Bosonogi čevlji prej potem naslovnica

Leto v bosonogih čevljih: Osupljivi prej in potem rezultati

Zelo radi slišimo zgodbe o uspehu in enako izjemna je tudi pot v bosonogih čevljih! Kdo bi si mislil, da lahko eno leto v teh edinstvenih čevljih pripelje do tako izjemnih sprememb? V tem prispevku se bomo potopili v preobrazbo, ki ni povsem običajna, saj nima splošnega “prej in potem” posnetka. Namesto tega govorimo o neverjetnih spremembah, ki se zgodijo v naših stopalih, ko se odločimo za nošenje bosonogih čevljev. Zato se pripravite na prav posebno izdajo: raziskovanje sveta “bosonogih čevljev prej in potem”.

Presenetljiva čarobnost bosonogih čevljev

Če ste že slišali za bosonoge čevlje, verjetno veste, da se precej razlikujejo od tipične sodobne obutve. Številni ljudje so poročali, da se počutijo bolje, ko jih začnejo nositi. Toda ali ste se kdaj vprašali, zakaj? No, zato, ker se veliko stvari lahko spremeni, ko začnete nositi te čevlje!

Pomislite: če več kot 90 % svojega življenja preživite v ozkih in trdih čevljih, kot to počnejo mnogi med nami, to lahko povzroči neugodje in težave, ki jih pri bosi hoji preprosto ni. Postopoma se vam stopala deformirajo, mišice pa oslabijo. Prilagodijo se tem tesnim prostorom in sčasoma izgubijo sposobnost pravilnega delovanja. Namesto da bi aktivno sodelovala pri gibanju vašega telesa, postanejo pasivni deli. Telo mora to nadomestiti s prekomerno obremenitvijo drugih sklepov.

feet with hallux valgus
Ne pozabite, da okvarjen temelj ne more podpirati harmonije vašega telesa.

Morda se sprašujete: “Kako lahko ti “čudno oblikovani čevlji” vplivajo na naša stopala?” Presenečeni bi bili, kako malo dela naša stopala opravijo v klasičnih čevljih. Bosonogi čevlji omogočajo, da se vaša stopala gibljejo tako, kot da bi bila bosa. Široka, stopalom prilagojena oblika prstov omogoča, da se vaši prsti razširijo, tanek, prožen podplat pa omogoča, da vaše mišice delujejo in se gibljejo naravno. Če ste bili zaprti v trde čevlje z ozkimi konicami, vaša stopala tega niso mogla početi. Zdaj pa lahko!

Kaj lahko pričakujete

Ko se odpravite na pot bosonogih čevljev, lahko pričakujete izjemne spremembe na svojih stopalih. Tukaj je prikazano, česa se lahko veselite:

  • Stopalo se lahko razširi in postane najširše na konici prstov – to je le vrnitev v njegovo naravno obliko.
  • Opazili boste večjo razdaljo med prsti na nogah.
  • Boljša gibljivost prstov.
  • Izboljšane senzorične odzive.
  • Boljše ravnotežje (zaradi večjega podpornega območja) in boljša propriocepcija.
  • Močnejša, gibčnejša in prožnejša stopala.
Odkrijte potencial svojih stopal z bosonogimi čevlji

Kmalu boste ugotovili, da vam stari par čevljev ne bo več ustrezal – in verjemite nama, da si ga ne boste niti več želeli, ko boste začutili svobodo in osvoboditev, ki jo nudijo bosonogi čevlji. Morda boste celo potrebovali večjo velikost čevljev, saj se vaša stopala razširijo in potrebujejo več prostora za gibanje prstov.

Ali razmišljate o tem, da bi se odločili za ta korak? Bosonogi čevlji – čevlji, ki omogočajo, da se vaša stopala ponovno povežejo s tlemi. Zdaj pa raziščimo nekaj neverjetnih preobrazb stopal prej in potem, tako od naju kot od naših bralcev!

Bosonogi čevlji | Prej in potem

Katja

Najprej naj delimo najine zgodbe. Moje potovanje zajema več kot le preobrazbo mojih stopal; to je popolna preobrazba telesa. Vse se je začelo leta 2016, ko sem se prvič podala v svet bosonogih čevljev in začela z zgolj enim parom.

V presenetljivo kratkem času, morda le v nekaj mesecih, sem opazila veliko spremembo: moji prsti so dobili večjo razmik. A to je bil šele začetek. Z leti konstantnega nošenja bosonogih čevljev sem čutila, da so moja stopala postala močnejša in odpornejša.

