Domov ˃ Seznami čevljev ˃ Najboljši čevlji za dojenčke in malčke: Zakaj mehko ni dovolj?

Najboljši čevlji za dojenčke in malčke: Zakaj mehko ni dovolj?

Ko naš malček začne svojo pot od plazenja do hoje, se soočimo s pomembno odločitvijo: izbira njegovih prvih čevljev. To je pravzaprav velik korak! Vendar pri tem ne gre le za nakup najbolj prikupnega para na polici. Izbira najboljših čevljev za malčke, ki se učijo hoditi, ima ključno vlogo pri razvoju njihovih stopal. Morda si mislite: “Mehki čevlji so ključ, kajne?” Vendar je potrebno izbrati več kot le nekaj mehkega.

Morda se sprašujete, kaj sploh je pomembnega pri čevljih za malčke? Gre za to, da mala stopala pripravimo na uspeh. Naš cilj je več kot le topli prsti; osredotočamo se na podporo zdravemu razvoju stopal – pomislite na kosti, sklepe in vse druge dobre stvari. In še majhen namig: včasih najboljši čevelj ni prav noben čevelj. Da, prav ste slišali!

V tej objavi vas bova popeljali skozi iskanje popolnega čevlja, da bi se izognili stisnjenim prstkom, in izpostavili najboljše čevlje za začetnike in tiste malčke, ki so že pridobili nekaj samozavesti pri hoji. To je vaš popolni vodnik za vse, kar morate vedeti o čevljih za malčke. Ste se pripravljeni potopiti v kraljestvo otroških čevljev? Začnimo!

Obvestilo: Upoštevajte, da so vse informacije v tem članku zgolj informativne narave in namenjene zdravim posameznikom. Vedno vam priporočamo, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Zakaj bi morali biti otroci bosi (kolikor je le mogoče)

Naša stopala so neverjetna struktura, opremljena s 26 kostmi, 33 sklepi ter več kot sto mišicami, kitami in vezmi. Vendar pa otrokova stopala niso le pomanjšana različica odraslih stopal. Dojenčkova stopala so večinoma sestavljena iz hrustanca, zato so njihova stopala mehkejša in bolj gibljiva, saj se kosti in mišice še razvijajo.

Rentgenske slike: Spreminjanje kosti s starostjo

Ko otroci rastejo, se njihova stopala krepijo zaradi naravnega gibanja in občutka tal pod nogami. Sčasoma se njihove kosti postopoma utrdijo in zlepijo skupaj. V tem kritičnem obdobju je za zdrav razvoj stopal ključnega pomena, da jim omogočimo prosto in neovirano gibanje.

Z rastjo stopal se zaradi izbire togih čevljev, ki se ne ujemajo z obliko stopala, stopalo v bistvu oblikuje v obliko čevlja.

Najboljša podpora za naravni razvoj stopal? Naj bodo otroci čim več bosi. Če bosa hooja ni praktična, je naslednja najboljša možnost izbira bosonogih čevljev, ki ne omejujejo gibanja stopal.

Otroci običajno ne potrebujejo čevljev, dokler ne začnejo hoditi. Tudi takrat naj jih nosijo le, kadar je to potrebno – na primer v hladnih ali težkih razmerah, ko bosa hoja ni varna ali praktična.

Dojenček z bosimi nogami
Otrokom dovolite, da raziskujejo svet bosi, kadar koli je to mogoče.

Izbira prvih čevljev vašega otroka – kaj je res pomembno?

Večina otrok se rodi z zdravimi stopali, vendar se kot odrasli srečujemo z več težavami stopal kot kdaj koli prej. Zakaj je tako? Veliko teh težav lahko preprečimo že z izbiro prave obutve. Trdi, ozki in koničasti čevlji so mnogim deformirali stopala, s čimer so ogrozili našo moč, gibljivost in naravno širino stopal ter nas prisilili v kompenzacijo pri gibanju.

Če ste odrasli, še ni prepozno za spremembo! Oglejte si te neverjetne zgodbe naših bralcev pred in po spremembi.

