Domov ˃ Ocene ˃ Be Lenka ocena – bosonogi čevlji, s katerimi je hoja užitek

Be Lenka ocena – bosonogi čevlji, s katerimi je hoja užitek

Prav vznemirljivo je slediti številnim odličnim modelom, ki jih Be Lenka lansira vsako sezono. Z odličnim občutkom za estetiko, dizajn in kakovost ter poslušanjem želja svojih strank, doživlja Be Lenka izjemno priljubljenost in rast med vsemi, ki si želijo zdrava in funkcionalna stopala ter čevlje, ki jim bodo to tudi omogočili.

Znamko Be Lenka sta leta 2017 ustanovila nekdanja paraolimpijka Lenka Cenigova in Juraj Fehervari, ki sta v zelo kratkem obdobju ponesla znamko Be Lenka med najbolj prepoznavne znamke na tržišču bosonoge obutve. Znamka izhaja iz Slovaške, prav tako pa so tudi vsi njihovi čevlji izdelani in oblikovani na Češkem in Slovaškem.

Vsako sezono izdajo številne modele in takšno raznolikost, kot jo najdete pri tej znamki, redko srečate še kje drugje. Včasih je prav težko slediti številnim novim modelom in barvam, ki jih lansirajo vsako sezono. Njihova ponudba obsega modele od otroških velikosti do največjih moških velikosti. V oceni sem omenila le modele, ki sem jih tudi osebno testirala jaz ali moji otroci.

Obvestilo: Spletno mesto Bose Nogice podpirate bralci. Za izdelke, kupljene prek partnerskih povezav ali partnerskih kod v prispevkih, lahko prejmemo manjšo provizijo. To nikakor ne vpliva na našo vsebino in ocene, ki so naše iskreno mnenje. Hvala za vašo podporo! Več informacij najdete tukaj.

5% popusta s kodo BOSENOGICE (ni partnerska koda)

1. Osnovne informacije

1.1 Splošno

  • Znamka: Be Lenka
  • Velikosti: 25-47
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala 

1.2 Materiali

Prvotno so bili Be Lenka čevlji izdelani izključno iz usnja, v zadnjih letih pa so dodali tudi številne veganske modele, ki so izdelani iz tekstila ali veganskega usnja. Usnje, ki ga uporabljajo pri odraslih modelih je odlične kvalitete in čevlji so zelo dobro izdelani. Z veganskimi modeli osebnih izkušenj še nimam.

V letu 2022 je Be Lenka lansirala tudi popolnoma novo vegansko znamko Barebarics, ki se s svojimi mladostnimi modeli obutve osredotoča predvsem na mlajšo publiko.

1.3 Podplat

Be Lenka za svoje modele uporablja različne tipe podplatov, ki je razlikujejo tako po debelini, mehkobi, globini profila, obliki in širini.

Podplat 1 najdete pri številnih modelih kot so City, All-year, Champ, Eazy, itd. Podplat je debeline 4 mm in je narejen iz kompaktnejše trpežne gume. Zaradi kompaktnejše izvedbe, vam ne nudi tako intenzivnega občutka tal pod nogami kot ga nudijo mehkejši bosonogi podplati, vendar je podplat še vedno dovolj mehak, da ga lahko brez problema zvijate v vse smeri.

Podplat 2 je oblikovan posebej za zimske razmere in je najbolj robusten izmed vseh podplatov. Ima globok profil, ki vam omogoča dober oprijem na površinah, kjer se pričakuje večja spolzkost. Debelina podplata je 4 mm (brez profila in vložka), vendar je skupna debelina podplata zaradi globljega profila večja, kar se občuti tudi pri manj intenzivnem občutku tal pod nogami. Takšen podplat je npr. uporabljen pri modelu Snowfox.

Podplat 3 je manj robustna verzija podplata 2, ki ga lahko najdete npr. na prenovljenem modelu Entice 2.0 ali modelu Brooklyn. Podplat iz gume je debeline 4 mm (brez profila) in je prožen v vse smeri. Občutek tal je dober, vendar občutite manjšo oblazinjenje. Podplat lahko deluje bolj drseč na gladkih površinah v dežju.

