Wildling Shoes ocena: Ali so to vaši novi najljubši čevlji?

Pravijo, da so najboljše stvari v življenju tiste, za katere niti ne opaziš, da jih imaš, kar velja tudi za čevlje. Mehkoba in prožnost, ki ju nudijo Wildling čevlji, sta preprosto neprimerljivi. Čudili se boste, kako vam je do sedaj sploh uspelo biti brez njih!

Wildling Shoes so vsekakor nekaj posebnega in zagotovo izstopajo tudi med znamkami bosonoge obutve. Ko jih poskusiš je občutek čudovit, še lepše pa je, ko ugotoviš, da jih preprosto ne želiš več sezuti.

V čem so Wildling Shoes tako posebni?

Ne ostanejo neopaženi le njihova mehkoba, dizajn in podplat, temveč tudi njihova etika in skrb za okolje. Seveda, ko jih enkrat preizkusite, skoraj nikogar ne pustijo ravnodušnega. To so stvari, po katerih, brez pretiravanja, slovijo Wildling čevlji, tako kot vsaka mojstrovina.

Willding čevlji pa imajo še eno posebnost.

Ali ste vedeli, da imena za Wildling čevlje niso izbrana naključno? Vsa imajo poseben pomen, ki jih povezuje z rastlino, živaljo ali regijo, katere ime nosijo.

Na primer, model Tanuki je poimenovan po Tanukiju ali japonskem rakunastem psu. Ime lepo povezuje washi material (japonski rižev papir), iz katerega je izdelan čevelj, z Japonsko, kjer se material izdeluje z uporabo tradicionalnih tehnik.

Podjetje Wildling Shoes nove kolekcije lansira dvakrat letno – februarja in septembra. Večina nove kolekcije je predstavljena v tem času in vedno vključuje nove materiale, nove vzorce in nekatere priljubljene ‘basic’ modele v novih barvah.

Seveda znajo Wildling Shoes tudi presenetiti, zato pogosto navdušijo s posebnim modelom v trenutku, ko tega sploh ne pričakujete. Poleg novih modelov so vse leto na voljo tudi “basic” modeli.

Če želite izvedeti več o Wildling čevljih, njihovih kolekcijah, velikostih in prileganju, vse najdete tukaj!

BREZPLAČNA POŠTNINA s kodo AWN_BAREFOOTUNIVERSE

1. Spoznajte Wildling Shoes

Znamka Wildling Shoes je v bosonogem svetu doživela izjemno hiter razvoj in postala ena izmed najbolj priljubljenih znamk bosonogih čevljev, ki so trenutno na voljo.

Znamko sta leta 2015 ustanovila Anna in Ran Yona, ki sta z družino veliko let živela v kraju Tel Aviv. Tam so njuni trije otroci lahko brezskrbno tekali bosi, kar pa po vrniti v Nemčijo ni bilo več mogoče, saj zime v Evropi tega niso dopuščale.

Svojim otrokom sta tudi v Nemčiji želela omogočiti čimbolj naravno in neomejeno gibanje, ki pa ga čevlji, ki so bili takrat na voljo na tržišču niso dopuščali. Tako se je rodila znamka Wildling Shoes.

©Wildling Shoes – Ran in Anna Yona

Podjetje je zaradi svojih čevljev in vrednot, ki jih gojijo do našega planeta in soljudi, hitro zaslovelo tudi izven Nemčije in prejelo tudi številne nagrade kot npr. German Sustainability Award in German Design Award.

Njihove prve kolekcije so bile razprodane v trenutku in ponudba ni dohajala povpraševanja. Ko sem jih sama prvič poskusila, so tudi mene takoj prevzeli, zato zadovoljstvo uporabnikov zelo razumem.

Znamka izhaja iz Nemčije, njihovi čevlji pa so proizvedeni na Portugalskem. Wildling Shoes svoje proizvodne partnerje tudi redno obiskuje in skrbi za svoje zaposlene, na Portugalskem pa imajo tudi svojo ekipo, ki je odgovorna za nadzor kakovosti proizvodnje.

2. Materiali

Wildling Shoes izjemno skrbno izbirajo materiale, ki jih uporabljajo za izdelavo svojih čevljev. Večina materialov je iz certificirane ekološke pridelave in iz preverjenih lokalnih virov.

Njihovi čevlji so izdelani iz bombaža, konoplje, lanu, plute, kuhane volne in celo papirja. Za izdelavo svojih čevljev ne uporabljajo usnja (razen v zelo redkih primerih kot majhen dodatek), prav tako uporabljajo naravne barve in lepila.

Z lansiranjem novih kolekcij nas pogosto presenetijo tudi s kakšnim novim materialom ter novo zgodbo.

