5 najboljših športnih bosonogih sandalov za pustolovščine na prostem

Ne glede na to, ali ste izkušeni pohodnik, zagrizen tekač ali le nekdo, ki uživa v osvobajajočem občutku hoje v sandalih – ta objava je namenjena prav vsem! Z veseljem z vami deliva najine najljubše bosonoge sandale, ki vam nudijo popolno svobodo in udobje med gibanjem.

Najina priporočila temeljijo na dolgoletnem testiranju, ki zagotavlja, da vsak par izpolnjuje najine visoke standarde glede zmogljivosti in udobja. Če želite odkriti še več možnosti, si oglejte najine izčrpne sezname bosonogih sandalov za odrasle in otroke.

Katero vrsto sandalov izbrati?

Obstaja veliko različnih vrst sandalov, vendar so najbolj priljubljeni sandali tipa huarache ali sandali s trakom med prsti, pri katerih je odlična fiksacija stopala dosežena z enim samim trakom, ki poteka diagonalno med prsti.

Ta vrsta zapenjanja omogoča optimalno gibanje stopala in prstov med hojo, saj prsti niso omejeni s trakom čez njih. Stopalo je zelo dobro fiksirano tudi na predelu narta in pete. Ta način zapenjanja omogoča najboljšo fiksacijo stopala, ko je izpostavljeno različnim nagibom terena.

Pri športnih sandalih s trakom čez prste je težko doseči dobro stransko stabilnost. Stopalo običajno zdrsne naprej, sprednji trak pa potiska palec proti drugim prstom, namesto da bi spodbujal prste, da se aktivirajo in prilagodijo razmeram.

Sandali s trakom med prsti zagotavljajo boljšo pritrditev stopala in optimalno gibanje prstov, medtem ko sandali z Z-obliko trakov pogosto ne zagotavljajo dovolj dobre stranske stabilnosti, zaradi česar stopalo zdrsne naprej, palec pa je potisnjen navznoter.

Zavedava se, da je nekaterim morda neprijetno imeti nekaj med prsti, zato sva na seznam vključili tudi sandale s trakovi čez prste in zaprte sandale. Če nameravate hoditi v sandalih po zahtevnejših terenih, vam priporočava, da raje izberete zaprte sandale in ne sandale s trakovi čez prste, saj bo stopalo v njih na razgibanih poteh bolj stabilno in fiksirano.

Kako izbrati pravo velikost?

Večina športnih sandalov ponuja predloge za tiskanje, s katerimi lahko preverite, ali velikost, oblika podplata in položaj trakov ustreza vašemu stopalu. Pomembno je, da izberete pravo merilo in da je označena točka, ki označuje mesto pritrditve traku med prsti, postavljena v pregib med prvima dvema prstoma.

Vaši prsti ne smejo viseti čez podplat ne spredaj in ne ob straneh, sandali pa tudi ne smejo biti predolgi, da se ne spotikate. Če se vam standardni bosonogi modeli ne prilegajo dobro, nekateri proizvajalci ponujajo izdelavo po meri, ki bo bolje ustrezala vašemu stopalu.

Če so vam dolga leta nošenja tesnih čevljev deformirala prste, pazljivo izberite dovolj široke sandale, da se bodo lahko stopala razširila, ko se bodo vrnila v svoj naravni položaj.

Za bolj poglobljene nasvete ne spreglejte najinega Vodnika za začetnike za nakup bosonogih sandalov.

Najboljši sandali za hojo, tek in pohodništvo

Tukaj boste našli najina priporočila za športne sandale. Navedli sva jih po določenem vrstnem redu, vendar nama je bilo težko reči, kateri je najboljši, saj sva našli več enako dobrih možnosti. Izberite tisti model, ki najbolj ustreza vaši obliki stopala, ima stil ali barvo, ki vam je najbolj všeč, ali debelino podplata, ki vam je ljubša. Če raje kupujete lokalno, imejte v mislih, da nekatere znamke ne pošiljajo po vsem svetu, druge pa imajo tudi lokalne prodajalne po vsem svetu.

