Domov ˃ Vodniki in baze podatkov ˃ Bosonogi sandali – vodnik za začetnike

Bosonogi sandali – vodnik za začetnike

Sandali so prav posebna kategorija bosonoge obutve in za njih veljajo malo drugačna pravila kot za ostalo bosonogo obutev. Veliko pozornosti je potrebno nameniti ustrezni fiksaciji ter izbiri optimalnega modela glede na namen uporabe.

Ponudba bosonogih sandalov je v zadnjih letih postala zelo pestra in sandali so na voljo prav za vse priložnosti. Veliko znamk ponuja tudi izdelavo po meri, kar je velik bonus za vse, ki si želite modela, ki bo idealno pristajal prav vam.

V teh letih sem jih preizkusila že veliko, pri tem pa sem opazila tudi številne napake, ki jih ljudje nezavedno delajo pri izbiri svojih bosonogih sandalov. S to objavo vam želim nakup bosonogih sandalov olajšati in vam omogočiti, lažjo izbiro primernega modela zase.

V tej objavi se bomo osredotočili le na odprte sandale, kajti za njih veljajo malo drugačne zakonitosti kot za sandale, ki so zaprti pri prstih (ti se obnašajo podobno kot čevlji, le da imajo malo več lukenj).

1. Karakteristike bosonogih sandalov

Za bosonoge sandale veljajo enake zakonitosti kot za vso ostalo bosonogo obutev. Da jih lahko klasificiramo kot bosonoge sandale, morajo imeti tanek, fleksibilen podplat, brez povišane pete ter ustrezno obliko prstnega dela, ki posnema našo naravno obliko stopala.

Poleg zgoraj naštetih osnovnih karakteristik bosonoge obutve, je potrebno pri sandalih upoštevati še eno izjemno pomembno lastnost bosonoge obutve: sandali morajo biti ustrezno fiksirani na stopalo.

Ustrezna fiksacija pomeni, da morajo sandali ustrezno prijeti tudi peto, kar pomeni, da vse japonke, natikači in crocsi niso ustrezna obutev, kot zmotno misli mnogo ljudi. Med hojo v takšnem obuvalu s prsti zadržujemo čevelj in jih krčimo ter s tem poskrbimo, da nam le-ta ne pade z noge. Takšen vzorec hoje ni ok, saj lahko pripelje do različnih težav s stopali.

Ustrezna fiksacija je zato pri bosonogih sandalih ključna. To fiksacijo lahko dosežemo na različne načine, ki jih bomo prikazali v nadaljevanju.

2. Vrste sandalov

2.1 Sandali s trakom med prsti

Način zavezovanja, ki izvira iz tradicionalne oblike tekaških huarache sandalov, je ena izmed najbolj priljubljenih oblik izvedbe sandalov. Najdemo jo pri veliko različnih modelih športnih sandalov. Na ta način dosežemo odlično fiksacijo stopala le z enim trakom, ki diagonalno poteka med prsti.

Sandali s trakom med prsti so lahko izvedeni tudi na drugačne načine. Med ‘casual’ modeli je zelo priljubljen tudi T-način postavitve trakov kot jo imajo modeli na desni fotografiji. Tukaj trak ne poteka diagonalno, temveč naravnost nazaj. Pri takšnem poteku traku je pritisk med prsti lahko malo večji kot pri diagonalni postaviti. Tudi pri teh modelih je pomembno zagotoviti dober oprijem čez nart.

2.2 Sandali s trakom čez prste

Sandali s trakom čez prste so zelo priljubljeni pri elegantnejših modelih sandalov. Ker trak ne poteka med prsti so priljubljena izbira vseh, ki ne marajo nobenega drgnjenja na tem mestu, vendar ne omogočajo enako dobre fiksacije kot modeli s trakom med prsti.

To vrsto sandalov zato priporočam za v službo, sprehod po mestu ali za posebne priložnosti. Bodite previdni, da vam trak čez prste ne bo pretesen ali preohlapen.