Podjetje teži tudi k zmanjšanju odpada v tekstilni in čevljarski industriji ter skrajšanju dobavnih poti, zato proizvodnjo čevljev skrbno načrtujejo. Večina predelanih tkanin je izdelana v Nemčiji in Evropi, ostanke materialov pa pogosto uporabijo pri izdelavi novih modelov, ki so na voljo kot del omejene serije.

Podrobnejše informacije o uporabljenih materialih za posamezen model so vedno navedene v opisih pri posameznih modelih čevljev ter blog objavi, ki izide ob izdaji nove kolekcije/modela.

3. Tipi podplatov

Podplat Wildling čevljev na prvi pogled izgleda precej zanimiv, na trenutke morda celo nenavaden in vsekakor precej drugačen od podplatov običajnih čevljev ter tudi od podplatov bosonogih čevljev drugih znamk.

Podplat, katerega dizajn so navdihnili tradicionalni japonski ninja čevlji, ima v sredini odprtino, s čimer so dosegli izjemno fleksibilnost podplata. Odprtina na sredini je dodatno zaščitena s trpežnim materialom, ki preprečuje prehitro obrabo podplata ter poveča vodoodpornost čevlja v predelu odprtine, če je to potrebno.

Skupna debelina podplata variira med velikostmi in znaša za najmanjše velikosti le 1,5 mm in za največje odrasle velikosti 4,5 mm. Večina velikosti ima podplat debeline 2,5 ali 3,5 mm.

Podplat je izdelan iz 60 % sintetične gume, ki vsebuje približno 33 % recikliranega materiala, 25 % silicijevega dioksida in 15 % reciklirane plute. Kljub temu, da je podplat zelo tanek je izjemno vzdržljiv in čevlje lahko brez problema nosimo več sezon.

Seveda pa je zaradi tankosti in prožnosti podplata, izjemno tudi občutenje tal pod nogami, saj tanek podplat omogoča zelo dobro občutenje podlage po kateri hodimo.

Wildling za vse svoje modele uporablja enak modela podplata, razen v dveh izjemah. Izjemi sta modeli za prve korake ter najnovejši Lotus copati, kjer podplat pokriva celotni spodnji del čevlja in nima odprtin. Ta podplat je izjemno tanek in nudi le tisto najbolj minimalno zaščito, ki jo stopalo v čevlju potrebuje.

Ta izjemno mehak in tanek podplat otroku omogoča, da občuti tla, hkrati pa razvija svoje sposobnosti za ravnotežje in koordinacijo ter mišično moč stopal, nog in osrednjih mišic! Točno to kar otrok potrebuje, ko shodi.

4. Izbira ustrezne velikosti

Bosonogih čevljev nikoli ne izbiramo glede na svojo ‘običajno’ velikost čevljev, temveč pred naročilom vedno izmerimo svoje stopalo ter preučimo naš tip stopala. Pri tem Wildling Shoes niso nobena izjema.

Pri izbiri upoštevamo tudi prostor, ki ga stopalo potrebuje za gibanje ter prostor za rast, ki ga moramo upoštevati ob izbiri otroških čevljev.

Opomba: Wildling Shoes so želeli izbiro ustrezne velikosti poenostaviti kolikor je mogoče, zato so v letu 2022 popolnoma posodobili svoje tabele velikosti in natisljive predloge, da so še prijaznejše za uporabnika.

4.1 Dolžina

Wildling Shoes so na voljo v velikostih 18 do 48 in so razdeljeni na 3 kolekcije:

 • Toddler – velikosti 18-22
 • Kids – velikosti 23-35
 • Adults – velikosti 36-48

OPOMBA: Otroška velikost 35 je po notranji dolžini enaka odrasli velikosti 36. Razlika med njima je v obsegu (otroški modeli imajo manjši obseg) ter lahko tudi v vzorcu in vezalkah, saj je velikost 35 del otroške in velikost 36 del odrasle kolekcije.

Ustrezno velikost Wildling čevljev lahko izberemo na dva načina:

 • s pomočjo natisljivih predlog
 • z uporabo tabel velikosti

Poleg uporabe zgornjih dveh metod vedno preverimo tudi opise pod posameznimi modeli, saj so lahko pri določenih modelih manjša odstopanja.

POMEMBNO! Wildling tabele velikosti in natisljive predloge v nasprotju z drugimi znamkami že upoštevajo prostor, ki ga potrebujemo pred prsti ter prostor za rast, zato to upoštevajte ob izbiri velikosti.

Uporaba natisljivih predlog

Najlažji način izbire ustrezne velikosti Wildling čevljev je s pomočjo natisljivih FitKit predlog. Predloge so na voljo posebej za odrasla stopala ter posebej za otroška stopala, ki še rastejo in je pri izbiri ustrezne velikosti potrebno upoštevati še prostor za rast.

