Last Updated on 26.01.2023

Freet je v zadnjih letih doživel velik razvoj in postal prepoznavna bosonoga znamka za širša stopala. Po lansiranju enega izmed svojih prvih veganskih športnih čevljev z ločenim palcem, so razširili ponudbo z novimi modeli, kjer je bila izbira vsakega materiala in dizajna skrbno premišljena. Danes lahko v njihovi ponudbi najdete veliko različnih modelov za vse priložnosti.

To britansko bosonogo znamko vodita dve čudoviti osebi, Sarah in Andrew. Redko srečate ljudi s toliko pozitivne energije, ki svoje strasti in veselja do ustvarjanja bosonogih čevljev res ne skrivata.

V zadnjih letih so njihovi čevlji postali zelo priljubljeni in vidim, zakaj. Freet čevlji so kot nalašč za vse dejavnosti na prostem, pohodništvo in za vse ljubitelje narave. Prav tako so enostavni za vzdrževanje in cenovno dostopnejši.

Ocena Freet čevljev ne bo enaka moji tipični oceni. V moji družini imamo toliko različnih Freet modelov, da sem se odločila, da v eno oceno vključim vse in vam ponudim neposredno primerjavo vseh modelov na enem mestu.

Vse čevlje v oceni sem kupila sama, vendar sem nekaj parov kupila s popustom. Vsi čevlji na fotografijah niso moji, vendar sem vse preizkusila (razen modela Mudee) in jih sedaj nosijo moji družinski člani.

Izjava: S Freet sem tudi partnersko povezana, kar pomeni, da lahko prejmem manjšo provizijo, če pri nakupu uporabite mojo kodo za popust (brez dodatnega stroška za vas). Hvala za podporo

Dobite 10% popusta na Freet čevlje z mojo partnersko kodo BN10

1. Splošno

 • Znamka: Freet
 • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala 

| Velika Britanija, čevlji so izdelani na Kitajskem | Odrasli, mladinski | Veganski in usnje | Pošiljajo po celem svetu |

2. Prstni del & širina

Freet čevlji imajo zelo dobro, naravno in zdravo obliko za vaše prste. Linija pri palcu je popolnoma ravna, čevlji so široki in prostorni. Njihova oblika prstnega dela je najprimernejša za stopala tipa 1, 2 in 5, vendar je oblika zelo univerzalna in se lahko dobro prilegajo tudi drugim oblikam stopal, če izberete optimalen prostor pred prsti.

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

Na spodnji fotografiji si lahko ogledate moje stopalo v modelu Freet Flex. Vsi njihovi vložki imajo enako obliko in njihov vložek je dober pokazatelj oblike v notranjosti, vendar so čevlji širši od širine vložka.

Freet čevlji se najbolje prilegajo moji obliki stopala, če v čevlju izberem 12 mm prostora in včasih celo več. Običajno je problematičen del moj dolgi 3. prst, ki se pri nekaterih modelih dotika konca čevlja. Tisti z oblikami stopal 3, 4 in 6 naj to upoštevajo pri izbiri prave velikosti.

Freet čevlji so najbolj primerni za srednje široka in široka stopala, vendar vsi njihovi čevlji niso primerni za isti tip stopal. Nekateri se bolje prilegajo širšim stopalom z večjo prostornino, druge je mogoče dobro prilagoditi tudi na ožja stopala. Za več informacij o tem si oglejte opis pod vsakim modelom.

3. Velikost

Izbira prave velikosti je lahko pri Freet čevljih malenkost težja. Njihova tabela velikosti je nedosledna in notranje dolžine različnih modelov pri enaki velikosti niso enake. Moja običajna velikost pri večini bosonogih čevljev je 42, pri večini Freet modelov pa nosim velikost 43 (za dolžino stopala 26,3 cm), vendar še vedno ne pri vseh.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

V zimskih Freet modelih imam raje več prostora za debelejše nogavice, včasih pa večjo velikost izberem tudi v primeru, če se moj tretji prst dotika konca čevlja.

Če imate širša stopala, vam lahko odstranitev vložka ali izbira večje številke pomaga pridobiti dodaten prostor. Do 2 cm prostora v čevlju vam ne bi smelo povzročati težav, če so vaša stopala široka z večjim volumnom.

Notranje dolžine Freet čevljev najraje preverim na Freizehn, kjer vse meritve izvajajo s Plus12 merilcem.

Freet ima tudi svojo tabelo velikosti, vendar ni vedno natančna.

4. Pregled Freet modelov

V tem poglavju boste našli pregled vseh Freet modelov, ki jih trenutno nosi moja družina. Freet ima v prodaji tudi druge modele, vendar vseh še nisem preizkusila.

