Domov ˃ Ocene ˃ Panta Sandals – ocena

Panta Sandals – ocena

Panta sandale sem se odločila poskusiti po priporočilu mojega bralca. Poznala sem znamko, vendar jih še nisem imela priložnosti preizkusiti. Obstaja toliko znamk bosonogih sandalov, da se je težko odločiti le za ene. Ampak tukaj nisem vedela kaj zamujam. Ti sandali so preprosto NEVERJETNI!

Panta Sandals je majhna evropska znamka tekaških minimalističnih sandalov s sedežem na Nizozemskem. To podjetje vodita samo dve osebi, Roald, ustanovitelj in direktor ter Bram, ki se je Roaldu pridružil leta 2017.

Panta sandali so dobili ime po majhnem in drznem grškem bogu Panu. Bogu gora, gozdov in polj. Če vas zanima celotna zgodba o Panu, jo boste lahko prebrali na majhni kartici, ki bo priložena vašemu paketu s sandali.

Sandali so pakirani zelo minimalistično, z mislijo na trajnost in brez uporabe plastike. To pa še ni vse. V paketu boste vedno dobili osebno, prijazno ter ročno napisano sporočilo, posebej za vas. To se mi zdi zelo lepa in prijazna gesta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 21-1-1024x768.jpg

Izjava: Sandale Samos, Zaros, nekatere Pantakis sandale, nogavice in majico sem dobila v dar v zameno za oceno, sandale Lykaios, Parnosas in en par Pantakis sandalov pa sem kupila sama. Vsa izražena mnenja so samo moja in ne prejemam nobenega nadomestila, če se odločite za nakup.

♥ Dobite 10% popusta na Panta sandale s kodo PANTABAREFOOTUNIVERSE

1. Splošno

  • Znamka: Panta Sandals
  • Model: Lykaios, Parnosas, Samos, Zaros, Pantakis
  • Barva: črna
  • Testirani na: meni (ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti) ter možu in otrocih – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala

| Narejeno v EU | Odrasli | Usnje, veganske opcije | Narejeni tudi po meri | Pošiljajo v EU |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Panta sandali so na voljo v petih različnih modelih za odrasle in enem modelu za otroke. Modeli se med seboj razlikujejo glede na namen uporabe in zato imajo različne sestave in debeline podplatov.

Moj prvi par Panta sandalov je bil njihov model Samos, z zgornjo stranjo iz mikrofibre. Model je najmehkejši od vseh Panta modelov in je najprimernejši za trše podlage, kot je npr. za hojo in tek po cesti. Podoben model je tudi Kamenis, ki pa ga še nisem poskusila.

Ta model vam nudi tudi malenkost “oblazinjenja” zato je primeren tudi za tiste, ki še niste pripravljeni na zares tanke podplate.

This image has an empty alt attribute; its file name is naslovna-3-1024x686.jpg

Lykaios je model z usnjenim vrhnjim delom ter “trail” podplatom z več profila. Je eden izmed najtanjših Panta modelov ter tudi eden izmed najbolj vsestranskih modelov. Ta temno rjava barva usnja na sliki je “limited edition” barva poletja 2021. Standardna barva usnja je svetlejša.

Parnosas je najtanjši Panta model. Podplat je enak kot pri Lykaios modelu, razlika je v le zgornji strani podplata – tukaj je dodana mikrofibra.

Mikrofibra bolje prenaša mokro kot usnje, zato se ta model lahko tudi zmoči, vendar v mokrem ne nudi tako dobrega oprijema kot npr. model Zaros, ki je zasnovan posebej za to. Parnosas je prav tako eden izmed zelo vsestranskih modelov.

Zaros je njihov najrobustnejši model, izdelan posebej za mokre in blatne razmere. Podplat ima dober profil, prav tako ima dodan protizdrsen material zgornji del podplata. Sandali imajo izjemno dober oprijem v mokrem, če pa boste sandale nosili le v vročih in suhih razmerah, so te pikice manj udobne kor npr. mikrofibra. Za suhe razmere vam priporočam model Lykaios ali Parnosas.

Pantakis je otroški model Panta sandalov in je dejansko pomanjšana različica Parnosas modela. Razlika je le v barvnem napisu na traku.

Podrobno primerjavo vseh sandalov najdete v tej tabeli na njihovi spletni strani.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-2-1024x748.png
Primerjava odraslih Panta sandalov (©Panta Sandals)

Vsi njihovi modeli so narejeni iz visokokakovostnih materialov, zato lahko pričakujete le najboljše. Pašček je izdelan iz mehkega materiala, na katerega je prišit moder znak znamke Panta. Na voljo je v črni barvi, pri modelu Lykaios in Parnosas pa lahko izberete pasek tudi v sivi barvi.