Podplat 4 je uporabljen pri sandalih in je debeline 4 mm. Podplat je tanek, vendar kompakten. Zaradi kompaktnosti se ne odziva tako dobro na podlago kot mehkejši podplati sandalov, vendar je tako tanek podplat varnejši za hojo, če je kompaktnejši.

Podplat 5 najdete pri novih modelih balerink. Podplat je kompaktnejši, zato ga je težje zviti v različne smeri. Balerinke imajo tudi vstavljen vložek, zato je občutek tal manj intenziven (rahlo oblazinjenje).

Podplat 6 je najmehkejši izmed vseh Be Lenka podplatov. Najdete ga pri modelu Trailwalker. Ta izjemno minimalen podplat je zelo prožen v vse smeri in v njih se zelo dobro občutijo tla pod nogami.

1.4 Dolžina

Notranje dolžine in širine čevljev se razlikujejo od modela do modela, zato pred naročilom vedno preverite tabelo velikosti za vsak model posebej. Navedene notranje dolžine pri zimskih modelih zaradi debelejših podlog niso vedno realne (čevlji lahko zaradi debelejše podloge delujejo krajši).

Pri večini Be Lenka modelov nosim velikost 42 (dolžina mojega stopala je 26,3 cm), kjer imam cca. 10 mm prostora pred prsti. Običajno sem glede potrebne količine prostora pred prsti pri tej velikosti že na meji. Zimske modele, ki imajo toplejšo podlogo, nosim v velikosti 43.

Za podrobnejše informacije o velikosti poglejte opise posameznih modelov.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

1.5 Prstni del & širina

Oblika prstnega dela Be Lenka čevljev se razlikuje med posameznimi modeli. Modeli s tipom podplata 1 imajo močnejši naklon proti mezincu in močneje izraženo ‘fižolčkasto’ obliko. Ta oblika ima tudi najbolj radodaren prostor za palec.

Podplati 2, 3 in 6 so novejše oblike, z manj izraženo fižolčkasto obliko (zaokrožitev pri palcu se začne hitreje, zato se na tem mestu izgubi tudi nekaj razpoložljive širine), vendar je več širine dodano pri mezincu. Novejša oblika ima tudi blažji naklon proti mezincu, kar bolje ustreza tudi kvadratnejšim oblikam stopal.

Vsi zaprti modeli čevljev so primerni za široka stopala, vendar lahko prihaja do manjših odstopanj zaradi različne debeline podlog in izvedbe zgornja dela. Več podrobnosti najdete pri opisih posameznih modelov.

Sandali (tip 4) in balerinke (tip 5) so ožji od zaprtih čevljev zato niso primerni za široka stopala. Balerinke (tip 5) so najprimernejše za ožja in srednje široka stopala, sandali (tip 4) za maksimalno srednje široka do široka. Pri balerinkah se zaokrožitev pri palcu začne hitreje, zato je potrebno to upoštevati pri izbiri velikosti (potrebujete malo več prostora pred prsti).

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

2. Pregled Be Lenka modelov

Be Lenka Entice 2.0

| Odrasli | Usnje | 36-43 | 149€ |

Prvi Entice model je Be Lenka izdala jeseni 2021, ki pa je na pomlad 2022 dobil malenkost spremenjeno podobo (spremenjen podplat, malenkost ožji prstni del, ožje pete, itd.). Nov model so poimenovali Entice 2.0. Entice gležnjarji so izdelani iz kakovostnega gladkega ali semiš usnja v različnih barvah. Barva na fotografiji se imenuje Cinnamon Brown.

Entice imajo dodano tanjšo podlogo iz flisa in so primerni za nošenje od jeseni in vse do pomladi. Primerni so tudi za zimo, če temperature niso ekstremno nizke. Obuvanje je izjemno enostavno, saj se gležnjarji samo nataknejo. Nekaj prilagajanja v gležnju omogočajo elastični vstavki ob straneh gležnja.

