Froddo – ocena znamke

Froddo – hrvaška znamka, z dolgoletno čevljarsko tradicijo, je uspešen preboj naredila tudi na trgu bosonoge obutve. Zaradi pestre izbire usnjenih ter platnenih modelov, širokega razpona številk, enostavnega vzdrževanja in trajnosti njihove obutve, povpraševanje po Froddo bosonogih čevljih izjemno hitro raste.

Froddo je znamka, ki je na tržišču obutve prisotna že več kot 75 let. Danes je to podjetje z več kot 1000 zaposlenimi in je eno izmed vodilnih proizvajalcev obutve na Hrvaškem. Osredotočajo so na trajnostno proizvodnjo in trajnostne produkte, njihovi čevlji so izdelani ročno, z uporabo evropskih, certificiranih materialov najvišje kvalitete.

V svet bosonoge obutve so vstopili šele pred kratkim, vendar so jim dolgoletne izkušnje pomagale, da so hitro zasedli položaj enega izmed najbolj popularnih, kvalitetnih in cenovno sprejemljivih proizvajalcev bosonoge obutve za otroke na svetu.

Sprva je Froddo mehke, bosonoge čeveljčke ponujal le za prve korake. Ponudbo bosonoge obutve so zelo hitro razširili na bosonoge čevlje za malčke, ki so sem jim v letu 2021 pridružili bosonogi modeli za večje otroke in odrasle vse do številke 40. Danes so njihovi bosonogi čevlji na voljo v številnih trgovinah po vsem svetu.

Prve Froddo bosonoge čevlje sem kupila takoj, ko so bili na voljo. To zimo sem od Froddo prejela v testiranje tri pare čevljev, ki sem jih vključila v oceno k ostalim njihovim modelom, ki smo jih testirali v preteklosti ali jih testiramo sedaj.

Izjava: Tri pare čevljev sem dobila v dar za oceno, ostale sem kupila sama. Vsa mnenja, izražena tukaj, so samo moja, s Froddo nisem partnersko povezana in ne prejemam nobenega nadomestila, če se odločite za nakup.

1.  Splošno

  • Znamka: Froddo
  • Material: usnje ali platno (odvisno od modela)
  • Velikosti: 17-42
  • Cena: pri večini modelov se cena giblje med cca. 50€ in 65€
  • Testirani na: otrocih

Froddo poleg ‘barefoot’ modelov ponuja tudi klasične modele čevljev, ki nimajo bosonogih karakteristik. Nekatere trgovine prodajajo tudi te, zato bodite pri nakupu pozorni na pravilno izbiro modela. Na uradni Froddo strani imajo vsi njihovi bosonogi modeli oznako ‘barefoot’.

| Narejeni v EU | Otroški, manjše odrasle številke | Usnje, platno | Na voljo v različnih prodajalnah po vsem svetu |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Froddo bosonogi čevlji so na voljo v številnih barvah in modelih, ki pokrijejo potrebe otrok za celotno leto – zimski škornji, jesenski gležnarji, superge, balerinke in poletni sandali. Izbire in barv je veliko.

Moji otroci so do sedaj testirali njihove usnjene modele za jesen, zimo in pomlad. Nismo še preizkusili poletnih platnenih modelov ter sandalov.

Vrhnji del je pri večini modelov izdelan iz gladkega usnja, pri nekaterih modelih je uporabljeno semiš usnje v kombinaciji s tekstilom. Poletni modeli so izdelani tudi iz platna.

Zapiranje je na ježka ali vezalke (odvisno od modela do modela).

Usnje je mehko in kvalitetno ter je enostavno za čiščenje in vzdrževanje. Zimski modeli iz gladkega usnja so izdelani iz posebnega Terracare® usnje, ki je vodoodbojno, zračno, antibakterijsko, okolju prijazno in proizvedeno na trajnosten način.

Pri modelih iz kolekcije jesen/zima 2021/2022 smo pri roza usnju opazili hitrejšo obrabo, medtem ko so se ostali modeli in barve obnesli odlično.

2.2 Podloga

Notranjost čevljev se razlikuje glede na model in čevlji so podloženi z usnjem brez uporabe kroma, tekstilom ali volno. Volna v zimskih modelih je mehka, vendar se z uporabo poleže. Na začetku lahko nekatere otroke tudi pika. Pri nas je to motilo samo enega od štirih otrok, čeprav so vsi nosili čevlje z enako podlogo.

Vložki so odstranljivi le v nekaterih modelih.

Nekateri zimski modeli imajo vstavljeno tudi vodoodporno membrano. Membrana zdrži 2-urno zadrževanje na mokrem snegu, vendar je čevlje po takšni uporabiti vedno potrebno dobro posušiti, ker vlaga čez čas zaide v notranjost čevlja.

