Wildling Shoes Feather sandali – ocena

Ali ste vedeli, da imena za Wildling čevlje niso izbrana naključno? Prav vsa imajo poseben namen, ki jih poveže z rastlino ali živaljo, katere ime imajo. Letos ime za Feather Api sandale prinaša prav posebno sporočilo. Namreč, Apis v latinščini pomeni čebela.

Zakaj prav čebela? Čebela je pomemben člen biodiverzitete, ki jo pooseblja letošnja Wildling kolekcija in Eden ter Api sta prav posebna člena te kolekcije. Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da tudi medeno zlata barva Api sandalov ni izbrana naključno.

Ob razvoju sandalov je bil Wildling Shoes cilj uporabiti čim manj materiala. Prav vsak položaj paska je zato skrbno premišljen in obstaja tudi razlog, zakaj je palec pokrit. Ste že slišali za mehanizem vitla? Ne? Kaj skupnega imajo Feather sandali z njim, si lahko preberete tukaj.

Wildlings sandali so se razvijali počasi. V takšni obliki, kot jih ocenjujem tukaj, so na voljo že tretjo sezono. Jaz in otroci pa smo njihovi oboževalci od prvega dne. Pri letošnjem modelu je nekaj manjših sprememb, zaradi česar so še primernejši za najrazličnejša stopala. Vse te spremembe bom zajela v moji oceni.

UPDATE! V letu 2022 je pri sandalih prišlo do manjših sprememb v dizajnu. Letošnji modeli imajo dodanega več materiala na straneh, da je zagotovljen še boljši oprijem, izpopolnjeni so trakovi, sandali pa so izdelani iz manj ločenih delov, med drugim je iz zgornjega dela oblikovana tudi vlečna zanka.

Uporabite AWN_BAREFOOTUNIVERSE za brezplačno poštnino

1. Splošno

  • Znamka: Wildling Shoes
  • Model: Feather
  • Barva: Api (medeno rumena), Amaranth (bordo rdeča) in Jackdaw (črna)
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarsalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti (glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala) – nosim velikost 42
    otroci: 16,5/6,9 cm, 20,2/7,6 cm in 22,3/8,6 cm – vsi imajo suhe gležnje, nižji ali srednje visok nart

| Narejeni v EU | Odrasli, otroški | Veganski | Pošiljajo po celotnem svetu |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Zgornji del Feather sandalov je izdelan iz mikrovlaken (50% poliamid, 50% poliuretan), ki so zelo trpežna tudi za aktivne otroke. Zanje je zelo enostavno skrbeti in sandale brez težav operem tudi v pralnem stroju.

Sandali so vsako leto na voljo v različnih barvah. Na spodnji fotografiji si lahko ogledate barve za leto 2021.

Api in Amaranth sta novi barvi v letu 2021 in sta na voljo v velikosti za otroke in odrasle.

Api je medeno rumena barva, ki jo letos preizkušam jaz. Sandali Amaranth so bordo rdeče barve in to barvo sem izbrala za mlajša otroka.

Model Jackdaw je njihov standardni model v črni barvi, ki je na voljo vsako leto. Ime sandalov je letos spremenjeno, saj je pri sandalih prišlo do manjših sprememb, ki vam jih bom pokazala spodaj. Ta črni par nosi moj najstarejši sin.

Sandali imajo zelo poseben dizajn in pozicijo paskov. Vse odprtine so izbrane zelo premišljeno, da se zagotovi dobro prileganje in hkrati zagotovi največjo možno količino odprtin.

Sandali imajo zapenjanje na ježke, ki omogoča enostavno obuvanje. Ježek je daljši, kar omogoča, da se sandali lahko dobro prilagodijo različni višini narta.

Peta je zaprta. Vlečna zanka na vrhu pete je enaka kot pri drugih Wildling čevljih.

Pri letošnjem modelu je nekaj sprememb, ki so omogočile, da se sandali še bolje prilegajo različnim volumnom stopal. Črni par na fotografiji so moji stari Feather Raven sandali, Api pa nov, posodobljen model letošnjega leta.

Letos so trakovi širši, kar pomeni, da prste pokriva več materiala. Prav tako je nekaj sprememb pri peti, vložek je sedaj odstranljiv in ježki so daljši.

2.2 Podloga

Vložek je narejen iz Lunaturja (80% EVA in 20% orehove lupine) in je odstranljiv. Tako lahko vložek lažje operete, ali ga popolnoma odstranite, da dobite nekoliko več volumna.

Vložek v modelu Api ima enak potisk iz orhidej, gob, zeljnih listov in metuljev, ki ga lahko najdete tudi v modelu Eden.

2.3 Podplat

V sandalih Feather je uporabljen isti “Ninja” podplat z ločenim delom, ki ga najdete v vseh njihovih modelih. Le sandali Feather iz kolekcije Cubs (do velikosti 22) imajo navaden ne-ločen podplat.