Pazimo, da pred uporabo izberemo ustrezno predlogo in jo natisnemo v pravem merilu. List prepognemo po črti in ga postavimo ob steno. S stopalom stopimo na predlogo in odčitamo velikost, ki jo potrebujemo. Enako ponovimo za drugo nogo. Če sta stopali različnih dolžin, upoštevamo velikost za daljše stopalo.

Ustrezno velikost prikazuje prva črta z označeno velikostjo, ki se nahaja pred našim najdaljšim prstom.

Primer: Za moje stopalo dolžine 26,3 cm, je ustrezna velikost 42. To velikost izberem pri večini modelov, razen v posebnih primerih, ko izberem večjo velikost 43 (glej pojasnilo v nadaljevanju).

Uporaba tabel velikosti

Tako kot natisljive predloge, so tudi tabele velikosti na voljo posebej za rastoče stopalo in odraslo stopalo. Pazljivo! V tabeli velikosti so že podane priporočene dolžine stopal in ne notranje dolžine čevljev, kot je to običajno pri večini znamk.

Primer: Dolžina mojega stopala je 26,3 cm. Po tabeli velikosti mi ustreza velikost 42, ki jo Wildling priporoča za stopala do 26,6 cm dolžine. V Wildling čevljih imam cca. 13 mm prostora pred prsti v velikosti 42.

V primeru, da čevlje izbiramo za otroke, uporabimo tabelo velikosti za rastoča stopala, kjer je k prostoru za gibanje dodan še prostor za rast (cca. 8 mm).

Ob poskušanju vedno preverite še pristajanje v čevlju. Približno merilo za ustrezen prostor pred prsti je lahko šiv nad prsti. Če prsti odrasle osebe segajo do te točke, je običajno prostora pred prsti v čevlju dovolj.

Izjeme, ko izberemo večjo velikost:

Pri določenih Wildling modelih je priporočljivo izbrati večjo velikost kot jo priporočajo njihove tabele velikosti oz. natisljive predloge. Te izjeme veljajo za:

 • zimske modele, ki jih nameravamo nositi z volnenimi vložki in debelejšimi nogavicami. Vložki in volnene nogavice v čevlju odvzamejo tako razpoložljivo dolžino kot širino, zato je pri teh modelih priporočljivo izbrati večjo velikost (jaz nosim velikost 43). Zimski modeli zaradi debelejše podloge delujejo tudi ožji od poletnih modelov.
 • Feather sandale: tudi v tem primeru je priporočljivo izbrati večjo velikost (razen, če je naše stopalo ožje), saj lahko stopalo med hojo malenkost zleze naprej.

Večjo velikost čevlja izberemo tudi v primeru, če je naše stopalo malenkost širše od širine čevljev in bi želeli z večjo velikostjo pridobiti nekaj dodatne širine.

4.2 Širina & oblika pri prstih

Wildling čevlji imajo kvadratnejšo obliko prstnega dela, z blažjim naklonom proti mezincu, ki je precej univerzalna in primerna za različne tipe stopal. Najbolje ustreza tipu stopal 2, 4 in 5, več dodatnega prostora pred manjšimi prsti lahko zaradi ostrejšega naklona prstov ostaja le pri tipu stopala 1.

V primeru, da ima stopalo izrazitejšo V-obliko kot npr. stopalo 3, Wildling modeli ne bodo najustreznejši.

Čevlji so najprimernejši za srednje široka stopala (max. srednje široka do široka), vendar lahko z izbiro večje velikosti ustrezajo tudi malce širšim stopalom.

Pazljivo! Četudi večji obseg zgornjega dela čevlja ali raztegljivost materiala omogoča, da lahko čevlje obujejo tudi širša stopala, je izjemno pomembno, da vsi prsti med hojo ostanejo v stiku s podplatom. Prsti v naravnem, razširjenem položaju ne smejo viseti čez podplat!

Primer: moje stopalo je dimenzij 26,3/10 cm in mi Wildling Shoes ustrezajo po širini (vendar sem na meji z ustrezno širino glede na razpoložljivo širino podplata!), je pa v določenih modelih prostora še za večji volumen/obseg stopal.

Končna razpoložljiva širina Wildling čevljev se vedno malenkost razlikuje od modela do modela in je predvsem odvisna od uporabljenega materiala. Zimski modeli so običajno malenkost ožji od pomladnih/poletnih, saj debelejša podloga odvzame več širine in volumna v čevlju, še posebej, če čevlje nosimo z vložkom. Za podrobnosti o širini za posamezne modele glejte opise modelov v nadaljevanju.