Stopala, ki so jih oblikovali čevlji v togih, ozkih in koničastih čevljih v primerjavi z naravnimi, nedeformiranimi stopali v čevljih, ki posnemajo naravno obliko stopala

Na kaj morate biti pozorni pri čevljih, ki bodo pripomogli k najboljšemu razvoju otrokovih stopal? Tukaj je nekaj bistvenih lastnosti:

  • Tanek, prožen podplat: Trdni čevlji preprečujejo, da bi se otroška stopala pravilno gibala. Tanek in prožen podplat omogoča mišicam, da delujejo in ostanejo močne. Poleg tega otroku omogoča, da sprejema vse čutne informacije s tal. Naša stopala s tisočimi živčnimi končiči potrebujejo te senzorične povratne informacije, da lahko nenehno komunicirajo z možgani.
  • Raven podplat: To pomeni, da med peto in prsti čevlja ni višinske razlike. Vsaka razlika, tudi samo 5 mm, prisili naše telo, da poišče nov nevtralni položaj, da ostane pokonci. Dvignjena peta skrajša vezivna tkiva in lahko pri otrocih povzroči znatne kompenzacije v drži, še bolj kot pri odraslih.
  • Oblika, ki posnema naravno obliko stopala: To je ključnega pomena! Veliko znamk ponuja širše čevlje za prve korake in malčke, vendar njihova oblika pogosto še vedno ni povsem ustrezna. Večina mehkih čevljev za prve korake ima polkrožno obliko prstnega dela, ki ne posnema naravne oblike stopala. Čevlji morajo imeti anatomsko, asimetrično obliko brez zaokrožitve pri palcu. Če se čevelj na strani palca prehitro zoži, bo med hojo potiskal palec navznoter, zaradi česar bo otrok prisiljen v kompenzacijo.

Zanimivo je, da številna podjetja že izdelujejo širše čevlje za prve korake, vendar se z večanjem velikosti čevlji pogosto zožujejo, čeprav se oblika stopala s starostjo ne spreminja.

Čeprav številna podjetja že izdelujejo širše čevlje za prve korake, vendar se širina čevlja z velikostjo pogosto zmanjšuje – kljub temu da se oblika stopala ne spreminja.

Kot starši smo običajno pozorni na to, da otrokom kupujemo širše čevlje, vendar pogosto pozabimo ohraniti ta standard, ko otroci rastejo. Ne pozabite, da otroci – in tudi odrasli –vse življenje potrebujemo čevlje v obliki stopala, da zagotovimo pravilno gibanje stopal.

Čevlje v obliki stopala nosite vse življenje.
Čevlje, ki posnemajo naravno obliko stopala, nosite vse življenje.

Ne pozabite, da čevlji ne potrebujejo podpore za stopalni lok. Otroški stopalni lok se razvija vse do šolske starosti, zato se zdi, da ima večina malčkov ploska stopala z debelo maščobno blazinico na sredini, kar jim daje debelušen videz. Počakajte in jim omogočite, da se njihov naravni lok z neomejenim gibanjem pravilno oblikuje in razvije.

Otrokov stopalni lok se s starostjo naravno razvija; neomejeno gibanje zagotavlja pravilno oblikovanje.

Prepričajte se, da se čevlji vašega malčka pravilno prilegajo

Ker nam majhni otroci zaradi nevroloških razlogov ne morejo vedno povedati, ali se jim čevlji dobro prilegajo, je ključnega pomena, da starši poskrbijo za popolno prileganje. Tukaj je nekaj bistvenih nasvetov, kako poskrbeti, da se čevlji vašega malčka dobro prilegajo:

  • Redno jim merite stopala. Preverjanje dolžine, širine, oblike prstov in obsega stopala je bistvenega pomena za zagotavljanje dobrega prileganja. Zelo majhnim otrokom izmerite stopala vsak mesec, starejšim otrokom pa vsake 2-3 mesece.
  • Meritve primerjajte s tabelami velikosti blagovne znamke. Velikosti se lahko med znamkami razlikujejo, zato čevlje vedno izbirajte na podlagi teh meritev.
  • Zagotovite dovolj prostora v čevljih. Otroška stopala so ob obremenitvi še bolj podaljšajo in razširijo kot odrasla, saj se njihova mehkejša struktura lahko razširi bolj kot pri odraslih. Ne pozabite, da lahko v zimskih čevljih zaradi debelejših nogavic potrebujejo več prostora kot v poletnih čevljih.
  • Pred nakupom preizkusite čevlje. Tako boste prepričani, da se bodo dobro prilegali v dejanskih razmerah.
Redno merite noge svojega malčka in se prepričajte, da se čevlji popolnoma prilegajo tako po dolžini kot po širini.