Takšen model sandalov je zelo priljubljen tudi pri športnih modelih (Z-oblika trakov), vendar je potrebno vedeti, da ta način pritrditve trakov ne zagotavlja enako dobre bočne stabilnosti stopala kot jo zagotavljajo sandali s trakom med prsti. Slabša bočna stabilnost je še posebej opazna, če se gibljete po neravnih, strmejših pobočjih in v mokrih razmerah (če stopalo v stiku z mokrim podplatom preveč drsi). V takšnem modelu stopalo tudi lažje zdrsi naprej. S takšnim modelom ni nič narobe, vendar je potrebno primerno izbrati način uporabe.

1.3 Sandali z zanko & ostali modeli sandalov

Poleg dveh osnovnih načinov izvedbe, so zelo priljubljeni tudi modeli z zanko okrog palca. Ta način, podobno kot trak med prsti, dobro kljubuje tudi lateralnim obremenitvam ob veliki svobodi prstov. Pri tem je izjemnega pomena, da je zanka postavljena na pravem mestu ter ima ustrezen obseg za vaše prste. Sandali vam morajo stopalo ustrezno prijeti tudi čez nart.

Poleg osnovnih različic, razvijajo proizvajalci obutve vedno nove dizajne in načine fiksacije. Med posebnimi znamkami sta vsekakor Juuri, ki omogoča izbiro poljubnega načina zavezovanja s pomočjo barvnih trakov ter znamka Wildling, ki je razvila čisto poseben model sandalov, ki je dejansko čevelj s številnimi odprtinami, ki so izjemno premišljeno izbrane.

3. Izbira velikosti

Izbira ustrezne velikosti je pri sandalih še zahtevnejša kot pri zaprtih čevljih, saj pri njih še hitreje pride do izraza raznolikost človeških stopal.

Najpomembneje je, da sandali čim lepše posnemajo obliko stopala, med hojo pa prsti ne smejo viseti čez podplat (ne spredaj in ne ob straneh). Vsi prsti morajo med hojo imeti enakomeren stik s podlago, ki se doseže z ustrezno širokim in dolgim podplatom ter primerno obliko.

Veliko znamk sandalov se poslužuje uporabe natisljivih predlog, ki so zelo uporabne za določanje ustrezne velikosti.

Pri predlogah bodite pozorni na označeno piko, ki nakazuje točko pritrditve traku. To točko morate postaviti točno v pregib med prsti (postavite pisalo na točko in potisnite stopalo do njega).

Na fotografiji levo lahko vidite primer ustreznega in neustreznega modela sandalov. Tip sandalov na levi ni ustrezne oblike (sandali imajo strmejši naklon pri prstih, zato manjši prsti visijo čez podplat) in ne ustrezne širine (palec in mezinec visita preko podplata).

Medtem, ko se zaprti sandali obnašajo enako kot čevlji (velja priporočilo 12 mm prostora pred prsti), se v izogib spotikanju pri odprtih sandalih priporoča 7-10 mm prostora (prsti so prosti, prostor pa je potreben za ustrezno pronacijo stopala med hojo in njegovo razširitev).

Na končno prileganje sandalov poleg dolžine vplivata tudi oblika prstov in oblika prstnega dela sandalov ter pozicija zanke in traku med prsti, ki določata končno pozicijo stopala v sandalih.

Slika levo prikazuje sandale z enako dolžino in obliko podplata, vendar je končni položaj stopala zaradi različne izvedbe vrhnjega dela različen.

Končno pristajanje je zato vedno odvisno od več dejavnikov.

Slika prikazuje vpliv pozicije traku med prsti ter oblike prstnega dela na končno prileganje sandalov.

Sandali v št. 41 so glede dolžine ustrezni, vendar ima prstni del prestrm naklon za to obliko prstov, hkrati pozicija pritrditve traku med prsti ni naklonjena dolgim prstom tega stopala.

Sandali v št. 41 so za to stopalo tudi preozki, vendar je št. 42 ustrezna (večina dodatne dolžine ostane pri peti, zato ne prihaja do spotikanja med hojo).

V primeru, da zaradi dolgoletnega nošenja pretesnih čevljev vaši prsti še niso v naravnem položaju, je potrebno izbiri ustrezne širine nameniti še posebno pozornost.