Nekateri modeli imajo lahko za ozka stopala preveč volumna. V tem primeru lahko v čevlju za boljše pristajanje uporabimo dodaten vložek.

4.3 Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Večina Wildling modelov omogoča dobro prileganje za različne širine gležnjev in volumnov stopal, saj je z vezalkami mogoče doseči dobro prilegajanje za različne volumne stopal. Izjema so modeli, ki se samo nataknejo, kot so npr. njihovi copati in slip-on modeli, kjer je dobro fiksacijo za vse volumne stopal težje doseči.

Pri nekaterih nizkih modelih lahko stopala z ožjimi gležnji opazijo slabše prileganje okrog gležnjev, vendar čevlji običajno kljub temu dobro oprimejo stopalo, če je fiksacija čez nart zadostna, saj čevelj zaradi svoje izjemne lahkosti in prožnosti pozitivno vpliva na izboljšanje prileganja tudi v predelu gležnjev.

5. Wildling Shoes pomlad/poletje kolekcija 2023

Kune Natural

| odrasli, otroci, malčki | bombaž-konoplja | EU18-EU48 | 69€, 89€, 139€ |

Wildling je to leto pri večih novih modelih, vključno z modelom Kune Natural, ki se ponaša s čudovitim nevtralnim dizajnom, uporabil konopljo. Čevlji so izdelani iz mešanice bombaža in konoplje ter imajo neobarvano podlogo, zato delujejo izjemno minimalistično. Vezene luknje za vezalke in vlečna zanka na peti, prispevajo k njihovemu minimalističnemu videzu – in prav takšen je tudi občutek ob nošenju!

Poleg tega je Kune Natural na voljo tudi v manjših velikostih za malčke, zato je odlična izbira za najmlajše v toplih dneh. Zaradi tankega materiala, ki diha, bodo vašim stopalom udobno tudi v najtoplejših dneh.

Prileganje & velikosti: Kune se najbolje prilegajo srednje širokim stopalom ter povprečno širokim gležnjem. Če imate ožja stopala ali ožje gležnje, je lahko ta model nekoliko ohlapen okoli gležnjev. Za primerjavo, nosim velikost 42 (dimenzije stopala 26,3/10 cm).


Lanka Medium Clay

| odrasli, otroci | bombaž-lan | EU23-EU48 | 79€, 129€ |

Lanka je model Wildling, ki naju je pritegnil s svojo edinstveno in posebno barvo, nekje med staro rožnato, oranžno in rdečo, ki jo Wildling imenuje “medium clay”.

Čevlji so izdelani iz kombinacije bombaža in lanu. Material je nekoliko debelejši kot pri modelu Kune, vendar je še vedno zračen in kot nalašč za toplejše dni. Prileganje je podobno kot pri modelu Kune, zato so čevlji najprimernejši za srednje široka stopala in povprečne gležnje. Ta model je na voljo v še eni čudoviti barvi.


Tanuki Mori Refoxed

| odrasli, otroci | washi | EU23-EU48 | 89€, 119€ |

Tanuki je eden izmed najinih najljubših Wildling modelov – ne moreva se jih naveličati! Čeprav so osnovne barve na voljo skozi vse leto, vsako leto predstavijo tudi nekaj novih odtenkov. Letos so dodali tri osupljive barve in v oči nama je padla ta čudovita petrolejsko zelena s pridihom vijolične podloge.

Ta model bo všeč tako otrokom kot odraslim in verjemite nama, da je občutek na bosih nogah neverjeten. Če želite izvedeti več o modelu Tanuki, si oglejte najino ločeno oceno. Ne boste razočarani!


Feather Blue

| odrasli, otroci, malčki | microfibra | EU18-EU48 | 59€, 69€, 89€ |

V Feathers sva zaljubljeni že vse od njihove prve izdaje! Vsako leto postanejo stalnica v naši zbirki otroških čevljev. Čeprav so na voljo tudi v osnovnih barvah, se vedno veseliva novih barv, ki jih izdajo vsako leto, in letos so na voljo v modri in koralni barvi.

Feather se enostavno obujejo in operejo (preprosto jih vrzite v pralni stroj). Zlahka jih uporabite tudi rabljene, saj odlično obdržijo kvaliteto. Odlični so tudi za odrasle, zlasti če ne nosite radi sandalov s trakovi med prsti. Predstavljajte si jih kot čevlje z največjim možnim številom lukenj.

Pazite le, da izberete pravo velikost. Za več informacij si preberite najino posebno oceno Feathers sandalov tukaj.


6. Wildling Shoes Basic kolekcija

North Wolf

| Odrasli, otroci, prvi koraki | volna | 23-48 | 89€-139€ |

North Wolf je basic model, ki je top izbira za najhladnejše zimske dni. Celoten zgornji del čevlja je izdelan iz volne, razen obrobe, ki je z mikrofibre. Čevlji imajo vgrajeno tudi vodoodporno membrano, za dodatno zaščito pa se jih lahko tudi impregnira (ampak le del iz mikrofibre!).

