In tukaj sta SOUL in VIBE – dva povsem različna modela ženskih sandalov znamke Tikki. Tako drugačna in edinstvena, na voljo v številnih barvah. Za ljubitelje bolj tradicionalnega stila sandalov je na voljo model VIBE. Če pa iščete nekaj bolj posebnega ter hkrati elegantnega in najbolj optimalnega za pravilno gibanje palca, bo model SOUL pravi za vas.

Tikki Shoes, znamka bosonogih čevljev iz Romunije, je ena izmed mojih najljubših bosonogih znamk. Moji otroci zelo radi nosijo njihove čevlje in sandale in ni bilo dvoma, da bodo tudi meni všeč njihovi sandali za odrasle.

Kakovost, materiali, ki jih uporabljajo, dizajn in njihova neizmerna prijaznost me vedno znova navdušujejo. In to je znamka, ki jo vedno z veseljem priporočam.

Izjava: Sandale sem kupila sama. Mnenja, izražena tukaj, so samo moja in ne prejemam nobenega nadomestila, če se odločite za nakup.

1. Splošno

  • Znamka: Tikki Shoes
  • Model: SOUL in VIBE
  • Barva: SOUL v črni in VIBE v “dusty pink” barvi
  • Testirani na: ženska, srednje široka do široka noga, dolžine 26,3 cm in širine 10 cm, nizek nart, suhi gležnji

2. Materialne karakteristike

2.1 Zgornji del

Sandali Tikki SOUL in VIBE za ženske so na voljo v različnih barvah. Izbirate lahko med barvami kot so modra, črna ali rjava, lahko pa poskusite tudi bolj barvite kombinacije barv podplata in zgornjega dela. Nekatere barve imajo dodane tudi dekorativne šive, zaradi česar izgledajo sandali še bolj posebni.

Sama sem se odločila za bolj nevtralne tone, zato sem za svoj SOUL model izbrala črno barvo in za model VIBE nežno roza (dusty rose) barvo z rjavim podplatom. Usnje, uporabljeno za sandale, je vedno skrbno izbrano. Vsi sandali so narejeni iz rastlinsko strojenega usnja in brez uporabe kroma.

Moj model VIBE v roza barvi je izdelan iz enega izmed njihovih “mehkih usenj”, zato je še mehkejše in prijetnejše na dotik.

Modela SOUL in VIBE sta dva popolnoma različna stila sandalov. Model SOUL ima zanko okrog palca, ki je povezana z zadnjim delom sandala z lepo oblikovanimi trakovi, ki me spominjajo na liste.

Zanka okrog palca je zasnovana tako, da je zunanji del zanke širši od notranjega dela. Tako vam ni vam treba skrbeti, da bi vas sandali žulili ali da bi vas zanka motila med hojo.

Model VIBE ima bolj tradicionalen videz sandalov z nastavljivim paskom na ježka čez prste in paskom okrog narta. Petni del je odprt v obeh sandalih. Na podplatu je vtisnjeno ime znamke Tikki.

Sandali se zapirajo na dva različna načina. Model SOUL uporablja zelo lepo skrit trak na ježka, kar jih naredi zelo enostavne za zapiranje, medtem ko VIBE model uporablja trak s sponko, ki pa zahteva nekaj več časa za zapiranje kot model SOUL.

Luknje v VIBE modelu so na začetku lahko precej majhne, ampak ob redni uporabi vedno iste luknje, se usnje nekoliko raztegne in postopek zapiranja sandalov postane hitrejši.

Na traku okrog pete je prišit majhen logotip znamke Tikki, ki ni moteč in dobro deluje s sandalom.

2.2 Podplat

Za podplat Tikki uporablja 6 mm debelo gumo Vibram Supernewflex. Podplat je čudovito lahek in neverjetno fleksibilen v vseh smereh.

Podplat vam daje rahlo stisljiv občutek, ko hodite v njih, vendar še vedno z odličnim občutkom tal pod nogami.

Ta vrsta podplata vam bo še vedno nudila nekaj udobja med hojo po trdih površinah (beton, asfalt) in se mi zdi super tudi za tiste, ki so na začetku svoje bosonoge poti. Vidite lahko kako dobro se je podplat oblikoval v skladu z mojim stopalom. Moj odtis je viden na podplatu brez težav.

3. Informacije o velikosti

3.1 Dolžina

Sandali so na voljo v velikostih 36-43. Vsekakor priporočam, da preverite njihovo tabelo velikosti, saj sandali točno ustrezajo meram v tabeli. Zaradi postopka ročne izdelave lahko pride do manjših odstopanj, vendar ne več kot 1-2 mm.

Moja stopala so dolžine 26,3 cm in široka 10 cm in v obeh modelih nosim velikost 41, kar mi da 6 mm prostora pred prsti. Priporočeni prostor za odprte sandale je približno 7–10 mm in ne bi priporočala več kot to, saj se lahko v njih spotikate. V njih imam nekoliko manj prostora od priporočenega, vendar mi to še vedno ustreza.

Upoštevajte, da se enaka dolžina v obeh modelih lahko občuti nekoliko drugače. Kot lahko vidite je moja peta v modelu VIBE nameščena precej zadaj, večino dodatne dolžine pa je v sprednjem delu sandalov. Medtem ko je v SOUL modelu moj palec fiksiran na točno določenem mestu in večina dodatne dolžine je v zadnjem delu sandala.