Ker je pasek izdelan iz enega samega kosa, ga lahko poljubno prilagodite in po potrebi sprostite ali zategnete. Prilagoditev boste morali narediti le enkrat ali dvakrat (pasek lahko postane malo ohlapnejši, ko se podplat oblikuje pod vašimi stopali), nato jih vedno samo natikate. Bolj enostavno ne gre.

This image has an empty alt attribute; its file name is 26-3-1024x576.jpg

Za fiksacijo traku je uporabljen majhen gumijasti obroček, ki ga namestite okoli sponke.

This image has an empty alt attribute; its file name is 25-2-1024x769.jpg

Če vam ostane veliko dodatnega paska, vam majhna elastika pomaga obdržati trak na svojem mestu.

V notranjosti petnega dela traku je dodana posebna protizdrsna plast, ki pomaga držati petni del traku na svojem mestu.

2.2 Podplat

Panta sandali so na voljo v petih različnih sestavah podplatov (Lykaios in Parnosas tudi v dveh različnih barvah). Vsak model je zasnovan za različne terene, da lahko zadosti potrebam vseh uporabnikov. Za lažjo odločitev si lahko naročite brezplačne vzorce materialov tukaj.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-3-1024x575.jpg

Modela Samos in Kamenis sta njihova “Road Racers” sandala, kar pomeni, da sta najprimernejša za hojo po trši podlagi, kot je npr. asfalt. Na podplatu imata tudi manj profila kot npr. njihovi Trail sandali. Če nameravate sandale nositi po trših površinah, vam bodo ti sandali nudili največ udobja.

Za zahtevnejše terene in izven ceste, vam svetujem, da izberete enega od njihovih “Trail Blazerjev” ali večnamenski model Zaros.

Sandali Panta so eni izmed najlažjih, najbolj prilagodljivih in najmehkejših sandalov, kar sem jih kdaj poskusila. Fleksibilnost je fantastična v obe smereh in občutek tal je odličen. Najbolj kompakten model je Zaros, ki je tudi potreboval največ časa, da se oblikuje po moji nogi, vendar je tudi ta model še vedno zelo prožen v primerjavi z drugimi znamkami.

Podplat potrebuje nekaj časa, da se oblikuje po nogi, vendar se to običajno zgodi zelo hitro (na primer nekaj ur). Takrat je občutek na nogi še boljši in sandali res delujejo kot eno s stopalom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-2-1024x768.jpg

Oglejte si tudi videoposnetek za prikaz vseh modelov od blizu.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Panta sandali so na voljo v velikostih 37-47 za odrasle in v velikostih 32-36 za otroke. Za otroke je na voljo le en model, za odrasle pet, ter različne barvne kombinacije.

Ko otrok preraste številko, je pri otroškem modelu mogoče dokupiti samo podplat Pantakis next size, kar je cenovno veliko ugodneje kot nakup novega para sandalov.

Pri Panta Samos modelu nosim njihovo standardno velikost 42. Oblika podplata se dobro ujema z mojo obliko stopala in luknja je skoraj na pravem mestu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 34-2-1024x768.jpg

Sandali mi dobro pristajajo, vendar sem na dolgih pohodih ugotovila, da bi lahko poskusila sandale še bolje prilagoditi mojemu stopalu, zato sem pri naslednjih modelih (Zaros, Lykaios), luknjo premaknila malo nazaj ter rahlo spremenila obliko podplata.

Takšno prilagoditev po meri lahko naročite za dodatnih 15 €. Ker imajo moji otroci dolge prste, sem luknjo premaknila nazaj tudi pri otroških modelih.

3.2. Prstni del & širina

Panta sandali so na voljo v standardnih velikostih in velikostih po meri. Torej ni bojazni, da se ne bi dobro ujemali z vašo obliko stopala. Preprosto izberite velikost po meri, če vidite, da vam običajna velikost ne ustreza. Pazite tudi na pozicijo luknje med prsti.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Sandali so narejeni iz enega traku, zato jih lahko popolnoma prilagodite nogi. Samo poigrajte se z zategovanjem ali popuščanjem paska čez peto, nart in prste.

Ko najdete popoln položaj, ste končali. Sandalov vam ni več potrebno nastavljati. Sedaj si jih lahko samo hitro nataknete.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-2-1024x769.jpg

Sandali Panta imajo 3-v-1 sistem zavezovanja trakov. Ko jih prejmete, bodo nastavljeni v diagonalni postavitvi, lahko pa nosite tudi kateri koli drug stil.

