Se sprašujete kaj sploh so bosonogi čevlji?

Ne, to sploh niso neki super čudni čevlji 🙂 Običajno izgledajo povsem normalno, z eno samo razliko. Vašim stopalom omogočajo, da se gibajo na enak način kot bi se, če bi hodili bosi. Še vedno pa vam nudijo zaščito pred mrazom in podlago kadar je to potrebno.

Običajno so bosonogi čevlji na pogled širši od čevljev, ki so jih vajene vaše oči. In tako je tudi prav, saj takšne oblike je tudi naše stopalo.

V čem je torej njihova skrivnost?

Da bosonogi čevelj optimalno posnema naravno gibanje stopala in telesa in da je sploh lahko kategoriziran kot bosonogi čevelj, mora imeti pet osnovnih karakteristik:

 • Asimetrični prstni del, ki posnema naravno obliko stopala
  Le tako bodo imeli prsti med hojo dovolj prostora, da se lahko popolnoma razprejo in opravljajo svojo naravno funkcijo. V napačnih čevljih se naše stopalo sčasoma oblikuje v skladu z obliko čevlja (čevelj deluje na stopalo podobno kot zobni aparat na zobe), kar pa ne želimo, saj to lahko povzroči marsikatere težave (hallux valgus je samo ena izmed njih)
 • Popolnoma raven podplat
  Čevelj ne sme imeti kakršnega koli povišanja v petnem delu. Vsaka razlika v višini (tudi če je to samo 5 mm) povzroči, da je naše telo prisiljeno iskati novo nevralno pozicijo, da obdrži telo v pokončni drži. Celotna drža telesa in težišče je tako spremenjeno, kar ima dolgoročno zelo slab vpliv na delovanje celotnega telesa (v branje priporočam knjigo Whole Body Barefoot)
 • Tanek in prožen podplat, ki ga lahko zvijate v vse strani
  Da lahko ostanemo povezani s tlemi, da čutimo kje hodimo in da dovolimo našim mišicam, da delajo in ostanejo močne
 • Dobro fiksiran na nogo
  Čevelj vam med hojo ne sme skakati z noge, niti vam ne sme tiščati noge naprej. Čevlja ne smete »loviti« s prsti, zato morate vedno poskrbeti, da je čevelj dobro fiksiran na nogo. Vsi natikači, japonke in slabo fiksirane balerinke tukaj odpadejo.
 • Brez privzdignjenega prstnega dela
  Prsti morajo biti položeni ravno na tla, da preprečite poškodbe in zagotovite ravnotežje in stabilnost telesa.

Kakšna naj bo debelina podplata?

Običajna debelina podplata bosonogih čevljev je od 2 do 6 mm. Zimski modeli in nekateri sandali imajo debelejše podplate, pomladni in poletni tanjše.

Debelino podplata prilagodimo aktivnosti, terenu po katerem hodimo in starosti osebe. Izberite najtanjši podplat, če imate zdrava, močna stopala ter si želite maksimalni občutek tak pod nogami.

Debelino podplata prilagodimo situaciji, medtem ko glede prostora pri prstih in popolnoma ravnega podplata ne sklepamo kompromisov.

Kdo jih lahko nosi?

Na voljo so za čisto vse, tako za otroke kot tudi za odrasle. Ponudba je vedno večja in danes jih lahko najdete že za čisto vse priložnosti in aktivnosti (športni in elegantni čevlji, poletni sandali, zimski škornji, pohodni čevlji, itd.). Čevlji so vedno bolj dizajnersko dovršeni in nekateri izgledajo res lepo.

Kje naj torej začnem?

Na mojem blogu sem vam pripravila vse informacije za lažji začetek. Pojdimo lepo po vrsti.

1. Spoznajte svoje stopalo

Najprej je potrebno dobro spoznati vaše stopalo. Vsak čevelj ne ustreza vsakemu stopalu in s preozkim in prekratkim bosonogim čevljem ne boste naredili nič dobrega zase.

Kakšen je moj tip stopala?

2. Poiščite stil čevlja, ki vam ustreza

Na seznamih, ki sem vam jih pripravila, si poiščite tiste, ki so vam vizualno najbolj blizu.

Seznami čevljev

3. Preverite kakšno velikost potrebujete

Preverite, katero velikost rabite in če vam ta čevelj sploh ustreza. Ni nujno, da vam bodo tisti čevlji, ki so vam vizualno najbolj všeč tudi ustrezali.

Vodič za merjenje stopal in bosonogih čevljev
Koliko prostora potrebujemo v čevljih?
Kako izbrati pravo velikost čevlja?
Kako se lotiti nakupa otroških in odraslih bosonogih čevljev?

Čevelj vam bo dobro pristajal, če:

4. Preberite podrobno oceno čevlja za lažjo izbiro

Vse ocene, ki sem jih naredila najdete tukaj.

Počasi dodajam ocene novih znamk in modelov, zato sproti spremljajte moje nove objave na blogu in Instagramu.

5. Želite še več?

Na blogu lahko še najdete:

 • uporabne povezave do drugih spletnih strani, Facebook skupin, drugih blogerjev na temo bosonogih čevljev in trgovin, ki prodajajo bosonogo obutev
 • za nekatere znamke imam na voljo tudi kode za popuste in z nekaterimi sem partnersko povezana. Vse informacije o tem najdete tukaj.
 • celoten seznam znamk bosonoge obutve lahko najdete tukaj

Za vse najnovejše informacije o bosonogih čevljih, mi sledite tudi na mojem Instagram profilu


Translate »