Domov ˃ Ocene ˃ Luna Sandals Rooted Brujita – ocena

Luna Sandals Rooted Brujita – ocena

Luna Rooted Brujita sandali se lahko pohvalijo s svojim izjemno preprostim, a učinkovitim načinom zavezovanja ter minimalističnim in hkrati sodobnim dizajnom. Ste si že kdaj želeli, da bi lahko sestavili svojo poljubno barvno kombinacijo sandalov? Pri Luna sandalih je mogoče tudi to.

Zgodba o rojstvu znamke Luna Sandals, je ena izmed najbolj navdihujočih, kar sem jih kdaj pogledala. Je zgodba o tem, kako je Barefoot Ted v Cooper Canyons v Mehiki srečal Manuela Luno, ki mu je na ulici majhnega mesta iz odpadnih pnevmatik izrezal prvi par njihovih tradicionalnih ‘huarache’ sandalov. Par teh preprostih sandalov, ki jih ti ljudje nosijo vsak dan, je pri Tedu prižgal prvo iskrico, iz katere se je nato rodila znamka Luna Sandals. Celoten posnetek z zgodbo si lahko ogledate tukaj.

Ta ameriška znamka športnih sandalov je širši publiki najbolj znana po svojih tekaških sandalih, vendar so njihovi sandali vse več kot le to. Luna Sandals najraje poimenujejo svoje sandale kot ‘pustolovske’ sandale, ki jih lahko nosite praktično vsepovsod – za tek, hojo, pohode, igro. Rooted Brujita linija sandalov z usnjenimi paski je linija, ki prinaša fantastično opcijo sandalov za vsak dan.

Njihovi sandali imajo značilen rumeno-črni logotip lune, ki si ga boste vsekakor zapomnili. Le poglejte te živahne barve, ki vas pričakajo, ko odprete paket.

Izjava: Sandale sem kupila sama in kot vedno so vsa mnenja, izražena tukaj, samo moja. Z Luna Sandals sem tudi partnersko povezana, kar pomeni, da lahko prejmem manjšo provizijo, če opravite nakup preko moje partnerske povezave (brez dodatnega stroška za vas).

1. Splošno

  • Znamka: Luna Sandals
  • Model: Rooted Brujita Slip-On Sandal
  • Barva: podplat: Oil Tanned Leather – Caffe Mocha, vezalke – črna in koralno roza
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm (10,3 cm med glavama metatarzalnih kosti), nizek nart, suhi gležnji z ozko peto, stopalo v obliki plavuti – glej moj vodič za merjenje stopal in tip stopala – nosim št. M9/W11

| Narejeni v ZDA | Odrasli | Usnje | Pošiljajo po vsem svetu |

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Luna sandali so izdelani iz visokokakovostnih materialov in tako vibram podplat kot usnje sta odlične kakovosti. Izdelava sandalov je natančna in stilsko dovršena. Še njihov logotip na peti deluje zelo lepo in se sklada s podobo znamke in sandalov.

Za usnjen vrhnji del podplata so lahko uporabljene različne vrste usnja. Pri mojem podplatu je uporabljeno gladko, oljno strojeno usnje debeline 2 mm v barvi Caffe Mocha, ki je del standardnih barv Rooted Brujita modela.

Za vse tiste, ki bi si želeli sestaviti svojo poljubno barvno kombinacijo vam priporočam, da pri naročilu uporabite njihov Rooted Brujita Sandal Builder. Tako boste lahko izbirali kar med petimi barvami/teksturami usnja za podplat (na voljo je tako gladko kot semiš usnje) in številnimi barvami vezalk.

Želite še več? Preverite njihov Roots Builder za naprednejše opcije. Tukaj lahko izbirate tudi med različnimi podplati, vendar vse možnosti podplatov ne ponujajo usnja na vrhu podplata.

Rooted Brujita sandali uporabljajo tradicionalni ‘huarache’ sistem zavezovanja, kjer je uporabljen ena sam usnjen trak, ki je napeljan med prsti, čez peto in nato fiksiran čez nart z vozljem.

Trakovi so na voljo v veliko različnih barvah, možno jih je tudi dokupiti, da jih lahko poljubno menjavate, kot sem to naredila jaz. Črna barva na fotografiji je del standardnih Rooted Brujita Slip-On barv, medtem ko je koralno roza na voljo le v Rooted Brujita Sandal Builder-ju. Lahko se zgodi, da vse barve v tem trenutku niso na voljo.