Vse postavitve trakov si lahko ogledate na spodnji fotografiji. Četrta postavitev na fotografiji je diagonalna premična postavitev z uporabo njihovega Thoknia paska čez nart.

Za vsakodnevno uporabo se mi zdi diagonalna postavitev najboljša zame, za intenzivnejše dejavnosti pa je odlična izbira tudi diagonalna premična postavitev z uporabo dodatnega paska čez nart, s katerim jih naredite res fiksne na nogi.

Spremembo nastavite paska je smiselno narediti tudi v primeru, če vam stopalo pri standardni diagonalni postavitvi rotira.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-2-1024x575.jpg

Vse o različnih možnostih nastavitve paska in o tem kako izvesti prilagoditve, boste našli v vodiču, ki ga dobite v paketu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-3-1024x819.jpg

Pasek čez nart Thoknia se prodaja ločeno v paru in svetujem vam, da si zapomnite, kako so bili postavljeni, ko ste jih prejeli. Na tem paketku so napisana tudi dodatna navodila za namestitev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 29-2-1024x768.jpg

4. Udobje

Moram reči, da so Panta sandali eni izmed najbolj udobnih sandalov s paskom med prsti. Nikoli me niso drgnili. Pasek je mehak že od samega začetka.

Logotip Panta me je pri Samos modelu na začetku malo žgečkal, kmalu pa ga nisem več čutila. Tudi trak je postal še mehkejši, kot je bil takoj na začetku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-2-1024x768.jpg

Lahko rečem, da se moj sin in hčerka nista nikoli pritoževala nad nobenim drgnjenjem. Z veseljem jih nosita.

5. Kako in kdaj jih nositi?

Sandali so deklarirani kot športni tekaški sandali, vendar to ne pomeni, da jih ne morete nositi za hojo. Sama nisem tekačica, zato sem jih testirala samo za hojo ter občasni tek.

Preizkusila sem jih tudi v vodi in mi niso delali težav. Za najboljši oprijem v mokrih razmerah priporočam, da izberete njihov model Zaros.

This image has an empty alt attribute; its file name is 15-2-1024x769.jpg

Sandali s paskom med prsti zagotavljajo tudi pravilno gibanje prstov na neravnih površinah in pri lateralnih obremenitvah.

This image has an empty alt attribute; its file name is 12-1-1024x768.jpg

Vsekakor so to sandali, ki jih lahko nosite s športnimi oblačili in doma. Panta sandali imajo v svoji ponudbi tudi kratke majice iz organskega bombaža z njihovim logotipom, ki so na voljo v dveh barvah. Spotted ecru barvo lahko vidite na spodnji fotografiji.

Če želite podaljšati sezono nošenja sandalov, imate možnost preizkusiti tudi njihove Piloi nogavice. Sandale sem v takšni obliki testirala do oktobra, ko sem jih nosila tudi pri 13°C. Takrat me je začelo rahlo zebsti v prste, vendar moram poudariti, da se nisem intenzivno gibala (samo gibanje okrog hiše).

6. Cena & kje kupiti

Sandale lahko kupite neposredno na njihovi spletni strani. Cena za večina modelov je 79 €. Cena za Lykaios model je 89€, otroški modeli so 49€. Cena izdelave po meri je 15€.

Dobite 10% popusta na Panta sandale s kodo PANTABAREFOOTUNIVERSE.

7. Informacije o dostavi

Panta sandali se nahajajo na Nizozemskem, v EU. Pošiljajo samo v EU. Dostava je brezplačna, sandali pa običajno prispejo v enem tednu od naročila. Včasih tudi prej.

8. Kje so narejeni?

Panta Sandals je majhno nizozemsko podjetje, ki ga vodita le dve osebi in vsi njihovi sandali so ročno izdelani.

Veliko pozornost polagajo na trajnost in na izbiro kvalitetnih materialov. Uporabljajo samo visokokakovostne materiale in sandali so zapakirani v ovojnico brez uporabe plastike. Z njihovim osebnim sporočilom jih vse naredi še bolj posebne in edinstvene.

Tudi kartice in simbole natisnejo na paket kar sami. Ali ni to super? 🙂

This image has an empty alt attribute; its file name is 31-1024x768.jpg

9. Povzetek

Sandali Panta so bili zame ljubezen na prvi pogled. Ta znamka me je takoj prepričala s svojimi visokokakovostnimi materiali, odlično izdelavo, možnostmi izdelave po meri, osebnim pristopom, svojo zgodbo in skrbjo za trajnost.

Ne bom vam zamerila, če boste želeli imeti v lasti čisto vsak model, ki ga prodajajo.


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*