Izbira pravega modela in velikosti bosonogega čevlja za začetnika niti ni tako lahka naloga. Stopala, ki so bila dolga leta ujeta v pretesnih čevljih, niso vajena takšne svobode in potrebujejo svoj čas, da se prilagodijo.

Na začetku mogoče ne boste imeli čisto pravega občutka, če imajo vaši prsti res dovolj prostora v čevljih. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri pravilni izbiri vašega bosonogega čevlja.

1. Širok prstni del

Prsti morajo biti tudi v čevlju v svoji naravni legi, kar pomeni, da ti čevelj ne sme tiščati prstov skupaj (niti malo).

Običajna začetniška napaka pri izbiri bosonoge obutve je, da si izbereš čevelj s premalo prostora pred prsti ali preozek čevelj. Naše stopalo je postalo vajeno ožjih čevljev, zato je na začetku zelo težko najti pravi občutek, če je za naše prste res dovolj prostora.

Dejansko so bosonogi čevlji, ki so rahlo preozki za našo nogo, lahko še vedno precej udobnejši od obutve, ki smo jo nosili prej. Ampak to še ne pomeni, da so dovolj široki za našo nogo.

Pričakujete lahko tudi, da sem vam bo noga, ko boste nekaj časa nosili bosonoge čevlje, razširila. In bosonogi čevelj, ki vam je na začetku ustrezal, lahko postane sčasoma pretesen.

Na spodnji sliki je prikazan primer dveh bosonogih čevljev. Čeprav na prvi pogled izgledata precej podobne širine, mi palec v levem čevlju tišči navznoter. V desnem čevlju je prostora za prste dovolj. Desni čevelj ima za mojo nogo tudi ustreznejši prstni del, medtem ko levi čevelj npr. moji nogi ne ustreza in je primernejši za ljudi z ožjo nogo.

Primerjava čevljev – levi čevelj je kljub temu, da je bosonogi, preozek za moje stopalo, desni je dovolj širok

2. Širina vložka

Pri določiti ustrezne velikosti čevlja si pomagajte s priloženim vložkom.

Nekateri bosonogi čevlji imajo priložen vložek, ki vam služi kot dodatna zaščita pri hoji po različnih podlagah, kot zaščita pred mrazom ali tudi kot pomoč pri doseganju boljšega prileganja čevlja.

Npr. če potrebujete več prostora v čevlju lahko vložek odstranite, če pa je vaša noga ožja od čevlja ali imate precej nizek nart pa lahko vložek obdržite (oz. ga dodatno vstavite, če ga čevelj nima). Na ta način dosežete boljše prileganje čevlja. V primeru, da veste, da boste čevelj vedno nosili z vložkom (npr. v zimskih čevljih), to upoštevajte pri izbiri čevlja in izberite raje večjo številko.

Vložek je lahko približen pokazatelj, če vam čevelj ustreza ali ne. Ni pa točen pokazatelj. Vložek je lahko ožji, širši, daljši ali krajši od dejanske notranje dolžine in širine v čevlju.

V bosonogem čevlju je običajno malo več prostora kot je širok sam vložek, zato vedno poskusite tudi kakšen je občutek v čevlju in tam dokončno ocenite količino prostora.

Na spodnji sliki so prikazani primeri moje noge na različnih vložkih. Na zgornjih dveh slikah sta prikazana vložka čevljev istega proizvajalca v dveh različnih velikostih. Čevelj na zgornji levi sliki je neustrezen za mojo nogo, prsti mi gledajo precej čez vložek in tudi prostora pred prsti ni veliko. Dovolj prostora za prste dobim v primeru, da izberem večjo velikost (zgornja desna slika). Prsti so sedaj v svoji naravni legi, ampak oblika prstnega dela ni čisto idealna za mojo nogo.

Na spodnjih treh slikah so prikazani vložki od čevljev, ki se mi dobro prilegajo. Na vložku imam v širino ravno dovolj prostora, ampak v samem čevlju ga je popolnoma dovolj.

Primer pristajanja noge na različne vložke

3. Prostor nad prsti

Občutek večjega prostora za prste vam da tudi prostor nad prsti.

Vložek ni fiksen pokazatelj, če vam čevelj ustreza ali ne, ampak je samo približen pokazatelj s katerim lahko izločite velika odstopanja.

Poglejmo primer na spodnji sliki. Čevlja nista popolnoma enaka. Model čevlja je enak, razlika je v tem, da je levi čevelj moški in desni ženski. Oba imata enak vložek v čevlju. Ampak občutek pri prstih je drugačen. Zakaj?