Prava prelomnica pa je prišla leta 2020, ko sem svojo preobrazbo prenesla na naslednjo raven. Začela sem se poglabljati v ustrezno poravnavo telesa in raziskovati povezavo med našimi stopali in preostalim delom telesa ter njihov medsebojni vpliv. Ni šlo le za izvajanje vaj za stopala, temveč za odpravljanje nepravilnosti v celotnem telesu.

S predanostjo in odločnostjo sem začela občutno izboljševati počutje in premikanje svojega telesa. Pomembno je omeniti, da je ta preobrazba nenehno potovanje. Skrb za svoje telo je nekaj, kar moramo početi vse življenje.

Izkušnje so me naučile, da ne gre le za stopala, temveč za razumevanje delovanja celotnega telesa in medsebojne povezanosti vseh delov.

Za vse, ki želite izvedeti več o moji poti, vas vabim, da se pridružite najinemu brezplačnemu webinarju, na katerem z vami delim celotno zgodbo in opisujem korake, ki sem jih naredila na tej poti.

Tjaša

Tjasa before and after

Vedno sem mislila, da imam močna in povsem funkcionalna stopala, nosila sem moderne čevlje in jih izbirala glede na trende in kakovost materialov. Z zelo ozkimi stopali je bilo iskanje pravih čevljev vedno težavno, vendar nisem vedela, da tudi ozka stopala potrebujejo čevlje, ki spoštujejo naravno obliko stopala.

Imela sem težave z nadzorovanjem stopal in težko sem hodila naravnost (stopala in kolena sem obračala navznoter), vendar mi nikoli ni prišlo na misel, da bi to lahko bilo zaradi čevljev, ki sem jih nosila.

Po nosečnosti sem imela bolečine v spodnjem delu hrbta, slabo držo in precejšnje pomanjkanje nadzora nad stopali in ko sem slišala za bosonoge čevlje, sem se odločila, da jih preizkusim.

I noticed a significant change almost immediately. The gap between my toes increased, position of my pinky toe improved. When I added some simple exercises and toe spacers into my daily routine I started to feel like I have control over my feet for the first time in my life. I started to walk more straight (no more turning my feet and knees inwards), my posture improved and the lower back pain disappeared. 

Skoraj takoj sem opazila veliko spremembo. Razmik med prsti se je povečal, položaj mezinca se je popravil. Ko sem v svoj vsakdanjik dodala nekaj preprostih vaj in distančnikov za prste, sem prvič v življenju začela čutiti, da imam nadzor nad svojimi stopali. Začel sem hoditi bolj naravnost (stopala in kolena nisem več zvračala navznoter), moja drža se je izboljšala in bolečine v spodnjem delu hrbta so izginile.

Več o moji zgodbi lahko izveste na brezplačnem webinarju.

Irena

Irena before and after

Irena je z nami velikodušno delila svojo pot, ki jo spremlja serija fotografij. Njena preobrazba se je začela s fotografijo iz novembra 2021, na kateri se je kljub nelagodju trudila, da bi čim bolj zravnala prste na nogah. Priznava, da se ji slika še vedno zdi precej neprijetna za gledanje.

Druga fotografija, posneta pred približno enim letom, je zaznamovala začetno fazo njenega potovanja v bosonogo obutev. Tretja fotografija je prikazovala njen napredek spomladi, najnovejša pa odraža njeno trenutno stanje. Irena priznava, da je njena pot morda počasna, a vztrajna.

Irena na svoji bosonogi poti redno nosi distančnike za prste (razen kadar je bosa ali nosi copate) in priznava, da ni vedno vestna pri vajah, saj jih izvaja le, kadar se spomni.

Svoje stanje hallux valgus pripisuje genetiki (njena struktura kosti in vezivnega tkiva je bolj dovzetna za večje deformacije, če nosi neprimerne čevlje, kot pri drugih ljudeh), saj je to stanje prisotno v njeni družini. Kljub temu ugotavlja, da so se največje spremembe pojavile zaradi velikih stopal in stiskanja v premajhnih in prekratkih čevljih. V preteklosti je svoje noge tlačila v velikost 42, ker se ji je njena običajna velikost zdela ogromna. Za primerjavo: njene sestre nosijo čevlje velikosti 39. Danes Irena nosi predvsem čevlje velikosti 44 in tako sprejema svoja daljša stopala. Najbolj razveseljiv vidik njene preobrazbe je odsotnost bolečin v stopalih.

