Domov ˃ Vodniki in baze podatkov ˃ Knjige, ki jih mora prebrati vsak bosonogi navdušenec

Knjige, ki jih mora prebrati vsak bosonogi navdušenec

Pri bosonogem gibanju ne gre samo za čevlje. Je nekaj veliko večjega. Knjige iz tega seznama vas bodo navdušile in ponudile poglobljeno razumevanje bosonogih čevljev in naravnega gibanja.

Nekatere knjige so primerne za začetnike, ki bi radi razumeli, zakaj so bosonogi čevlji tako pomembni in kako so povezani z gibanjem telesa. Druge so primerne za bolj napredne bralce, ki bi se radi poglobili v anatomijo človeškega telesa ter mehaniko gibanja stopal in telesa.

Če bi o bosonogih čevljih in človeškem gibanju želeli izvedeti več, si oglejte spodnji seznam najboljših knjig na to temo.

Seznam knjig za začetnike

Katy Bowman: Whole Body Barefoot: Transitioning Well to Minimal Footwear

Mnogi si prizadevajo za dobro telesno držo ter boljšo usklajenost pri hoji in teku, vendar je potrebno razumeti, da lahko to, kar vsak dan obujete na noge, igra večjo vlogo pri delovanju vaših stopal, gležnjev, kolen, kolkov in hrbtenice, kot se morda zavedate.

Katy Bowman: Move Your DNA: Restore Your Health Through Natural Movement

Prodajna uspešnica Move Your DNA je pretresel svet zdravja in fitnesa s sporočilom: gibanje je več kot telovadba.

Človeško telo se je razvilo za ogromno določenih gibov, kot so hoja, čepenje, visenje in prenašanje bremen, ki jih naša telesa še vedno potrebujejo za dobro delovanje, čeprav jih v naši “na udobje osredotočeni” kulturi večinoma ni več.

Bernie Landels: Finding Their Feet: Every parent’s guide to milestones and movement

“Finding Their Feet” je enostaven in praktičen vodnik za starše in skrbnike, ki jih opolnomoči za najpomembnejšo vlogo, ki jo bodo kadar koli imeli – vodenje otrokovega razvoja za vseživljenjski uspeh od stopal navzgor.

Katy Bowman: Simple Steps to Foot Pain Relief: The New Science of Healthy Feet

Ne zdravite le bolečin v stopalih – okrepite jih in jih preprečite. Biomehaničarka Katy Bowman se vrača z razširjeno izdajo priljubljene knjige Every Woman’s Guide to Foot Pain Relief (Vodnik vsake ženske za lajšanje bolečin v stopalih) in je pripravila novo različico za moške in ženske v vseh življenjskih obdobjih. S posodobljenim gradivom in novimi vizualnimi prikazi, ki natančno ponazarjajo, kako okrepiti in mobilizirati stopala, vam bo knjiga Preprosti koraki za lajšanje bolečin v stopalih pokazala, kako spremeniti način gibanja telesa, da preprečite bolečine, pozdravite stopala in zaustavite poškodbe preostalih delov telesa.

Katy Bowman: Grow Wild: The Whole-Child, Whole-Family, Nature-Rich Guide to Moving More

Biomehaničarka in avtorica uspešnic Katy Bowman je pripravila težko pričakovani priročnik, ki otroke – od dojenčkov do najstnikov – in njihove družine spodbuja, da se skupaj več gibljejo zunaj.

L Daniel Howell: The Barefoot Book: 50 Great Reasons to Kick Off Your Shoes

Naša odvisnost od nošenja čevljev je povezana z različnimi boleznimi, od glivic in bakterij na stopalih do vreznin in ploskih stopal. Neprilagojeni čevlji z visoko peto povzročajo poškodbe kolen in hrbtenice, nenehno nošenje neprimerne obutve pa te težave še poglablja. Daniel Howell opisuje prednosti preproste alternative: bosonoge hoje. Bosonogi življenjski slog odpravlja nepravilnosti ter povečuje moč in prožnost stopal, prakticirajo pa ga tudi v številnih drugih državah.

Angela J. Hanscom: Balanced and Barefoot: How Unrestricted Outdoor Play Makes for Strong, Confident, and Capable Children

Današnji otroci živijo sedeč življenjski slog, poln televizije, video iger in računalniških zaslonov. Vendar pa študije vse bolj kažejo, da otroci za razvoj senzoričnih, motoričnih in izvršilnih funkcij potrebujejo “grobo in razgibano” igro na prostem. Zaskrbljujoče je, da pomanjkanje gibanja vodi do številnih zdravstvenih in kognitivnih težav, kot so motnja pozornosti/hiperaktivnost (ADHD), težave z uravnavanjem čustev in čutnimi procesi ter agresivnost med šolskim odmorom. Kako torej lahko zagotovite, da bo vaš otrok v celoti vključil svoje telo, um in vsa čutila?

