Domov ˃ Ocene ˃ Peerko – ocena znamke

Peerko – ocena znamke

Peerko čevlji zaradi modernega dizajna in kvalitete izdelave dosegajo veliko popularnost med uporabniki bosonoge obutve. Po velikem uspehu svojega prvega platnenega modela, so hitro zasloveli izven državnih meja in danes lahko s ponosom pokažejo vrsto izvrstnih bosonogih modelov.

Peerko je češka znamka bosonogih čevljev, ki je bila razvita v sodelovanju s fizioterapevti, oblikovalci ter vodilnimi proizvajalci čevljev, zato imajo vsi njihovi modeli odlične bosonoge karakteristike. Njihovi čevlji so etnično proizvedeni v Evropi, kjer pri izdelavi le-teh uporabljajo le visokokakovostne materiale.

Pri prostoru za prste ne sklepajo nobenih kompromisov, hkrati pa zaradi odličnega dizajna svojo širino zelo dobro skrivajo. Tudi ime znamke Peerko je skrbno izbrano. Namreč, Pírko v češčini pomeni pero, kar odlično opiše lahkotnost njihovih čevljev.

Uporabite BOSENOGICE10 za 10% popust

1. Osnovne informacije

1.1 Splošno

  • Znamka: Peerko
  • Velikosti: 37-45 (odvisno od modela)
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala – nosim velikost 42

1.2 Materiali

Peerko modeli so izdelani iz gladkega ali semiš usnja. Usnje je dobre kakovosti, srednje debeline in ne dobi zmečkanega videza v trenutku, ko jih prvič obujete, zato čevlji dolgo ohranijo lep videz.

Tip usnja se razlikuje glede na izbran model (nekateri modeli so na voljo le v gladkem, drugi v semiš usnju, nekateri pa v obeh variantah), kar je podrobneje predstavljeno pri posameznem modelu.

1.3 Podplat

Vsi Peerko modeli imajo enak 3,5 mm debel podplat iz termoplastične gume z dodanim profilom v debelini 1,5 mm. Takšen podplat je v zimskih razmerah zaradi manjšega profila primeren za uporabo v urbanem okolju.

Podplat ima dodan značilen Peerko dizajn s peresi. Podplat je na zgornji del čevlja prišit in lepljen. Zaradi povišanega stranskega roba, deluje podplat debelejši, kar pa je le vizualen efekt. Čevlji so lepo prožni v obeh smereh, vendar način izdelave podplata (‘zidni’ dizajn) ne omogoča veliko prilagajanja različnim širinam s pomočjo širjenja podplata na obe strani.

Občutek tal je soliden in je primerljiv z ostalimi bosonogimi znamkami, ki imajo podobno debelino podplata.

1.4 Dolžina

Za pomoč pri izbiri prave velikosti so na Peerko spletni strani na voljo tabele velikosti, ki se lahko minimalno razlikujejo glede na izbran model. Dolžine in širine čevljev so enake za vse modele, vendar so pri nekaterih modelih dodane še druge koristne informacije (npr. obseg ali višina škornja).

Navedene notranje dolžine v tabeli ustrezajo dejanskim notranjim dolžinam čevlja. Dolžina je ustrezna tudi pri podloženih modelih, vendar lahko pri nekaterih modelih prihaja do manjših razlik pri občutenju širine čevlja (zaradi podloge, dizajna zgornjega dela, itd.), kar je posebej opisano pri vsakem modelu.

©Peerko

Pri vseh Peerko čevljih nosim velikost 42 z notranjo dolžino čevlja 27,5 cm, ne glede na model. Moja stopala imajo dimenzije 26,3/10 cm, zato imam v vseh Peerko modelih 12 mm prostora, kar je zame idealna notranja dolžina.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

1.5 Prstni del & širina

Oblika prstnega dela Peerko čevljev je najprimernejša za tipe stopal 2, 4 in 5. Pri tipu stopala 1 lahko ostaja malo več prostora pred manjšimi prsti. Koliko je to moteče je odvisno tudi od širine stopala. Pri izrazito kvadratnih oblikah stopal lahko v čevlju zmanjka prostora pred manjšimi prsti, zato je za te oblike stopal potrebno izbrati še več prostora pred prsti.