Bootee M

Bootee M je zame eden izmed najbolj vsestranskih Freet modelov in to je model, ki ga imam najdlje časa. Bootee M najraje nosim doma pri delu okrog hiše, odličen pa je tudi za lažje pohodništvo. Zaradi vodoodbojnega materiala, vam čevlji ne bodo premočili v trenutku, vendar se lahko zgodi, da imajo čevlji čez čas slabšo vodoodbojnost, kot so jo imeli na začetku.

 • Material: vodoodbojen BreatheMesh material
 • Barva: črna
 • Podplat: MultiGrip podplat, odstranljiv 2.5 mm debel vložek, skupna višina: 6.5/7mm z vložkom; 4mm brez
 • Velikost: nosim velikost 44 z notranjo dolžino 28 cm. Manjša velikost mi ni ustrezala, ko sem čevlje nosila z debelejšimi nogavicami
 • Prileganje: najprimernejši so za široka stopala, vendar se zaradi svojega dizajna dobro fiksirajo tudi na ožja stopala in ožje gležnje. Dobro pristajajo različnim volumnom stopal.
 • Cena: 110€

Podrobno oceno Bootee M modela si lahko preberete tukaj.

Citee

Velika prednost Citee modela je vodoodporen zgornji del iz mikrovlaken, ki je zelo enostaven za čiščenje. Čevelj lahko nosite za veliko različnih priložnosti.

Najbolje se prilegajo stopalom s širšimi gležnji in stopalom z večjo prostornino. Če imate nizek nart in suhe gležnje, to niso čevlji za vas. S priloženimi vložki bodo odlični tudi za tiste, ki imajo v čevlju radi malo oblazinjenja in blaženja udarcev.

 • Material: veganski, vodoodbojna mikrofibra, ki je zelo enostavna za čiščenje
 • Barva: črna
 • Podplat: MultiGrip podplat, odstranljiv 2.5 mm debel vložek, skupna višina: 6.5/7mm z vložkom; 4mm brez
 • Velikost: moški na desni fotografiji (dolžina stopala 26,3 cm) nosi velikost 44 (notranja dolžina 28,3 cm). Njegova stopala so zelo široka in toliko dodatnega prostora ga ne moti. Dobro se mu prilegajo okrog gležnjev. Čevlji se ne bodo lepo prilegali ožjim gležnjem in stopalom z manjšo prostornino (leva noga). Na voljo so tudi v mladinskih velikostih.
 • Prileganje: Citee se najbolje prilega stopalom z višjim nartom in širšimi gležnji. Stopala z manj volumna bodo v njih skoraj izgubljena. V sprednjem delu se dobro prilegajo širšim stopalom, vendar ne izredno širokim (za moškega na desni fotografiji so čevlji preozki čez prste)
 • Cena: 95€

Flex

Flex je eden izmed mojih najljubših Freet modelov. To so odlični čevlji za vse, ki iščete športni čevelj, čevelj za vsak dan, tek ali telovadbo. Primerni so za suho vreme in midva z možem jih običajno nosiva doma. Lahko jih brez težav operete v pralnem stroju.

 • Material: veganski, BreatheMesh material je primeren za suho vreme
 • Barva: črna in mornarsko modra
 • Podplat: AllRound podplat, priložen vložek, skupna višina: 6.5/7mm z vložkom; 4mm brez
 • Velikost: nosim velikost 43 (notranja dolžina 27,5 cm) za dolžino stopala 26,3 cm in čevlji so idealne dolžine. Na voljo so tudi v mladinskih velikostih.
 • Prileganje: eden izmed najbolj vsestranskih Freet modelov. Lepo pristajajo tako stopalom z nižjim kot tudi višjim nartom (vendar visok nart z ožjimi petami ni idealna kombinacija). Prstni del je radodaren z veliko prostora za gibanje. Primerni za široka stopala.
 • Cena: 75€

Ibex in Tundra

Modela Ibex in Tundra sta namenjena pohodništvu in gibanju v naravi. Oba modela imata enak dizajn in podplat, razlikujeta se le v ceni in materialu, ki je uporabljen za vrhnji del. Ibex je narejen iz kakovostnega gladkega rjavega usnja, ki je tudi zelo prijetno na otip. Tundra je veganski model izdelan iz hidrofobne mikrofibre. Oba modela sta zelo enostavna za čiščenje in nego.

Čevlji zaradi debelejše podloge delujejo ožji, zato je potrebno večjo pozornost posvetiti izbiri prave velikosti.