Intermediate Book List

Daniel Lieberman: Exercised: The Science of Physical Activity, Rest and Health

Znanost, ki razbija mite o sodobnem odnosu do vadbe: kaj naše telo resnično potrebuje, zakaj je pomembna ter kako vpliva na zdravje in dobro počutje.

C. Ober, S. T. Sinatra, M. Zucker: Earthing: The Most Important Health Discovery Ever!

“Ozemljitev” bralcem predstavi prelomno odkritje, da življenje v stiku z naravnim nabojem zemeljske površine – ozemljitev – naravno razbremenjuje in preprečuje kronična vnetja v telesu. Ta učinek ima velik vpliv na zdravje, saj je dobro ugotovljena povezava med kroničnim vnetjem in vsemi kroničnimi boleznimi, vključno z boleznimi staranja in samim procesom staranja.

Sharon Whiteley & Ann Marie Chiasson: Barefoot Wisdom: Better Health Through Grounding

Odkrijte, kako se ponovno povezati z energijo narave in z ozemljitvijo doseči boljše zdravje. Ozemljitev pomeni, da se za vzpostavitev ravnovesja v telesu in povrnitev zdravja dotaknete prosto razpoložljive, vedno dostopne in vedno močne naravne energije Zemlje. Med številnimi koristmi za zdravje ozemljitev zmanjšuje vnetja, izboljšuje spanec in obnavlja energijo. V tem nepogrešljivem priročniku boste našli vse nasvete in orodja, ki jih potrebujete, da lahko začnete ozemljevati že zdaj. 

Advanced Book List

James Earls: Understanding the Human Foot: An Illustrated Guide to Form and Function for Practitioners

Pomemben vir za telesne delavce, fizioterapevte in zdravnike, ki se ukvarjajo s športno medicino – pomemben vodnik za razumevanje anatomije, oblike in mehanike človeškega stopala.

James Earls: Born to Walk, Second Edition: Myofascial Efficiency and the Body in Movement

Sposobnost hoje po dveh nogah je ena glavnih značilnosti, ki nas odlikuje kot ljudi, vendar so razlogi za njen razvoj med znanstveniki še vedno skrivnost. V knjigi Rojeni za hojo avtor James Earls raziskuje skrivnost razvoja hoje in opisuje zapletene mehanizme, ki nam omogočajo učinkovito hojo po dveh nogah. Celotno telo obravnava kot medsebojno povezano enoto in pojasnjuje, kako lahko ponovno dosežemo učinkovitost hoje – učinkovitost, ki je del naše naravne zasnove. 

Christopher McDougall: Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen

NACIONALNA USPEŠNICA – Osupljiva in izjemno zabavna zgodba, ki je popolnoma spremenila naš način teka. Epska pustolovščina, ki se je začela z enim samim vprašanjem: Zakaj me boli noga?

Christopher McDougall: Born to Run 2: The Ultimate Training Guide

V priročniku Ultimate Training Guide se vsak tekač, novinec ali izkušenec, nauči, kako obvladati prvo pravo supermoč človeštva in izkoristiti skrite zaloge moči in vzdržljivosti. V poglavjih, posvečenih svobodni sedmerici – hrani, kondiciji, obliki, osredotočenosti, obutvi, zabavi in družini – se natančno naučimo, kako spremeniti biomehaniko, urediti prehrano, pozdraviti poškodbe, se prilagoditi na bolj zdravo obutev in se pripraviti na svoj sanjski izziv.

Thomas W. Myers: Anatomy Trains : Myofascial Meridians for Manual Therapists and Movement Professionals

S programom Anatomy Trains pridobite večdimenzionalno razumevanje mišično-skeletne anatomije: Miofascialni meridiani za manualne terapevte in strokovnjake za gibanje, 4. izdaja. Ta izjemno uspešen, edinstven naslov je še naprej osredotočen na uporabo anatomskih vlakov v različnih kliničnih pristopih ocenjevanja in zdravljenja – prikazuje, kako so lahko boleče težave na enem delu telesa povezane s “tihim območjem”, ki je stran od težave, in na koncu daje podlago za nove strategije zdravljenja. 

*Vsi opisi knjig so iz Book Depository


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*