NASVET: Če se otrok spotika, medtem ko nosi čevlje ustrezne dolžine, ne posegajte po manjši velikosti. Namesto tega poiščite model, ki mu bolj ustreza. Spotikanje je lahko posledica več dejavnikov, kot so zaščitna guma na prstih, oblika podplata, preveliko trenje med podplatom in tlemi ali preprosto zato, ker ima čevelj prevelik obseg ali širino za otrokovo stopalo.

Če se otrok, ob ustrezni količini prostora, spotika v večini čevljev, je smiselno preveriti otrokov gibalni vzorec.

Najboljši bosonogi čevlji za prve korake

Izbira pravih čevljev za te dragocene prve korake je ključnega pomena. Izberite čevlje iz čim mehkejših materialov. Ko otrok pridobi samozavest pri hoji, se lahko odločite za čevlje, ki zagotavljajo nekoliko večjo zaščito prstov in imajo kompaktnejši gumijasti podplat, da zdržijo aktivno igro in se ne obrabijo prehitro.

Če je le mogoče, izberite nizke čevlje, ki ne omejujejo gibanja gležnja, in otroku omogočite čim več samostojnosti pri obuvanju. Izberite načine zapenjanja, ki so primerni otrokovi starosti in sposobnostim, ter tako spodbudite njegovo samostojnost.

V tem poglavju vam bova predstavile najboljše možnosti za izjemno mehke modele, primerne za najzgodnejše obdobje, in nekoliko bolj strukturirane modele za malčke, ki so že pripravljeni na aktivnejše raziskovanje. Ne glede na to, ali iščete nekaj izjemno mehkega ali nekoliko bolj robustnega, smo za vas izbrali najboljše izdelke, ki bodo podprli pustolovščine vašega malčka pri hoji.

Lang.S in Tikki Shoes

| Romunija | Usnje, veganski izdelki | EU 18-45 | 36€+ |

Uporabite [ime sc=”tikki_discount”] za 10% popust

Zakaj jih imava radi: V teh čevljih so najini otroci naredili svoje prve korake! Tikki je znan po visokokakovostni izdelavi po razumnih cenah. Ponujajo ene izmed najmehkejših in najbolj minimalističnih modelov, kot sta modela Nido in Ziggy, ki sta odlična izbira za otroke, ki šele začenjajo hoditi. Imajo tudi več modelov z bolj strukturiranim podplatom za otroke, ki so že bolj suvereni pri hoji, zato so odlična izbira za čevlje za malčke.

S svojo novo znamko Lang.S širijo svojo ponudbo in vključujejo še več modelov, zato se veseliva njihovega uspeha. Njihovi čevlji so najprimernejši za otroke z ozkimi in srednje širokimi stopali in tiste z nižjo in povprečno višino narta.


Wildling Shoes

| Nemčija | Veganski | EU 18-48 | 59€+ |

Uporabite AWN_BAREFOOTUNIVERSE za BREZPLAČNO DOSTAVO

Zakaj jih imava radi: Čevlji Wildling Shoes so znani kot najbolj minimalistična znamka bosonogih čevljev. Njihovi čevlji so izjemno mehki in prožni – ja, tudi za odrasle! So najmehkejša možna stvar, ki jo lahko najdete pri bosonogih čevljih. Izdelani so iz trajnostnih, naravnih materialov, kot so bombaž, konoplja in volna. Njihov model Roscida je najlažji čevelj, kar sva jih kdaj držale v rokah, in se uvršča med ene izmed najboljših čevljev za dojenčke, ki se učijo hoditi. Iskreno povedano, prav z nobenim čevljem iz njihove kolekcije ne morete zgrešiti. Toda bodite vendarle previdni – morda se ne bodo dobro prilegali zelo debelušnim stopalom malčkov.