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

Linija pri palcu je ravna do konca, prostora nad prsti je dovolj, vendar so glede količine tega prostora v povprečju. Količina prostora se lahko razlikuje tudi od modela do modela in ga je manj pri podloženih modelih.

Peerko čevlji so najprimernejši za ljudi s srednje širokimi in srednje širokimi do širokimi stopali. Nekateri modeli lahko dobro pristajajo tudi širšim stopalom (vendar je lahko potrebna malo večja količina prostora pred prsti), vendar ne zelo širokim.

Širina podplata je pri vseh modelih enaka, vendar lahko prihaja do manjših razlik v občutenje širine med posameznimi modeli predvsem zaradi tople notranje podloge ali načina izdelave zgornjega dela.

1.6 Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Perko čevlji so najprimernejši za nart srednje višine, ter srednje širine gležnjev in pet. Ožja in plitvejša stopala lahko imajo pri nekaterih modelih težave z ustrezno fiksacijo okrog gležnjev, da se prepreči skakanje pete. Ob teh težavah priporočam uporabo dodatnega vložka ali uporabo gamaš (zimski modeli), ki lahko dodajo nekaj potrebnega volumna stopalu.

Večina Peerko čevljev dobro ustreza tudi višjemu nartu, vendar pa so lahko nekateri modeli tesni stopalom z več volumna v srednjem delu stopala.

2. Pregled Peerko modelov

Peerko Petite

| Češka | Ženski | usnje | 100,38€ |

Ženske balerinke Petite so novost v kolekciji čevljev Peerko. Imajo nov podplat in novo zasnovo zgornjega dela, ki se nekoliko razlikuje od preostale ponudbe Peerko čevljev. Zgornji del je izdelan iz usnja v različnih barvah, na fotografiji je prikazana barva “Twinkle”. Podplat je tanek in prožen ter zagotavlja prijetno hojo.

Petite balerinke so najbolj primerne za osebe s srednje širokimi stopali, vendar lahko nekaj dodatne širine pridobite, če izberete večjo velikost. Elastičen zaključek zagotavlja dobro prileganje, tudi za tiste z ozkimi gležnji. Pri tem je potrebno poudariti, da tako kot pri večini bosonogih balerink stopalo med hojo minimalno potisne naprej. Zato je ključno, da izberete velikost, ki zagotavlja dovolj prostora pred prsti. Za primerjavo: nosim velikost 42, čeprav se tudi velikost 43 dobro prilega mojemu stopalu (v dolžino meri 26,3 cm).

Če iščete elegantne balerinke, ki združujejo novo obliko z udobjem in prilagodljivostjo, so balerinke Peerko Petite odlična izbira. Upoštevajte priporočila za izbiro velikosti in pripravljeni boste lahko odšli na pot v stilu!


Peerko Celebrate

| Češka | Odrasli | Usnje | 127,59€ |

Celebrate je posebna izdaja Peerko Classic modela. Na voljo je v dveh barvah usnja – črni in beli. Celebrate imajo namesto vezalk dodane satenaste trakove, ampak čevljem so priložene tudi navadne vezalke.

Glede velikosti in pristajanja so identični Classic modelu – za podrobnosti glejte opis pri Peerko Classic.


Peerko Classic

| Češka | Odrasli | Usnje | 111,60€ – 115,60€ |

Classic je bil prvi usnjen Peerko model in iz tega modela izhajajo vsi nadaljnji modeli. Na voljo je v številnih barvah usnja (tako gladkega kot semiš usnja). Vezalke so tanke ali debelejše ploščate, zato jih lahko kombinirate na različna oblačila za ‘casual’ ali elegantnejši videz.

Model Classic je eden izmed najprostornejših Peerko modelov pri prstih in bo lepo pristajal tudi malo širšim stopalom, vendar ne zelo širokim. Stopalom z zelo ozkimi gležnji in ožjimi petami, je lahko ta model okrog gležnjev preohlapen, ostalim stopalom, pa se bo ta model dobro prilegal. Dobro se lahko prilagodijo različnim višinam narta.

Podrobno oceno Classic modela si lahko preberete tukaj.


Peerko Empire

| Češka | Ženski | Usnje | 183,60€ – 187,60€ |

Empire škornji so so na voljo v dveh barvah (črni in kostanjevi) ter so izdelani iz gladkega usnja. Po celotni notranjosti so podloženi so s tanko flis podlogo in so zaradi tople podloge primerni za nošenje tudi pozimi. Za zelo nizke temperature priporočam uporabo dodatnega volnenega vložka.