Gležnjarjev ni mogoče dodatno fiksirati z vezalkami, zato je pomembno, da vam dobro oprimejo stopalo pri peti in čez nart (med hojo vam peta ne sme skakati ven). Primerni so za široka stopala, vendar ne volumensko zelo polna stopala. Če je stopalo širše in ima več volumna, bodo čevlji pretesni čez nart in čez metatarzalne sklepe. Naklon proti mezincu je blažji, več širine pa je na voljo na zunanji strani stopala pri mezincu. Najlepše pristajajo nižjemu do povprečno visokemu nartu.

Na fotografiji nosim velikost 42, vendar vam pri tem modelu priporočam eno velikost večje (jaz bi za optimalni prostor pred prsti potrebovala 43). Namreč, nekaj dolžine se izgubi zaradi oblike pete (pri peti ostaja prostor), nekaj zaradi toplejše podloge, stopalo pa med hojo tudi malenkost zdrsi naprej.


Be Lenka Bliss

| Odrasli | Usnje | 36-43 | 169€ |

Bliss je nov Be Lenka model v sezoni 2022/2023. Izdelan je iz hidrofobnega usnja v kombinaciji z mehkim tekstilom, ki je dodan v predelu narta ter okrog gležnjev (mehki tekstil premoči). Notranjost je podložena s tanjšim flisom, zato so čevlji primerni za hladnejšo jesen in milejše zime.

Primerni so za široka stopala, vendar se izjemno lepo fiksirajo tudi na najožja. Način zavezovanja omogoča dobro prilagajanje različnim višinam narta ter volumnom stopal. Čevlji se ob obuvanju na široko razprejo, zato je obuvanje enostavno in hitro. Vezalke hitro in enostavno drsijo skozi luknje in ne se odvezujejo.

Material okrog pete pri tem modelu deluje trši kot pri ostalih Be Lenka modelih in se z nošenjem ne zmehča pretirano.

Pri tem modelu je priporočljivo izbrati številko večje čevlje (po tabelah velikosti imam 16 mm prostora – nosim velikost 43).


Be Lenka Polaris

| Odrasli | Usnje | 36-43 | 169€ |

Polaris je nov model v sezoni 2022/20323. Čevlji spominjajo na ‘uggice’ v nizki izvedbi. Semiš usnje v kombinaciji z mehko ovčjo kožo jih naredi izjemno udobne za nošenje.

Najprimernejše so za nižji do srednje visok nart, povprečno široke gležnjev. V primeru ožjih, volumensko manj polnih stopal je dobro prileganje lahko težje doseči. V tem primeru lahko čevlje nosite v kombinaciji z gamašami, ki dodajo stopalom dodaten volumen.

Čevlji delujejo precej krajši od vrednosti v tabelah, zato obvezno izberite eno številko večje kot običajno (nosim velikost 43, dolžina stopala 26,3 cm).


Be Lenka Ranger

| Odrasli | Usnje | 36-47 | 169€ |

Model Ranger je bil v sezoni 2022/2023 posodobljen. Novi modeli imajo predvsem večji razmik med luknjami za vezalke, spremembe pa so tudi v materialih (oljeno nubuk usnje, gumirana zaščita pri prstih) ter novi poziciji zank za hitro obuvanje, ki omogočajo še boljšo fiksacijo čevljev na stopalo.

Ranger so idealni čevlji za vse tiste, ki iščete univerzalen model čevlja, ki ga lahko uporabljate tako v mestu kot za lažje pohode.

Zaradi tanjše podloge iz flisa so primerni za hladnejše jesenske dni in milejše zime.

Tudi pri tem modelu je priporočljivo izbrati večjo velikost (nosim velikost 43, dolžina stopala 26,3 cm).


Be Lenka Sierra

| Odrasli | Usnje | 36-43 | 199€ |

Sierra škornji so izdelani iz kakovostnega usnja v gladkem ali nubuk usnju in so na voljo v različnih barvah. Celotna notranjost je podložena s tankim flisom, zato so primerni tudi za zimske dni, saj nam je zaradi toplejše podloge toplo v meča.

Pri tem modelu sem izbrala velikost 43, ki je 16 mm daljša od mojega stopala, saj je manjša velikost le 9 mm daljša od mojega stopala, kar ne zadostuje za zimski čevelj.