VIVOBAREFOOT

| Velika Britanija | Usnje, veganski | EU 20-49 | 54€+ |

Uporabite BUVIVO20 za 20% popust

Uporabite BU10 za 10% popust pri LILIJOLIE

Zakaj jih imava radi: VIVOBAREFOOT je še ena znamka, ki je na trgu bosonogih čevljev za dojenčke in malčke dosegla velik uspeh. Ponujajo več trpežnih modelov, ki so kot nalašč za aktivne malčke. Njihov model Pluma Knit, ki spominja na nogavico, je lahko najboljša izbira za vašega malčka, saj je najbolj minimalna zaščita, ki jo lahko zagotovite njegovim stopalom pred mrazom, vročino ali ostrimi predmeti. Njihovi čevlji so idealni za ozka in srednje široka stopala ter se dobro obnesejo pri tistih z majhnim in povprečnim volumnom stopala.


Muris

| Španija | Veganski | EU 20-30 | 55€+ |

Uporabite BAREFOOT10 za 10% popust

Zakaj jih imava radi: Muris je še ena izjemna znamka, znana po izjemno mehkih in lahkih čevljih, ki ohranjajo svojo lahkotnost tudi v velikostih za večje otroke. Tako kot več drugih znamk na tem seznamu je tudi Muris zavezan trajnosti. Vsi njihovi čevlji so veganski in izdelani na rastlinski osnovi, odlikuje pa jih zelo minimalistična, brezčasna zasnova. Otroci jih zelo radi nosijo. Če iščete čevlje, ki nimajo videza nogavic ali copat, ampak ponujajo bolj strukturiran videz s podobno mehkobo in prožnostjo kot nogavičke, potem je Muris vaša izbira. Upoštevajte, da Muris trenutno pošilja samo v EU. Ti čevlji so primerni za otroke s srednje širokimi do širokimi stopali, povprečnimi širinami pet in povprečno višino narta.


Zeazoo

| Bolgarija | Usnje | EU 18-47 | 53€+ |

Uporabite BOSENOGICE za 5% popust

Zakaj jih imava radi: Zeazoo je znamka z dolgoletnimi izkušnjami na področju proizvodnje bosonogih čevljev za prve korake. Ponujajo več usnjenih modelov, pri čemer so nekateri modeli med najmehkejšimi bosonogimi čevlji za otroke, ki se učijo hoditi, medtem ko drugi zagotavljajo večjo zaščito za bolj samozavestne nadobudneže. Sami sva veliki oboževalki njihovih sandalov za otroke, pa tudi otroci jih zelo radi nosijo! Ti čevlji so odlični za ozka in srednje široka stopala.


Froddo

| Hrvaška | Usnje, Veganski | EU 20-42 | 32€+ |

Uporabite [ime sc=”mugavik_discount”] za 5% popust na Mugavik Barefoot

Zakaj jih imava radi: Froddo leta 2024 praznuje 25. obletnico obstoja in se ponaša z dolgo tradicijo v čevljarstvu. Odkar so vstopili v bosonogi svet, so hitro postali ena najbolj uglednih in priljubljenih znamk za otroke. Ponujajo ogromno različnih modelov in barv (prodajajo jih prek trgovine na drobno, zato preverite ponudbo pri več ponudnikih, če iščete določen model!) V primerjavi z drugimi znamkami na tem seznamu imajo njihovi čevlji bolj strukturirano in čvrsto obliko. Če želite za svojega malčka najmehkejši model od Froddo, se odločite za sandale z Vibram podplatom, ki so prijetno mehki in prožni. Za bolj samozavestne malčke priporočava tudi druge modele, vendar velja omeniti, da podplati z nošenjem postanejo mehkejši. Ti čevlji so odlični za ozka in srednje široka stopala z majhnim do povprečnim volumnom.


Magical Shoes

| Poljska | Usnje, veganski izdelki | EU 20-29 | 44€+ |

Uporabite [ime sc=”magical_discount”] za 10% popust

Zakaj jih imava radi: Magical Shoes je ena izmed cenovno najugodnejših znamk na tem seznamu, ki ponuja več modelov, primernih za malčke in dojenčke. Njihovi sandali so med najtanjšimi in najlažjimi modeli, ki so na voljo, in so se odlično prilegli tudi našemu 1-letnemu preizkuševalcu. Nekateri njihovi modeli z zaprtimi prstki imajo drugačne podplate, ki so za dojenčke, ki se učijo hoditi, morda bolj robustni. Zato jih priporočamo za malčke, ki se že bolje znajdejo pri hoji.