Glede širine najlepše ustrezajo srednje širokim in srednje širokim do širokim stopalom. Obuvajo se s pomočjo stranske zadrge, vezalke pa omogočajo optimalno prileganje različnim obsegom meč. Za moj obseg meč (34 cm), imam v velikosti 42 vezalke popolnoma skupaj.

Škornji se bodo najlepše fiksirali na povprečne širine pet, v primeru zelo ozkih pet in volumensko manj polnega stopala, vam priporočam uporabo dodatnega vložka v čevlju da preprečite skakanje pete.

Podrobno oceno Empire škornjev si lahko preberete tukaj.


Peerko Flo

| Češka | Odrasli | Usnje | 118,49€ |

Flo so izdelani iz kombinacije usnja in 3D mrežice, zato so še posebej primerni za toplejše mesece, ko želimo večjo zračnost čevlja. Na voljo so v štirih različnih barvah, moj mož pa nosi črno-rumeno kombinacijo imenovano Flo Bee. Priložene vezalke so okrogle in tanke (enake kot pri modelu Classic).

Model Flo ima zelo podobne značilnosti kot drugi Peerko modeli. Podplat je debel 3,5 mm (5 mm skupaj s profilom), ter ima značilno zasnovo stenskega podplata, ki jo najdemo tudi pri vseh drugih Peerko modelih.

Modeli so unisex in so na voljo v velikostih 37-45. Mož nosi za eno velikost manjše čevlje kot jo ima običajno pri drugih Peerko modelih – v njegovi običajni velikosti delujejo zaradi tanjšega materiala daljši (čeprav je dolžina zunanjega podplata nespremenjena).


Peerko Frost

| Češka | Odrasli | Usnje | 147,60€ – 151,60€ |

Frost je najtoplejši Peerko model, na voljo v različnih barvah. Podložen je z volno, hitrejše obuvanje pa omogočijo kaveljčki, ki nadomeščajo zgornje tri luknje.

Najlepše ustrezajo srednje širokim in srednje širokim do širokim stopalom. Zaradi debelejše podloge okrog gležnjev lepše oprimejo tudi ožje gležnje.

Podrobno oceno Frost modela si lahko preberete tukaj.


Peerko Go

| Češka | Odrasli | Usnje | 139,60€ – 143,60€ |

Go je eden izmed najbolj popularnih Peerko modelov in je na voljo v številnih barvah usnja. Tudi sama imam več barv. Podloženi so s tanko podlogo iz flisa, obuvanje pa je olajšano z zadrgo na notranji strani.

Najprimernejši so za srednje široka in srednje široka do široka stopala. Najlepše pristajajo na gležnje in pete običajnih širin. V primeru ožjih gležnjev in nižjega narta, boste morali vezalke popolnoma zategniti. Če med gležnji in peto ostaja dodaten prostor, lahko jezik med hojo zdrsne na stran. Dobro pristajajo tudi širšim gležnjem in petam ter stopalom z višjim nartom.

Podrobno oceno Go modela si lahko preberete tukaj.


Peerko Regina

| Češka | Ženski | Usnje | 167,60€ |

Visoki škornji Regina so izdelani iz semiš usnja, z dodatkom gladkega usnja na peti ter elastičnega dela na zadnjem delu škornja. Na voljo so v dveh različnih barvah – rjavi in črni.

Zapirajo se z zadrgo na notranji strani ter so podloženi s tanko podlogo iz flisa, ki je dodana po celotni notranjosti škornja, razen na zadnji strani meč, kjer je dodan elastičnem material. Zaradi manjše količine podloge niso tako topli kot Empire model.

Na voljo so v dveh širinah – narrow (ozki) in regular (običajni) širini. Sama nosim ozek model (obseg meč 34 cm, obseg škornja 37,5 cm). Če so škornji tesnejši okrog meč, nekaj prilagajanja omogoča tudi dodana elastika na zadnjem delu škornja.

Najprimernejši so za srednje široka in srednje široka do široka stopala. Petni del deluje malenkost ožji kot pri ostalih Peerko modelih. Najprimernejši so za nižji do srednje visok nart. Niso primerni za visok nart. Če vam škornji idealno ne oprimejo stopala v predelu narta, vam lahko stopalo med hojo malenkost zleze naprej. V tem primeru lahko uporabite gamaše, ki bodo dodale nekaj volumna okrog gležnjev.