Čevlji so primerni za široka stopala in imajo močneje izraženo fižolčkasto obliko, ki nudi najbolj optimalen prostor za gibanje palca.

Pri modelu je uporabljen originalen podplat s 4 mm debeline. Podplat nima veliko profila, vendar je za namen uporabe čevlja ustrezen.

Sierra so primerni so za povprečne širine meč in pri zelo ozkih mečih lahko opazite malo več dodatnega prostora. Pred naročilom natančno preverite obseg čez meča in ga primerjajte z vrednostmi v tabelah (moj primer: obseg meč 34 cm, obseg škornja 39,8 cm). V primeru, da so vaša meča širša od vrednosti lahko nekaj minimalnega raztezanja zagotovi elastika, ki je vstavljena v stranice škornja.

Škornji so primerni za povprečno visok nart in povprečne širine pet. Ozkih gležnjev in pet ne oprimejo popolnoma, zato se vam lahko peta med hojo dviga oz. stopalo rahlo zdrsi naprej. Škornji ne bodo primerni za volumensko polna stopala z visokim nartom.


Be Lenka Charlotte

| Odrasli | Usnje | 36-43 | 199€ |

Charlotte škornji so izdelani iz kakovostnega usnja v gladkem usnju in so na voljo v 2 različnih barvah – črni in rjavi. Celotna notranjost je tako kot pri modelu Sierra podložena s tankim flisom, zato so primerni tudi za zimske dni.

Tudi pri tem modelu sem izbrala velikost 43, ki je 16 mm daljša od mojega stopala, vendar model deluje malenkost krajši od modela Sierra kljub enaki velikosti, zato čevelj ne deluje tako prostoren. Pri tem modelu vsekakor priporočava izbiro eno številko večje velikosti.

Čevlji so najprimernejši za ožja in srednje široka stopala in imajo precej ravno obliko pri palcu, zato se na račun tega izgubi nekaj razpoložljive širine za palec.

Model ima popolnoma nov podplat, ki še ni bil uporabljen pri nobenem drugem modelu. Podplat ima globji profil za večji oprijem, vendar je občutek tak zaradi tega malenkost slabši in manj intenziven.

Charlotte so primerni so za povprečne širine meč in lepo pristajajo tudi ožjim mečam. Pred naročilom natančno preverite obseg čez meča in ga primerjajte z vrednostmi v tabelah (moj primer: obseg meč 34 cm, obseg škornja 38,5 cm). V primeru, da so vaša meča širša od vrednosti lahko nekaj raztezanja zagotovi nagubana elastika, ki je vstavljena v zadnji del škornja (po besedah Be Lenke se lahko raztegne za 20%).

Škornji so primerni za povprečno visok nart in povprečne širine pet. Ozkih gležnjev in pet ne oprimejo popolnoma, zato se vam lahko peta med hojo dviga oz. stopalo rahlo zdrsi naprej. Škornji ne bodo primerni za volumensko polna stopala z visokim nartom.


Be Lenka Nevada

| Odrasli, otroci | Usnje | 33-47 | 149€ |

Model Nevada bo navdušil vse ljubitelje čokoladnih in gorčičnih tonov. Čevlji so izdelani iz debelejšega nubuk usnja odlične kakovosti, ki lepo ohranja obliko. Model po svojem izgledu spominja na klasične Timberland škornje in je idealen čevelj za jesenske in zgodnje pomladne dni. V zimskem času ga lahko nosite v milih zimah v kombinaciji z volnenim vložkom.

Pri modelu Nevada nosim velikost 42, kar pomeni 10 mm dodatnega prostora pred prsti. Zaradi izjemne prostornosti mi takšna dolžina čevlja še vedno ustreza, če jih nosim z običajnimi nogavicami. Za zimske razmere, kjer bi čevlje nosila z dodatnim vložkom in debeljšimi nogavicami, bi potrebovala kak mm več v dolžino. V tem primeru vam priporočam malo več prostora pred prsti. Volumensko manj polna stopala lahko ob večji količini prostora pred prsti težje dosežejo optimalno prileganje okrog gležnjev. Opazno je tudi večje gubanje materiala pri prstih, ker stopalo popolnoma ne zapolni razpoložljivega volumna čevlja.