Model Rooted Brujita je na voljo v dveh izvedbah – kot Slip-On ali Multi Wrap model. Razlika med modeloma je v dolžini trakov in načinu zavezovanja. Model na sliki je Slip-On model, ki si ga je potrebno zavezati le enkrat, nato trakov ni več potrebno vedno znova nastavljati in zavezovati. Ko si jih nataknete, vozelj samo zategnete (glejte video v tej objavi).

Multi-wrap model ima daljše trakove, ki si jih ovijete okrog gležnja in zahtevajo vsakokratno zavezovanje. Pri obuvanju porabite malo več časa, vendar izgledajo zelo lepo.

2.2 Podplat

Za podplat je uporabljen 8 mm debel Vibram podplat. Na podplatu ni veliko profila, vendar to zadošča za ta tip sandalov in njihov namen uporabe (preverite njihov Roots Builder za več opcij). Skupna debelina podplata, skupaj z usnjenim vrhnjim delom je 10 mm. Trakovi se zaključijo z rumenim ploščatim zatičem, ki je poravnan z višino podplata, zato med hojo ne moti.

Podplat je debelejši in kompaktnejši, zato zahteva malo več napora, da ga zvijem v rolico. V vzdolžni smeri je podplat težje upogniti. Zaradi debeline ne boste dobro čutili tal pod nogami, zato so primernejši tudi za tiste, ki imate radi malenkost več oblazinjenja ali šele prehajate na bosonoge čevlje in se želite postopoma navaditi na bolj intenziven občutek tal.

Glede debeline podplata me je zelo fasciniral video o rojstvu znamke Luna Sandals, ki sem ga omenila že v uvodu. Izjemno zanimivo mi je bilo, ko je Ted omenil, da se je po enem letu ponovno vrnil v Mehiko s svojim prvim parom sandalov, ki ga je izdelal čisto sam. Ti sandali so imeli tanek podplat, ki pa Mehičane sploh ni zanimal. Njihova logika je bila, če že nosiš sandale, potrebuješ nekaj robustnejšega, za vse ostalo pa si lahko bos.

Popolnoma novi Luna sandali bodo imeli raven podplat, ki pa se bo z uporabo ukrivil in prevzel obliko vašega stopala. Trakovi lahko takrat postanejo ohlapnejši, zato jih boste morali ponovno nastaviti.

Ko se podplat oblikuje, postane še prijetnejši za hojo in bolj “povezan” z vašimi stopali. Prav tako bo usnje sčasoma rahlo spremenilo barvo pod vašimi stopali in postalo temnejše in tudi še udobnejše za hojo. Z uporabo se raztegnejo tudi usnjeni trakovi.

Oglejte si tudi videoposnetek za prikaz sandalov od blizu.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Ustrezno velikost sandalov je zelo enostavno izbrati. Na Luna Sandals spletni strani si le natisnete predlogo s pomočjo katere ugotovite, če vam dolžina, širina, oblika prstnega dela ter postavitev luknje med palcem in drugim prstom ustreza. Pri tem pazite, da predlogo natisnete v pravem merilu.

Pri svoji dolžini stopala 26,3 cm nosim velikost v US M9/W11, ki mi povsem ustreza. Tudi pozicija luknje med prstoma je na idealnem mestu.

Pri sandalih vam ni potrebno izbrati toliko dodatnega prostora kot v zaprtih čevljih. Pomembno je le, da bo vaše stopalo med hojo na podplatu in da prsti ne gledajo preko.

Pri pomerjanju na predlogi je pomembno tudi, da pri poskušanju res dobro poravnate stopalo z označeno luknjo, ki pomembno vpliva na pozicijo stopala med hojo. Namreč pozicija te luknje je fiksna, zato vsa dodatna dolžina ostane pri peti.

Dolžina podplata v velikosti W11 je 27,5 cm (merjeno od sredine pete do točke med palcem in drugim prstom). Na mestu, kjer je pozicioniran moj drugi prst (ki je najdaljši) je dolžina podplata 27,2 cm, kar pomeni, da so sandali 9 mm daljši od mojega najdaljšega prsta.

Oglejte si objavo Koliko prostora potrebujemo v čevljih, če želite izvedeti več o tem.

3.2. Prstni del & širina

Luna sandali imajo obliko prstnega dela, ki je najprimernejša za tip stopala 2, 4 in 5. Zaradi blažjega naklona proti mezincu lahko ostaja več prostora pred manjšimi prsti pri tipu stopala 1, kar lahko povzroči spotikanje. Koliko je to moteče je odvisno tudi od same širine stopala in koliko je tega dodatnega prostora.

