Verjetno ste že slišali za nogavice na prste. Se sprašujete, ali vas bodo motile med prsti in če so le zadnja modna muha? No, takšne nogavice so v resnici precej funkcionalne z veliko prednosti za vaše prste in stopalo.

Če ljubite bosonoge čevlje kot jaz, jih verjetno radi nosite, ker imajo popolno obliko prstnega dela in dovolj prostora, da se vaši prsti med hojo brez problema razširijo.

Ampak ste se že kdaj vprašali kaj pa nogavice? Zjutraj si obujete navadne nogavice in potisnete nogo v čevelj. Če niste dovolj previdni, lahko opazite, da so vaši prsti v čevlju postali nekoliko manj mobilni, kot so bili prej. Zakaj?

Pravzaprav vam lahko navadne nogavice podobno kot slab čevelj preprečijo naravno gibanje prstov. Defininitivno manj kot slab slab čevelj, vendar vseeno.

Toda za to obstaja rešitev. Ok, čevlje lahko nosite brez nogavic. Da, to je mogoče, vendar se mi to ne zdi posebej praktično za vse situacije. Še posebej pozimi, ko potrebujete malo več toplote v čevlju.

Izjava: Knitido nogavice v tej objavi sem kupila sama in kot vedno so vsa mnenja, izražena tukaj, samo moja. S Knitido sem partnersko povezana, kar pomeni, da lahko prejmem manjšo provizijo, če se odločite za nakup preko povezave in kode na moji strani.

Dobite 10% popusta na vse Knitido nogavice na prste z mojo partnersko kodo BOSENOGICE10

Zakaj bi morali nositi nogavice na prste?

Nošenje nogavic na prste ima vsekakor nekaj prednosti in slabosti, vendar prednosti definitivno odtehtajo slabosti. Tukaj lahko najdete nekaj mitov povezanih z nogavicami na prste.

1. Svoboda prstov

Definitivno najboljša prednost nogavic na prste je, da prsti niso omejeni. Ker to si vendar želimo, ko nosimo bosonoge čevlje, kajne? Svobodo za naše prste. Konec koncev, naravno gibanje prstov vpliva na naše ravnotežje ter splošno zavedanje našega telesa.

Toe spread
Injinji nogavice

2. Koristi za zdravje stopal

V nogavicah na prste so prsti ločeni eden od drugega. S kombinacijo dobre absorbcije vlage in potu, ki jo omogočajo takšne nogavice, se zmanjša tudi trenje med prsti. Prav tako se lahko izognete morebitnim žuljem ali pojavu glivic na nogah.

Ker so prsti pravilno poravnani, je tudi cirkulacija krvi v nogi boljša.

Poleg tega, kakovostne nogavice na prste nimajo šivov – torej nič drgnjenja okrog prstov.

Knitido nogavice

3. Nogavice na prste se težje obujejo

Tudi to je lahko eden od pomislekov ljudi. Ja, dejansko zjutraj potrebujete malo več časa, da jih obujete. Še posebej, če imate občutek, da se vam zjutraj mudi ste lahko pod pritiskom 🙂 Moram pa priznati, da ne traja veliko več časa, ko se enkrat navadiš na njihovo obuvanje.

Tudi raztegljiv material nogavic na prste se lepo oblikuje po obliki prstov in jih lahko po prvem nošenju nataknete še lažje. Le hlačne nogavice na prste so lahko malo bolj zapletene za obuvati.

Putting on toesocks
Injinji nogavice

4. Nekateri ljudje ne marajo občutka nečesa med prsti

Na začetku sem bila tudi sama zaskrbljena glede tega. Ampak, če kupite kakovostne nogavice za prste, ki se zelo dobro prilegajo vašimim prstom, razlike v primerjavi z navadni nogavicami, med nošenjem sploh ne boste opazili. Tkanina med prsti se mi sploh ne zdi moteča. Niti z najdebelejšimi nogavicami, ki jih imam.

Toda pri nekaterih super občutljivih ljudeh lahko nogavice na prste mogoče vseeno povzročijo preveč senzoričnih informacij za njih.

Zato priporočam, da za začetek začnete s tanjšimi nogavicami na prste, če imate pomisleke glede nošenja.

