Se tudi vi srečujete s težavo kako kupiti ustrezen bosonogi čevelj za svoje otroke? No, niste edini.

Male nogice hitro rastejo. Prav tako mali otroci še ne znajo povedati, če jim čevelj zares dobro pristaja, zato je lahko nakup bosonogih čevljev za otroke velik podvig.

V nadaljevanju boste našli nekaj nasvetov in trikov, ki se jih poslužujem pri nakupu otroške bosonoge obutve. Priporočam vam, da si preberete tudi nasvete zapisane v prispevku o izbiri prave velikosti.

Ta vodič je napisan za pomoč pri nakupu otroških čevljev, ampak vse kar velja za otroke, velja tudi za odrasle.

PRED NAKUPOM

1. Vedno dobro izmerite nogo svojega otroka.

Podrobna navodila za merjenje noge sem vam objavila tukaj.

2. Primerjajte dolžino in širino noge z meritvami na spletu

Včasih podane notranje dolžine čevlja od proizvajalca niso točne, zato še vedno preverite meritve, ki so jih naredile različne spletne trgovine in jih primerjajte z meritvami proizvajalca.

Različni spletni prodajalci velikokrat podajo tudi meritve širine čevljev, ki jih običajno izvajajo s Clevermess ali podobnim merilcem. Meritve so samo približne, ampak so vam lahko v veliko pomoč pri oceni širine čevlja. Na ta način lahko izločite res preozke in preširoke čevlje.

Strani, kjer jaz preverim dolžine in širine čevljev so na voljo tukaj.

Če ima znamka čevljev na voljo predloge za nogo, si jih natisnite, položite otrokovo nogo nanjo in preverite, če velikost ustreza. Pazite, da predlogo natisnete v pravem merilu.

Otroška noga na pripravljeni predlogi od proizvajalca

Več o merjenju čevljev in kako izmerite čevelj sami si lahko preberete tukaj.

3. Premislite o potrebni količini prostora pred prsti in o potrebni širini

Starost otroka

Ne glede koliko je star otrok je priporočljivo imeti 10-12 mm prostora pred prsti v zaprtih čevljih, v zimskih čevljih tudi več. Ker nogica konstantno raste kupite čevelj s 15 mm prostora in ga menjajte najkasneje pri 10 mm. Zakaj si preberite tukaj.

Tip obutve

Količina prostora je odvisna od tipa obutve. Za klasične zaprte čevlje se izbira 10-12 mm prostora, za odprte sandale je priporočeno manj, da preprečite spotikanje (nekje do 7-10 mm). V zimskih škornjih pa lahko zaradi uporabe debelejših nogavic vzamete tudi malo več prostora kot v ostalih čevljih. Vedno dodajte zraven 5 mm za rast (torej za otroka kupite 15 mm prostora).

Širina nogice

V skladu s Šťastné nôžky je minimalna priporočena širina čevlja minimalno 2 mm več od širine noge, ampak znanstvenih raziskav na to temo še ni.

4. Preverite če čevelj res spada med bosonogo obutev

Pred nakupom vedno preverite, če čevelj spada med bosonogo obutev (razen, če se namensko odločite za kakšno “barefoot-friendly” varianto). Seznam najdete tukaj. Če čevljev ni na seznamu ali niste prepričani, če je izbran čevelj res bosonog, vprašajte za nasvet.

POSKUŠANJE ČEVLJA

1. Izmerite notranjo dolžino čevlja

Ko dobite čevelj v roke, preverite njegovo notranjo dolžino in širino. Jaz vedno premerim čevelj s Plus12 metrom, včasih uporabim tudi šiviljski meter, ki pa ga lahko uporabimo samo v določenih primerih.

Več o merjenju notranje dolžine čevlja si lahko preberete tukaj.

Preverite notranjo dolžino čevlja še sami.

2. Poglejte vložek

Če ima čevelj vložek, posadite otrokovo nogo na njega in preverite kako otrokova noga pristaja na vložek. Preverite, če je dovolj prostora pred prstki in da stopalo ne visi čez vložek. Več o vložku si lahko preberete tukaj.

Primer noge na vložku, kjer je v čevlju 12 mm prostora.

3. Čevelj otroku poskusite popoldan

Priporočeno je, da čevelj otrok poskusi v nogavicah (če bo ga tako tudi nosil) in v popoldanskem času, ko je noga malenkost večja.

3. Potipajte prstni del, da ocenite potrebno širino

Ko ima otrok čevelj obut, potipajte koliko prostora ima okrog prstov. Le tam naj bo še malo prostora (majhen razmik med prsti in čevljem), ker bodo le tako imeli prsti med hojo dovolj prostora, da se razprejo.

4. Preverite globino čevlja v predelu narta

Preverite kako čevelj pristaja v predelu narta. Zelo majhni otroci imajo velikokrat zelo visok nart, zato preverite, da čevelj preveč ne pritiska na stopalo v predelu narta.

5. Preverite pristajanje okrog gležnja

Čevelj se mora dobro prilegati okrog gležnja, da peta ne skače iz čevlja.

Rahlo potegnite čevelj pri peti, da ocenite, če je dovolj stabilen na nogi.

V primeru, da preveč “skače”, poskusite, če je možno vezalke ali ježke dovolj zategniti, da postane čevelj lepo oprijet okrog gležnja.

Pokažite otroku kako si mora čevelj zategniti, ko se obuva sam.

Če čevlja ne gre dovolj dobro zategniti, potem prileganje ni ustrezno.

Čevelj se mora nogi dobro prilegati okrog gležnja.
Levo: dobro prileganje, desno: okrog gležnja je preveč prostora

6. Spodbudite otroka, da hodi v čevlju

Otrok naj s čevljem poskuša hoditi po stanovanju ali trgovini. Poglejte, če je njegova hoja v čevlju enako naravna kot takrat, ko hodi bos. Če ni, potem čevelj verjetno ni ustrezen.

OTROŠKA NOGA KONSTANTNO RASTE

Zato redno preverjate dolžino noge vašega otroka na vsake 2-3 mesece ter po potrebi pogosteje ob vseh poskokih v rasti. Tudi v poletnem času lahko noga hitreje raste.

Pri majhnih otrocih je ta rast nogice lahko zelo hitra, zato pri njih dolžino nogice kontrolirajte pogosteje kot pri večjih otrocih.


NE POZABITE

Čevelj bo dobro pristajal, če:


No Comments

Leave a Comment

Translate »