Podrobno oceno Be Lenka Nevada modela si lahko preberete tukaj.


Be Lenka Snowfox Women

| Ženski | Usnje | 36-43 | 189€ |

Snowfox so škornji ustvarjeni za zimske razmere in so točno to kar sem želela od svojih bosonogih škornjev za sneg. So topli, mehki, vodoodbojni, enostavni za obuvanje, omogočajo dobro fiksacijo stopala, imajo dober oprijem in veliko prostora za prste.

Na voljo so tako v otroških in ženskih modelih in testirale smo oboje. Izdelani so iz kombinacije gladkega usnja, tekstila in semiš usnja v različnih barvah. Notranjost je podložena iz kombinacije naravne in sintetične volne. Priložene vezalke omogočajo zelo dobro fiksacijo, jih pa je potrebno zelo dobro zategniti, ker se drugače hitreje odvežejo.

Model, zaradi debelejše volnene podloge, deluje malenkost krajši (cca. 2 mm pri moji velikosti), zato vam priporočam izbiro večje velikosti (sama nosim velikost 43), še posebej, če nameravate v škornjih nositi tudi debelejše nogavice.

Čevlji so primerni za široka stopala in imajo tudi dovolj prostoren prostor nad prsti. Pri mojih 10 cm širine imam še nekaj rezerve v širino. Snowfox dobro ustrezajo tudi stopalom, ki imajo malo večji obseg čez metatarzalne kosti in več volumna.

Podrobno oceno Be Lenka Snowfox modela si lahko preberete tukaj.


Be Lenka Winter 2.0

| Odrasli | Usnje | 36-47 | 159€ |

Winter 2.0 model je eden izmed najtoplejših zimskih bosonogih modelov na tržišču. Izdelan je iz gladkega Nappa ali Nubuck usnja v različnih barvah ter podložen z izjemno toplo in mehko podlogo iz merino volne.

Podplat ima močnejši profil, kar vam nudi dober oprijem v zimskih razmerah. Oblika prstnega dela ima blažji naklon proti mezincu, kjer je več širine na razpolago na zunanji strani stopala.

Zaradi debelejše podloge delujejo malenkost krajši, zato boste tudi pri tem modelu potrebovali številko večje čevlje kot običajno. Pri tem modelu nosim velikost 43, ki mi nudi veliko prostora pred prsti, volna pa odvzame nekaj odvečnega volumna za moje volumensko manj polno stopalo.

Winter 2.0 najlepše pristajajo nižjemu in srednje visokemu nartu, tistim z višjim nartom so lahko pretesni predvsem v srednjem delu stopala pred začetkom vezalk. Lepo se fiksirajo na različne širine gležnjev.

Na mestu pregiba pri prstih lahko ob prvem poskušanju deluje točka pregiba moteča, vendar ta občutek izjemno hitro izzveni.


Be Lenka Champ

| Odrasli | Usnje | 36-47 | 139€ |

Champ, superge z retro pridihom, so na voljo v številnih barvnih kombinacijah ter so izdelane iz usnja ali veganskih materialov. V letu 2022 je model dobil tudi minimalne spremembe (mehkejši jezik, itd.). Čevlji so v celoti podloženi z zračnim tekstilom in so prijetni za nošenje tudi na boso nogo. Opetnik je dodatno oblazinjen za še večje udobje.

Za podplat je uporabljen podplat tipa 1, ki je bolj fižolčkaste oblike. Naklon proti mezincu je močnejši, zato je model najprimernejši za stopala z dominantnim palcem, vendar jih lahko ob zadostni količini prostora pred prsti nosijo tudi drugi tipi stopal.

Champ se najbolje prilega širokim stopalom z manjšim ali povprečnim volumnom, vendar jih lahko nosijo tudi volumensko bolj polna stopala (problem so lahko malo krajše vezalke). V predelu prstov so zelo široki in prostorni in imajo tudi nadpovprečno velik prostor nad prsti.