Toesocks legwear
ToeToe nogavice

5. Z njimi bom izgledal smešno

Mislim, da so nogavice na prste kot bosonogi čevlji. Ljudje še preprosto niso navajeni na njihov videz, tako kot niso navajeni na videz širokih prstnih delov bosonogih čevljev.

S tem si ne bi delala skrbi. Nekdo mora biti prvi, drugi pa bodo sledili zgledu. Zlasti s takšnimi super prednostmi kot jih imajo te nogavice 🙂

Colourful toesocks
Nogavice na prste so lahko tudi barvite in zabavne (Knitido nogavice)

Tipi nogavic na prste

Najdete lahko toliko vrst nogavic na prste kot je vrst običajnih nogavic. Na voljo so za vse vrste dejavnosti in v različnih materialih in višinah. Obstajajo tudi hlačne nogavice na pet prstov. Kako super je to?

Tipi nogavic na prste:

  • na voljo v različnih višinah: no-show, nizke, srednje, visoke, do kolen in tudi čez kolena
  • primerne za različne dejavnosti: vsak dan, tek, jogo, itd.
  • na voljo različne debeline: tanjše nogavice za tople dni in debelejše nogavice za hladnejše dni
  • uporabljeni različni materiali: volna, bombaž, najlon, bambus, coolmax itd.
  • posebne nogavice: kompresijske, hlačne, s protizdrsnim podplatom itd.
  • različni modeli: pet prstov ali tabi nogavice

Znamke nogavic na prste in kje jih kupiti

Tukaj lahko najdete nekaj kakovostnih blagovnih znamk nogavic na prste. Blagovne znamke so navedene po abecednem vrstnem redu in večino sem jih tudi preizkusila.

Injinji

Ameriška blagovna znamka Injinji izdeluje kakovostne nogavice na prste. Nogavice so na voljo za različne aktivnosti (tek, hojo, pohodništvo, vsakodnevne ipd.) ter v različnih debelinah in višinah. So udobne za nositi in se zelo dobro prilegajo okrog prstov.

Injinji za svoje nogavice uporabljaja različne materiale – CoolMax, NüWool in bombaž v kombinaciji z različnimi kombinacijami Lycre, akrila, recikliranega poliestra in najlona.

V nekaterih višjih modelih nogavic mi elastika deluje precej tesna okrog meč, ampak njihove nizke nogavice so fantastične.

Kupite jih lahko na njihovi uradni strani tukaj, ampak samo ameriški kupci. V Evropi jih lahko kupite pri različnih prodajalcih, npr. tukaj ali tukaj. Ampak njihova linija nogavic za vsak dan ni na voljo za EU kupce.

Knitido

Knitido je nemška blagovna znamka nogavic na prste z veliko izbiro kakovostnih nogavice za ženske, moške in otroke. Imam kar nekaj parov njihovih nogavic in z veseljem nosim prav vse.

Knitido ima na voljo veliko različnih stilov nogavic na prste, primernih za različne priložnosti (vsak dan, tek, pohode, jogo, pilates, vadbo, itd.).

©Knitido (Slike so objavljene s prijaznim dovoljenjem Knitido. Svoje Knitido nogavice na prste lahko kupite tukaj*)

Najdete lahko tople nogavice iz merino volne za zimo, vsakodnevne nogavice iz bombaža, svilene nogavice, nogavice iz organskega bombaža, iz Coolmaxa, s srebrnimi nitmi za protimikrobni učinek itd.

©Knitido (Slike so objavljene s prijaznim dovoljenjem Knitido. Svoje Knitido nogavice na prste lahko kupite tukaj*)

Nogavice so na voljo v različnih dolžinah in tudi kot tabi nogavice (samo palec posebej) ali tradicionalne nogavice s petimi prsti.

©Knitido (Slike so objavljene s prijaznim dovoljenjem Knitido. Svoje Knitido nogavice na prste lahko kupite tukaj*)

Knitido ima tudi Knitido + serijo nogavic na prste za jogo, pilates in vadbo.

©Knitido (Slike so objavljene s prijaznim dovoljenjem Knitido. Svoje Knitido nogavice na prste lahko kupite tukaj*)

Moram reči, da njihove nogavice zelo rada nosim, ker so zelo udobne za nošenje, zelo dobro se prilegajo okrog prstov in elastika na vrhu sploh ne pritiska na mojo nogo.

