Feelgrounds Patrol Winter – ocena

V mrzlih zimah, izbira izjemno tankih podplatov za daljše zadrževanje na mrazu, ni nujno vedno idealna izbira. Feelgrounds je ustvaril Patrol z namenom ohraniti stopala topla, pri tem pa doseči dovolj prostora za prste ter ohraniti raven podplat in prožnost čevlja.

Model Feelgrounds Patrol je prvič izšel februarja 2021 in je bil po prvih povratnih informacijah kupcev v zimi 2021/2022 malenkost spremenjen. V oceni boste zato opazili dva Patrol modela – siv je starejši model in črn prenovljen model.

Razlike med modela morda ne bodo močno opazne iz fotografij. Spremembe so manjše in se nanašajo predvsem na manjši volumen pri prstih, večjo mehkobo veganskega usnja ter dolžino vezalk, o čemer bom podrobneje govorila v poglavju, namenjenem tej temi.

Izjava: Čevlje sem dobila v dar za oceno in kot vedno so vsa mnenja, izražena tukaj, samo moja. S Feelgrounds sem tudi partnersko povezana, kar pomeni, da lahko prejmem manjšo provizijo, če opravite nakup preko moje partnerske povezave (brez dodatnega stroška za vas).

1. General

  • Znamka: Feelgrounds
  • Model: Patrol
  • Barva: Steel Grey in All Black
  • Velikosti: 35-49
  • Cena: 152,76 €
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarzalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala – nosim št. 43

| Narejeni v Vietnamu | Odrasli | Veganski | Pošiljajo po vsem svetu |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Patrol je, tako kot vsi Feelgrounds modeli, izdelan iz popolnoma veganskih materialov. Zgornji del je narejen iz gladkega veganskega usnja, ki je na voljo v štirih različnih barvah – črni, sivi, rjavi in peščeni barvi. V moji oceni boste opazili barvi Steel Grey (star model) in All Black (prenovljen model).

Pri prenovljenih modelih je vegansko usnje malenkost mehkejše. Največja razlika je opazna v mehkejši peti, ki je pri starejšem modelu delovala trše. Vegansko usnje se tudi drugače obnaša kot pravo usnje in na mestih pregibov v črni barvi sem opazila nastanek svetlejše barve na mestih pregibov.

Vezalke so dovolj dolge, da ustrezajo različnim volumnom stopal in se med hojo ne odvezujejo. Pri prenovljenem modelu so malenkost krajše.

Material je neobčutljiv in enostaven za čiščenje. Vsa umazanija enostavno očisti z vlažno krpo.

Opetnik je močneje oblazinjen in material okrog gležnjev deluje mehak. Peta je ojačana in lahko deluje malenkost trše med hojo. Material je pri novejšem modelu mehkejši, vendar zaradi debelejšega podplata peta še vedno deluje kompaktnejša.

2.2 Podloga

V notranjosti so čevlji podloženi z veganskim flis materialom, ki posrbi za dodatno izolacijo čevlja. Vložek iz flisa je odstranljiv in ga lahko po potrebi zamenjate za vložke iz toplejših materialov.

2.3 Podplat

Podplat pri Patrol modelu je debelejši kot ga ste vajeni videti pri ostalih Feelgrounds modelih. Debeline je 10 mm, kar je malenkost več, kot je to običajno za bosonoge čevlje. S tem so dosegli večjo izolativnost, trajnost ter oprijem podplata, vendar je zaradi debeline občutek tal pod nogami precej okrnjen.

Glede na debelino podplata je njegova prožnost večja kot sem pričakovala. Z nošenjem se njihova prožnost še poveča. Čevelj lahko zvijem v obe smeri, malo trše deluje le petni del podplata, ampak razmerje med debelino in prožnostjo je nad pričakovanji.

Oglejte si tudi videoposnetek za prikaz čevljev od blizu.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Feelgrounds Patrol modeli so na voljo v velikostih od 35 do 49 in so primerni tako za moške kot ženske. Nosijo jih lahko tudi starejši otroci.

Vrednosti notranjih dolžin čevlja v tabeli velikosti so realne in ustrezajo dejanski notranji dolžini čevlja.

V vseh Feelgrounds modelih nosim velikost 42 (dolžina stopala 26,3 cm), vendar sem se v modelu Patrol vseeno odločila za številko 43. Čevlji so 18 mm daljši od mojega stopala, kar se mogoče sliši veliko, vendar mi v zimskih čevljih, ki jih vedno nosim z nogavicami (običajno debelejšimi), takšna notranja dolžina ni preveč.