Pri tem modelu nosim velikost 42 in čevlji so 9 mm daljši od mojega stopala. Z nogavicami nekoliko občutim svoj tretji prst, brez nogavic je dolžina zaradi radodarnega prstnega dela, zame še vedno ustrezna.

Podrobno oceno Be Lenka Champ modela si lahko preberete tukaj.


Be Lenka Brooklyn

| Odrasli | Usnje | 36-46 | 119€ |

Brooklyn so nove, trendovske superge izdelane iz gladkega Nappa ali Nubuck usnja. Podložene so s kombinacijo usnja in tekstila, ki deluje prijeten za nošenje tudi na boso nogo.

Čevlji imajo novo obliko podplata (tip 3) in so primerni za široka stopala z več dodane širine na zunanji strani stopala (pri mezincu). Naklon je blažji, zato oblika dobro pokrije veliko različnih oblik stopal. Najprimernejši so za gležnje povprečne širine in povprečen nart. Pri zelo ozkih gležnjih lahko opazite slabše prileganje okrog gležnjev, ki pa pri meni ne vpliva na fiksnost čevlja na nogi.

Pri Brooklyn modelu nosim velikost 42 (10 mm daljši od mojega stopala) in v čevlju imam dovolj prostora na boso nogo ali tanke nogavice. Moram pa pri obuvanju posvetiti dovolj pozornosti ustreznemu zavezovanju, da mi stopalo ne zleze naprej in tako zmanjša prostor pred prsti.

Vezalke so daljše in so lahko v primeru nizkega narta skoraj malo predolge. Jezik sega više in lahko na začetku deluje malo trši – vendar se z nošenjem material izjemno hitro zmehča.


Be Lenka Prime

| Odrasli | Usnje | 33-47 | 129€ |

Prime je v letu 2022 doživel nekaj manjših sprememb v izdelavi zgornjega dela (največja razlika je oblazinjen opetnik ter malo širše vezalke). Superge so izdelane iz gladkega usnja ter so na voljo v številnih barvah. Notranjost je podložena z usnjem, v predelu prstov je uporabljen tekstil.

Prime so ene izmed najširših superg na tržišču. Primerne so za široka stopala, prostor nad prsti je povprečen. Izdelane so na podplatu tipa 1, zato imajo močneje izraženo fižolčkasto obliko in zelo radodaren prostor za palec.

Prime lepo pristajajo različnim volumnom stopal ter različnim višinam narta. V primeru, da vam stopalo na točki pred vezalkami popolnoma ne zapolni čevlja (stopalo ni tako široko kot čevelj/ima manj volumna) lahko opazite opaznejše gubanje čevlja.

Podrobno oceno Be Lenka Prime modela si lahko preberete tukaj.


Be Lenka Icon

| Odrasli | Usnje | 36-47 | od 109€ |

Icon je eden izmed najpopularnješih Be Lenka modelov in vsako leto dobi kakšno novo barvno različico. To je model, ki ga lahko zaradi svojega dizajna nosite večino leta. Icon je izdelan iz gladkega ali semiš usnja, ki je prijetno mehko in na izgled zelo kakovostno.

V Be Lenka Icon nosim velikost 42 z notranjo dolžino 27,2 cm. Za mojo dolžino stopala to pomeni 9 mm prostora pred prsti, kar je manj, kot je priporočeno. Na boso nogo in na tanjše nogavice mi dolžina zaradi zelo radodarnega prstnega dela kljub vsemu ustreza, vendar bi idealno potrebovala še kak mm več.

Icon ima močnejši naklon proti mezincu in je najbolj primeren za stopala z najdaljšim palcem. Primeren je za široka stopala, vendar z manj volumna. Nad prsti model nima toliko prostora kot npr. model Champ, prav tako je obseg čez prste manjši, zato delujejo malenkost ožji kot npr. modela Champ in Prime.

Na območju srednjega dela stopala (tik preden se začnejo vezalke) so čevlji najprimernejši za nižji do povprečno visok nart. V zadnjem delu stopala (blizu gležnja) pa se jih lahko z vezalkami lepše regulira na malo višji nart in širše gležnje.

Podrobno oceno Be Lenka Icon modela si lahko preberete tukaj.