Panta Sandals

Uporabite BAREFOOTUNIVERSEPANTA za 5% popust

Zakaj jih priporočava:

 • Na voljo je več modelov za različne namene in uporabo
 • Možmpst izdelave po meri – sprememba oblike podplata in pozicije lukenj (samo zunaj glavne sezone)
 • Visokokakovostni materiali
 • Trije različni načini zavezovanja, ki so na voljo v enem modelu
 • Možnost ozemljitve (model Nemeas)
 • Na voljo za otroke (od velikosti EU 32 naprej)

Razmislite pred nakupom:

 • Pošiljajo samo v EU
 • niso na voljo z zelo debelimi, oblazinjenimi podplati, v kolikor iščete prav to

Sva veliki oboževalki kakovostnih sandalov Panta Sandals, odkar sva jih prvič preizkusili. Panta ponuja različne vrste podplatov. Pri izbiri vam najboljšega, vedno upoštevajte, kje jih nameravate nositi. Za vsakodnevno uporabo je popoln model Nemeas. Če pa nameravate opravljati bolj intenzivne dejavnosti kot le sprehode na plažo ali po mestu, preverite tudi njihove druge modele, saj so enako dobri.

Lykaios in Parnosas sta njihova najtanjša modela, ki sta odlična, če imate radi veliko občutka tal pod nogami. Po drugi strani pa model Samos ponuja več blaženja in mehkobe, vendar je njegov podplat primernejši za hojo po cesti kot po razgibanem terenu. Zaros je njihov model primeren za moker teren, ki je odličen, če potrebujete dober oprijem v mokrih razmerah. Vendar pa lahko ta podplat po daljših sprehodih v zelo vročem in suhem vremenu razdraži kožo na podplatu. Trakovi se enostavno nastavijo in prilagoditi jih morate le dvakrat: enkrat, ko so novi, in še enkrat, ko se podplat prilagodi vašemu stopalu. Priložena so tudi navodila za različno zavezovanje, saj ponujajo tri različne načine zavezovanja.

Model Parnosas prodajajo tudi v otroških velikostih in najini otroci jih zelo radi nosijo. Ko otroci prerastejo svojo velikost, lahko preprosto kupite le nov podplat in ponovno uporabite trakove iz starega para. To je cenejše od nakupa novega para.

Velikost in prileganje: Najboljši način za določitev velikosti je, da si natisnete njihove predloge. Pri tiskanju nastavite ustrezno merilo (dejanska velikost) in postavite označeno piko med prste na nogi, da vidite, kje se bo vaše stopalo nahajalo med hojo. Trakovi omogočajo dobro nastavljivost za različne volumne stopal, lahko pa jih zavežete na različne načine (navodila so priložena). Če sandali niso idealne oblike za vaše stopalo, Panta ponuja tudi možnost izdelave po meri – prilagojene oblike podplatov in prestavljanje luknje (jaz svojo vedno prestavim, saj imam dolge prste), vendar le zunaj glavne sezone.

Kje jih lahko kupite: Panta Sandals lahko kupite samo na njihovi uradni spletni strani in pošiljajo samo v EU. Zavezani so k trajnosti tako pri proizvodnji kot pri prevozu, zato v prihodnosti ne načrtujejo pošiljanja po vsem svetu. Za tiste zunaj EU raziščite druge odlične možnosti na tem seznamu.

Preberite več: Več informacij o sandalih Panta Sandals najdete v najini oceni.


Shamma Sandals

Uporabite BAREFOOTUNIVERSE za 10% popust

Zakaj jih priporočava:

 • Široka izbira različnih debelin podplatov (od zelo tankih do zelo debelih in oblazinjenih, ki ustrezajo različnim potrebam)
 • Na voljo so različne barve in materiali trakov
 • Visokokakovostni materiali
 • Edinstven model z zanko za palec (Trailstars)
 • Na voljo tudi za otroke
 • Na zahtevo se lahko izdelajo po meri

Razmislite pred nakupom:

 • Morda ne bodo najbolje ustrezali ozkim stopalom
 • Pri nekaterih modelih bo morda treba za popolno prileganje nameniti več časa za nastavljanje trakov.

Shamma Sandals je še ena visokokakovostna blagovna znamka sandalov na najinem seznamu. Ponujajo več različnih debelin podplatov, najina najljubša pa sta najtanjši podplat Warrior in podplat Maximus, saj imava pri sandalih raje več občutka tal pod nogami. Ponujajo pa tudi debelejše podplate, kot sta Alpha in Omega, ki so kot nalašč za tiste, ki iščejo več blaženja in podpore. Všeč nama je, da so na voljo možnosti za vsakogar.

Njihov stil vezanja se nekoliko razlikuje od sandalov Panta ali Earth Runners, ki uporabljata bolj klasičen stil huarache. Sandali Shamma imajo nastavljiv trak za peto z ježkom in nastavljiv sprednji trak. Najina najljubša modela sta Elite in Trailstars. Model Elite ponuja bolj klasičen stil zavezovanja, pri katerem sta nastavljiva tako sprednji trak kot trak za peto, kar vam omogoča popoln nadzor nad tem, kako se vam trakovi prilegajo. S premikanjem zaponke lahko dodatno prilagodite prileganje – zame so bolj fiksni, če je zaponka pomaknjena bližje gležnju. Vendar se boste morali sprva malenkost poigrati s trakovi, da boste dosegli popolno prileganje.