Veronica

Veronika deli svojo bosonogo izkušnjo z lastnimi besedami: “Po porodu sem bila veliko doma in nekaj mesecev skoraj nisem nosila čevljev. Opazila sem, da so moja stopala postala boljša: bolečine v stopalnem loku, ki sem jih vedno imela, odkar pomnim, so izginile. Zato sem se vprašala: ali obstaja način, da bi se vedno počutila, kot da hodim bosa? In odkrila sem bosonoge čevlje. Začela sem z enim parom, nato sem si kupila še tri. Zdaj uporabljam samo bosonoge čevlje. Na slikah je moj napredek v osmih mesecih. Pred tem mi je bil poskus ločitve palca od drugih prstov na nogi nemogoč in boleč. Zdaj mi je to samoumevno. Nisem uporabljala distančnikov za prste in edina vaja, ki sem jo izvajala med hojo, je bila, da sem čim bolj premikala prste, zlasti palec na nogi. Osem mesecev bosonogega življenja lahko resnično spremeni vaša stopala!

Karolina

Karolinina zgodba je resnično izjemna in razkriva neverjetne možnosti, ki jih ponuja bosonogi način življenja. Spoznajmo Karolinino potovanje z njenimi besedami:

“Z barefoot obutvijo sem začela jeseni 2022. Čez zimo (oz. od jeseni do pozne pomladi, ko je bilo potrebno nositi zaprto obutev) sem imela težave, da so me zelo zelo bolela stopala (poleg hallux valgus-a sem med sredincem in prstancem levega stopala imela tudi zadebeljen živec – Mortonov nevrom). Če rečem, da sem se mogla sezuvati za par minutk vsaki 2 uri, to pove vse. 😀

Naročila sem distančnike in kupila prve bosonoge superge. Kmalu zatem še bosonoge zimske čevlje. Čeprav ni najbolj priporočljivo, sem z barefoot obutvijo začela naenkrat. Na začetku so me malo bolela stopala, vendar nič hujšega (kot muskelfiber). No, od takrat nisem več obula ničesar, kar ni bosonogo. 😀

Bolečine so prenehale, tako rekoč takoj – hallux valgus se izboljšuje, živec se je pa zgleda (glede na to, da več nimam bolečin) tudi saniral sam od sebe. Torej, skoraj 1 leto barefoot, distančnike nosim vedno, ko telovadim (cca. 2-3x na teden, vedno bosa), veliko hodim bosa, s pomladjo sem si omislila tudi nogavice na prste (best thing ever :D). Vaje za stopala sem mogoče vse skupaj delala 3x?, pred kratkim sem začela tudi hoditi po palici.

Največ je po mojem mnenju pripomogla barefoot obutev, da je stopalo lahko zadihalo in se nazaj “razlezlo” in oživelo. Z 39 obične na 41 barefoot obutve. Celo poletje sem preživela bosa ali pa v sandalih (ki so kaj, 4mm debeli?), obožujem občutek teksture tal pod nogami. 🙂

Se mi pa najbolj žalostno zdi, da sem bila že naročena na operacijo obeh hallux valgus-ov, pa mi noben zdravnik nikoli sploh ni omenil, da je težava mogoče z obutvijo. ;).”

Ai

Ai before and after

Leta 2019 se je Ai spopadala z nenehno bitko z bolečinami po vsem telesu. Soočala se je s hernijo diska, z izpahom rame, nelagodjem v komolcu, ploskimi stopali z nenehnimi bolečinami in drugimi težavami. Raziskovala je različna sredstva in veliko vložila v zdravila, številne terapevte in masaže, vendar se je zdelo, da nobeno ne prinaša olajšanja.

Ai se je prvič seznanila s konceptom bosonogih čevljev in distančnikov za prste, ko se je pridružila spletnemu programu za odpravljanje bolečin v telesu. V tem času je kupila svoj prvi par bosonogih čevljev in set distančnikov za prste. Čeprav se sprva ni popolnoma predala, je začela nositi distančnike za prste in bosonoge čevlje približno polovico dneva.

Kasneje se je vpisala v dodatne programe, ki so ji pomagali najti prave vaje za stopala in celotno telo. Postopoma je razširila svojo zbirko bosonogih čevljev, ki so nadomestili njeno običajno obutev. To je bilo potovanje, polno vzponov in padcev, vendar je bila najpomembnejša lekcija, ki se je je naučila v teh letih, ta, da mora poslušati svoje telo, raziskovati različne gibe in oceniti svoje vsakodnevne navade. To je način za rast.