Za uporabo v zimskem času jih obvezno kombinirajte z volnenim vložkom, ki se dokupi posebej. Model je tudi izjemno hvaležen za čiščenje, umazanija se enostavno očisti s krtačko.

North Wolf model je na voljo tudi za prve korake in je eden izmed najmehkejšIh zimskih modelov za prve korake na trgu.

Najprimernejši so za ožja in srednje široka stopala. Priporočam izbiro večje velikosti kot jo priporoča Wildling FitKit (nosim velikost 43, stopalo 26,3/10 cm), razen, če je vaše stopalo ozko, z malo volumna.


Flying Fox

| Odrasli, otroci | bombaž | 23-48 | 89€-99€ |

Flying Fox je odličen celoletni gležnjar v nevtralni črni barvi, ki je najbolj primeren za nošenje pomladi in jeseni. V kombinaciji z volnenim vložkom in toplejšimi nogavicami ga lahko nosimo tudi v hladnejših dneh, vendar ni primeren za mrzle zimske dni.

Model je izdelan iz bombaža, ki ima rahlo svilnat odsev. Notranjost ni dodatno podložena. Čevlji Imajo vgrajeno membrano, vendar je čevlje za dodatno zaščito pred vlago priporočljivo še dodatno impregnirati.

Model je najprimernejši za srednje široka stopala, lepo pristaja tudi ozkim stopalom. Pri tem modelu nosim mojo standardno velikost 42 (dolžina stopala 26,3 cm).


Nebula

| Odrasli, otroci | pletena mešanica Merino | 23-48 | 89€, 119€ |

Nebula je izjemno poseben Willding model, saj je narejen iz samo treh kosov. Model zaradi svojega mehkega in raztegljivega zgornjega dela spominja na nogavice in nam nudi prav takšen občutek.

Tako otroški kot odrasli modeli imajo bombažne vezalke in model ni najprimernejši za uporabo z elastičnimi vezalkami, saj vezalke težje drsijo skozi luknje oziroma se težje prilagajajo. Potrebe po elastičnih vezalkah tudi ni, saj vezalk pred obuvanjem ni potrebno odvezovati, ker model zaradi svoje raztegljivosti omogoča, da si čevelj obujemo kar brez odvezovanja.

Model je primeren za ožja in srednje široka stopala, razen, če se odločite za večjo velikost kot sem se tudi jaz. To je namreč eden izmed edinih poletnih Wildling modelov, kjer nosim velikost 43, namesto 42. Večjo velikost sem izbrala prav zaradi dodatne širine, saj v moji običajni velikosti 42, vsi prsti niso bili v kontaktu s podplatom (prsti ne smejo viseti čez podplat!). Ker pa je model tudi malenkost krajši, večja velikost ne deluje predolga.

Kljub vsemu pa upoštevajte, da v tem modelu ni priporočljivo izbrati preveč dodatnega prostora pred prsti, saj lahko preveč prostora pred prsti deluje moteče za hojo, stopalo pa se zaradi elastičnosti materiala med hojo premika na obe strani.


Tanuki Niji, Umi, Yoru

| Odrasli, otroci | washi | 23-48 | 89€, 99€ |

Tanuki je eden izmed mojih najljubših bosonogih modelov vseh časov. Ti čevlji, izdelani iz papirja, so eni izmed najlažjih in najbolj zračnih čevljev na trgu. Izjemno udobni so na boso nogo in so top izbira za toplejše dni v letu.

Tanuki model je v črni, mornarsko modri in kremno beli barvi na voljo kot del stalne kolekcije, vsako leto pa se jim pridruži tudi kakšna druga barva, kot del nove pomladno/poletne kolekcije.

Čevlji so najprimernejši za srednje široka stopala, z izbiro večje velikosti pa lahko pridobite tudi nekaj dodatne širine. Lepo pristajajo tudi ožjim stopalom z manj volumna. V primeru, da imajo čevlji kljub temu preveč volumna za vaše stopalo, lahko v čevlju uporabite dodaten vložek.

Pri tem modelu nosim velikost 42, ki mi jo tudi priporoča FitKit za mojo dolžino stopala 26,3 cm.

Čevljev uradno ni priporočljivo prati v pralnem stroju, ampak po naših izkušnjah se čevlji brez težav očistijo tudi na tak način.

Več o Tanuki modelih lahko preberete v podrobni oceni tukaj.