Oma King

| Estonija | Usnje | EU 18-26 | 35€+ |

Uporabite BU10 za 10% popust

Zakaj jih imava radi: Oma King izdeluje različne modele usnjenih copat za majhne otroke iz izjemno mehkega usnja, ki je kot nalašč za otroška stopala. Ti copati so hkrati tudi prvi otroški čevlji. Čeprav so lahko primerni tudi za zunanjo uporabo, imejte v mislih, da se lahko zgornji del hitreje obrablja, če je vaš otrok še v zgodnjih fazah hoje in se veliko plazi po različnih površinah.


Tip Toey Joey

| Brazilija | Usnje | EU 20-32 | 53€+ |

Zakaj jih imava radi: Tip Toey Joey oblikuje zelo ljubke in stilske bosonoge čevlje za malčke in dojenčke. Do velikosti 24 so vsi njihovi modeli zelo mehki in izjemno prilagodljivi. Z velikimi trakovi na ježka ali elastičnimi vezalkami jih je tudi zelo enostavno obuti. Če se vaš malček veliko časa igra na vseh štirih, imejte v mislih, da se lahko čevlji na prstih hitreje obrabijo. Ta znamka je na voljo pri različnih prodajalcih, pri vsakem od njih pa so na voljo različni modeli. Če si želite določen model, se pripravite na daljše iskanje.


Snugi

| Slovenija | Vegan | EU 18-39 | 25€+ |

Uporabite [ime sc=”snugi_discount”] za 7% popust

Zakaj jih imava radi: Snugi izdeluje zelo mehke copatke za dojenčke in malčke, ki so dovolj vsestranski, da lahko služijo kot prvi čevlji za hojo ali za to, da vašemu malčku grejejo noge v vozičku. Ponujajo veliko različnih barv in modelov ter celo nekaj možnosti za personalizacijo, kot je dodajanje imena ali prilagajanje širine/obsega. Zaradi tega so odlična izbira tudi za otroke s širokimi stopali. Za več informacij o Snugi si oglejte objavo na blogu Najboljši bosonogi copati.


Gogsig

| Danska | Usnje | EU 20-30 | 88€+ |

Uporabite BU10 za 10% popust

Zakaj jih imava radi: Gogsig je znamka, ki naju je navdušila s svojimi visokokakovostnimi materiali. Njihovi čevlji so mehki in prožni, vendar so na voljo v bolj strukturirani zasnovi, ki aktivnim malčkom zagotavlja dodatno zaščito. Ti čevlji so najprimernejši za malčke, ki se že počutijo suvereno pri hoji, saj malim pustolovcem nudijo zaščito in trpežnost.


Bar3foot

| Poljska | Usnje, veganski izdelki | EU 19-39 | 36€+ |

Zakaj jih imava radi: Bar3foot je ena izmed cenovno najugodnejših znamk bosonogih čevljev za otroke in ponuja tudi najširše razpoložljive čevlje. Njihove modele odlikuje širok prstni del, zato so kot nalašč za malčke, ki nimajo le širokih stopal, temveč tudi večji volumen. Večina modelov se lahko dobro prilagodi tudi stopalom z manjšim volumnom. Podplati so mehki, vendar so v primerjavi z nekaterimi najbolj mehkimi modeli na tem seznamu bolj strukturirani, zato so idealni za malčke, ki že samozavestno hodijo.


Koel

| Portugalska | Usnje, veganski | EU 20-43 | 65€+ |

Uporabite [ime sc=”mugavik_discount”] za 5% popust na Mugavik Barefoot

Zakaj jih imava radi: Za svoje otroke naravnost obožujemo modele Koel in njihove stilske superge za malčke niso nobena izjema. Čeprav jih ne priporočava za dojenčke, ki šele delajo prve korake, so popolne za malčke, ki že samozavestno stojijo na nogah. Podplati so tanki in prilagodljivi, z nošenjem pa postanejo še mehkejši, kar zagotavlja odlično podlago malčkom pri raziskovanju in igri.


