Be Lenka Snowfox – ocena

Be Lenka Snowfox so bili manjkajoči člen v ponudbi zimske bosonoge obutve, zato so bili sprejeti z velikim navdušenjem. To so čevlji, ki so topli, prostorni, vodoodbojni in z odličnim oprijemom v snegu. Odlični za vse zimske radosti.

Snowfox je model zimskega škornja, ki je bil v bosonogi skupnosti in tudi z moje strani močno pričakovan, zato sem se tega modela zelo veselila. Letošnje zimske razmere, ki so nam prinesle večjo pošiljko snega že v začetku zime, so nam omogočile, da smo Snowfox lahko veliko testirali v razmerah za katere so bili ustvarjeni – snegu.

Uporabite BU5 za 5% popust

1. Splošno

  • Znamka: Be Lenka
  • Model: Snowfox
  • Barva: črna
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala – nosim št. 43

| Narejeni v EU | Odrasli | Usnje | Pošiljajo po celem svetu |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Otroški in odrasli Snowfox modeli imajo zelo podoben dizajn in sestavo materialov. Razlikujejo se le v naboru barv ter izvedbi podplata, ki je v odraslih modelih robustnejši.

Zgornji del je izdelan iz kombinacije gladkega usnja, tekstila in semiš usnja v različnih barvah. Odrasli modeli so na voljo v črni, kaki in rjavi barvi ter otroški modeli v črni, roza in modri barvi. Najmlajši sin si je izbral modro barvo, hčerka in nečakinja pa roza.

Roza barva je od vseh barv najbolj občutljiva, zato se lahko pri uporabi v blatu na njej hitreje pojavijo madeži, ki so težje odstranljivi kot na temnejših barvah.

Obroba pri prstih je izdelana iz gladkega usnja, ki je pri odraslih številkah dobre kakovosti, medtem ko je pri vseh treh otroških modelih prišlo do hitrejše obrabe tega predela. Obraba v svetlo sivi obrobi roza modela je bolj opazna kot pri modrem modelu.

Okrogle vezalke omogočajo zelo dobro fiksacijo čevljev na različne širine meč in nudijo zelo enostavno obuvanje in sezuvanje čevljev. Njihova slabost je, da se zelo rade odvežejo, zato je potrebno pri vsaki uporabi vezalke izjemno močno zategniti.

Močnejše zategovanje meni ni toliko moteče, vendar je to težavneje pri mlajših otrocih, ki si sami niso zmožni dovolj trdno zavezati vezalk, da se med hojo ne bi odvezale.

2.2 Podloga

Notranjost je podložena iz kombinacije naravne in sintetične volne. Čevljem je priložen tudi odstranljiv vložek, ki je izdelan iz kombinacije merino volne, alu folije in lateksa na spodnji strani. Noge so nam ostale tople tudi daljšem zadrževanju na snegu pri temperaturah do -15°C.

Snowfox imajo vgrajeno tudi vodoodporno membrano. Čevlji otrokom in meni niso nikoli premočili in so se odlično obnesli tudi v mokrem snegu.

2.3 Podplat

Otroški in odrasli Snowfox modeli imajo različen podplat, ki je pri odraslih modelih robustnejši in ima globlji profil. Debelina podplata je 4 mm (brez profila in vložka), vendar je skupna debelina podplata zaradi globljega profila večja, kar se občuti pri manj intenzivnem občutku tal pod nogami. Podplat ima odličen oprijem v snegu.

Otroški modeli imajo podplat z manjšim profilom, zato je bila prisotna bojazen, da podplat ne bo najbolj ustrezen za uporabo v zimskih razmerah. Vendar otroci presenetljivo niso imeli nobenih težav z drsenjem. Podplat se je obnesel odlično.

Oba tipa podplatov se lahko zvijeta v rolico, vendar je zaradi večje kompaktnosti materialov, potrebne več sile. Manj fleksibilna sta v vzdolžni smeri, kjer je pri odraslem modelu večja prožnost podplata dosežena s pomočjo vzdolžnih zarez v profilu podplata.

Oglejte si tudi videoposnetek za prikaz čevljev od blizu.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Model Snowfox je na voljo v velikostih 25-35 kot Snowfox Kids model za otroke in v velikostih 36-43 kot Snowfox model za odrasle.

