkejše strukture in zato potrebujejo razmeroma (ne absolutno) več prostora za gibanje v čevlju.

Točno tako. Radi to primerjamo – plastično? – s kosom mehke in trde gume. Če pritisnete mehko gumo, se ta razširi bolj kot trda. Nekaj takega bi moralo biti za naš primer z otroškimi stopali. Zaradi še vedno zelo mehkih struktur obstaja nekaj znakov, da je prostor, potreben za gibanje majhnih stopal, še večji kot za velika stopala.

Študije kažejo znatno povečano deformacijo palca z manj kot 10 mm razpoložljivega prostora.

Da, poglejte našo študijo iz leta 2009. To je bilo sedaj ponovno potrjeno v naši študiji na Japonskem. Po našem mnenju so rezultati te študije izjemno zanimivi. Na Japonskem vlada politika bosih nog v skoraj vseh vrtcih. Otroci morajo biti zato v vrtcu bosi.

In imeli smo srečo, da smo lahko v naših vrtcih tudi merili z “bosonogo politiko”. Merili smo otroke, ki nosijo copate v vrtcu in izmerili smo otroke, ki so bili v vrtcu vedno bosi.

Potrjeno ni bilo le, da čevlji, ki so prekratki, vplivajo na kot hallux valgusa, ampak se je pokazal tudi nepričakovano velik (pozitiven) vpliv bose hoje.

Primer: Tisti otroci, ki so nosili čevlje, ki so se najbolje ujemali z ustrezno dolžino, so imeli najmanjše naklone palcev. Toda absolutno najboljši so bili otroci, ki so bili bosi. Na podlagi naših izračunov ima bosonoga hoja večdimenzionalno preventivno funkcijo, ki celo kompenzira deformacije palca.

Študije kažejo tudi, da se stopala gibajo bolj v prožnih čevljih kot v trdih čevljih in glede na to je prostor, potreben v bosonogih čevljih, celo večji kot pri običajnih čevljih.

Ja, tako izgleda.

Če gre za čevlje z ne-anatomsko oblikovanim prstnim delom, merite z merilcem Plus12, kot bi stopalo stalo v čevlju, kajne? V tem primeru pomeni, da bo skupna dolžina čevlja še daljša kot 12 mm, če je predel palca pri čevlju preveč zaobljen in če najdaljša točka v čevlju ni pri palcu, ampak nekje drugje (npr. na sredini).

Da, moto: pred najdaljšim prstom mora biti vsaj 12 mm prostora. Ne glede na to, kako izgleda čevelj.

Ali vse informacije tukaj veljajo tudi za stopala odraslih, kot je tukaj na https://jfootankleres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13047-018-0284- omenjenih 10-20 mm?

Da, to sem že opisal. V statističnih izračunih predvidevamo najmanj 10 mm prostora (in omenimo optimalen prostor 12 mm), za zdaj pa čevlje z več kot 17 mm prostora opisujemo kot predolge.

Vendar pa tu postaja znanstveno težko: s “predolgo” se postavlja vprašanje: kaj to pomembni in kako vpliva? In seveda celotna zadeva v ozadju: Kako se obnaša stopalo v predolgem čevlju, npr. kako dobro tak čevelj drži stopalo ob straneh pri sklepih prstov (opomba: na mestu metatarzalnih glav) in če stopalo med hojo v predolgem čevlju ne drsi naprej in nazaj.

Opomba: Teste smo že izvedli na maratonskih tekačih in ugotovili, da so imeli do 20 mm prostora.

Ali slučajno poznate kakšne študije, ki govorijo o potrebni širini?

Ne, do danes še ne. Z znanstvenega vidika še vedno ni znanega, kako široki morajo biti čevlji. In potem se takoj pojavi vprašanje: širina – ampak kje? Na mestu metatarzalnih glav je pomembno tudi to, da stopalo v čevlju ne drsi naprej in nazaj: Ampak tudi tega ne vemo: malo ožje od stopala, enake širine, malo širše?

Anatomsko gledano na tem področju težko kaj poškodujemo. V predelu prstov pa je to videti precej drugače: zdi se logično, da je širina zelo pomembna. V skladu s tem bi nekdo moral izmeriti širino prstov in širino točno tistega mesta, kjer se nahajajo prsti v čevlju.

Vznemirljiva novica: Eden od razlogov, zakaj smo se z običajnimi nogavicami tako osupnili je bil, da se nam je zdel predel prstov zelo napačen. In potem smo v tradicionalnih nogavicah posneli rentgenske posnetke bosih stopal in stopal v običajnih nogavicah (glejte sliko spodaj). In tako je nastala ideja o Plus12 nogavicah

Primerjali smo tudi položaj prstov v običajnih in Plus12 nogavicah. Pri čevljih je princip zagotovo podoben.

Položaj prstov pri bosi nogi (levo) in v običajnih nogavicah (desno)

********************

Rada bi se zahvalila prijateljici Sonji in Dr. Kinzu, da sta mi tudi dovolila objaviti intervju na mojem blogu.


[1] Cheng, F.T., Perng, D.B. A systematic approach for developing a foot size information system for shoe last design. Int J Ind Ergon., 25, 171-185 (1999). 10.1016/S0169-8141(98)00098-5.

[2] Klein, C., Groll-Knapp, E., Kundi, M. Increased hallux angle in children and its association with insufficient length of footwear: A community based cross-sectional study. BMC Musculoskelet Disord 10, 159 (2009). https://doi.org/10.1186/1471-2474-10-159

[3] Kinz, W., Groll-Knapp, E. & Klein, C. Kinder in zu kurzen Schuhen. Paediatr. Paedolog. Austria 50, 106–109 (2015). https://doi.org/10.1007/s00608-015-0243-x

[4] Kinz, W., Groll-Knapp, E. and Kundi M. Hallux valgus in pre-school-aged children: the effects of too-short shoes on the hallux angle and the effects of going barefoot on podiatric health, Footwear Science. 13:1, 29-42 (2021). DOI: 10.1080/19424280.2020.1853826

[4] Barisch-Fritz, B., Plank, C. and Grau, S. Evaluation of the rule-of-thumb: calculation of the toe allowance for developing feet. Footwear Science. 1-9 (2016). 10.1080/19424280.2016.1144654.


NE POZABITE

Čevelj vam bo dobro pristajal, če:


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*