 • Material: Ibex -usnje, Tundra – mikrofibra – oba materiala sta vodoodbojna
 • Barva: Ibex – temno rjava, Tundra – črna
 • Podplat: HillGrip podplat z večjim profilom, ki je bil razvit posebej za zahtevnejše poti. Zelo dober oprijem ima tudi pri hoji po strmem pobočju in mokrem listju – preverjeno! Pri hoji po asfaltu lahko pride do hitrejše obrabe podplata kot pri njihovem Multigrip podplatu, vendar je ta podplato odličen za naravne površine.
 • Velikost: nosim št. 44 z notranjo dolžino 28,5 cm. Čevlji so več kot 2 cm daljši od mojega stopala, vendar me dodatna dolžina med hojo me moti. Namreč, nekaj prostora v čevlju se izgubi tudi zaradi oblike petnega dela, ki povzroči, da za peto ostane nekaj praznega prostora v čevlju. Več dodatnega prostora pri prstih mi je bonus tudi pri hoji po hribu navzdol.
  Ta model deluje ožji od ostalih, zato ga ne bi priporočala za zelo široka stopala. Običajen prostor pred prsti izberite le, če imate ožja do normalno široka stopala. V primeru malo širših stopal izberite številko večje čevlje.
 • Prileganje: čevlji se zelo dobro fiksirajo na ožje gležnje in pete, primerni pa so tudi za gležnje in nart povprečne višine. Niso najprimernejši za volumensko zelo polna stopala. Peta lahko na začetku deluje malenkost trša, vendar se z uporabo zmehča.
 • Cena: Tundra 140€, Ibex 200€

Kidepo

Kidepo je nov model letošnje pomladi. Je pohodni čevelj, primeren za suho vreme, vendar ga lahko nosite tudi kot čevelj za vsak dan. Gležnji so le delno pokriti, da omogočajo nemoteno gibanje sklepov. Zaradi mrežastega materiala so čevlji zelo zračni. Primerni so tudi za ožja stopala z ozkimi petami in gležnji.

 • Material: FlyKnit material iz 100% reciklirane kavne usedline
 • Barva: kavno rjava
 • Podplat: MultiGrip podplat, odstranljiv 2.5 mm debel vložek, skupna višina: 6.5/7mm z vložkom; 4mm brez
 • Velikost: nosim velikost 43, ki so 2cm daljši od stopala. Med hojo mi ta dolžina ni moteča, vendar bi bila ustrezna tudi št. 42
 • Prileganje: Kidepo se odlično prilega tudi nižjemu nartu, suhim gležnjem in petam ter širšemu sprednjemu delu. Lahko ga dobro prilagodite tudi širšim gležnjem in petam. Prstni del je širok, vendar če so vaša stopala široka z veliko volumna okrog prstov, to ni najboljši modeli za vas.
 • Cena: 105€

Mudee

Mudee je model, ki ga osebno nisem preizkusila, vendar moj sin nosi že svoj tretji par. Primeren je za hladnejše dni, sin pa jih uporablja tudi za pohode spomladi in jeseni. Za poletje vam priporočam, da preizkusite njihov model Kidepo. Niso najboljši čevlji za sneg, saj so nizki in sneg lahko hitro pride v čevelj od zgoraj, čeprav imajo zelo dobro vodoodpornost.

Izdelani so iz veganskega materiala, ki ga je zelo enostavno očistiti in vzdrževati. Imajo dober oprijem na podlagi in z vstavljenim vložkom dobite tudi minimalno oblazinjenje.

Na začetku lahko okrog gležnjev delujejo malo debeli in okorni, vendar ko se material zmehča, postanejo prijetnejši. Sin se je edino pritožil nad pogostejšim odvezovanjem vezalk.

 • Material: veganski, hidrofobni material iz mikro vlaken
 • Barva: črna, rjava
 • Podplat: GripPus podplat, skupna višina podplata: 7 mm (4 mm brez vložka)
 • Velikost: so malo manjši. V tem modelu bi potrebovala velikost 44 (notranja dolžina 27,8 cm)
 • Prileganje: odlično se prilegajo različnim volumnom in širini stopal. Dobro se fiksirajo tudi na ožje gležnje in ožja stopala
 • Cena: 130€

Pace

Pace je model z največ oblazinjenja med vsemi Freet modeli. Skupna višina podplata, vključno z vložkom, znaša 10 mm. Zaradi tega so primerni tudi za tiste, ki imajo raje debelejše podplate, uporabite pa ga lahko tudi kot čevelj za postopen prehod na bosonogo obutev. Zame so z vložkom rahlo predebeli, brez njega pa imajo zame preprosto preveč volumna. So veganski čevlji, primerni za suho vreme.