Primerjava čevljev z enakim vložkom
levo: moški model, desno: ženski model

Pri občutku prostora pri prstih je pomemben tudi volumen čevlja v prstem delu. Torej prostor, ki ga imate nad prsti in sam obseg čevlja.

Za dobro prileganje čevlja tako ni pomembna samo širina vložka, ampak tudi obseg čevlja. Noga je vendarle tridimenzionalna.

Nekateri proizvajalci zato poleg dolžine in širine čevlja navedejo tudi obseg čevlja. Tako da, če je navedena širina čevlja malenkost ožja od vaše širine noge, ni nujno, da vam čevelj ne bo ustrezal. Lahko bo volumen dovolj velik, da bo prostora za prste v čevlju vseeno dovolj.

4. Preprečite skakanje noge v čevlju

Čevelj vam ne sme skakati z noge, niti vam ne sme med hojo tiščati noge naprej.

Ta problem se največkrat pojavi pri slip-on modelih čevljev in pri balerinkah, ki nimajo dodatnega paska za fiksacijo noge. S tem problemom se lahko soočite tudi pri drugih čevljih. Če imate zelo suhe gležnje in nizek nart, včasih tudi ježka ali vezalk ni možno dovolj zategniti, da bi lahko preprečili skakanje čevljev.

Čevlja definitivno ne smete »loviti« s prsti, zato takšen čevelj ni ustrezen, razen če ga prilagodite. Lažjo fiksacijo noge v čevlju definitivno omogočajo čevlji na vezalke.

V primeru, da vam je model čevlja zelo všeč pa lahko poskusite izboljšati prileganje z vstavitvijo dodatnih vložkov, uporabo nalepk iz filca, ki jih zalepite na predel narta ali z nogavicami za jogo. Včasih to pomaga, vedno pa ne.

5. Količina prostora pred prsti in potrebna širina čevlja

Optimalna količina pred prsti, da palec lahko opravlja svojo normalno funkcijo in ne spreminja naklona med hojo je 12 mm (10-12 mm je še sprejemljivo). Upoštevajte, da se noga med hojo premika v čevlju in dodaten prostor v čevlju je potreben. Če v čevlju z 12 mm ne morete hoditi, potem to ni ustrezen čevelj za vas.

Potrebna količina prostora pred prsti je odvisna tudi od tipa obutve. Priporočena količina prostora v zaprtih čevljih je 10-12 mm. V zimskih čevljih je lahko tudi kak milimeter več, da imate prostor za debelejše nogavice. Za odprte sandale je priporočljivo izbrati manj prostora, da preprečite spotikanje (7-10 mm).

Za otroke je potrebno upoštevati prostor za rast. Več o otroških čevljih lahko preberete tukaj.

V skladu s Šťastné nôžky je minimalna priporočena širina čevlja minimalno 2 mm več od vaše širine noge.

Več o temi koliko prostora potrebujemo pred prsti si lahko preberete tukaj.

Količina prostora pred prsti, ki jo običajno izberem jaz (12 mm)

6. Notranja dolžina in širina čevlja v tabeli velikosti

Velikosti se lahko zelo razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Jaz po večini nosim št. 42, ampak imam pa tudi čevlje od št. 41 in vse do št. 44. In vsi imajo zelo podobno notranjo dolžino.

Zato je pomembno, da pri nakupu poznate svojo dolžino in širino noge in se v tabeli velikosti ozirate le na notranjo dolžino in širino čevlja in ne na številko čevlja.

Kako izmeriti notranjo dolžino in širino čevlja lahko preberete tukaj.

********************************************

Na trgu bosonoge obutve je kar nekaj različnih proizvajalcev bosonogih čevljev. Nekateri tipi čevljev so primernejši na ožja stopala, drugi za širša, nekateri pa se dobro obnesejo kar na veliko različnih tipih stopal.

Na začetku boste mogoče imeli malo več poskušanja, da najdete najbolj ustrezen čevelj zase, ampak sčasoma boste dobili občutek in boste hitro ocenili, če vam čevelj pristaja ali ne.

Upoštevajte tudi, da se vam bo lahko noga čez čas tudi malo razširila in da boste po določenem času v bosonogih čevljih potrebovali malo širše čevlje kot ste jih na začetku.


NE POZABITE

Čevelj vam bo dobro pristajal, če:


No Comments

Leave a Comment

Translate »