Ne samo, da so sandali dovolj široki za vas v tem trenutku, dovolj široki morajo biti tudi takrat, ko se prsti razširijo in ponovno zavzamejo svojo naravno obliko.

Na fotografiji so prsti v modrih sandalih trenutno še na podplatu, vendar širina sandalov ni zadostna, da bi se prsti lahko razširili. V tem primeru je primerneje izbrati širše sandale, ki vam bodo ustrezni tudi takrat, ko se bodo prsti vrnili v naraven položaj.

Pri sandalih s trakom čez prste bodite posebej pozorni na:
a) širino podplata – vsi prsti na podplatu
b) ustrezen obseg traku čez prste
c) pozicijo traku (najmanj omejuje prste, če poteka preko sklepov in so prsti prosti)

V primeru, da se trak zapira na ježka, lahko obseg poljubno korigirate. V primeru, da prilagajanje ni možno, izberete tak model, da vam bo trak dovolj tesno oprijel stopalo brez, da bi vam stiskal oziroma omejeval gibanje prstov. Nekateri proizvajalci omogočajo tudi prilagoditev dolžine traku.

Sandali z zanko okrog palca so lahko odlična izbira, če je zanka nameščena na pravilnem mestu in je dovolj široka (desno stopalo).

Sandali za levo stopalo niso ustrezni, saj se palec levega stopala se ne more premakniti v naravni položaj brez omejitev, ki bi jih povzročila pozicija zanke.

4. Vrsta podplata

4.1 Debelina in trdota podplata

Kako debel podplat izbrati je eno izmed najpogostejših vprašanj, ki si ga zastavlja vsak uporabnik bosonogih sandalov. Debelina podplata je odvisna od številnih faktorjev, predvsem pa od pripravljenosti vaših stopal za hojo v bosonogi obutvi ter namena uporabe.

Običajno so tanjši podplati tudi mehkejši, vendar to ne velja za vse modele. Nekateri sandali imajo tudi tanke in kompaktne podplate, medtem ko imajo drugi modeli debelejše in trše podplate. Debel podplat nujno ne pomeni tudi tršega podplata – podplat je lahko tudi mehak.

Mehkoba podplata vpliva tudi na občutek debeline. Mehkejši podplati lahko kljub večji debelini delujejo prijetnejši za hojo in nudijo boljši občutek tal pod nogami kot izjemno tanki vendar trši podplati, ki se ne odzivajo tako dobro na spremembo podlage.

Splošnega pravila katero debelino podplata izbrati ni, saj so potrebe uporabnikov različne.
Osebno preferiram za hojo po trših površinah, kot je asfalt in beton, mehkejše podplate srednje debeline (5-8 mm). Takšni podplati se zelo lepo podajo in dodajo nekaj mehkobe trdoti terena.

Zahtevnejši tereni običajno zahtevajo tudi večji profil na podplatu, kar posledično vpliva tudi na končno debelino podplata.

4.2 Profil

Globino profila na podplatu izberite glede na namen uporabe. Sandali, ki so namenjeni za dnevno uporabo v mestu, službo in za vsak dan, običajno nimajo močnejšega profila na podplatu in takega profila tudi ne potrebujete. Športni sandali imajo lahko tudi večji profil, ki bolje kljubuje zahtevnejšim razmeram.

4.4 Vrhnji sloj podplata

Sandale običajno nosimo na boso nogo zato je izbira vrhnjega sloja podplata, ki je v direktnem stiku s kožo, izjemno pomembna. Med nakupom sandalov se vprašajte kje jih želite nositi, kakšne materiale želite, se lahko sandali zmočijo, potrebujete nedrseč podplat, itd.

Faktorjev, ki vplivajo na izbiro je veliko in podlaga ima lahko velik vpliv tudi na občutek stabilnosti in fiksnosti sandalov na nogi. Običajno so podlage iz gladkega usnja zelo prijetne za nositi, vendar lahko hitreje deluje bolj drseče (semiš usnje je v tem primeru manj drseče). Prav tako stik usnja z vodo ni zaželen. Podlage iz mikrofibre se bolje obnašajo v stiku z vodo, vendar lahko hitro postanejo drseče. Pluta je prav tako naraven material, ki je izjemno prijetna v stiku s stopalom.