Debelina podplata je le 2,5 mm (do velikosti 41) ali 3,5 mm (42 in več) kar vam omogoči neverjeten občutek tal pod nogami.

Kot vsi Wildling čevlji so tudi Feather sandali izjemno fleksibilni in jih lahko z eno roko brez problema zasukate v katero koli smer.

Oglejte si tudi videoposnetek za ogled sandalov od blizu.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Katero velikost Wildling Feather izbrati, je lahko težavno vprašanje, a tukaj je moj nasvet za vas.

Moja običajna velikost pri vseh poletnih Wildling čevljih je št. 42, kar je približno 27,3 cm notranje dolžine. To pomeni, da so čevlji 10 mm daljši od mojega stopala.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

To je tudi velikost, ki mi jo Wildling priporoča, če uporabim njihov FitKit.

Nasvet za uporabo FitKit-a: prepričajte se, da ste FitKit natisnili v pravem merilu. Papir preložite tam, kjer je črtkana črta ter ga postavite ob steno. Z obema nogama stopite na papir, medtem ko se pete dotikajo stene.

Api Feather v moji oceni tukaj so enake velikosti kot vsi moji pomladni Wildling čevlji – torej velikost 42. Notranja dolžina sandalov v tej velikosti znaša 27,3 cm, kar bi moralo biti dovolj prostora za mojo dolžino stopala.

Toda kaj se zgodi tukaj? Ko si obujete sandale, vaša noga zdrsne rahlo naprej. Kar pomeni, da imate na koncu manj prostora pred prsti in nekaj dodatnega prostora pri peti. Torej, ne več 10 mm, ampak manj.

Kako sem to rešila? Ko si obuvam sandale, potisnem peto čisto nazaj, nato pa ježek tesno zaprem. Tako moja noga ostane bolje na svojem mestu in se ne premika naprej toliko, kot bi se sicer.

Katero velikost izbrati?

  1. Če so vaša stopala ozka in srednje široka z manjšim volumnom, izberite svojo običajno Wildling velikost (v skladu s FitKit “rolling space” linijo). Upoštevajte pa, da boste morali ježke tesno zapreti, kar je včasih lahko malo manj udobno – izbira večje velikosti je v tem primeru tudi opcija.
  2. Izberite večjo velikost (najdaljši prst na “growing space” liniji za odrasle), če imajo vaša stopala večji volumen in če so stopala malenkost širša od podplata v vaši običajni Wildling velikosti. Ježka vam v tem primeru ne bo potrebno zapreti tako tesno, saj boste z izbiro večje velikosti zagotovili dovolj prostora pred prsti, tudi če stopalo zdrsi nekoliko naprej.

Torej, moje splošno priporočilo bi bilo, da za večino primerov izberete eno velikost večje sandale. Za odrasle izberite velikost, pri kateri je vaš najdaljši prst postavljen v “growing space” linijo in ne na “rolling space”.

Na spodnji fotografiji si lahko ogledate primerjavo med številkama 42 in 43 za podobna stopala. Jaz nosim Api v velikosti 42 (desna fotografija) in podobna stopala (enake dolžine in podobne širine, vendar še bolj suhi gležnji) Amaranth v velikosti 43. Vidite lahko, da tudi večja velikost ustreza stopalom z manjšo prostornino, zato bi večja velikost bila primerna zame in bi jo naslednjič tudi izbrala.

Kakšno velikost izbrati za otroke?

Za otroke izberite eno velikost večje od tiste, ki jo prikazuje FitKit. Ne kupujte sandalov s prsti na črti “growing space”, ampak izberite eno velikost večjo od te, da zagotovite prostor za rast.

Na spodnji fotografiji lahko vidite stopala mojih otrok na FitKit-u. Hčerkina stopala so v zadnjem mesecu močno zrasla (4 mm), zato se njeni prsti že dotikajo “growing space” linije (srednja fotografija), a ko sem sandale dobila, se niso. Sinovi imajo zaenkrat še dovolj prostora za rast.

Trenutno imajo moji otroci velikost 27 (dolžina stopala 16,5 cm), velikost 33 (dolžina stopala 20,2 cm) in velikost 37 (dolžina stopala 22,3 cm).

Če so vaši otroci mlajši in ob naročilu izberete malenkost več prostora za rast, se lahko zgodi, da bodo prstki med določeno aktivnostjo “ušli” iz sandala. To se je občasno zgodilo samo pri mojem najmlajšem sinu, ki ima največ prostora pred prsti. To se mu ni nikoli zgodilo med hojo ali tekom, ampak ko je plezal ali vozil traktor in si je med aktivnostjo potegnil sandale s prstov.

3.2. Prstni del & širina

3.2.1 Prstni del

Prstni del Wildling sandalov je precej kvadratne oblike in najbolj ustreza stopalom z najdaljšim drugim prstom in stopalom, ki imajo prva dva prsta podobne dolžine, vsekakor pa jih lahko nosijo tudi ljudje z drugimi oblikami stopal.