Podrobno oceno lahko preberete tukaj.


Peerko Rex

| Češka | Odrasli | Usnje | 147,60€ |

Gležnjarji Rex so izdelani iz semiš usnja v treh različnih barvah. Vezalke omogočajo ustrezno fiksacijo čevlja na nogo, stranska zadrga pa omogoča lažje obuvanje.

Čevlji so podloženi z usnjem, za hladnejše dni pa vam priporočam uporabo volnenih vložkov, ki jih dobite priložene kot darilo. Vložki lahko zmanjšajo količino prostora pri prstih v čevlju.

Najprimernejši so za srednje široka in srednje široka do široka stopala. Ker prstni del deluje malenkost manj prostoren (dodan dekorativni rob pri prstih), jih ne bi priporočala za široka stopala. Najlepše pristajajo običajnim širinam gležnjev in pet, vendar se lepo fiksirajo tudi na malenkost ožje ali širše gležnje.


Peerko Smart

| Češka | Moški | Usnje | 131,60€ |

Smart je moška različica Peerko Classic modela, zato je pristajanje pri tem modelu zelo podobno Classic modelu. Na voljo je v treh različnih barvah usnja – rjavi (ki deluje najbolj poslovno in formalno) ter črni in sivi, ki se lahko nosita tudi na ‘casual’ oblačila.


Peerko Street

| Češka | Odrasli | Usnje | 111,60€ |

Street je mladostnejša različica Classic modela. Čevlji so izdelani iz semiš usnja v različnih barvah. Pri prstih, podobno kot Rex model, zaradi dizajna in dodatnega roba iz usnja, delujejo malenkost ožji kot Classic model.

Najprimernejši so za srednje široka in srednje široka do široka stopala. Ker prstni del deluje malenkost manj prostoren, jih ne bi priporočala za široka stopala. Najlepše pristajajo običajnim širinam gležnjev in pet ter povprečnemu volumnu stopal.

Podrobno oceno lahko preberete tukaj.


Peerko Terra

| Češka | Odrasli | tekstil | 89,79€ |

Tekstilne superge so bili prvi modeli, ki jih je lansiral Peerko. Doživele so tako velik uspeh, da je Peerko komaj pokril lokalno povpraševanje. Od takrat je Peerko izdal več usnjenih modelov, v letu 2022 pa se vrača s popolnoma prenovljenim tekstilnim modelom, imenovanim Terra.

Terra je na voljo v štirih različnih barvah, na fotografiji pa sta modela Opava (bež) in Ostrava (črni). Model Opava je vzorec, ki sem ga pred časom prejela v testiranje, Ostrava pa je končna različica modela Terra, zato lahko med njima opazite nekaj manjših razlik. Končni model ima širše vezalke in logotip na jeziku, kot lahko vidite na mojem črnem modelu.

Vsi modeli Terra so izdelani iz tekstila, ki je mešanica bombaža in trpežnih mikrovlaken. Notranjost je obložena z mrežastim 3D materialom. Vložek je iz plute in je odstranljiv. Čevlji so zračni tudi pri višjih temperaturah in so kot nalašč za nošenje na boso nogo.

Podplat je enak kot pri vseh drugih Peerko modelih, prav tako velikosti. Tudi pri tem modelu nosim velikost 42, vendar Terra zaradi tanjšega materiala delujejo približno 1-2 mm daljši. Posebnost tega modela je tudi globlji izrez okoli gležnjev.


3. Cena & kje kupiti

Peerko čevlje lahko kupite na uradni spletni strani, najdete pa jih lahko tudi pri različnih prodajalcih.

4. Informacije o dostavi

Stroški pošiljanja iz uradne strani v Slovenijo znašajo 10,98 €.

5. Povzetek

Ni vedno najlažje najti bosonoge modele čevljev, ki jih je tako enostavno kombinirati z različnimi oblačili in hkrati lepo pristajajo tudi veliko različnim tipom stopal. Peerko ponuja pester nabor barv in modelov, ki so v kombinaciji z odličnim dizajnom in kvalitetnimi materiali, ustvarili odličen bosonogi čevelj.


Tagi

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*