Več o različnih oblikah stopal si lahko preberete v prispevku Kakšen je moj tip stopala?

Pri kvadratnejših oblikah stopal lahko zmanjka prostora za manjše prste, vendar je pozicija prstov odvisna od lokacije luknje za pasek in dolžine prstov, zato je lahko pri krajših prstih problem kvadratnega stopala manj izrazit.

Sandali so najbolj primerni za srednje široka in širša stopala. Če imate ožja stopala, vam lahko čevljar profesionalno obreže podplat in prilagodi obliko. Tisti, ki imate zelo široka stopala pazite, da bodo vaši prsti ostali na podplatu tudi med hojo, ko se prsti in stopalo razširijo v dolžino in širino.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Sandali se fiksirajo na stopalo s pomočjo sistema enega usnjenega traku, ki je speljan med prsti, okrog pete in preko narta. Na začetku je potrebno malo igranja s trakovi, da si jih optimalno zategnete in nastavite. V primeru, da ste kupili dodatno barvo trakov, pazite, da si nove trakove pravilno napeljete.

Trakovi so dovolj dolgi, da bodo ustrezali tudi stopalom z več volumna. Jaz sem npr. moje skrajšala za cca. 15 cm.

Pri nastavljanju trakov pazite, da paska pri peti ne zategne premočno, peto poravnajte z zadnjim delom, trak med prsti je naj zmerno zategnjen. Če ga boste nastavili prerahlo, se boste spotikali, premočno zategnjen trak pa ne bo več enako udoben. Trak nad nartom imam sama rada zategnjen malo močneje, da mi lepo fiksira nogo.

Pri slip-on modelu nastavljanje trakov ob vsakem obuvanju ni več potrebno. Potrebno je le podrsati vozelj po traku naprej in ga nato ponovno zategniti nazaj.

Tako zavezani sandali so lepo fiksni na nogi, vendar ob dolgotrajnejši hoji vseeno opažam, da se trak skozi stranske luknje lahko malenkost premakne, tako da se mi petni del dodatno zategne in pasek med prsti razrahlja. V tem primeru boste morali trakove ponovno rahlo prilagoditi.

4. Udobje

Velikokrat ljudi skrbi, da bodo paski med prsti pri tem stilu sandalov moteči, vendar pri Luna sandalih nikoli nisem imela nobenega problema s tem. Vendar opažam razliko v mehkobi med različnimi barvami usnja. Črni trakovi so mehkejši kot koralno roza in za tiste občutljivejše bi priporočala, da si izberejo barve iz mehkejšega usnja.

5. Kako in kdaj jih nositi?

Rooted Brujita sandale lahko nosite kot ‘casual’ sandale za vsak dan, za sprehod po mestu ali v službo. Zaradi možnosti kombiniranja barv podplata in barv usnjenih trakov, omogočajo nešteto možnosti kombiniranja. Dejansko lahko samo z enim podplatom in z različnimi trakovi dobite več parov sandalov.

6. Cena & kje kupiti

Luna sandale lahko kupite na njihovi uradni spletni strani, nekatere športne modele pa je mogoče kupiti tudi pri različnih prodajalcih po svetu (tudi v EU). Rooted Brujita modele je mogoče kupiti le na uradni spletni strani.

Cena za Rooted Brujita se začne pri $78 za Slip-On model. Če se nahajate v Evropi boste na to ceno morali plačati še davek, carino (za naročila nad 150 eur) in stroške vodenja carinskega postopka.

7. Informacije o dostavi

Luna Sandals pošiljajo skoraj po vsem svetu. Stroški dostave so odvisni od države pošiljanja in za mednarodna naročila znašajo $15 (ekspres dostava $29-$60). Več o ceni dostave si lahko preberete tukaj.

8. Povzetek

Enostaven in privlačen minimalistični dizajn, pasek med prsti, ki nudi največjo svobodo za prste, opcija Slip-On modela za vse tiste, ki želite enostavno in hitro obuvanje in seveda pestra ponudba barv, ki je meni pisana na kožo. Zaradi ogromno kombinacij barv trakov in podplata je možnosti kombiniranja skoraj neskončno. Zame so sandali top. Kvalitetni, udobni od prvega trenutka in enostavni za kombiniranje.


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*