 • Material: CoffeeFlyMesh (SCafe) zgornji del iz 100% reciklirane kavne usedline
 • Barva: črna, oglje
 • Podplat: MultiGrip podplat, odstranljiv vložek, skupna višina: 10 mm z vložkom
 • Velikost: manjše velikosti; pri tem modelu potrebujem velikost 44 (notranja dolžina 27,5 cm)
 • Prileganje: dobro se prilegajo različnim volumnom stopal, vendar če pa so vaša stopala plitva, jih ne boste mogli nositi brez vložka. Stopalom z več volumna lahko odstranitev vložka pomaga pridobiti nekaj dodatnega prostora.
 • Cena: 100€

Uporabite BN10 za 10% popusta

Richmond

Richmond je nov celoletni usnjeni čevelj letošnje pomladne kolekcije. Najbolj ustreza ljudem s širšimi gležnji in petami in ni primeren za nizek nart in suhe gležnje. V predelu prstov je primeren za široka stopala, vendar ni tako prostoren kot nekateri drugi modeli Freet.

 • Material: usnje
 • Barva: rjava
 • Podplat: MultiGrip podplat, odstranljiv 2.5 mm debel vložek, skupna višina: 6.5/7mm z vložkom; 4mm brez
 • Velikost: malo večji. V teh čevljih bi potrebovala velikost 42 (na fotografiji je velikost 43)
 • Prileganje: Richmond se najbolje prilega stopalom z višjim nartom in širšimi gležnji in petami. Stopala s premalo volumna bodo v njih skoraj izgubljena. Prostor pri prstih ni tako radodaren kot pri nekaterih drugih Freet modelih.
 • Cena: 130€

Talus 3

Talus 3 je Freetov večnamenski čevelj, ki ga preprosto samo nataknete. To je čevelj, ki ga imam vedno pri roki, da se hitro obujem, ko odnesem smeti, poberem pošto ali kadar želim nositi nekaj za preprosto obuvanje. Na fotografiji je njihov Talus 2 model, ki je sedaj posodobljen z modelom Talus 3, ki ima še več prostora za prste.

 • Material: zračen BreatheMesh material
 • Barva: črna (modra na fotografiji je star model)
 • Podplat: gumijasti podplat EasyGrip, višina podplata: 5 mm z vložkom; 2,5 mm brez vložka
 • Velikost: nosim velikost 42
 • Prileganje: najbolj primerni za nižji in običajno visok nart, široki pri prstih z veliko prostora za gibanje
 • Cena: 65€

Uporabite BN10 za 10% popusta

Tanga

Tanga je eden izmed najbolj minimalističnih Freet modelov. Zgornji del je izdelan iz enega samega kosa in material deluje kot nogavica. Na nogah delujejo zelo lahkotno in zračno.

Primerni so za suho vreme. Lahko jih nosite kot čevlje za vsak dan ali za športne aktivnosti (zunaj ali v telovadnici).

 • Material: Zgornji del CoffeeFlyMesh (SCafe), izdelan iz 100% reciklirane usedline kave
 • Barva: modra
 • Podplat: MultiGrip podplat, odstranljiv 2.5 mm debel vložek, skupna višina: 6.5/7mm z vložkom; 4mm brez
 • Velikost: ker je to mamin par, na fotografiji nosim velikost 42 (notranja dolžina 27 cm), vendar bi potrebovala velikost 43 (27,7 cm). Na voljo tudi v mladinskih velikostih.
 • Prileganje: Dobro jih je mogoče prilagoditi različni višini narta, vendar so najbolj primerni za običajni nart. Pri nižjem nartu lahko pri zavezovanju vezalk ostane nekaj dodatnega materiala. Če so vam tesno zavezane elastične vezalke neprijetne za nošenje, jih lahko zamenjate z običajnimi vezalkami, ki so priložene v škatlo.
 • Cena: 90€

Oglejte si tudi videoposnetek za prikaz čevljev od blizu.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

5. Cena & kje kupiti

Freet čevlje lahko kupite na uradni spletni strani, vendar jih lahko najdete tudi pri različnih prodajalcih. V Sloveniji jih prodaja Vitababy in Solemio. Z mojo partnersko kodo BN10 imate 10% popusta na vse neznižane izdelke na uradni strani.

6. Informacije o dostavi

Freet je britanska znamka, vendar pošilja po vsem svetu. Vsa EU naročila pošiljajo iz EU skladišča na Češkem. Cena, ki jo plačate, je končna cena izdelka (brez dodatnih davkov ali carin). Prav tako so vsa vračila izvedena v češko skladišče. Stroški pošiljanja so 5€ – 15€ (odvisno od države). Za Slovenijo znašajo 5€.

7. Povzetek

Freet je zagotovo ena izmed cenovno ugodnejših bosonogih znamk. Njihova široka paleta čevljev primernih za oba spola, ki so izdelani iz usnja ali recikliranih veganskih materialov, bo navdušila tako ljubitelje veganov kot ljubitelje usnja. Njihovi čevlji imajo tudi odstranljiv vložek, ki zagotavlja absorbcijo udarcev in vam olajša prehod na bosonogo obutev. To je nedvomno znamka, ki jo z veseljem priporočam.