Be Lenka Eazy

| Odrasli | Usnje | 36-47 | od 109€ |

Eazy je model, ki je na voljo tako v usnjeni kot veganski različici iz tekstila. Model mi je zelo ljub, ker je izjemno udoben na nogi, hkrati pa se jih zelo enostavno obuje.

Eazy ima močnejšo fižolčkasto obliko podplata in je primeren za široka stopala. Prostora nad prsti je dovolj (nekje v povprečju v primerjavi z ostalimi znamkami).

Pri moji dolžini stopala 26,3 cm nosim velikost 42, kar pomeni, da so čevlji 9 mm daljši od mojega stopala. Zaradi izjemno velikodušnega prstnega dela in razloga, da čevlje nosim na boso nogo, mi ta dolžina čevlja ustreza, kljub temu, da imam v čevlju malenkost manj prostora kot običajno. Model je primeren za široka, vendar volumensko manj polna stopala. Najlepše bodo pristajali nižjemu do srednjemu visokemu nartu, tistim z višjim nartom pa bodo na tem mestu pretesni.

Podrobno oceno Be Lenka Eazy modela si lahko preberete tukaj.


Be Lenka Promenade

| Odrasli | Usnje | 36-43 | 89€ |

Promenade model je pri Be Lenki na voljo že nekaj let in vsako leto izidejo v kakšni novi barvi. Model je v celoti izdelan iz usnja, način pritrditve paskov pa omogoča ustrezno fiksacijo sandalov na stopalo.

Pri tem modelu sem poskusila tako velikost 41 kot 42, vendar sem se na koncu odločila za velikost 42 (14 mm daljši od mojega stopala). Pri modelu je namreč pozicija stopala v sandalu določena s točko pritrditve traku med prsti, kar pomeni, da so moji dolgi prsti v velikosti 41 gledali čez podplat. Številka 41 mi ni ustrezala ne po obliki (prestrm naklon pri prstih – oblika ni idealna za kvadratnejša stopala) kot tudi glede širine (preozki). Velikost 42 je ustrezna, dodatna dolžina pa mi ni moteča, ker je prisotna pri peti (ne vpliva na hojo in se zaradi tega ne spotikam).

Pri tem modelu sandalov je pomembno, da ti predel pri nartu zelo dobro oprimejo. Dodatne zategnitve ni možno narediti, vendar omogočajo minimalno prilagajanje s pomočjo gumice ob straneh. Najprimernejši so za nižji do srednje visok nart ter srednje visok nart.


Be Lenka balerinke – Sophie & Harmony

| Ženski | Usnje | 36-43 | 109€ in 129€ |

Sophie balerinke so izdelane iz gladkega ali semiš usnja v različnih barvah. Balerinke so kvalitetno izdelane, prav tako je usnje odlične kakovosti. Podplat je debeline 4 mm in na začetku deluje malenkost kompaktnejši. Priložen vložek debeline 2,5 mm doda minimalno oblazinjenje.

Balerinke imajo drugačno tabelo velikosti kot ostali Be Lenka čevlji in tukaj nosim velikost 42 (notranja dolžina 27,7 cm, dolžina stopala 26,3 cm). Večjo količino prostora pred prsti sem si izbrala, da se izognem manjši zaokrožitvi pri palcu ter pridobim dovolj širine.

Balerinke so najprimernejše za ožja in srednje široka stopala z manj volumna. Zgornji elastičen rob pri Sophie modelu ustrezno oprime stopalo, da balerinke med hojo na lezejo z noge.

V primeru nižjega narta vam lahko rob balerink sega direktno do začetka gležnja, kar je lahko med hojo na boso nogo deluje manj prijetno. Z nošenjem se material zmehča in rob deluje prijetneje. V tem primeru na začetku priporočam uporabo hlačnih nogavic.

Harmony model je izdelan iz gladkega usnja ali tekstila. Glede velikosti in širine ima zelo podobne karakteristike kot Sophie model, vendar celotni zgornji del deluje malenkost mehkejši.