Jack & Lily

| Kanada | Usnje | 12-36 mesecev | $35+ |

Zakaj jih imava radi: Jack & Lily so bili prva izbira za mojo nečakinjo. Njihovi brezčasni modeli s T-trakovi so odlična izbira za dojenčke, ki delajo prve korake. Enostavno jih je obuti, so zelo tanki in mehki, ponujajo pa več simpatičnih vzorcev, zaradi katerih niso le funkcionalni, temveč tudi prikupni.

Več odličnih možnosti za prve korake

Softsta Shoes

| ZDA | Usnje | Size 3 – Size 5 child | 88€+ |

Osebno jih še sicer nisva preizkusili, a ker poznamo kakovost usnja Softstar Shoes, bodo ti čevlji čudoviti kot prvi čevlji za dojenčke. Na voljo so v treh različnih širinah in so odlična izbira tudi za dojenčke z debelimi in širokimi stopali, ki potrebujejo zelo širok prstni del, da se udobno prilegajo njihovim stopalom.


Little Love Bug Company

| ZDA | Usnje | EU 19-39 | 47€+ |

Podjetje Little Love Bug Company izdeluje prikupne usnjene čevlje za prve korake in je pravkar lansiralo nov bosonog podplat v obliki. Preizkusili jih bova in vas kmalu obvestili o novostih!


Zapato Feroz

| Španija | Usnje, Vegan | S-XL, 24-44 | 45€+ |

Zapato Feroz ponuja veliko čudovitih modelov za majhne otroke! Večina njihovih modelov za otroke je izdelana iz trpežnih mikrovlaken, ki jih je zelo enostavno čistiti in vzdrževati, zato so popolni tudi za najbolj aktivne malčke. Ker so tako mehki in lahki, so odlična izbira tudi za dojenčkove prve čevlje.


Nike Swoosh

| Veganski | EU 18,5-23,5 | 59,99€ |

Da, prvi Nike čevlji na najinem seznamu! Ta model izstopa kot edini model te znamke, ki upošteva naravno obliko naših stopal, zato je edinstven izbor za tiste, ki iščejo bolj naravno alternativo pri bolj razširjeni znamki.


Paperkrane

| Avstralija | Usnje, veganski | EU 22-44 | 48€+ |

Ta znamka ponuja čudovito paleto barvitih čevljev, ki so kot nalašč za malčke, saj prinašajo tako stil kot tudi veselje njihovim majhnim korakom.


Dodo Shoes

| Romunija | Usnje | EU 19-25 | 41€+ |

Ta znamka ponuja različne usnjene copate, ki so kot nalašč za prve korake dojenčkov.


Affenzahn

| Nemčija | Usnje, Vegan | EU 21-37 | 85€+ |

Idealne so za malčke, ki že bolj samozavestno stojijo na nogah, saj zagotavljajo trpežne možnosti, ki bodo sledile njihovemu aktivnemu gibanju.

Uporabite [ime sc=”mugavik_discount”] za 5% popust na Mugavik Barefoot


KIUU

| Nemčija | Usnje, Vegan | EU 20-40 | 89€+ |

Veganski čevlji za malčke, ki že samozavestno hodijo.


Bundgaard

| Danska | Usnje | EU 21-33 | 42€+ |

Ta znamka ponuja še eno fantastično možnost za prve korake – zelo mehke in prožne usnjene čevlje, ki so kot nalašč za nežne prve korake.

Uporabite [ime sc=”mugavik_discount”] za 5% popust na Mugavik Barefoot

Zaključek

Izbira pravih čevljev za malčka, ko ta začne hoditi, je več kot le izbira lepih čevljev – je ključnega pomena za zdrav razvoj stopal, ki traja vse življenje. Upava, da vam bo ta vodnik pomagal najti popolne čevlje za te dragocene prve korake.

Ne pozabite si ogledati še drugih najinih prispevkov o otroških čevljih, kjer boste našli še več odličnih možnosti. In ne pozabite nase! Za vas je pripravljenih veliko priporočil o čevljih za odrasle, ki poskrbijo, da bodo vaša stopala ostala zadovoljna in zdrava. Zato še naprej raziskujte najino vsebino in skupaj poskrbimo, da bodo vaša stopala v odlični kondiciji!

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*