Na tej poti ni hitrih rešitev ali bližnjic in Ai je spoznala, kako pomembno je, da se ne zanaša na nekoga drugega, da bo opravil delo, ki bi ga morala opraviti. Ena vaja je ne bo čudežno spremenila čez noč. Treba je zaupati procesu, biti potrpežljiv in se dosledno truditi. S tem je Ai uspela ponovno pridobiti moč in splošno dobro počutje.

Chiara

Chiara before and after

Chiara, ki je oktobra 2022 začela pot z bosonogimi čevlji, je doživela izjemne spremembe na svojih stopalih. Na bosonogo obutev je prešla takoj, brez postopnega prehoda.

Že v dveh mesecih je Chiara opazila prve vidne spremembe na svojih stopalih. Njeno stopalo se je povečalo s 24,5 x 9,2 cm na 25 x 10 cm, prsti pa so postali bolj ravni.

Chiara’s approach included various exercises such as occasional use of toe separators, massages with a spike ball, and engaging in different foot movements. She enjoyed experimenting with moving her toes individually, contributing to her journey toward stronger, more agile feet.

Chiarin pristop je vključeval različne vaje, kot so občasna uporaba pripomočkov kot so distančniki, masažne žogice in izvajanje različnih vrst gibanja stopal. Rada je eksperimentirala s posameznimi premiki prstov na nogah, kar je prispevalo k njeni poti do močnejših in gibljivejših stopal.

Chiara se je med potovanjem srečala z edinstvenim izzivom. Med tretjim in šestim mesecem je začutila nenavadno bolečino v levem gležnju in stranskem delu pete. Kljub normalnim izvidom zdravniških pregledov je fizioterapevt predlagal, da bi bila ta bolečina lahko povezana s šibkim gležnjem. Na srečo je ta težava sčasoma izzvenela.

Kristina

Kristina before and after

Kristina, ki je bosonogo obutev nosila približno sedem mesecev, je opazila takojšnje izboljšanje zdravja. Išias ji ni več povzročal bolečin, olajšale pa so se ji tudi težave s koleni, zaradi katerih je morala biti operirana. Kristina je prenehala uporabljati posebne vložke in je občutila manjše nelagodje pri hallux valgusu. Njena vsakodnevna rutina je vključevala krajše vaje za stopala in distančnike za prste.

Čeprav je še vedno občasno čutila nelagodje zaradi hallux valgusa, je bilo to bistveno blažje kot prej. Kristina je prešla na bosonogo obutev, ker ni mogla več prenašati nelagodja zaradi stiskanja prstov v običajnih čevljih. Že majhna višina podplata je sprožila bolečine zaradi išiasa, zato je prešla na drugo obutev.

Kristina na svoji poti ni bila brez izzivov, saj je morala okrepiti stopala. Vendar je njena odločnost pripeljala do postopnih izboljšav, zaradi česar je njeno potovanje navdih za druge, ki si prizadevajo za udobnejši življenjski stil brez bolečin.

Molly

Spoznajte Molly, ki se je pred kratkim odločila za bosonogo obutev. Njena zgodba je prepričljiv dokaz, kako močno lahko prehod s tradicionalne obutve na bosonogo obutev vpliva na življenje. Mollyjina izkušnja ne poudarja le lajšanja kroničnih bolečin, temveč tudi splošno izboljšanje zdravja in gibljivosti stopal, ki ga lahko prinese takšna sprememba. Tukaj je njen navdihujoči zapis z lastnimi besedami:

“Jeseni leta 2022 sem se po temeljitem raziskovanju bosonogih čevljev zavezala, da bom skoraj v celoti prešla na bosonogo obutev. K tej odločitvi so me pripeljale vztrajne bolečine v desnem palcu na nogi, ki so se stopnjevale zaradi nošenja običajnih, a ‘širokih’ čevljev za službo. Odkar sem prešla na bosonogo obutev, sem se znebila bolečin in celo opazila, kako se mi je zmanjšal hallux valgus. Prednosti so večje od zmanjšanja bolečin; po dolgih dnevih ali sprehodih ne čutim več želje po sezuvanju čevljev, čevljev mi ni treba uhoditi, saj so bosonogi čevlji zasnovani tako, da se udobno prilegajo, in če je to bosonogi čevelj, sandal ali superga, je narejen za hojo! Še ena dodatna prednost je njihova lahkotnost; na potovanjih lahko spakiram poljubno število parov!