Proizvajalci športnih modelov sandalov imajo na voljo tudi modele s protidrsno podlago, ki so namenjeni za uporabo v mokrih pogojih. Xero Shoes (E) ima prav poseben model, ki ima vgrajen Naboso vložek.

Upoštevajte, da lahko podlage z več profila v stiku s kožo močneje iritirajo kožo v izjemno vročih dneh (daljša hoja v vročini brez stika z vodo).

5. Načini zapenjanja

Načinov zapenjanja sandalov je veliko, vsak način pa ima svoje prednosti in slabosti. Enega pravega načina ni, vse je odvisno od tega kateri način vam je ljubši.

Elegantni sandali se običajno zapenjajo s sponko (B), vendar je to tudi najbolj dolgotrajen način zapenjanja. V primeru, da so sandali bolj ‘casual’ izvedbe se lahko namesto sponke uporablja tudi ježek (A), ki omogoča zelo hitro obuvanje.

Nekateri sandali uporabljajo nastavljive trakove v kombinaciji s sponko (C, E), ki jih je potrebno nastaviti le enkrat, nato se sandali preprosto nataknejo. Sandali s klasičnim zavezovanjem trakov na način ‘huarache’ sandalov (D) zahtevajo občasno popravljanje vozlja ob daljši hoji.

6. Doseganje dobre fiksacije stopala

Ustrezna fiksacija stopal je pri sandalih ključnega pomena. Pomembno je, da vam sandali ustrezno oprijemno ključne točke na stopalu, ki zagotavljajo ustrezno fiksacijo – prste, nart in peto. Načinov kako to dosežemo je več, pomembno pa je, da znate presoditi, če je fiksacija ustrezna, da med hojo ne prihaja do neželenih kompenzacij.

Pri nekaterih modelih trak, ki poteka čez nart ni nastavljiv in posledično dolžina ustreza manjšemu številu ljudi.

V primeru, da je trak za vas preohlapen ali pretesen, izberite raje model, kjer je možno dolžino traku nastaviti.

Pri nekaterih stopalih lahko diagonalno postavljeni trakovi povzročajo rotacijo sandalov med hojo, zato sandali in stopalo niso več ustrezno poravnani. V tem primeru je bolje, da izberete model sandalov z vertikalno postavljenim trakom v obliki črke T (levo stopalo).

V primeru, da potrebujete močnejšo fiksacijo čez nart, nekateri proizvajalci ponujajo tudi ‘power’ trakove s katerimi lahko še dodatno fiksirate stopalo med hojo (desno stopalo).

7. Sandali po meri

Tipov stopal je veliko in seveda se lahko zgodi, da za vaše stopalo ustreznega modela ne bo lahko najti oz. se model ne bo skladal z dizajnom, ki ga želite. V takšnih primerih vam priporočam izdelavo sandalov po meri. Takšno izdelavo omogoča kar nekaj proizvajalcev in to je najboljša izbira za vse tiste, ki si ne želite model, ki bi vam popolno ustrezal.

Znamke, ki izdelujejo sandale po meri najdete tukaj.

Opažam, da je najtežje najti ustrezen model zelo ozkim in zelo širokim stopalom ter stopalom, ki imajo zelo oster naklon proti mezincu (v tem primeru ostaja veliko dodatnega prostora pred manjšimi prsti). To so primeri stopal, kjer priporočam izdelavo sandalov po meri.

Včasih lahko veliko spremembo naredi le manjša premaknitev luknje pri prstih.

8. Znamke bosonogih sandalov

Znamk bosonogih sandalov je veliko, zato sem vam vse podrobnosti s fotografijami in informacijami kje kupiti, pripravila na seznamih za otroke in odrasle.

Celoten seznam odraslih bosonogih sandalov najdete tukaj.

Celoten seznam otroških bosonogih sandalov najdete tukaj.

Pri izbiri sandalov vedno razmislite, kje jih boste nosili, in jih izberite glede na dejavnost ter širino, dolžino in obliko stopala. Pomembno je, da so sandali fiksni na nogah ter da najdete model, ki vam bo všeč in ga boste z veseljem nosili več let.

Upam, da vam bo objava olajšala izbiro.


Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*