Harmony je oblikovan tako, da pokrije večji del stopala nad prsti kot Sophie, zato dodatna gumica, ki poteka po zgornjem robu balerink, pri tem modelu ni potrebna. Rob pri gležnju, mi v primerjavi s Sophie modelom, ni moteč in deluje prijetno mehak. Model je prav tako primeren za stopala z manj volumna, nekaj prilagajanja pa omogoča okrasna gumica nad prsti.

Pri nekaterih barvah balerink se lahko logotip, odtisnjen v notranjosti na vložku, hitreje izbriše.


Be Lenka Trailwalker

| Odrasli | Usnje | 36-47 | 149€ |

Trailwalker je eden izmed najlažjih, najmehkejših, vendar hkrati tudi odpornih pohodnih bosonogih čevljev. Primeren je za lažje pohodne poti, tanek in izjemno mehak podplat pa omogoča zelo dobro občutenje tal pod nogami. Izdelan je iz semiš usnja, spodnji rob pa je zaščiten z gumo ob straneh čevlja.

Trailwalker nosim v velikosti 42, ki je 10 mm daljša od mojega stopala. Velikost je ustrezna, vendar bi vam za pohodništvo vseeno svetovala kak mm več, ker lahko stopalo med hojo po hribu navzdol malenkost zdrsne naprej (kar je lahko moteče, če nočete, da se vam prsti med hojo dotikajo konca čevlja).

Primerni so za široka stopala in se dobro fiksirajo na različne višine nartov. Zelo velikodušen je tudi prostor nad prsti.

Podrobno oceno Be Lenka Trailwalker modela si lahko preberete tukaj.


Be Lenka Kids

| Otroci | usnje | 25-35 | od 55€ |

Be Lenka ima poleg odraslih modelov na voljo tudi številne otroške modele. Moji otroci so testirali modele Play, Panda in Snowfox.

Otroški modeli so izdelani iz usnja – gladkega ali semiš. Z vzdržljivostjo materialov imamo tukaj mešane izkušnje – nekatere barve usnja so izjemno trpežne in vzdržljive, medtem ko smo pri drugih opazili hitrejše znake obrabe.

Otroški modeli so primerni za široka stopala, vendar volumensko manj polna. Predvsem se hitreje znižajo v srednjem delu stopala, zato niso primerni za otroke z veliko volumna na tem mestu.

Podplat je trši in težje upogljiv predvsem v vzdolžni smeri. Z nošenjem se podplat zmehča in postane mehkejši. Otroka sta Be Lenka čevlje vedno zelo rada nosila in glede udobja nista imela nobenih pripomb.


3. Kako in kdaj jih nositi?

Ob tako velikem naboru modelov in barv ni težko najti čevljev za prav vse priložnosti in okuse. Tukaj je le majhen delček kombinacij Be Lenka čevljev z mojimi oblačili.

4. Cena & kje kupiti

Be Lenka čevlje lahko kupite na uradni spletni strani, najdete pa jih lahko tudi pri različnih lokalnih prodajalcih bosonoge obutve po vsem svetu.

S kodo BOSENOGICE lahko vse Be Lenka čevlje kupite s 5% popusta (koda ni partnerska).

5. Informacije o dostavi

Be Lenka pošilja po vsem svetu. Stroški pošiljanja so odvisni od države pošiljanja. Za izbrane države EU Be Lenka ponuja brezplačna vračila (tudi za Slovenijo).

6. Povzetek

Skoraj ni situacije za katero nam Be Lenka ne bi ponudila modela bosonogega čevlja. Bosonogi zimski škornji, sandali, superge, pohodni čevlji, balerinke, itd., so nam na voljo v številnih barvnih kombinacijah, materialih ter podplatih, ki so premišljeno izbrani za predviden namen uporabe. To je le nekaj izmed številnih možnosti, ki nam jih ponuja ta znamka.

Be Lenka je vsekakor znamka, katere rast je izjemno lepo opazovati. Le redko katera znamka se tako prilagaja potrebam svojih kupcev in ponudi različne širine in oblike svojih čevljev. Be Lenka je izvrstna bosonoga znamka za široka stopala, katere visokokakovostni čevlji in odlična ponudba vsekakor ne smejo ostati neopaženi.


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*