Feather

| Odrasli, otroci, prvi koraki | mikrofibra | 18-48 | 79€ |

Feather sandali na prvi pogled izgledajo precej nenavadno. Mogoče vas spominjajo na čevlje s številnimi odprtinami. No, to na nek način tudi so.

Wildling Shoes so v tem modelu združili vse lastnosti zaprtih čevljev in sandalov ter na ta način dosegli veliko zračnost in odprtost modela, kot je značilna za sandale, ter dobro fiksacijo, ki jo nudijo zaprti čevlji.

Feather sandali so naša top izbira sandalov za otroke odkar so prvič prišli v prodajo. Otroci jih izjemno radi nosijo, primerni pa so tudi za vse tiste, ki ne marate sandalov s trakom med prsti, hkrati pa iščete dobro fiksacijo sandalov na stopalo.

Model Feather Magpie v črni barvi je na voljo kot del stalne kolekcije, vsako leto pa se mu pridružita še dve barvi, ki sta na voljo v vseh velikostih (tudi za prve korake).

Model je v letih, odkar je prvič prišel v prodajo, doživel manjše posodobitve, ki so ga naredile še boljšega. S posodobitvami so rešili problem ‘uhajanja prstkov’ iz sandalov pri otrocih, prilagodljiv ježek pa sedaj omogoča dobro prilagajanje različnih volumnom stopal, zato so sandali primerni za zelo nizek (dodatna dolžina traku se lahko po potrebi tudi odreže) kot tudi za visok nart.

Sandali so najprimernejši za srednje široka in srednje široka do široka stopala, vendar lahko z izbiro večje velikosti ustrezajo tudi malenkost širšim stopalom.

Pri sandalih priporočam izbiro večje velikosti kot jo priporoča FitKit, saj lahko stopalo med hojo malo zdrsi naprej.

Več o Feather sandalih lahko preberete v podrobni oceni tukaj.

7. Wildling Shoes kolekcija jesen/zima 2022/23

Lotus

| Odrasli, otroci | volneni filc | 23-48 | 59€, 89€ |

Wildling Lotus so popolnoma novi copati iz polstene volne. Izdelani so samo iz treh materialov: volne, niti in podplata, saj so želeli omogočiti čim lažjo reciklažo po koncu uporabe.

Poleg novega dizajna lahko pri modelu najdemo tudi nov podplat, ki je izjemno tanek in prožen.

Model se najbolje prilega ozkim in srednje širokim stopalom. Z večjo velikostjo lahko pridobimo tudi nekaj širine, saj se lahko material na sprednjem delu čevlja nekoliko raztegne v širino, kar pa vam hkrati odvzame nekaj dolžine.

Model, ki ga nosim na fotografijah je moja klasična velikost 42, ki mi jo za mojo dolžino stopala (26,3 cm) priporoča FitKit, vendar sem pri tem modelu že na skrajni zgornji meji z razpoložljivo širino pri konici prstov.

Lotus ne omogoča prilagajanja prileganja okrog narta in gležnjev, zato se prepričajte, da se res dobro prilegajo vašemu stopalu in da vam peta ne drsi naprej (najbolj primerni so za nizek in srednje visok nart – vendar lahko z večjo velikostjo dobite tudi več volumna.

Upoštevajte, da lahko volna z uporabo hitreje dobi rahlo ‘namuckan’ videz.


Robinia

| Odrasli, otroci | bombaž | 23-48 | 109€, 139€ |

Robinia so izdelani iz bombaža v svetlo sivi barvi ter podloženi s flisom iz konoplje in lana. Primerni so za jesen in pomlad ter milejše zimske dni. Za več toplote v čevlju, priporočam uporabo volnenih vložkov, ki jih dokupite posebej.

Model ima vgrajeno membrano in je ob testiranju tudi brez dodatne impregnacije zdržal intenzivno čiščenje čevlja pod vodo (notranjost je ostala popolnoma suha).

Pri tem modelu priporočam izbiro eno številko večjih čevljev, kot jo priporoča FitKit, še posebej, če nameravate čevlje nositi z volnenim vložkom. Pri tem modelu nosim velikost 43 (dolžina stopala 26,3 cm).

Model je najprimernejši za srednje široka stopala (glede na razpoložljivo širino pri konici prstov), vendar ima na voljo več volumna v srednjem delu stopala in tudi tik pred začetkom prstov.


Yew

| Odrasli, otroci | platno | 23-48 | 109€, 139€ |

Yew je model, ki se ponaša z malenkost drugačnim dizajnom kot smo ga vajeni pri Wildling Shoes. Ta model si je za testiranje izbral sin, na voljo pa je tudi za odrasle, kjer pa so elastične vezalke zamenjane z bombažnimi.