2.3 Podplat

Podplat iz gume je tanek, vendar kompaktnejši, zato je občutek tal manj intenziven kot pri mehkejših podplatih. Na začetku je podplat manj prožen, z nošenjem se zmehča, vendar ni med najmehkejšimi bosonogimi podplati. Podplat je ob robu ukrivljen navzgor za večjo zaščito čevlja.

Profila ni velik, zato je čevelj primeren za urbano okolje.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Froddo barefoot modeli so na voljo v velikostih 17-42, vendar so v velikostih do številke 20 na voljo le pre-walkers modeli. Standardni barefoot modeli se začnejo pri velikosti 20, vendar so v manjših velikost na voljo le nekateri modeli.

Notranja dolžina čevlja variira glede na izbran model, zato vam svetujem, da notranje dolžine določenega modela vedno preverite pri različnih prodajalcih bosonoge obutve, ki sami opravljajo meritve. Vse spletne trgovine lahko najdete tukaj.

Za moje otroke vedno izberem 15-17 mm daljše čevlje od njihovega stopala, da zagotovim prostor za rast ter pokrijem neidealno ujemanje oblike njihovega stopala z obliko Froddo čevljev.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

3.2. Prstni del & širina

Froddo modeli so najprimernejši za srednje široka stopala. Manjše velikosti dobro ustrezajo tudi srednje širokim do širokim stopalom, medtem ko so večje velikosti ožje in so najprimernejše za ožja in srednje široka stopala.

Oblika Froddo čevljev ima močnejši naklon proti mezincu, ki postaja še izrazitejši pri večjih velikostih. Najbolje ustreza tipu stopala 1 in 2, stopala s kvadratnejšo obliko stopal, pa lahko imajo lahko težavo z zadostno količino prostora pred manjšimi prsti. Mojim otrokom, ki nimajo tako strmega naklona prstov, v Froddo čevljih vedno raje izberem malo več prostora v čevlju, da zagotovim dovolj prostora tudi za manjše prste.

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

Prostor nad prsti variira glede na model. Usnjeni, podloženi modeli, delujejo plitvejši z manj prostora nad prsti, zato so primerni za volumensko manj polna stopala. Več prostora imajo modeli podloženi z usnjem, prostornejši delujejo tudi zimski modeli, ki so izdelani iz kombinacije semiša in tekstila.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Froddo gležnjarji ter zimski modeli so najprimernejši za nižji nart in ožje gležnje. Ježki so kratki in lahko že pri normalni višini narta delujejo krajši. Moji otroci imajo vsi ožje gležnje ter nižji ali nižji do normalno visok nart, zato jim Froddo modeli izjemno dobro pristajajo na tem mestu. Nečakinja, ki nosi roza model na sliki, nima volumensko polne noge, vendar ima normalno visok nart ter malo širša meča, zato je pri njej že opazen krajši ježek.

Nizki modeli so okrog gležnjev širši in lepše pristajajo tudi povprečno širokim gležnjem.

5. Froddo in zimski čas

Zimske Froddo modele smo to zimo veliko testirali – v snegu, blatu in vodi. Zimski modeli so podloženi z volno, ki se se z nošenjem poleže, vendar nudi še vedno dovolj izolacije za zimo v našem podnebju, kjer so temperature večino časa okrog 0°C. Otrok v njih ni nikoli zeblo, vendar niso primerni za temperature krepko pod ničlo.

Dobro so se obnesli tudi v snegu, vendar jih je potrebno po vsaki uporabi dobro osušiti (nekaj ur po uporabi čevelj v notranjosti postane vlažen). Zaradi majhnega profila na podplatu, čevlji niso primerni za zahtevnejše terene.

V dneh, ko nimamo snega, je pri nas veliko blata. Čevlji so nam tudi za te namene dobro služili. predvsem mi je pomembno, da se enostavno očistijo in po tako intenzivni uporabi še vedno izgledajo dobro ohranjeni.

6. Cena & kje kupiti

Na Froddo uradni strani, nakup čevljev ni mogoč, vendar je polna koristnih informacij o materialih, naborom številk in barv. Njihove čevlje lahko kupite v veliko različnih spletnih trgovinah (tudi tistih, ki niso specializirane izključno za bosonogo obutev). Pri nakupu bodite pozorni, da izbere njihov bosonog model (preverite uradno stran, če niste prepričani, če je model bosonog ali ne).

Trgovine z bosonogo obutvijo najdete na mojem seznamu tukaj. Froddo seznam trgovin lahko najdete tukaj.

7. Povzetek

Froddo so eni izmed najkvalitetnejših bosonogih čevljev za otroke na tržišču. Ponujajo odlično razmerje med kvaliteto in ceno, so enostavni za vzdrževanje, čiščenje in obuvanje. Velik razpon številk in modelov pokrije potrebe veliko otrok. Vsekakor je to znamka, ki je svojo pot v bosonogi obutvi začela več kot odlično.


Tagi

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*