V primeru, da imate stopala z najdaljšim palcem ter z močnejšim naklonom proti mezincu, je lahko prazen prostor pred manjšimi prsti vizualno moteč, vendar letošnji model ta prazen prostor veliko bolje skrije kot modeli iz prejšnjih let.

Več o različnih vrstah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

3.2.2 Širina

Feather sandali so letos posodobljeni in so primernejši tudi za stopala z večjim volumnom. Na tem mestu bom govorila samo o prileganju v predelu prstov, predel narta bo obravnavam v naslednjem poglavju.

Kako se vam bodo Feather sandali prilegali v sprednjem delu, je odvisno od širine sandalov, ki je določena s širino podplata in obsegom okrog prstov.

Širina podplata v velikosti 42 je 10 cm, zaradi česar so sandali najbolj primerni za srednje široka stopala. Ker pa večina stopal zahteva izbiro večje velikosti (glej poglavje Dolžina), jih lahko nosijo tudi nekoliko širša stopala, če se odločite za večjo velikost.

Na spodnji fotografiji lahko vidite primerjavo dveh stopal z enako dolžino, vendar zelo različno širino in volumnom.

Glede na širino se moje stopalo (desna fotografija) prilega na podplat v velikosti 42, za levo stopalo pa imajo sandali dovolj volumna, vendar širina podplata ni ustrezna.

To širše stopalo ima blag hallux valgus, zato so njegovi prsti trenutno na podplatu, vendar bi se ob redni hoji v bosonogih čevljih prsti poravnali v pravilni položaj in začeli viseti čez podplat. Za to stopalo je rešitev izbira večje številke, vendar ni nujno, da bo ta širina res dovolj.

Kaj storiti, če je vaše stopalo širše od podplata?

  1. Če ste poskusili svojo običajno Wildling velikost v skladu s FitKit, poskusite številko večje. Če je vaše stopalo le nekoliko širše od podplata vam bo naslednja velikost morda ustrezala.
  2. Že imate številko večje – če vam stopalo visi čez podplat tudi v večji velikosti, potem to žal ni sandal za vas.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Letos je prišlo do nekaterih sprememb v dolžini ježkov, ki so daljši, da se bolje prilegajo različnim višinam narta. Zaradi daljših ježkov jih je mogoče dobro prilagoditi nižjemu kot tudi višjemu nartu ter stopalom z več volumna.

Na spodnji fotografiji lahko vidite, da se lahko sandali dobro fiksirajo tako na nizek kot visok nart. Pri višjem nartu lahko opazite manjšo rotacijo ježka, vendar je to moteče le vizualno in ne vpliva na samo funkcijo sandala.

Vsi moji otroci imajo plitvejša stopala, zato so njihovi ježki zelo tesno zaprti.

4. Udobje

Sandale je zelo udobno nositi. Če boste izbrali pravo velikost z dovolj prostora pred prsti, jih boste nosili z veseljem.

5. Kako in kdaj jih nositi?

Feather so sandali primerni za vsak dan. Najraje jih nosim s kavbojkami in kratko majico ali v kombinaciji z legicami za bolj športen videz. Api je bolj posebna barva, vendar se enostavno kombinira z bež barvo in majicami v toplejših tonih.

6. Cena & kje kupiti

Wildling čevlje lahko kupite samo na njihovi uradni spletni strani. Cena za Cubs sandale je 59 €, za Wildling 69 € in za Rewild (odrasli) 79 €.

7. Informacije o dostavi

Stroški pošiljanja za Nemčijo znašajo 4,90 €, za mednarodna naročila pa 8,90 €. Brezplačna dostava je za vsa naročila nad 200 €. Wildling ponuja brezplačno prvo vračilo, ki ga lahko uredite prek DHL-a.

Za brezplačno dostavo v Slovenijo lahko uporabite tudi mojo kodo SLOVENIA (ni partnerska koda), ki se jo lahko uporabi enkrat na en račun.

Pri naročanju vam priporočam uporabo Paypal-a, kjer lahko uporabite njihovo brezplačno storitev vračanja izdelkov.

8. Povzetek

Feather sandali imajo zagotovo precej edinstven videz. So zelo inovativna kombinacija čevljev “z luknjami” in sandalov. Njihova prednost je zagotovo, da so brez trakov med prsti, zapiranje na ježka, ki omogoča enostavno obuvanje ter izjemno tanek podplat za neverjeten občutek tal.

Letošnja nadgradnja jih je zagotovo naredila primerna za najrazličnejša stopala (stopala z majhnih in velikim volumnom), omejitev ostane v širini podplata.

Čeprav se vam njihova zasnova morda zdi nenavadna, jih preizkusite in ne bo vam žal. Mi jih nosimo že tretje leto zapored in za nas jih bom izbrala tudi v prihodnje.

Uporabite AWN_BAREFOOTUNIVERSE za brezplačno poštnino

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*