Prav tako imajo prenovljeni Patrol modeli plitvejši prsti del, zato delujejo ožji. To pomeni, da bi mi bili v moji standardni velikosti preveč omejujoči.

Standardnih 12 mm prostora v čevlju bi priporočala le za ožja stopala, če pa so vaša stopala malenkost širša, izberite številko večje čevlje.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

3.2. Prstni del & širina

Model Patrol ima enako obliko prstnega dela kot ostali Feelgrounds modeli. Oblika je najprimernejša za tipe stopal 2, 4 in 5. Pri tipu 1 lahko ostaja malo več prostora pred manjšimi prsti, v primeru, da boste želeli zagotoviti tudi dovolj prostora za palec.

Kvadratnejše oblike stopal (3, 6) imajo lahko premalo prostora pred manjšimi prsti, kjer pa je dovolj prostora za manjše prste težje doseči tudi zaradi plitvejšega prstnega dela. Namreč, prenovljeni Patrol model (črna barva), kljub enaki širini in obliki podplata, deluje ožji, ker je zmanjšan volumen zgornjega dela (skupen obseg čez prste je manjši).

Več o različnih oblikah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

S klasičnimi 12 mm prostora pred prsti so čevlji primerni za ožja in srednje široka stopala. V primeru malenkost širših stopal, izberite številke večje čevlje, da boste zagotovili dovolj širine.

Pri mojih 10 cm širine, imam v številki 43 dovolj prostora v širino. Z estetskega vidika novejši model deluje lepše pri prstih, ker je gubanje materiala manjše, vendar je prostora nad prsti manj in mi je z vidika prostornosti in širine, star model ljubši.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Model Patrol se lahko dobro prilagodi različnim višinam narta, vendar jih je težje fiksirati na ožje pete. V novejšem modelu kljub manjši spremembi tega dela, še vedno ne morem popolnoma fiksirati svoje pete, da bi preprečila skakanje. Najboljšo fiksacijo uspem dobiti z zelo močno zategnitvijo vezalk ter uporabo debelejših nogavic, vendar stanje še vedno ni idealno.

4. Udobje

Čevlji mi med hojo niso povzročili nobenega neudobnega drgnjenja materiala, moteče mi je le skakanje pete.

Večjo spremembo lahko opazite tudi pri debelini podplata, ki ne omogoča veliko občutenja podlage, vendar je to kompromis, ki sem ga za določene vremenske pogoje pripravljena narediti.

5. Vodoodpornost in toplota

Čevlji so označeni kot vodoodporni in so se odlično obnesli v snegu in mokrih razmerah. Jezik je dodatno prišit, zato je tudi ta predel čevlja zaščiten pred vdorom vlage. Do sedaj še mi niso premočili.

Model Patrol sem dobila v testiranje proti koncu zime, zato sem jih imela priložnost testirati le v razmerah malo pod 0°C. V teh pogojih so čevlji bili dovolj topli. Kako se bodo obnesli v še nižjih temperaturah bom komentirala, ko jih bom imela priložnost tudi testirati.

6. Kako in kdaj jih nositi?

Patrol so primerni za kombiniranje s ‘casual’ oblačili. Lahko jih nosite s toplimi zimskimi pajkicami, gamašami, kavbojkami ali kot obutev za sneg. Zaradi robustnejšega videza jih ne bi kombinirala z oblekami.

7. Cena & kje kupiti

Čevlje Feelgrounds lahko kupite na njihovi uradni spletni strani. Cena Patrol modela je 152,76 €.

8. Informacije o dostavi

Feelgrounds pošilja po vsem svetu. Stroški dostave so odvisni od države pošiljanja in za Slovenijo znašajo 13,31€. Več o ceni dostave si lahko preberete tukaj.

9. Povzetek

Oblikovati topel in vzdržljiv zimski bosonogi čevelj, ki bo hkrati tudi vodoodporen in izdelan iz popolnoma veganskih materialov, ni najlažja naloga. Ko k temu dodate še privlačen dizajn, je Feelgrounds prava znamka za to nalogo.

Patrol bo odličen model za vse tiste, ki za zimske razmere iščete topel, veganski bosonogi čevelj z malce debelejšim podplatom. Debelejši podplat (ki ima dobro prožnost glede na debelino!) bo prispeval k večji izolativnosti in dodal nekaj oblazinjenja. Upoštevajte tudi, da lahko zmanjšan prostor nad prsti zahteva nekaj milimetrov več prostora v čevlju. V prihodnosti bi rada videla nekoliko ožji petni del, da bi pristajali (mojim!) ozkim petam še bolje.


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*