3.2. Prstni del & širina

Moja srednje široka do široka stopala so širine 10 cm in sandali se mi odlično prilegajo. Ker so tako prilagodljivi, lahko zagotovo sprejmejo tudi še širša stopala kot so moja.

Model SOUL z zanko okrog palca je lahko odlična izbira za široka stopala (vendar ni tako dober za velik volumen), saj resnično omogoča pravilno gibanje prstov in nikakor ne omejuje prstov ob straneh.

Model VIBE je zasnovan tako, da stopalo sedi na pasku, ki se nato ukrivi okoli prstov. Ker imam stopala z manjšim volumnom, moram nekoliko bolj zategniti trakove, a na srečo mi pasek ne štrli preveč ven. Skrbelo me je, da bi to lahko bil problem, a na srečo zame to ni bilo nikoli.

Pri sandalih s paskom čez prste vas želim opozoriti, da morate biti previdni, da paska ne zategnete preveč ali pa ga pustite preveč ohlapnega. Med hojo sandalov ne smete “grabiti” s prsti in tudi preveč stisniti skupaj jih ne želite. Na nogah vam morajo biti sandali dovolj fiksni za pravilno hojo, hkrati pa vam nuditi dovolj prostora za gibanje prstov med hojo.

Oblika prstnega dela je v obeh sandalih enaka in dobro deluje za stopala z najdaljšim prvim ali drugim prstom. Če vidite, da se oblika prstnega dela dobro ne ujema z obliko vašega stopala, jih lahko nesete k čevljarju, da vam malo prilagodi obliko spredaj.

Sandale bi priporočala za srednje široka in široka stopala. Ozka stopala imajo lahko v njih še vedno težave. VIBE modela za ozka stopala ne bi priporočala, saj trakovi niso zasnovani tako, da bi bili videti dobro s popolnoma stisnjenim trakom na ježka. Ampak SOUL model je vseeno vredno poskusiti, saj ga je možno enostavno obrezati po celotnem zunanjem robu spredaj, da se prilagodi oblika za ožje stopalo.

3.3. Prileganje okrog narta, pete in gležnja

Imam stopala z manjšim volumnom in oba modela mi dobro ustrezata. Glede volumna se mi zdi VIBE model bolj vsestranski, saj ga je mogoče dobro nastaviti na stopala z manjšim in tudi večjim volumnom. Sama sem morala pri njih v pasek dodati dve dodatni luknjici in sedaj so mi lepo fiksirani na nogo.

Kar zadeva model SOUL, jih ne bi priporočala za velik volumen, saj lahko paski pridejo preveč tesno okoli vaše noge. Vendar odlično delujejo z nizkim ali normalno visokim nartom. Sama ima v modelu SOUL še nekaj prostora ob straneh, vendar ne preveč, da bi me to motilo.

4. Udobje

Obe modela sandalov sta mi izjemno udobna za nošenje. Usnje je mehko in čudovito za hojo. Nekateri ste me obvestili, da je lahko trak čez prste v VIBE modelu v nekaterih barvah na začetku nekoliko bolj trd in da lahko malo moti hojo, vendar zame to ni bil nikoli problem.

Na nogah so izjemno lahki. Kot da ne nosiš ničesar. Če vas skrbi, da vas bo zanka v modelu SOUL motila, me to ne bi skrbelo. So tako udobni, da mi to ni nikoli povzročalo težav.

5. Kako jih nositi?

Sandali so na voljo v toliko barvah, da sem prepričana, da lahko vsak najde barvo, ki mu ustreza. Sama imam raje bolj nevtralne barve, saj jih lažje kombiniram z mojimi oblačili.

Svoje sandale rada kombiniram z jeans hlačami ali tudi z bolj elegantnimi hlačami za pol formalni videz.

Nekatere barve modela SOUL se lepo kombinirajo tudi z legicami za bolj športni videz. So tako vsestranski sandali, da sem prepričana, da boste našli veliko priložnosti, da jih nosite.

6. Cena & kje kupiti

Sandale lahko kupite direktno na Tikki uradni spletni strani. Cena sandalov je 64,29 €.

Lahko jih kupite tudi pri različnih prodajalcih. Nekatere od njih najdete tukaj. Sandale pri nas v Sloveniji prodajata tudi trgovini Lavranja in Solemio.

7. Informacije o dostavi

Stroški pošiljanja so odvisni od države pošiljanja in števila izdelkov in so izračunani neposredno ob naročilu. Za naročila nad 100 € je dostava brezplačna za večino držav v EU. Pošiljajo preko DLH Express ali GLS.

8. Kje so narejeni?

Tikki čevlji so ročno izdelani v Temišvaru v Romuniji pod vodstvom Marie in Adriana ter njune ekipe.

9. Povzetek

SOUL in VIBE sta dva tako različna stila sandalov, da sem prepričana, da boste našli tistega, ki najbolje ustreza vašim stopalom in stilu. Medtem ko je VIBE model bolj nastavljiv in omogoča boljše prileganje nogam z večjim volumnom, je SOUL odličen model, za res svobodno in pravilno gibanje prstov. Ker podplat na usnjeni zgornji del po robu ni prišit, jih je mogoče enostavno obrezati, če se oblika podplata ne ujema z obliko vašo noge. Kako super je to?!

Lahki, cenovno ugodni in elegantni bosonogi sandali. Sedaj jih nosim že drugo sezono zapored in prepričana sem, da bom v njih preživela še veliko sezon. So eni izmed mojih najljubših sandalov kar jih imam, in uživam čisto vsakič, ko jih obujem.

No Comments

Leave a Comment

Translate »