Model Trailstars je edinstven v svetu športnih bosonogih sandalov in nama je zelo všeč. Je odlična alternativa za vse, ki ne marajo klasičnih huarache sandalov za pohodništvo, vendar želijo bolj fiksno prileganje, kot ga lahko ponudijo običajni sandali z Z-obliko trakov. Priznati moram, da ti zahtevajo več časa za prilagajanje – še posebej sprednja zanka, ki jo je lahko zapleteno pravilno nastaviti. Ne sme biti pretesna, saj se mora palec dovolj dvigniti, vendar tudi ne preohlapna, saj zanka ne bo opravila svojega dela in se ne boste počutili nič drugače kot v običajnih sandalih z Z-obliko trakov. Ko jih pravilno nastavite, so odlični. Če imate stopala z majhnim volumnom, boste morda morali vezalke nekoliko skrajšati/porezati, saj so daljše, da lahko ustrezajo vsem volumnom stopal.

Numa je njihov najlažji model za ubovanje. Sprednji trakovi so raztegljivi in jih je enostavno natakniti. Lažje jih uporabljajo tudi otroci, saj so med prsti bolj udobni kot model Elite za otroke (mojemu sinu se je lansko sezono model Elite za otroke sprva zdel nekoliko dražeč, letos pa smo izbrali Nume, ki je bolj udoben).

Numa Supergoats je njihov usnjeni model – usnje je kakovostno in trpežno ter zagotavlja eleganten videz. Cruzers je njihov model iz mehkih najlonskih trakov in ponuja največ možnosti prilagajanja.

Velikost in prileganje: Sandali Shamma se najbolje prilegajo srednje širokim in širokim stopalom. Najboljši način, da ugotovite, ali je oblika podplata primerna za vas, je, da si natisnete njihove predloge za tiskanje. Prepričajte se, da jo natisnete v pravilnem merilu – pika mora biti med vašimi prsti, prsti pa ne smejo viseti čez podplat.

Kje jih lahko kupite: Sandale Shamma lahko kupite na njihovi uradni spletni strani, kjer boste imeli tudi največjo izbiro. V EU jih lahko kupite pri GoFree Concepts, da se izognete visokim stroškom pošiljanja in carini.


Earth Runners

Uporabite BU10 za 10% popust

Zakaj jih priporočava:

 • Najbolj elegantni športni sandali
 • Različne debeline podplatov
 • Na voljo je več vrst in barv trakov
 • Sandali z ozemljitvijo
 • Na voljo tudi za otroke

Razmislite pred nakupom:

 • Morda boste potrebovali več časa, da se privadite nanje, saj vas lahko nekatere vrste trakov na začetku bolj dražijo

Earth Runners so nedvomno eni izmed najbolj elegantnih športnih bosonogih sandalov. Prvi par sem kupila pred nekaj leti in še vedno so med mojimi najljubšimi sandali. Na voljo so v treh različnih debelinah podplata – preizkusila sem različici Mid in Thin, pri čemer mi je različica Thin najljubša. Ni tako tanka kot nekateri modeli znamk Shamma ali Panta, vendar če imate raje še več oblazinjenja, je lahko njihov najdebelejši podplat dobra izbira.

Vsi njihovi sandali so opremljeni s funkcijo ozemljitve – po celotni dolžini traku poteka prevodna nit iz nerjavečega jekla, ki je na dno sandalov pritrjena z bakrenim čepom. Zaradi prevodne niti boste morda potrebovali več časa, da se privadite na trakove in da ti postanejo udobni za nošenje. Earth Runners imajo zelo podroben opis svojih različnih vrst trakov, vendar so zame njihovi najmehkejši trakovi Lifestyle dovolj dobre za lažje pohode. Če želite preizkusiti različne barve ali vrste trakov, jih lahko kupite ločeno in jih po želji zamenjate.

Da bi se trakovi hitreje omehčali in postali udobni, jih lahko zvijate ali namočite ter jih začnete nositi za krajši čas, pri čemer priporočava, da to ne počnete v zelo vročih poletnih dneh, ko se vaše noge pretirano segrejejo. Moji sandali Earth Runners so me sprva nekoliko dražili med prsti, vendar so se sčasoma omehčali in postali enkratni za nošenje. Nosim jih na plažo, v mesto, k oblekam, športnim oblačilom itd. Imajo klasičen huarache stil vezalk, ki ga je zelo enostavno prilagoditi. Ko jih enkrat nastavite, jih lahko preprosto obujete, ne da bi morali vsakič znova odpirati zaponko.

