Začetek leta 2016, nekaj mesecev po drugem porodu.

Moje telo je bilo po dveh nosečnostih v zelo slabem stanju (velika diastaza rektusov, zelo slaba drža, bolečine v križu, itd.) in to sem želela izboljšati. Takrat se še o teh težavah v Sloveniji ni veliko govorilo, zato sem po spletu začela iskati rešitev, ki bi mi pomagala.

Naletela sem na britanski poporodni program MUTU system in hitro začela z vajami. (op. sedaj imamo v Sloveniji že dva čudovita poporodna programa Fitmami od Nuše Gnezda in Vadbeno kliniko z Aljo Malis).

Ko sem začela s poporodnim programom sploh nisem razmišljala o kakšni menjavi obutve. Dejansko se mi moji čevlji niso zdeli pretirano problematični. Zelo redko sem nosila pete in vedno sem izbirala obutev za katero sem mislila, da je udobna. Nikoli nisem nosila kakšnih “špičakov” ipd.

Na spodnji sliki lahko vidite moje najbolj udobne čevlje iz teh časov. Še vedno so ti čevlji mogoče kvalitetnejši od marsikaterih čevljev, ki so na voljo na trgu, ampak definitivno je v prstnem delu veliko premalo prostora. Moji prsti so bili popolnoma stisnjeni skupaj. Tudi podplat je popolnoma neustrezen. Tega se takrat žal nisem zavedala.

“Najudobnejši čevlji” iz časov preden sem prešla na bosonogo obutev. Vidite, da so bili prsti v čevlju precej stisnjeni skupaj.

V poporodnem programu MuTu system se je veliko govorilo tudi o vplivu neustreznih čevljev na delovanje celotnega telesa in kako lahko samo malenkost povišana peta vrže celotno telo iz ravnovesja. Želela sem poskusiti res vse, kar bi mi pomagalo pri moji regeneraciji telesa. In tako sem kupila svoj prvi par bosonogih čevljev.

In kakšen je bil občutek, ko sem jih prvič poskusila 🙂 No, zdeli so se mi izjemno široki. Občutek tal pod nogami mi je bil sprva zelo nenavaden, ampak sem se na njega zelo hitro navadila. Čevlje sem nosila samo doma. V službo sem še vedno nosila svoje “običajne” čevlje. Moj prehod na bosonogo obutev je bil postopen. Hkrati so z mojim prehodom na bosonoge čevlje, le te začeli nositi tudi moji otroci.

Hitro so me začeli motiti vsi moji običajni čevlji. Ko enkrat občutiš to svobodo, ki ti jo nudijo bosonogi čevlji, greš težko nazaj.

Odločila sem se, da bom vso mojo obutev menjala za bosonogo obutev. Na začetku je bilo kar precej poskušanja in vračanja čevljev preden sem dobila občutek kaj mi pristaja, na kaj moram paziti in katere znamke so najprimernejše za mene. Fizičnih trgovin z bosonogo obutvijo je bilo v Sloveniji zelo malo in z zelo omejeno ponudbo, zato je bilo vse potrebno naročati preko spleta.

Sčasoma se mi je noga razširila, palec se mi je postavil v svojo naravno lego in tudi gibljivost prstov se je povečala. Čeprav moram priznati, da pred prehodom na bosonogo obutev, svojim stopalom nisem posvečala veliko časa in nisem bila sploh pozorna na to kakšni so moji prsti 🙂

Slik mojega stopala iz časov pred prehodom na bosonogo obutev na žalost nimam. Našla sem le eno sliko, ki ni najboljša, ampak se vseeno vidi kako je bil moj palec potisnjen navznoter. Prsti so bili stisnjeni med seboj tudi, če sem imela obute le japonke. Razmik med prsti se je v teh letih bosonoge obutve občutno povečal 🙂

Moje stopalo pred časom, ko še nisem nosila bosonogo obutev in sedaj po treh letih v bosonogih čevljih.

Delati sem začela tudi na svoji hoji, ki je zaradi nepravilne obutve postala zelo nenaravna. Na začetku sem precej časa “butala” s peto ob tla med hojo, zato sem potrebovala neko prehodno obdobje, ko sem morala paziti kako hodim, predvsem, če sem hodila malo hitreje.

Na širino čevljev sem se zelo hitro navadila, sčasoma pa sem spoznala tudi, da mi moj prvi par bosonogih čevljev sploh ni bil dovolj dolg in širok, ampak takrat se mi je zdel zelo udoben. Danes imam raje več prostora pri prstih in sem pazljivejša pri izbiri svojih čevljev. Je pa res, da se mi je v teh letih noga tudi razširila.

No, in moji prsti so sedaj zelo gibljivi 😉

Začela sem spremljati tuje skupine na Facebooku na tematiko bosonogih čevljev, brati literaturo na to temo in postajala vedno bolj navdušena nad bosonogo obutvijo.

In tukaj sem sedaj, da delim svoje izkušnje z vami in navdušim tudi vas 🙂

Translate »