Notranje dolžine čevlja so podane v tabeli velikosti, vendar so otroški modeli cca. 3 mm daljši od teh vrednosti. Moj otroka nosita čevlje, ki so cca. 17 mm daljši od njunega stopala, vendar jima dodatna dolžina ne povzroča nobenih težav. S tem sem jima v čevlju omogočila tudi prostor za rast ter prostor za debelejše zimske nogavice. Smučarskih nogavic sin v Snowfox modelu vseeno ni mogel nositi, ker imajo manjše številke ožje grlo za obuvanje.

Odrasli modeli zaradi debelejše volnene podloge delujejo malenkost krajši (cca. 2 mm pri moji velikosti). Pri moji dolžini stopala 26,3 cm nosim velikost 43, ki je pri tem modelu za mojo dolžino stopala popolna. Prostora imam dovolj, da se mi prsti med hojo ne dotikajo konca čevlja in čevlje lahko brez problema nosim tudi z debelejšimi nogavicami.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

3.2. Prstni del & širina

Model Snowfox je izdelan v posodobljeni Be Lenka obliki prstnega dela, ki ima blažji naklon proti mezincu. Takšna oblika je univerzalnejša od prvotne oblike in še primernejša za več različnih tipov stopal.

Čevlji bodo najlepše ustrezali tipu stopal 2, 4 in 5, vendar imajo lahko tudi ostali tipi relativno dobro prileganje. Pri tipu stopal 3 in 6 je potrebno paziti, da izberete malo več prostora pred prsti.

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

Čevlji so primerni za široka stopala in imajo tudi dovolj prostoren prostor nad prsti. Pri mojih 10 cm širine imam še nekaj rezerve v širino, zato lahko v njih brez problema nosim tudi debele nogavice. Snowfox dobro ustrezajo tudi stopalom, ki imajo malo večji obseg čez metatarzalne kosti.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Snowfox odrasli modeli se zelo dobro fiksirajo na različne višine nartov. Primerni so tako za nižji kot visok nart, vendar lahko pri zelo visokem nartu občutite malo tesnejše prileganje v srednjem delu stopala. Odprtina za meča je večja, vendar vezalke omogočajo dobro fiksacijo za vse obsege meč. V primeru drobnejših nog, so lahko vezalke malo daljše.

Otroški Snowfox modeli so najprimernejši za nižji do srednje visok nart in otroci z visokim nartom tega modela ne bodo mogli nositi. Prav tako je odprtina za meča v manjših številkah ozka, zato model ni primeren za otroke z močnejšimi nogicami in meči.

4. Udobje

Celotna notranjost čevljev je zelo topla in mehka in Snowfox je res prijetno nositi. Nobenih pripomb.

5. Kako in kdaj jih nositi?

To je tip čevlja, ki ga lahko kombinirate z različnimi zimskimi oblačili. Sama jih najraje kombiniram s toplimi pajkicami ali pa jih nosim pod smučarskimi hlačami. Vendar se lepo kombinirajo tudi s kavbojkami.

Snowfox je nosil tudi moj najstarejši sin, vendar imajo odrasli modeli precej ženstven dizajn. V prihodnosti bi si želela videti tudi kakšen bolj ‘moški’ dizajn ki bi ga lahko lažje nosili fantje v večjih odraslih številkah.

6. Cena & kje kupiti

Be Lenka čevlje lahko kupite na njihovi uradni spletni strani. Cena za Snowfox Kids model je 109€ in odrasel Snowfox model 189€.

7. Informacije o dostavi

Be Lenka pošilja po vsem svetu in čas pošiljanja je hiter. Stroški pošiljanja so odvisni od države pošiljanja ter načina dostave.

8. Povzetek

Snowfox so točno to kar sem želela od svojih bosonogih škornjev za sneg. So topli, mehki, vodoodbojni, enostavni za obuvanje, omogočajo dobro fiksacijo stopala, imajo dober oprijem in veliko prostora za prste. Hitro so se povzpeli na vrh lestvice kot eni izmed mojih najljubših škornjev za sneg.

Uporabite BU5 za 5% popust

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*