Na voljo so tudi za otroke, vendar so v najmanjših velikostih morda nekoliko okorni med prsti. Moja 6-letna hčerka jih je z veseljem nosila vso poletje brez kakršnih koli težav.

Velikost in prileganje: Za izbiro ustrezne velikosti priporočava, da si natisnete njihove predloge. Prepričajte se, da ste piko postavili med prsta, saj bo tam potekal trak. Prsti vam ne smejo viseti s podplata ne spredaj in ne ob straneh. Dobro se prilegajo različnim volumnom stopal, morebitno odvečno dolžino traku pa lahko preprosto odrežete.

Kje jih lahko kupite: Earth Runners lahko kupite na njihovi uradni spletni strani iz ZDA. Če naročate iz EU, sta carina in davek že obračunana in plačana ob nakupu, zato vam ju ne bodo ponovno zaračunali ob prihodu v Slovenijo. Kupite jih lahko tudi pri v EU trgovini GoFreeConcepts.

Preberite več: Več o sandalih Earth Runners si preberite v najini oceni.


Toetem Sandals

Uporabite BU za 7% popust

Zakaj jih priporočava:

 • Eden najširših bosonogih sandalov
 • Na voljo v dveh različnih širinah (standardni in ekstra široki)
 • Na voljo so različne debeline podplatov in različni modeli
 • Visokokakovostni materiali
 • Ko jih enkrat nastavite, jih lahko samo preprosto obujete brez ponovnega prilagajanja
 • Trakovi med prsti so udobni že od samega začetka

Razmislite pred nakupom:

 • Pri nekaterih modelih bo potrebno več prilagajanja trakov, da se bodo popolnoma prilegali
 • Trakovi na obeh straneh gležnjev se vam lahko sprva zdijo nekoliko okorni
 • Njihov model japonk ni bosonog, saj ne zagotavlja nobene pritrditve na peti

Sandali Toetem so še ena znamka, za katero meniva, da je idealna za šport in vsakodnevno uporabo. Izdelani so ročno v ZDA in so eni izmed najširših bosonogih sandalov, kar sva jih preizkusili, zato so idealni za široka stopala. Njihovi podplati segajo so debeline med 5 in 14 mm, ponujajo pa vse od tankih podplatov z največjim občutkom tal do bolj oblazinjenih podplatov. Za prilagajanje dolžine trakov ne uporabljajo ni zaponk, temveč enostavno nastavljiv ježek.

Preizkusili sva njihov model JackRabbit v turkizni barvi v ekstra široki različici. Najin model je njihova prva izdaja JackRabbit modela, izdali pa so že nekaj novih modelov (in še več jih pride v prihodnosti). Trakovi so enostavno nastavljivi in so udobni že ob prvem nošenju. Na začetku je potrebno malo več časa, da si jih primerno nastavite, saj jih je treba potegniti skozi luknjice in poiskati pravo postavitev trakov za dobro prileganje.

Velikost in prileganje: Toetem Sandals ponujajo dve različni širini (midve imava zelo široko). Pred naročilom si natisnite predlogo in preverite, ali vam oblika in velikost ustrezata. Bodite pozorni na označeno piko, kjer je nameščen trak (postavite jo med prste na nogi).

Kje jih lahko kupite: Sandale Toetem je mogoče kupiti le na njihovi uradni spletni strani v ZDA. Če naročate izven ZDA, vam bodo zaračunali tudi davek in carino.


Xero Shoes

Zakaj jih priporočava:

 • So enostavni za pakiranje in priročni za potovanja
 • Odlično se prilegajo ozkim in srednje širokim stopalom ter stopalom z večjim volumnom
 • Izdelani iz hitro sušečih se materialov
 • Enostavni za čiščenje

Razmislite pred nakupom:

 • Niso najbolj primerni za široka stopala ali stopala z manjšim volumnom
 • Oblika prstnega dela je nekoliko zožana, kar ni idealno za stopala s dominantnim palcem

Sandali H-Trail so prvi športni sandali Xero Shoes v stilu huarache, ki so kot nalašč za vse vaše poletne dogodivščine – ne glede na to, ali gre za pohodništvo, kampiranje ali pa le za počitek ob morju ali jezeru. Lahko se zmočijo in se tudi hitro posušijo. Podplat je dobra kombinacija med prožnostjo in srednjo debelino – ni predebel, a tudi ne zelo tanek, zato so ti sandali odlični tudi za hojo po trših umetnih površinah, kot so ceste. Rahla penastost srednjega sloja podplata zagotavlja popolno blaženje, ki ga večina ljudi išče pri bosonogih sandalih.

