Be Lenka Nevada – ocena

Jesen 2021 je pri Be Lenki polna presenečenj. Nova oblika in dizajn podplata ter polno veličastnih modelov, med kateri je tudi model Nevada – bosonogi usnjen čevelj, ki spominja za znamenite Timberland čevlje.

Začetkov znamke Be Lenka in njihovega prvega modela se zelo dobro spominjam. Podjetje je bilo ustanovljeno v letu 2017 in v zelo kratkem času doživelo izjemen razvoj.

Letos so pri Be Lenki poskrbeli še za prav posebno presenečenje. K svoji prvotni obliki podplata so dodali novo, ki je še primernejša za več različnih tipov stopal. Ta nova oblika je uporabljena tudi pri modelu Nevada iz te ocene.

Uporabite BU5 za 5% popust

1. Splošno

  • Znamka: Be Lenka
  • Model: Nevada
  • Barva: Mustard
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala – nosim št. 42

| Narejeni v EU | Odrasli | Usnje | Pošiljajo po celem svetu |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Model Nevada bo navdušil vse ljubitelje čokoladnih in gorčičnih tonov. Čevlji so izdelani so iz debelejšega nubuk usnja odlične kakovosti, ki lepo ohranja obliko.

Izbrala sem si svetlejšo gorčično barvo, ki lahko na prvi pogled deluje občutljivejša, vendar sem do sedaj vse madeže z lahkoto očistila (beri: takrat, ko te pohodijo blatni otroški čevlji).

Vezalke v rjavi barvi so dobre kakovosti, se ne odvezujejo med hojo ter lepo drsijo skozi luknje, zato je tudi odvezovanje čevlja relativno enostavno.

Opetnik je kontrastne, temno rjave barve in je močneje oblazinjen. Na peti je dodana tudi vlečna zanka, ki pa je zaradi majhnosti pri obuvanju ne uporabljam. Je tudi ne pogrešam, ker se čevlji enostavno obujejo tudi brez nje.

2.2 Podloga

Čevlji so v celoti podloženi z usnjem, zato so najprimernejši za jesen ter milejše zimske dni. Vložek je odstranljiv, zato ga lahko v hladnejših dneh zamenjate za volnenega, ki vam bo nudil več toplote.

2.3 Podplat

Nevada čevlji imajo popolnoma nov podplat, ki nima samo drugačne oblike, temveč je tudi malenkost robustnejši. Izdelan je iz gume debeline 4 mm, k skupini debelini pa je potrebno prišteti še globok profil, ki vam bo nudil odličen oprijem tudi na bolj spolzkih površinah ter vložek.

Skupna debelina podplata je zato malo večja, kar se pozna tudi pri občutku tal pod nogami, ki ni tako intenziven. Sama sem takoj občutila, da sem v njih malo ‘večja’. V zimskem času mi je takšen kompromis sprejemljiv.

Podplat se lahko zvije v vzdolžni smeri, vendar je zaradi debelejšega usnja in podplata, potrebno uporabiti malo več sile. Fleksibilen je tudi v prečni smeri, kjer pa je večja prožnost podplata dosežena s pomočjo vzdolžnih zarez v profilu podplata.

Oglejte si tudi videoposnetek za prikaz čevlja od blizu.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Nevada so na voljo v velikost 33-47 in so primerni za moške in ženske. Nosijo jih lahko tudi večji otroci, saj so na voljo že od številke 33 naprej.

Novi Be Lenka modeli imajo drugačno obliko podplata, kar je vplivalo tudi na spremembo tabele velikosti. Spremembe so majhne in za večino številk so čevlji v isti številki kak milimeter daljši kot v starih modelih. Št. 42 je npr. daljša za 1 mm od št. 42 pri starem modelu.