Poleg bosonogih čevljev sem si omislila tudi distančnike za prste, nogavice na prste in začela izvajati vaje za krepitev moči in gibljivosti stopal. Prej me je skrbelo, da bom potrebovala operacijo hallux valgusa ali da bom v nedogled prenašala bolečine v stopalih, zdaj pa sem neizmerno hvaležna za podporo in bogato znanje te skupnosti. Veselim se večje gibljivosti in še bolj zadovoljnih stopal v letu 2024 in naslednjih letih!”

Lenka

Lenka before and after

Lenkina pot v svet bosonoge obutve se je začela, ko je iskala najboljše prve čevlje za svojega sina. Ko se je njena družina s prihodom hčerke povečala, se je odločila, da bo bosonogo izkušnjo prenesla tudi nase.

V začetnih fazah je Lenka nosila predvsem “kompromisne” čevlje, zlasti ko je nosila hčerko, saj ji je bila dodatna teža v izziv. Vendar je v zadnjem letu prešla na hojo v bosonogih čevljih ali popolnoma bosa.

Lenkin pristop k bosonogemu načinu življenja zaznamujeta preprostost in užitek. Ukvarja se z dejavnostmi, kot sta pobiranje igrač z nogami in lovljenje ravnotežja na majhnem ravnotežnem trenažerju. Maja je njena družina investirala v posebno preprogo z različnimi površinami, ki so jo postavili ob vhodu v igralnico. To jih je spodbudilo, da se pogosto sprehajajo po njej, saj zagotavlja prijetno izkušnjo za njihova stopala.

V zadnjem mesecu Lenka eksperimentira tudi z distančniki za prste na nogah, čeprav priznava, da jih uporablja le takrat, ko se spomni.

Christine

Christine before and after

Christinina pot preobrazbe je resnično izjemna, saj je v zelo kratkem času dosegla velike spremembe. Njene fotografije ” prej” in “potem”, posnete v razmaku le šestih tednov, nazorno prikazujejo njen napredek.

Njeno potovanje se je začelo z odločitvijo, da bo trenirala, v približno treh tednih pa je naredila naslednji korak in kupila svoj prvi par bosonogih čevljev. Čeprav je sprva obdržala nekaj svojih starejših, napol udobnih čevljev, je postopoma prešla na bolj prijazno bosonogo obutev.

Želite enako spremembo?

Vas zanima, kako doseči bolj zdrava in zadovoljna stopala, ne da bi šli pod nož? Razmislite o tem:

  • Naravno izboljšajte svoj hallux valgus.
  • Poslovite se od trdovratnih bolečin v stopalih.
  • Osvobodite se opore stopalnega loka in oblazinjenja.

…and finally, live a healthier life?

…in končno živeti bolj zdravo življenje?

Brez operacije lahko dosežete enake rezultate, kot sva jih dosegli midve in najini bralci. Ključno je, da svojim stopalom omogočite gibanje, da postanejo močna in prožna.

Vas zanima, kako?

Odgovor se skriva v sprejetju bosonogih čevljev in preprostih vaj, ki jih brez težav vključite v vsakodnevno rutino. Skozi proces odkrivanja popolnih bosonogih čevljev in vključevanja preprostih vaj v vaš vsakdan vas vodiva v naših dveh tečajih Barefoot Universe Academy + Fit Feet BUNDLE (Akademija je na voljo tudi v slovenskem jeziku).

Ste pripravljeni na naravno preobrazbo svojih stopal?

Zaključek

Impresivne spremembe, ki smo jih opazili, dokazujejo, da bosonogi čevlji resnično delujejo. Za spremembo stopal sta potrebna čas in predanost, še posebej po dolgotrajnem nošenju tesnih čevljev. Toda s pomočjo postopnega pristopa, ustreznih čevljev, ki se naravno prilegajo vašim stopalom, in nekaj vaj lahko pozitivno izboljšate zdravje svojih stopal in celotnega telesa.

Ne pozabite, da je prehod na bosonogo obutev za vsakogar drugačen, zato ga je treba opraviti varno in premišljeno. Za vas smo pripravile podroben vodnik o prehodu na bosonogo obutev, da si zagotovite vse informacije, ki jih potrebujete na svoji poti.

Če se sprašujete, katere bosonoge čevlje izbrati, si oglejte najine obsežne sezname čevljev.

Če ste se po prehodu na bosonogo obutev tudi vi izjemno spremenili svoja stopala in želite biti predstavljeni v tej objavi, nama pišite na mail. Vaša zgodba lahko navdihne druge na poti do bolj zdravih stopal in telesa.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*