Knitido nogavice na prste lahko kupite z njihove uradne strani tukaj*. Pošiljajo po celem svetu. z mojo partnersko kodo BOSENOGICE10 dobite 10% popusta na naročilo.

Toesox

Ameriška blagovna znamka nogavic na prste Toesox prodaja predvsem nogavice za jogo, pilates in druge bosonoge dejavnosti, imajo pa na voljo tudi nekaj modelov za vsak dan.

Toesox lahko kupite direktno z njihove strani tukaj ali od različnih prodajalec po celem svetu.

Našla sem tudi tega nemškega prodajala Toesox nogavic tukaj, ki pošilja v celotno Evropsko unijo.

©Toesox – Deutschland (Slike so objavljene s prijaznim dovoljenjem Toesox – Deutschland. Svoje Toesox nogavice lahko kupite tukaj)

Kar sem mi zdi čudovito je, da ta nemška trgovina prodajaja tudi visokokakovostne najlonske nogavice s petimi prsti, narejene na Japonskem. To sicer ni blagovna znamka Toesox, vendar sem mi zdi zadeva zelo zanimiva, ker so hlačne nogavice na pet prstov redkost na trgu. Še posebej, če so na voljo v različnih velikostih.

©Toesox – Deutschland (Slike so objavljene s prijaznim dovoljenjem Toesox – Deutschland. Svoje Toesox nogavice lahko kupite tukaj)

ToeToe

ToeToe je britanska blagovna znamka nogavic na prste primerne za številne različne priložnosti (vsak dan, tek, kolesarjenje, golf, tenis, jogo, pilates itd.). Na voljo so v različnih višinah ter so narejene iz različnih materialov – bombaž, svila, CoolMax itd.

V svoji ponudbi nogavic imajo tudi nogavice za jogo in pilates ter posebne ToeToe gel nogavice, ki vlažijo kožo na stopalih.

Izjemno mi je všeč njihova kolekcija hlačnih nogavic in dokolenk. To je nekaj edinstvenega na trgu in odlična izbira za ženske, ki bi rade nosile hlačne nogavice in ne želijo, da bi bili njihovi prsti med hojo stisnjeni skupaj.

Njihove hlačne nogavice so na voljo samo v eni velikosti, zato jih še nisem preizkusila, imam pa njihove dokolenke. Sem zelo visoka in zaradi svoje višine običajno potrebujem precej veliko velikost hlačnih nogavic.

ToeToe nogavice lahko kupite z njihove strani tukaj. Pošiljajo po celem svetu.

Navadne nogavice – jih lahko še vedno nosim?

Če imate raje navadne nogavice namesto nogavic na prste, vam svetujem, da si kupite malo večje nogavice. Ko so sveže oprane, jih nekoliko raztegnite in zrahljajte na predelu prstov.

In bodite previdni, ko si obuvate čevlje, da si nogavice ne povlečete nazaj. To vam lahko stisne prste skupaj.

Kaj pa moji otroci?

Če vaši otroci nosijo navadne nogavice, svetujem, da nogavice raztegnete, kot sem napisala v prejšnjem razdelku. Starejšim otrokom lahko pokažete, kako si jih lahko razrahljajo tudi sami.

Povzetek

Ko sem kupila svoje prve pare nogavic na prste, sem imela prehodno obdobje, ko sem izmenjaje nosila nogavice na prste in navadne nogavice. Še vedno imam v svoji garderobi navadne nogavice, a jih komaj kdaj še nosim. Razen ob zimskem večerih zvečer na kavču 🙂 Takrat si rada obujem svoje običajne volnene nogavice.

Če upoštevamo vse prednosti in slabosti nogavic na prste, vsekakor mislim, da jih je vredno poskusiti. Lahko so vaš popolni spremljevalec bosonogih čevljev. Imeli jih boste radi, ko se jih enkrat navadite.

In če kupite kakovostne nogavice na prste, jih boste z veseljem nosili.

Mislim, da ni boljšega načina za zaključek te objave kot s citatom, izposojenim od Joe Nimble. V angleščini, ker v prevodu izgubi svoj pomen:

“Wear toesocks…
…because it

“socks” when
you don’t have
toefreedom.”
(Joe Nimble, pridobljeno iz https://www.joe-nimble.com/int/, november 2019)

Translate »