Trakovi se hitro prilagodijo, kar je velik plus, še posebej zato, ker se vam ni treba vsakič, ko jih obujete, ukvarjati s sprednjimi trakovi. Želela bi si samo, da bi bil del traku z ježkom nad stopalom nekoliko daljši, kar bi omogočilo večjo prilagodljivost; za zagotovitev tesnega prileganja moram sponko zategniti bolj, kot bi si želela. Dobra stran je, da je trak udoben že od samega začetka in da ga med prsti skoraj ne občutim. Pomembno pa je omeniti, da postavitev trakov zagotavlja nekoliko manjšo stransko stabilnost na nagnjenih površinah kot jo lahko dobiš z drugimi načini zavezovanja, ki sva jih videli pri drugih bosonogih sandalih.

Eno od področij, ki bi ga bilo mogoče izboljšati, je oblika prstnega dela. Čeprav mi vsi prsti med hojo ostanejo na podplatu, oblika sandalov ni tako optimalna, kot bi si želeli – na strani palca se začne prehitro ukrivljati navznoter.

Velikost in prileganje: Xero Shoes omogoča zelo enostavno izbiro popolne velikosti sandalov. Priporočava, da si natisnete njihove predloge za izbiro ustrezne velikosti. Poskrbite le, da predlogo natisnete v pravilnem merilu in označeno piko postavite med prste na nogi (kjer se pritrdi trak). Nosim velikost M10 z merami stopala 26,3/10 cm.

Kje jih lahko kupite: Xero Shoes ima uradni spletni strani za ZDA in EU. Kupite jih lahko tudi pri različnih trgovcih po vsem svetu.

Preberite več: Več informacij o sandalih Xero Shoes najdete v najini oceni.

Nekaj več sandalov s trakom med prsti, ki jih lahko preizkusite

Če potrebujete več izbire, vam predstavljava še nekaj znamk, ki ponujajo podoben dizajn sandalov kot zgoraj omenjene znamke.

Bosky

Uporabite BU10 za 10% popust

Unshoes

Uporabite BOSENOGICE za 10% popust


Luna Sandals

Uporabite BAREFOOTUNIVERSE za 10% popust


Deliberate Life

Uporabite BOSENOGICE za 10% popust


Ahinsa Shoes

Uporabite BU10 za 10% popust


Chala

Uporabite 95D7FCE5 za 5% popust

Zaprti športni sandali

Tukaj je nekaj opcij za zaprte sandale! Ti sandali se obnašajo kot čevlji z dodatnim zračenjem (pred prsti potrebujete enako količino prostora kot pri običajnih bosonogih čevljih), nekateri pa se dobro obnesejo tudi v vodi.

Saguaro

Uporabite BU15 za 15% popust


Wildling Shoes

Uporabite AWN_BAREFOOTUNIVERSE za ZASTONJ POŠTNINO


Freet

Uporabite BOS10 za 10% popust


Xero Shoes


VIVOBAREFOOT

Uporabite BUVIVO20 za 20% popust

Uporabite BU10 za 10% popust pri LILIJOLIE

Športni bosonogi sandali z Z-obliko trakov

Če med prsti raje nimate ničesar, vam predstavljava nekaj možnosti za klasične sandale z Z-obliko trakov. Če jih nameravate nositi večinoma na ravnih površinah brez velikega stranskega gibanja, so lahko še vedno dobra izbira. Prepričajte se le, da dobro oprimejo vaše stopalo in da sprednji del ne omejuje prstov in njihovega gibanja.

Bosky

Uporabite BU10 za 10% popust

Ahinsa

Uporabite BU10 za 10% popust


Feelgrounds


Xero Shoes


Unshoes

Uporabite BOSENOGICE za 10% popust

Zaključek

Če najdete popoln par bosonogih sandalov, lahko to bistveno spremeni vaše pustolovščine na prostem. Ne glede na to, ali hodite, tečete ali pohajkujete, vam pravi sandali zagotavljajo udobje, svobodo in podporo. Upava, da vam bodo najina priporočila pomagala odkriti sandale, s katerimi bodo vaša stopala srečna in zdrava. Ne pozabite pregledati najinih popolnih seznamov za še več opcij, tako za odrasle kot za otroke. Srečno na pustolovščinah!

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*