Model je izdelan iz bombažnega platna v olivno zeleni barvi z dodanimi kontrastnimi vezalkami v gorčični barvi. Notranjost je podložena s polsteno volno. Model ima vgrajeno membrano ter prišit jezik, s čimer so dosegli še boljšo vodoodbojnost.

Posebnost modela so tudi posebni obročki, skozi katere so napeljane vezalke. S tem je omogočeno še hitrejše in lažje obuvanje čevljev.

Model je primeren za ožja in srednje široka stopala. V primeru, da boste v čevlju uporabljali še volnene vložke, izberite eno velikost večje čevlje, kot jo priporoča Wildling FitKit.


Pine

| Odrasli, otroci, prvi koraki | bombaž & lan | 18-48 | 69€-109€ |

Pine je gležnjar čudovite mornarsko modre barve. Izdelan je iz bombaža ter podložen s flisom iz konoplje in lana. Ta model je na voljo tudi za prve korake.

Najprimernejši je za nošenje jeseni in spomladi ter milejše zimske dni ob uporabi volnenih vložkov.

Pine so najprimernejši za srednje široka stopala. V primeru uporabe volnenih vložkov izberite eno velikost večje čevlje, kot jo za vas priporoča FitKit.


Zora

| Odrasli, otroci | bombaž | 18-48 | 79€-119€ |

Model Zora, v čudoviti bordo rdeči barvi, je izdelan iz bombaža ter podložen s flisom iz konoplje in lanu. Ta model je na voljo tudi za prve korake.

S svojim dizajnom simbolizira partnerstvo med Wildling Shoes in Rewildling Europe. Pri otroških modelih so po zunanji strani čevlji potiskani, medtem ko je pri odraslih velikostih potiskana samo podloga v notranjosti čevlja.

Model je najprimernejši za jesen in pomlad ter milejše zimske dni ob uporabi volnenih vložkov. Primeren za srednje široka stopala.


Chokeberry

| Odrasli, otroci | volna | 18-48 | 79€-129€ |

Chokeberry je eden izmed modelov, ki je v celoti izdelan iz polstene volne v sivo-modro-zeleni barvi. Ta model je primeren za nošenje v zimskih dneh in je eden izmed najtoplejših Willding modelov, ki ga lahko nosite tudi pri temperaturah pod ničlo.

Vsekakor je pri tem modelu priporočljivo dokupiti volnen vložek in izbrati eno številko velje čevlje, kot jo priporoča FitKit, saj vložek v čevlju zasede nekaj prostora.

Model je primeren za srednje široka stopala, ima pa malenkost več volumna kot ostali Wildling modeli, zato lahko ožjim stopalom z manj volumna, deluje preveč volumenski. Sin, ki ima srednje široko stopalo z zelo malo volumna jih na fotografiji nosi z volnenim vložkom ter nogavicami.

8. Udobje

Wildling čevlji so nekaj najmehkejšega, kar lahko ponudite svojim stopalom. Ni Wildling modela, ki bi deloval trd, neudoben ali, ki bi vas kadarkoli ožulil, saj čevlji na nogi delujejo bolj kot mehka nogavica kot pa dejanski čevlji.

Če ne uporabljate nogavic na prste, več pazljivosti namenite le obuvanju višjih modelov, saj lahko nogavice v čevlju hitro preveč zategnete nazaj. Prsti se zato ne morejo ustrezno gibati v čevlju.

Da se izognete temu problemu, uporabite ustrezne nogavice.

Zelo radi jih nosijo tudi otroci! Imejte v mislih, da so višji modeli lahko malo težji za obuvanje, vendar ko ga otroci osvojijo, si tudi višje modele lahko brez težav obujejo sami.

9. Wildling v zimi in dežju

Wildling Shoes se odlično obnesejo tudi pozimi, vendar le, če izberete ustrezen model. Najtoplejši Wildling modeli so modeli, ki imajo celoten zgornji del izdelan iz volne ter so malo višji. Volna poskrbi za odlično izolacijo, višji modeli pa grejejo tudi naša meča.

V Wildling čevljih bomo topla stopali ohranili:

 • z ustreznim modelom – volneni modeli zagotavljajo največ toplote
 • z uporabo volnenih vložkov (priporočava Wildling shoes wool vložke) in uporabo toplejših volnenih nogavic
 • z izbiro ustrezne velikosti – pri zimskih modelih izberemo eno številko večje čevlje, kot jo sicer nosimo pri ostalih Wildling čevljih. Na ta način bo v čevlju dovolj prostora tudi za debelejše nogavice ter volnen vložek, hkrati pa ustreza količina prostora omogoča ustrezno gibanje stopala ter kroženje zraka v čevlju
 • ostanimo v gibanju – le med gibanjem mišice delajo in kri ustrezno kroži ter tako ohranja stopala topla

Večina zimskih Wildling Shoes modelov je najbolj udobna za nošenje pri temperaturah okrog 0°C, vendar dejanski občutek toplote v čevlju lahko variira od osebe do osebe ter izbranega modela. Zame so volneni modeli udobni za daljše nošenje pri temperaturah do -5 °C , ne bi pa bili primarna izbira za zelo nizke temperature.