©Be Lenka Barefoot

Moja dolžina stopala je 26,3 cm in pri modelu Nevada nosim velikost 42, kar pomeni 10 mm dodatnega prostora pred prsti. Zaradi izjemne prostornosti mi takšna dolžina čevlja še vedno ustreza, če jih nosim z običajnimi nogavicami. Za zimske razmere, kjer bi čevlje nosila z dodatnim vložkom in debelimi nogavicami, bi potrebovala kak mm več v dolžino.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

3.2. Prstni del & širina

Za Be Lenka čevlje je bila značilna ‘fižolčkasta’ oblika podplata ter močnejši naklon proti mezincu, kar pa so v novejših modelih spremenili.

Model Nevada in ostali novi modeli imajo blažji naklon proti mezincu, kar jih naredi primernejše za več tipov stopal. Prvotna ‘fižolčkasta’ oblika je sedaj ravnejša, kar pomeni, da so odvzeli nekaj širine pri palcu in je dodali pri mezincu. Na fotografiji si lahko ogledate primerjavo s Stellar modelom.

Nevada bodo najlepše ustrezali tipu stopal 2, 4 in 5, vendar imajo lahko tudi ostali tipi relativno dobro prileganje.

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

Nova oblika je prav tako primerna za široka stopala in čevlji zaradi večje količine prostora nad prsti, delujejo še širši in prostornejši od modelov, ki so narejeni na starejši obliki. Čevlji imajo veliko prostora nad prsti in v širino, čevlji pa bodo ustrezali tudi stopalom, ki imajo stopala kak mm širša od vrednosti navedene v tabeli velikosti.

Moja stopala so širine 10 cm in v velikosti 42 imam ogromno prostora v širino. Prste lahko razprem do maksimuma.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Nevada najlepše pristajajo povprečno širokim gležnjem in petam. V primeru zelo ozkih gležnjev in pet priporočam uporabo debelejših nogavicah ali gamaš, da stopalu dodate nekaj volumna in preprečite skakanje pete. Dobro se prilegajo tudi različnim višinam narta, vendar imajo lahko volumensko bolj polna stopala tesnejše prileganje v srednjem delu stopala.

4. Udobje

Nevada na prvi pogled delujejo malenkost robustnejši in trši, vendar vas bodo presenetili s svojo lahkostjo. So lažji kot delujejo na prvi pogled.

Na začetku lahko zaradi debelejšega usnja kljub vsemu delujejo malo kompaktnejši od lahkotnih poletnih bosonogih čevljev, vendar se z uporabo zmehčajo. Čevlji mi nikoli niso povzročili nobenega nelagodja.

5. Kako in kdaj jih nositi?

Nevada so čevlji, ki jih lahko nosite s ‘casual’ oblačili. Lepo se kombinirajo z jeans hlačami v ravnem ali ‘slim’ kroju ter majico nevtralnih barv, kar poskrbi za ravnotežje z živahnejšo barvo in robustnejšo izvedbo čevlja.

Pri tem prosim ne sledite modnim trendom odvezanih ali preohlapno zavezanih čevljev in zavežite svoje Navada čevlje kot se spodobi. Dobro fiksiran čevelj na stopalo je ključ do pravilne hoje.

6. Cena & kje kupiti

Be Lenka čevlje lahko kupite na njihovi uradni spletni strani. Cena za Nevada model je 149€.

7. Informacije o dostavi

Be Lenka pošilja po vsem svetu in čas pošiljanja je hiter. Stroški pošiljanja so odvisni od države pošiljanja ter načina dostave. Vračila iz Slovenije so brezplačna.

8. Povzetek

Be Lenka je ena izmed mojih najljubših bosonogih znamk za široka stopala. Model Nevada je zaradi nove oblike še primernejši za več različnih tipov stopal, čevlji so široki in prostorni, več je tudi prostora nad prsti. Podplat je malenkost debelejši in kompaktnejši, vendar bo odličen za dneve, ko potrebujete malo več oprijema. Kot vedno, odlična kakovost in dizajn Be Lenke!

Uporabite BU5 za 5% popust

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*