Volneni modeli se odlično obnesejo tudi v snegu, vendar upoštevajte, da lahko po daljši uporabi v mokrem snegu rahlo premočijo pri peti, če jih ne boste predhodno impregnirali. Brez impregnacije so zdržali cca. 1 uro.

Wildling čevlji so izdelani iz tekstila, zato je pri njih nemogoče pričakovati popolno voodpornost, vendar imajo določeni modeli vgrajeno vodoodporno membrano, ki v kombinaciji z vodoodpornim sprejem poskrbi za boljšo zaščito v dežju.

Za večjo vododpornost je priporočjivo modele, ki jih želite uporabljati v dežju tudi impregnirati. Pri tem upoštevajte, da lahko določeni impregnacijski spreji spremenijo barvo določenih materialov. Pazljivo tudi pri volnenih modelih, kjer se lahko impregnira samo rob iz mikrofibre.

10. Skrb za Wildling čevlje

Nega

Wildling Shoes na svoji spletni strani ponuja številne izdelke za nego, s katerimi si lahko pomagamo pri čiščenju čevljev in podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

Umazanijo z Wildling čevljev najlažje očistimo tako, da počakamo, da se blato posuši, nato s krtačko nežno odstranimo umazanijo. Preostali del umazanije se pogosto zelo lepo očisti z vlažno krpo. V primeru, da je potrebno dodatno čiščenje, lahko uporabite tudi njihove ‘Tapir’ izdelke za čiščenje.

Nekateri modeli so tudi pralni v pralnem stroju. Pri nas redno peremo modela Feather in Tanuki, čeprav Wildling Shoes pranje v stroju odsvetuje.

Upoštevajte, da so določene svetle barve kljub temu težje za čiščenje, zato morda večje umazanije ne bo mogoče popolnoma odstraniti. Nekateri se zato odločijo svoje Wildling čevlje tudi pobarvati (če seveda material to dopušča).

Trajnost čevljev

Trajnost modela je odvisna predvsem od barve in materiala čevlja.

Tanek podplat je po naših izkušnjah izjemno vzdržljiv in naši modeli tudi po 3 letih konstantne uporabe nimajo vidnih znakov obrabe.

Lahko se zgodi, da se pri posameznih modelih z uporabo rob podplata rahlo odlepi. V tem primeru je rešitev zelo hitra in enostavna, saj za popravilo zadošča le minimalen nanos lepila in so čevlji kot novi. Tega ne jemljite kot napako, saj so čevlji lepljeni z okolju prijazni lepili.

Trajnost in predvsem videz zgornjega dela čevlja pa je odvisen predvsem od uporabljenega materiala. Odlično se obnesejo modeli, ki so v celoti izdelani iz volne (kot npr. North Wolf), saj se zelo enostavno čistijo in kljub uporabi v blatu in vodi čevlji izgledajo kot novi.

Določene barve lahko zaradi uporabe naravnih barvil hitreje zbledijo, kar pa je običajno navedeno tudi na njihovi spletni strani.

Kmalu prihaja tudi Wildling Shoes Repair Center.

11. Wildling dodatki

Wildling poleg čevljev na svoji strani ponuja tudi številne zares kvalitetne in uporabne dodatke, kot so vložki, vezalke, impregnacijska sredstva, nogavice, itd.

Vsekakor ob nakupu priporočam, da investirate vsaj v nakup dodatnih vložkov, saj so to eni izmed najbolj kvalitetnih vložkov za bosonoge čevlje na trgu in vedno pridejo prav.

12. Nakup & dostava

Willding čevlje lahko kupite le v njihovi spletni trgovini. Občasno se odločijo tudi za manjše ‘pop-up’ trgovine po različnih mestih v Europi. Informacije o njih lahko dobite na njihovih socialnih omrežjih ter na spletni strani.

Wildling Shoes pošiljajo po vsem svetu, poštnina za naročila do 200 eur znaša 8,90 eur, za naročila nad 200 eur pa je poštnina brezplačna.

13. Povzetek

Če verjamete v moč bosonogih čevljev in njihov vpliv na vaše zdravje in srečo, potem ste prišli na pravo mesto. Wildling čevlji so bili ustvarjeni zato, da bodo navdušili vaša stopala in spremenili vaše življenje.

BREZPLAČNA POŠTNINA s kodo AWN_BAREFOOTUNIVERSE


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*